Κυριακή, 27 Αυγούστου 2023 10:17

Δημοσιονομικό μπουρλότο βάζουν οι φωτιές στην κυβέρνηση

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Στο δημοσιονομικό τερέν έχει μπει με ορμή φέτος η κυβέρνηση έχοντας αρκετά δύσκολους αντιπάλους όπως το χτίσιμο πλεονασμάτων και το τέρας των φυσικών καταστροφών. Επόπτες της «μάχης» είναι οι οίκοι αξιολόγησης, οι ξένες αγορές και διαιτητές είναι Κομισιόν και Βρυξέλλες και το Μαξίμου έχει μπροστά του το κόστος στήριξης των πληγέντων, την αποκατάσταση των ζημιών και να μετρηθεί η ζημιά σε παραγωγή και τουρισμό ενώ συνέπειες θα έχουν τα φορολογικά έσοδα, καθώς οι πληρωμές φόρων ανεστάλησαν για τους φορολογουμένους των πληγεισών περιοχών.

Οι τραγικές εξελίξεις με τις πυρκαγιές έχουν επισκιάσει τις κυβερνητικές διαβουλεύσεις για τη ΔΕΘ, αν και στα επιτελείο έχουν βάλει μπροστά κάποιες πρώτες σκέψεις για τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, οι οποίες θα έχουν πρωτίστως «μεταρρυθμιστικό καλάθι». Αυτό θα συνοδεύεται από ένα περίγραμμα στόχων για αυξήσεις εισοδημάτων σε βάθος χρόνου και σε μέτρα στήριξης για τους ευάλωτους έναντι της ακρίβειας.

Τα «κρυφά» μηνύματα, πίσω από τις κυβερνητικές διαρροές για τις μαζεμένες παροχές, κατά τη φετινή «ΔΕΘιάδα», έχουν αποστολέα κυρίως τους «έξω», δηλαδή τους ξένους αξιολογητές. Καλές πληροφορημένες πηγές μεταφέρουν στα «ΝΕΑ» ένα κλίμα αισιόδοξο σχετικά με το φθινοπωρινό ραντεβού των οίκων αξιολόγησης, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν επιθυμείται να χαλάσει. Αναγκαία είναι η ανάγκη πρόσθετων δαπανών λόγω πυρκαγιών και απαιτούνται νέοι πόροι για τη συνέχεια των έκτακτων κονδυλίων.

Ολα, λοιπόν, όσα έξτρα μπορεί να ληφθούν για το 2023 ή για το 2024 θα εξαρτηθούν από την τελική πορεία των φοροειπράξεων και η κυβέρνηση θα ανοίξει όλα τα χαρτιά της για μετά τον Οκτώβριο. Αναμένει τον έλεγχο της Κομισιόν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, τις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης και φυσικά τα τελικά στοιχεία για τα έσοδα και την πορεία του ΑΕΠ στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το 2023 φαίνεται να κλείνει μεν με πλεόνασμα άνω των προβλέψεων, κοντά το 1,5% (από 1, 1%), όμως για το 2024 η ευρωζώνη και η Ελλάδα σφίγγει το ζωνάρι με στόχο το περίπου 2,6%.

Οι στόχοι φέτος είναι κατ’ αρχάς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και οι προκλήσεις, για τις οποίες αναφέρουν οι ξένοι οίκοι, όπως είναι η μέτρια μακροπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη της τάξης του 1%. Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι είναι σημαντικές σε αυτό το μέτωπο, καθώς ο κλιματικός κίνδυνος περιορίζει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη εάν οι καύσωνες και οι πυρκαγιές βλάψουν τους κρίσιμους τομείς του τουρισμού και της γεωργίας. Ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμά ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να κοστίσει στην ελληνική οικονομία από 577 δισ. έως 701 δισ. ευρώ έως το 2100. Αυτό είναι τριπλάσιο από το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας σήμερα.

Ο χορός των αξιολογήσεων

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην επενδυτική βαθμίδα και καταρχάς στον οίκο DBRS ο οποίος οποία ξεκινά το χορό των αξιολογήσεων. Το βλέμμα έχει εστιάσει στην επενδυτική βαθμίδα και στο δώρο προς την κυβέρνηση που μπορεί να δώσει η καναδική εταιρεία στις 8 Σεπτεμβρίου. Αυτή τη στιγμή δίνει βαθμολογία BB (High) – μία κλίμακα μακριά από το «investment grade» και έτσι εν μέσω ΔΕΘ μπορεί η Ελλάδα να ξαναμπεί στην επενδυτική ελίτ. Οι προοπτικές χαρακτηρίζονται μεν ως σταθερές, κάτι που θεωρητικά θα απαιτούσε περισσότερο χρόνο για να δώσει την επενδυτική βαθμίδα. Οσοι ποντάρουν στον καναδικό οίκο είναι διότι η Ελλάδα δείχνει να πληροί ήδη τα κριτήρια που έχει θέσει η DBRS με αποτέλεσμα να μη διστάζει να αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο. Μετά τη ΔΕΘ ραντεβού έχει δώσει ο S&P, στις 20 Οκτωβρίου, ο οποίος συγκεντρώνει και τα περισσότερα στοιχήματα για την επενδυτική βαθμίδα. Στις 15 Σεπτεμβρίου ο Moody’s αναμένεται να αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο χωρίς να δώσει την επενδυτική βαθμίδα καθώς είναι ο μόνος οίκος που η αξιολόγησή του απέχει τρεις βαθμίδες.

Οι στόχοι του 2024

Η κυβέρνηση βγάζει τα τεφτέρια για να μετρήσει το κόστος από τις καταστροφικές φωτιές φέτος και όσα τελικά θα «αφήσει» περίσσευμα η οικονομία, ούτως ώστε να τα επιστρέψει στην κοινωνία. Εν μέσω πρωθυπουργικών εξαγγελιών από τη ΔΕΘ, οι εκπρόσωποι των Θεσμών αναμένεται να βρεθούν στην Ελλάδα με στόχο να κλείσουν τα ζητήματα που θα αφορούν τον προϋπολογισμό του 2024 και τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους. Στο επίκεντρο μπαίνουν τα μέτρα που έχει εξαγγείλλει η κυβέρνηση, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν το νέο σύμφωνο σταθερότητας. Στο κυρίως μενού θα είναι τα μέτρα στήριξης που θα υλοποιηθούν ως το τέλος του 2023 εν μέσω ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα αλλά και οι δημοσιονομικοί στόχοι μέχρι το 2027.

Από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού προκύπτει πως ναι μεν υπάρχει καλύτερη απόδοση των φορολογικών εσόδων έως τον Ιούλιο, όμως αυτή υπολογίζεται δημοσιονομικά σε 874 εκατ. ευρώ και όχι 2,34 δισ. ευρώ που είναι η ταμειακή υπεραπόδοση. Τα ταμειακά διαθέσιμα αυτή τη στιγμή είναι σε πολύ καλό επίπεδο των 36 δισ. ευρώ, ωστόσο οι φωτιές βάζουν μπουρλότο στους σχεδιασμούς, οι οποίοι ήταν ήδη συγκρατημένοι, ενόψει των ευρωπαϊκών αξιολογήσεων και των πιο σφιχτών κανόνων για το 2024.

Η «λευκή τρύπα»

Τα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν πιάνουν δουλειά τον Σεπτέμβριο και οι επικεφαλής αναμένονται στην Αθήνα κατά τις αρχές Οκτωβρίου, με αφορμή την αξιολόγηση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Κεντρικός άξονας είναι οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 στην περιοχή του 1,5% του ΑΕΠ, το οποίο είναι υψηλότερο από το 1,1% του ΑΕΠ που προέβλεπε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Αυτή η «λευκή τρύπα», η οποία μπορεί να ξεπεράσει τα 600 – 700 εκατ. ευρώ θα ενισχύσει το οπλοστάσιο της κυβέρνησης για να χρηματοδοτήσει τα έκτακτα μέτρα για τη στήριξη οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια.

Η Ελλάδα εκτιμάται ότι από το 2024 μέχρι το 2027 θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 2% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση έχει θέσει βασικό στόχο η οικονομία να μπορεί να υπεραποδόσει τα επόμενα χρόνια με μέση ανάπτυξη στο 3%, ενώ ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος να μην αναλώνεται μόνο στην αποπληρωμή του χρέους, αλλά να μπορεί να μοιραστεί στην κοινωνία και έτσι να χρηματοδοτεί μέτρα. Βασικός άξονας των νέων μέτρων σε βάθος χρόνου είναι η αύξηση των εισοδημάτων, η ανάπτυξη, η μείωση της ανεργίας και έτσι να αυξηθεί η κοινωνική συνοχή.

Πηγή: in.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 27 Αυγούστου 2023 10:17

Σχετικά Άρθρα

  • ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει τη συρρίκνωση και την απαξίωση του δημόσιου σχολείου
    ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει τη συρρίκνωση και την απαξίωση του δημόσιου σχολείου

    Τονίζει ότι «η απάντηση στα προβλήματα της εκπαίδευσης δεν είναι ούτε οι συγχωνεύσεις, ούτε η καταστολή»

    «Η έκθεση της Συνηγόρου του Παιδιού αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση πως η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη πολλαπλασιάζει αντί να επιλύει τα προβλήματα στον χώρο της εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να εντείνει τα αδιέξοδα της νέας γενιάς», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

    Ειδικότερα αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «η έκθεση επισημαίνει πως ο βασικός άξονας των μέτρων του υπουργού Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκη, δηλαδή οι συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολικών μονάδων και, συνεπώς, οι υπεράριθμες τάξεις, όχι μόνο υπονομεύει το εκπαιδευτικό έργο αλλά εντείνει και τα φαινόμενα βίας στα σχολεία». Σημειώνει ότι «είναι πλέον ξεκάθαρο πως το πρόβλημα της βίας στα σχολεία δεν πρόκειται να λυθεί με τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, τα οποία έχουν ως κοινό παρονομαστή την αύξηση της καταστολής» και ότι «την ίδια στιγμή, η έκθεση στηλιτεύει την πολιτική του υπουργείου Παιδείας ως προς την παράλληλη στήριξη και τη διαχείριση των μαθητών με μαθησιακές ή άλλες δυσκολίες».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει τη συρρίκνωση και την απαξίωση του δημόσιου σχολείου» και πως «γι’ αυτό και έκανε τα πάντα ώστε να εμποδίσει τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών».

    Τονίζει ότι «η απάντηση στα προβλήματα της εκπαίδευσης δεν είναι ούτε οι συγχωνεύσεις, ούτε η καταστολή» και ότι «αγωνίζεται μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα για μία πραγματικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση που θα διαθέτει όλους τους απαραίτητους πόρους προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες».

    Πηγή: NewsBomb.gr
  • Μειώσεις φόρων θα φέρει η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής - Νέες παρεμβάσεις
    Μειώσεις φόρων θα φέρει η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής - Νέες παρεμβάσεις

    Τη δυνατότητα μείωσης φόρων την επόμενη τριετία δίνει η επιχείρηση αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής από την κυβέρνηση

    Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και η εξάπλωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, σταδιακά σε όλο και μεγαλύτερο εύρος της οικονομικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με τους ελέγχους της ΑΑΔΕ, ανοίγει το δρόμο για την επίτευξη του στόχου αύξησης των ετήσιων εσόδων από τη φοροδιαφυγή στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2027 και διευρύνει τα περιθώρια για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που αποτελεί βασική δέσμευση της κυβέρνησης.

    Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για την πορεία των φορολογικών εσόδων, σύμφωνα με τα οποία το πρώτο εξάμηνο εφέτος τα έσοδα από τον ΦΠΑ παρουσίασαν αύξηση 10,3% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, γεγονός που αποδίδεται στις παρεμβάσεις που αφορούν στην επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών καθώς και στην ανάπτυξη της οικονομίας

    Από το 2025 η υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων

    Η πολιτική αυτή του υπουργείου Οικονομικών θα συνεχιστεί, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Έτσι, από το 2025 θα τεθούν σε υποχρεωτική εφαρμογή τα ηλεκτρονικά τιμολόγια σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ανακοινωθεί, ενώ θα επεκταθεί η χρήση POS στις λιανικές πωλήσεις περισσότερων κλάδων της οικονομίας.

    Ήδη σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την εφαρμογή του νέου αυτοκόλλητου σήματος στα ΤΑΞΙ που θα ενημερώνει τους πελάτες για την υποχρέωση των επαγγελματιών να δέχονται πληρωμές μέσω POS. Είναι ενδεικτικό ότι, χωρίς ακόμη να έχει εφαρμοστεί το μέτρο, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στα ΤΑΞΙ κινούνται με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με το 2023. Χαρακτηριστική, επίσης, για τα αποτελέσματα από την αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι η αύξηση του δηλωθέντος τζίρου στην εστίαση που συνοδεύεται από αύξηση των δηλωθέντων φιλοδωρημάτων κατά 400 εκατ. ευρώ.

    Διεύρυνση της χρήσης IRIS

    Ακόμη μία από τις παρεμβάσεις στις οποίες θα προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο μέσα στο πρώτο τετράμηνο του επόμενου έτους είναι και η διεύρυνση της χρήσης συστημάτων άμεσων πληρωμών, όπως το IRIS, προκειμένου να καλύψουν το σύνολο των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία 3,3 εκατ. ΙΒΑΝ έχουν συνδεθεί με το IRIS..

    Χαρακτηριστικά για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την αύξηση του τζίρου που δηλώνεται στις φορολογικές αρχές από βασικές οικονομικές δραστηριότητες είναι τα ακόλουθα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών:

    • Ο τζίρος των συναλλαγών μέσω POS στον κλάδο της εστίασης το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου εφέτος ανήλθε σε 5,5 δισ. ευρώ, σημαντικά υψηλότερος ( κατά 700 εκατ. ευρώ) του τζίρου των 4,8 δισ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος πέρυσι.

    Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι σε ετήσια βάση το τζίρος αυτός θα ανέλθει στα 7,9 δισ. ευρώ, υψηλότερος κατά 1,1 δισ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού (6,8 δισ. ευρώ)

    • Στον κλάδο των κομμωτηρίων και στις υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας ο τζίρος που δηλώθηκε μέσω POS στο οκτάμηνο του 2023 ήταν 326 εκατ. ευρώ ενώ στο διάστημα Ιανουαρίου -Αυγούστου 2024 ανήλθε στα 371 εκατ. ευρώ.

    Συνολικά το 2024, εκτιμάται πως ο τζίρος του συγκεκριμένου κλάδου θα φτάσει τα 575 εκατ. ευρώ με αύξηση κοντά στο 14% από πέρυσι.

    • Στα ταξί οι εισπράξεις μέσω POS εκτινάχθηκαν κατά 177% συγκριτικά με το αντίστοιχο οκτάμηνο πέρυσι. Ειδικότερα, το οκτάμηνο φέτος εμφανίστηκαν εισπράξεις 50 εκατ. ευρώ έναντι 18 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

    Εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση το σύνολο του τζίρου μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών στον συγκεκριμένο κλάδο θα ανέλθει στα 73 εκατ. ευρώ από 26 εκατ. ευρώ πέρυσι.

    Επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων

    Η άλλη όψη του νομίσματος περιστολής της φοροδιαφυγής είναι η επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων. Ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδος αλλαγές στην διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με βάση τις οποίες επιβραβεύονται με υψηλότερη έκπτωση οι φορολογούμενοι που προχωρούν έγκαιρα στην υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης και καταβάλλουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος.

    Έτσι, η έκπτωση φόρου από 3% που ίσχυε έως τώρα αυξάνεται στο 4% εφόσον η δήλωση υποβληθεί εντός του πρώτου ενάμιση μήνα της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, που ορίζεται σταθερά πλέον στις 15 Μαρτίου και θα ολοκληρώνεται στις 15 Ιουλίου.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Κικίλιας: Πάνω από 200 φωτιές ξέσπασαν φέτος με δείκτη επικινδυνότητας 4 ή 5
    Κικίλιας: Πάνω από 200 φωτιές ξέσπασαν φέτος με δείκτη επικινδυνότητας 4 ή 5

    Η φετινή και η επόμενη αντιπυρική περίοδος, η μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική αλλά και το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο συνέντευξης που παραχώρησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

    Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι όπως διαπίστωσαν με την πυρκαγιά στην Κορινθία δεν υπάρχει πια «απόσταση» από την αντιπυρική περίοδο», η οποία, όπως είπε, πλέον βλέπουν «ότι επεκτείνεται λόγω της κλιματικής κρίσης». «Ήδη έχουμε διανύσει 5 μήνες σκληρών μαχών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, έδωσε έμφαση στις πυρομετεωρολογικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος τονίζοντας ότι «σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το 2024 είναι η χρονιά με τις χειρότερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων 40 ετών», ενώ τόνισε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έχει αντιμετωπίσει πάνω από 4.500 φωτιές.

    «Φέτος είχαμε πάνω από 200 φωτιές, οι οποίες ξέσπασαν με δείκτη επικινδυνότητας 4 ή 5, πολλές από αυτές ήταν δίπλα ή μέσα σε οικισμούς, και οι οποίες αν δεν αντιμετωπίζονταν εγκαίρως θα είχαν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, απειλώντας περιουσίες και ανθρώπινες ζωές», σημείωσε ο υπουργός.

    Αναφορικά με την πυρκαγιά στην Αττική ο κ. Κικίλιας τόνισε στην εφημερίδα «Η Βραδυνή της Κυριακής» ότι η φωτιά εκδηλώθηκε κάτω από «ακρότατες συνθήκες» εντός οικισμού μέσα στον Βαρνάβα.

    «Σε αυτή τη φωτιά, από την πρώτη στιγμή κινδύνευσαν να καούν άνθρωποι, και αυτός ο κίνδυνος ήταν συνεχής: Στο Βαρνάβα, στο Γραμματικό, στη Νέα Μάκρη, στο Καλέντζι, στο Μικροχώρι, στο Καπανδρίτι κλπ. Όλες αυτές είναι περιοχές με σπίτια και ανθρώπους που έπρεπε να απομακρυνθούν και ει δυνατόν να μην καούν οι περιουσίες του κόσμου εκεί. 'Αρα, η άποψη ότι ο κίνδυνος ήταν μόνο όταν έφτασε στην άλλη πλευρά της Πεντέλης είναι λάθος, εκτός κι αν πούμε ότι δεν μας νοιάζουν οι περιοχές που σας ανέφερα», σημείωσε. Επιπλέον επισήμανε ότι φέτος η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού» έχει προχωρήσει σε 396 συλλήψεις για εμπρησμούς και έχει επιβάλλει 1.030 πρόστιμα.

    Παράλληλα αναφέρθηκε στις 831 προσλήψεις για το 2025 που θα προχωρήσουν για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος, δίνοντας έμφαση στους δασοκομάντος, των οποίων, όπως είπε, πέρσι οι μονάδες σχεδόν τριπλασιάστηκαν και επισήμανε ότι την ερχόμενη χρονιά αναμένεται να «αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε έργα του εξοπλιστικού προγράμματος ΑΙΓΙΣ».

    Σχετικά με το «ΑΙΓΙΣ», πρόγραμμα ύψους 2,1 δισ. ευρώ, ο υπουργός ανέφερε ότι έχει δημοπρατηθεί το μεγαλύτερο κομμάτι του (1,9 δισ) μέσα σε ένα μόλις έτος και προσέθεσε ότι «ήδη πολλά έργα έχουν αρχίσει να συμβασιοποιούνται». Όπως είπε, «οι παραλαβές των έργων του ΑΙΓΙΣ θα ξεκινήσουν το 2025 και θα ολοκληρωθούν το 2030».

    Ερωτηθείς για τη διαγραφή από την ΝΔ του Μάριου Σαλμά, ο υπουργός ανέφερε ότι ο κ. Σαλμάς δεν διεγράφη γιατί υπέβαλλε ερωτήσεις προς υπουργούς της κυβέρνησης, κάτι το οποίο, όπως είπε ο κ. Κικίλιας είναι «καθήκον ενός βουλευτή», αλλά διεγράφη «από το αρμόδιο όργανο του κόμματος διότι επέμενε να εγείρει ξανά και ξανά θέμα σκανδαλώδους σύμβασης από το υπουργείο Πολιτισμού, παρότι είχε ήδη όλες τις απαντήσεις από την αρμόδια υπουργό».

    Τέλος, αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «είναι μία πολύ σοβαρή διαδικασία» και υπογράμμισε: «Οι βουλευτές όλων των κομμάτων, όχι μόνον της ΝΔ, θα πρέπει να ψηφίζουν με εντελώς ελεύθερη βούληση, ανεξαρτήτως της κομματικής τοποθέτησης. Αν αυτή η λογική δεν επικρατήσει, τότε θα υπονομεύουμε συνεχώς το κύρος και την ισχύ του εκάστοτε Προέδρου Δημοκρατίας, του ανώτατου Πολιτειακού παράγοντα».

    Πηγή: cnn.gr

  • Ηλεία: Πως βλέπουν οι παραγωγοί τις εξαγγελίες για χρηματοδότηση των θερμοκηπίων - Προοπτικές και έντονοι προβληματισμοί
    Ηλεία: Πως βλέπουν οι παραγωγοί τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για χρηματοδότηση των θερμοκηπίων - Προοπτικές και έντονοι προβληματισμοί

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Η εξαγγελία της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των 600 εκατομ. ευρώ αναφορικά με την κατασκευή θερμοκηπίων έφερε στην επιφάνεια διαφορετικές απόψεις στον αγροτικό κόσμο.

    Από τη μία, οι καλλιεργητές βλέπουν την ευκαιρία να ενισχυθεί η παραγωγή και να παραμείνουν οι νέοι στην ύπαιθρο, ενώ από την άλλη εκφράζονται προβληματισμοί για την υλοποίηση του προγράμματος και τη δυνατότητα πρόσβασης στη χρηματοδότηση.

    Ο Χρήστος Παλαιολόγος, Πρόεδρος των Καλαμποκοπαραγωγών Ηλείας, αναφέρθηκε θετικά στην εξαγγελία, τονίζοντας πως είναι μια σημαντική κίνηση για να δοθεί κίνητρο στους νέους αγρότες να παραμείνουν στην επαρχία. «Η ύπαιθρος έχει γεράσει», επισημαίνει ο κ. Παλαιολόγος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μπουν οι νέες γενιές στην καλλιέργεια για να διατηρηθεί η γη. Θεωρεί πως η στροφή στα θερμοκήπια είναι πλέον απαραίτητη, αφού προστατεύουν την παραγωγή από τις καιρικές συνθήκες και τις ασθένειες, δίνοντας τη δυνατότητα για τριπλή καλλιέργεια το χρόνο.

    Palaiologos

    «Είναι θετικό αυτό το μέτρο για να μπορέσει να δώσει ένα κίνητρο στους νέους να παραμείνουν στην επαρχεία διότι πλέον η ύπαιθρος έχει γεράσει.

    Μεγαλώσαμε όλοι. Πρέπει να μπουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας για να κρατήσουν τη γη. Η γη που θα πάει μετά σε άλλους; Γι αυτό το λόγο είναι καλό να δίνονται κίνητρα.

    Υποχρεωτικά πλέον οδηγούμαστε στα θερμοκήπια γιατί έχουν λιγότερες ασθένειες μέσα στο θερμοκήπιο, τα προϊόντα προστατεύονται από την κακοκαιρία. Οπότε είναι καλό να λάβει κάποιος νέος αγρότης μια χρηματοδότηση και αν είναι και άτοκη ακόμα καλύτερο για να μπορέσει ο πρωτογενής τομέας να εξελιχθεί και να μην φέρνουμε εισαγόμενα. Να κοιτάξουμε την ελληνική γη.

    Θα μπορέσει έτσι ο παραγωγός να καλλιεργεί και τρεις φορές το χρόνο ενώ τώρα με την κακοκαιρία καλλιεργεί μια φορά και αυτή με το ζόρι. Οπότε θα περιορίσουμε και τις απώλειες και θα έχουμε και καλύτερη παραγωγή και καλύτερη ποιότητα. Στην Ηλεία που είναι εύφορη η γη πρέπει να δοθούν αυτά τα κίνητρα».

    Από την άλλη πλευρά, ο αγρότης Γιώργος Αχαμνός εμφανίζεται έντονα δύσπιστος. Αν και αναγνωρίζει τα οφέλη των θερμοκηπίων, ιδιαίτερα για την καλλιέργεια εκτός εποχής, σημειώνει ότι οι παραγωγοί έχουν ακούσει πολλές υποσχέσεις στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα.

    Axamnos

    «Για να φτιάξεις θερμοκήπια, μια απλή κατασκευή χωρίς θέρμανση κοστίζει 6.500 με 7.000 ευρώ το στρέμμα», αναφέρει, υπολογίζοντας ότι για 20 στρέμματα απαιτούνται τουλάχιστον 120.000 ευρώ. Η επιδότηση μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά επισημαίνει, ενώ πολλοί αγρότες αναγκάζονται να επενδύουν οι ίδιοι, χωρίς να έχουν λάβει καμία υποστήριξη.

    Ο κ. Αχαμνός μιλάει από προσωπική εμπειρία, καθώς όπως έκανε γνωστό είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα επιδότησης για συσκευαστήριο ύψους 250.000 ευρώ, αλλά το κόστος έφτασε τις 700.000 ευρώ χωρίς να έχει λάβει ακόμα την πλήρη επιδότηση. «Τα θερμοκήπια θα βοηθήσουν πολύ, ειδικά για προϊόντα εκτός εποχής, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται»,

    «…περιμένουμε να το δούμε. Έχουμε ακούσει πολλά μέχρι τώρα.

    Πότε θα βγει η επιδότηση; Όλοι οι παραγωγοί φράουλας φτιάχνουν τα θερμοκήπια από μόνοι τους. Δεν υπάρχει επιδότηση. Όλες οι κυβερνήσεις λένε ότι θα δώσουν. Δεν είναι τόσο εύκολο , εγώ έχω πάρει πρόγραμμα 250.000€ στο συσκευαστήριο και έχω φτάσει 700.000 και παραπάνω και ακόμα δεν έχω πάρει τίποτα.

    Τα θερμοκήπια θα βοηθήσουν πολύ για προϊόντα εκτός εποχής. Για να έχουμε και τον χειμώνα προϊόντα. Σίγουρα θα βοηθούσε πάρα πολύ. Δεν θα είχαμε πρόβλημα ούτε με το χαλάζι ούτε με τον αέρα. Και να ζητάμε μετά χρήματα από τον ΕΛΓΑ» καταλήγει ο κ. Αχαμνός.

    Ωστόσο, οι παραγωγοί τονίζουν ότι η επιτυχία του προγράμματος θα εξαρτηθεί από τη γρήγορη και αποτελεσματική υλοποίηση των επιδοτήσεων, καθώς και από τη στήριξη των μικρών και μεσαίων αγροτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη χρηματοδότηση των έργων τους. Οι αγρότες όπως επισημαίνουν, περιμένουν να δουν τα λόγια να γίνονται πράξη, ώστε να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρουν τα θερμοκήπια και να εξασφαλίσουν την παραγωγή τους από τις συνεχώς μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες.

    Thermokipia 2

    Thermokipia 3

  • Ποια θέματα πρώτης γραμμής θα «ανοίξει» μετά την ΔΕΘ η κυβέρνηση - Το μήνυμα στους υπουργούς
    Ποια θέματα πρώτης γραμμής θα «ανοίξει» μετά την ΔΕΘ η κυβέρνηση - Το μήνυμα στους υπουργούς

    Μπαράζ συσκέψεων θα πραγματοποιηθεί από αύριο στην κυβέρνηση για να κλειδώσουν οι βασικοί άξονες της ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σε αυτή την χρονική συγκυρία εκεί στρέφεται η προσοχή του Μαξίμου, καθώς στόχος είναι από την Θεσσαλονίκη να σταλεί μήνυμα επανεκκίνησης.

    Ωστόσο μετά την ΔΕΘ θα ανοίξει σταδιακά η συζήτηση για μια σειρά θεμάτων πρώτης γραμμής. Μάλιστα από τις αποφάσεις που θα ληφθούν πρόκειται να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα για την στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση έως τις επόμενες κάλπες.

    Ποια θέματα θα «ανοίξουν» μετά την ΔΕΘ

    Ειδικότερα με βάση τον σχεδιασμό μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να αποσαφηνιστεί ποιο πρόσωπο θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας (η σχετική ψηφοφορία θα γίνει στη Βουλή το 2025). Να σημειωθεί εδώ πως πριν από τις ευρωεκλογές το βασικό σενάριο προέβλεπε την ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

    Ωστόσο μετά τις κάλπες της 9ης Ιουνίου υπήρξαν βουλευτές της Ν.Δ, που τόνισαν την ανάγκη για επιστροφή στις… ρίζες. Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών τοποθετήθηκαν ακόμα και δημοσίως υπέρ της επιλογής ενός προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, που να έχει πολιτική διαδρομή συνδεδεμένη με τη Νέα Δημοκρατία.

    Στο Μαξίμου είναι δεδομένο πως δεν θέλουν να υπάρξουν «γαλάζιοι» βουλευτές, που θα καταψηφίσουν την πρόταση του κόμματος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Επομένως το βασικό σενάριο προβλέπει επιλογή ενός υποψηφίου που να μπορεί να «μιλήσει» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και σε παραδοσιακούς ψηφοφόρους.

    Βέβαια υπάρχει και ένα κομμάτι στο εσωτερικό της κυβέρνησης που τονίζει την ανάγκη να μην κοπούν οι γέφυρες επικοινωνίας με τον κεντρώο χώρο. Και θα προτιμούσαν να υπάρξει μια υποψηφιότητα που να «μιλά» σε ένα ευρύτερο ακροατήριο και να στέλνει μήνυμα πως τα πολιτικά ανοίγματα θα συνεχιστούν. Πάντως από την κυβέρνηση θέλουν σε αυτή την χρονική συγκυρία να κλείσουν τη σχετική συζήτηση, καθώς θεωρούν πως είναι νωρίς για τις σχετικές ανακοινώσεις.

    Ένα άλλο θέμα που αναμένεται να ανοίξει μέσα στο 2025 είναι αυτό της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Μεταξύ άλλων από την κυβέρνηση σκοπεύουν να βάλουν στο τραπέζι της συζήτησης την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια. Πρόκειται άλλωστε για ένα θέμα που ενδιαφέρει ένα κοινό στο οποίο κοιτά η Νέα Δημοκρατία και οι «γαλάζιοι» εκτιμούν πως μπορούν να πιέσουν πολιτικά άλλα κόμματα.

    Επίσης θα ανοίξει η συζήτηση για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, με βάση το «μοντέλο» που εφαρμόστηκε στις ευρωεκλογές. Να σημειωθεί βέβαια εδώ πως για να προχωρήσουν ανάλογες αλλαγές απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις και επομένως σε μία σειρά θεμάτων αιχμής μένει να φανεί πως θα τοποθετηθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Τα μηνύματα στους υπουργούς

    «Όλοι κρίνονται και αξιολογούνται» είναι το μήνυμα που επανειλημμένα έχει εκπέμψει το Μαξίμου προς τα κυβερνητικά στελέχη. Ο πρωθυπουργός έχει δείξει πως δεν αρέσκεται σε σαρωτικούς ανασχηματισμούς αλλά προτιμά να προχωρά σε στοχευμένες αλλαγές. Αυτό άλλωστε φάνηκε και στον ανασχηματισμό που έγινε μετά τις ευρωεκλογές.

    Βέβαια αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρξει ακόμα και μέσα στο φθινόπωρο μία χειρουργικού τύπου παρέμβαση στο υπουργικό συμβούλιο, με περιορισμένης έκτασης αλλαγές. Σε αυτή την χρονική συγκυρία πάντως το μήνυμα στους υπουργούς είναι να επιταχύνουν την υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων και ένα μπαράζ νομοσχεδίων αναμένεται να πάρει τον δρόμο για την Βουλή μέσα στο φθινόπωρο.

    Οι φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις

    Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας αναμένουν με ενδιαφέρον τις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου, καθώς θα φανεί αν το κυβερνών κόμμα παραμένει κοντά στο ποσοστό των ευρωεκλογών ή υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή. Παράλληλα θα φανεί και πως διαμορφώνονται τα δημοσκοπικά ποσοστά των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ενοίκια: Οι 6 παρεμβάσεις που εξετάζει η κυβέρνηση για να μειωθούν
    Ενοίκια: Οι 6 παρεμβάσεις που εξετάζει η κυβέρνηση για να μειωθούν

    «Κλειδί» για τη μείωση των ενοικίων η διάθεση των κλειστών διαμερισμάτων, που υπολογίζονται ακόμη και σε 600.000.

    Το στεγαστικό ζήτημα είναι ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, δεδομένου ότι αποτελεί ένα από τα φλέγοντα ζητήματα της καθημερινότητας του πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δύο εβδομάδες από το βήμα της ΔΕΘ, θα ξεδιπλώσει το πλαίσιο της κυβερνητικής παρέμβασης, προκειμένου να δοθεί πραγματική ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, τόσο εξαιτίας των ακριβών ενοικίων όσο και εξαιτίας της έλλειψης σπιτιών στην αγορά.

    Στο οικονομικό επιτελείο και στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται ένα πακέτο παρεμβάσεων που έχει ως μοναδικό στόχο την αύξηση της προσφερόμενης προς ενοικίαση στέγης και, μέσω αυτής, την υποχώρηση των τιμών, ώστε να καταστεί η απόκτηση στέγης προσιτή για τα νοικοκυριά.

    Οι πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι θα επιδιωχθεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος μέσα από πολυεπίπεδες λύσεις και όχι από μία μόνο παρέμβαση. Σε γενικές γραμμές, στόχος είναι να ανοίξουν κλειστά διαμερίσματα, τα οποία είτε είναι ανενεργά από επιλογή είτε βρίσκονται σε κακή κατάσταση και δεν μπορούν να μισθωθούν. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί να αποθαρρυνθούν οι ιδιοκτήτες από το να προσφέρουν τα διαμερίσματά τους στη βραχυχρόνια μίσθωση και να τα επιστρέψουν στην αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης.

    Μάλιστα, ο πρώτος στόχος εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί με τη θέσπιση κινήτρων και αντικινήτρων για τα κλειστά διαμερίσματα. Ήδη αρχίζει από την ΑΑΔΕ η καταγραφή τους, προκειμένου να υπάρξει σαφής εικόνα ως προς τον αριθμό τους, καθώς οι εκτιμήσεις διαφέρουν. Άλλοι κάνουν λόγο για 200.000 ακίνητα, ενώ άλλοι για 600.000. Επίσης, θα επιδιωχθεί να υπάρξει σαφής εικόνα για την κατάσταση κάθε ακινήτου, ώστε ανάλογα να αποφασιστούν οι όποιες παρεμβάσεις.

    Εκτιμάται, επίσης, ότι θα βελτιωθεί η προσφορά κατοικίας και από την υλοποίηση της απόφασης για αύξηση του ορίου για τη χορήγηση της Golden Visa από τα 250.000 ευρώ που είναι σήμερα, στα 800.000 ευρώ. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου. Από την άλλη πλευρά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα και όχι τιμωρητικά αντικίνητρα, όπως ο αυξημένος ΕΝΦΙΑ για τα κλειστά διαμερίσματα.

    Οι έξι άξονες που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα ακίνητα

    Σύμφωνα με τα σενάρια που υπάρχουν μέχρι στιγμής, οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα κινηθούν, εκτός των άλλων, στους εξής έξι άξονες:

    1. Κλειστά διαμερίσματα: Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι υπάρχει ένα τεράστιο απόθεμα ανενεργών ακινήτων, τα οποία υπό προϋποθέσεις μπορούν να επηρεάσουν την προσφορά κατοικίας στην αγορά. Η διαδικασία αξιοποίησής τους θα αρχίσει με την καταγραφή των χαρακτηριστικών τους, όπως η τοποθεσία και η κατάσταση, για να εξεταστεί πώς μπορούν να αξιοποιηθούν περισσότερο.

    2. Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Θα έρθουν αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς, με παρεμβάσεις κυρίως φορολογικού χαρακτήρα και αυξημένους συντελεστές. Επίσης, είναι πιθανό να τεθεί όριο, ανάλογα με την περιοχή, για την εκμίσθωση ακινήτων ή ένας συνδυασμός των δύο.

    3. Μητρώο ακινήτων: Εξετάζεται η δημιουργία πλατφόρμας για τη δημόσια ανάρτηση στοιχείων ακινήτων, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια στην αγορά. Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τις τιμές πώλησης και ενοικίασης, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την παροχή καλύτερης πληροφόρησης στο κοινό.

    4. «Σπίτι μου ΙΙ»: Η κυβέρνηση αναμένει έγκριση από τις Βρυξέλλες για την ένταξη του δεύτερου σταδίου του προγράμματος «Σπίτι μου» στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το νέο στάδιο του προγράμματος, με προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 1,7 δισ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους), θα περιλαμβάνει αλλαγές στα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και στις προϋποθέσεις για την αξία και την ηλικία των ακινήτων.

    5. «Κοινωνική Αντιπαροχή»: Το πρόγραμμα θα παρέχει κατοικίες με χαμηλό ενοίκιο από την αδρανή περιουσία του Δημοσίου. Σχεδιάζεται η κατασκευή περισσότερων από 2.500 κατοικιών για πολίτες έως 39 ετών, με δυνατότητα αγοράς μετά από μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

    6. «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Το πρόγραμμα θα ενισχυθεί με αύξηση της επιδότησης για εργασίες επισκευής σε κλειστά διαμερίσματα, ώστε να εισέλθουν στην αγορά ενοικίασης.

    Οι εν λόγω πρωτοβουλίες αναμένεται να συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων της αγοράς ακινήτων, ενισχύοντας την προσβασιμότητα για τους πολίτες και προσφέροντας λύσεις στη στεγαστική κρίση που πλήττει πολλούς στην Ελλάδα.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Τα νέα μέτρα που «ψήνονται» και η στόχευση της κυβέρνησης σε τρεις μεγάλες ομάδες: Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ
    Τα νέα μέτρα που «ψήνονται» και η στόχευση της κυβέρνησης σε τρεις μεγάλες ομάδες: Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

    Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εντατικοποιηθεί η συζήτηση στην κυβέρνηση για να κλειδώσει το πακέτο που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μαξίμου είναι πως θα ανακοινωθεί ένα κοστολογημένο πακέτο και δεν θα υπάρξει παροχολογία, που θα θέσει εν κινδύνω την δημοσιονομική σταθερότητα. Στόχος είναι τα όποια μέτρα ανακοινωθούν να είναι στοχευμένα και να κοιτάνε προς συγκεκριμένες ομάδες.

    Στο επίκεντρο των παρεμβάσεων θα βρεθούν μεταξύ άλλων οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και οι νέοι. Πρόκειται για τρεις ομάδες που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα το γαλάζιο στρατόπεδο για διαφορετικούς λόγους. Από τη μία πλευρά οι συνταξιούχοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποτελούν ένα κοινό με το οποίο διατηρεί στενούς δεσμούς η Νέα Δημοκρατία, ωστόσο στις τελευταίες εκλογές είχε απώλειες. Την ίδια στιγμή οι 20ρηδες και οι 30ρηδες αποτελούν ένα δύσκολο κοινό για το κυβερνών κόμμα και επομένως ο τρόπος προσέγγισης εξελίσσεται σε ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

    Δεδομένο είναι πως μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές από την κυβέρνηση κοιτάνε προς ένα παραδοσιακό γαλάζιο ακροατήριο, καθώς έχουν αυξηθεί οι φωνές βουλευτών που ζητούν επιστροφή στις… ρίζες. Στο πλαίσιο αυτό προτάσσονται θέματα που ενδιαφέρουν το συγκεκριμένο ακροατήριο (π.χ. τα μέτρα για την ενίσχυση του δημογραφικού), το οποίο ενδεχομένως να είχε δυσαρεστηθεί το προηγούμενο διάστημα από κυβερνητικές επιλογές (όπως το παράδειγμα ο πρόσφατος νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια).

    Παράλληλα από το Μαξίμου κοιτάνε ιδιαίτερα στο κοινό των συνταξιούχων και μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων πρόκειται να δρομολογηθούν τα επόμενο διάστημα. Η αρχή θα γίνει μέσα στο φθινόπωρο, οπότε και θα ψηφιστεί ένα μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει σειρά ευνοϊκών διατάξεων (όπως για παράδειγμα το ψαλίδισμα της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων). Συνέχεια θα υπάρξει το Δεκέμβριο, οπότε και θα καταβληθεί μια έκτακτη ενίσχυση σε συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά και επομένως δεν θα πάρουν αύξηση. Και θα ακολουθήσει στις αρχές του 2025 μία αύξηση στις συντάξεις, η οποία με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα θα είναι από 2,5% έως 3 %.

    Όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες κλειδωμένη θεωρείται η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025. Ωστόσο μεγάλο ερωτηματικό παραμένει αν θα υπάρξει κάποια διορθωτική κίνηση στις πρόσφατες αλλαγές που πέρασαν στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών και οι οποίες έχουν πυροδοτήσει αντιδράσεις. Από την κυβέρνηση πάντως έχουν καταστήσει σαφές πως οι όποιες διορθώσεις δεν θα επηρεάζουν την βασική φιλοσοφία της ρύθμισης.

    Το … φλερτ με την Generation Ζ

    Στο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός θα υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές στην νεολαία με τις δράσεις να ξεδιπλώνονται σε πολλαπλά επίπεδα. Ειδική αναφορά στην ομιλία του θα κάνει ο Κ. Μητσοτάκης στο στεγαστικό, καθώς η ανοδική πορεία των τιμών των ενοικίων προκαλεί πονοκέφαλο στις νεότερες ηλικίες (και όχι μόνο).

    Το σχέδιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων στοχευμένα προγράμματα (για παράδειγμα ένα δεύτερο πρόγραμμα «Σπίτι Μου», εφαρμογή του μέτρου της « Κοινωνικής Αντιπαροχής», βελτιώσεις στο «Ανακαινίζω - Νοικιάζω»), παρεμβάσεις στο Airbnb και ενδεχομένως και κάποια κίνητρα φορολογικού χαρακτήρα.

    Παράλληλα μια σειρά μέτρων που δρομολογούνται για το 2025 αφορούν σε μεγάλο βαθμό τους 20ρηδες. Ένα από αυτά είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού ( μέτρο που αφορά κυρίως τις νεότερες ηλικίες), που υπενθυμίζεται πως μέχρι το 2027 θα έχει φτάσει στα 950 ευρώ. Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι βέβαια η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στο πλαίσιο αυτό θα τρέξουν μια σειρά νέων επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Κικίλιας για φωτιές: Η δική μου υποχρέωση είναι να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές
    Κικίλιας για φωτιές: Η δική μου υποχρέωση είναι να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές

    Τι απάντησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας για τις μομφές της αντιπολίτευσης σχετικά με τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης που δεν έχουν απορροφηθεί

    Η δική μου υποχρέωση είναι να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές, υπογράμμισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στις καταστροφικές πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική.

    Όπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο MEGA, «μιλάω με σεβασμό και κατανόηση σε όλους τους ανθρώπους που έχουν δοκιμαστεί. Αντιλαμβάνομαι τι έχουν περάσει. Μετά το Μάτι που χάσαμε 101 συμπολίτες μας με τραγικό τρόπο, άλλαξε άρδην η κοσμοθεωρία της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας και τη αντίληψης της κοινωνίας μας για την πρώτη προτεραιότητα που είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Τα σπίτια τα αποζημιώνει η πολιτεία, δίνει 80% αποζημίωση και ένα άτοκο δάνειο 20% και τα αποζημιώνει όλα, και τα σπίτια μπορούν να ξαναφτιαχτούν. Δεν μηδενίζει το ένα το άλλο, όμως η δική μου υποχρέωση είναι πρώτα από όλα να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές».

    «Δίπλα στη μάχη που αναφέρεται ως χαμένη, να βάλετε και τις κερδισμένες «μάχες» που έχουν γίνει όλη τη σεζόν»

    Συνέχισε λέγοντας πως «δεν μηδενίζει το ένα το άλλο, όμως η δική μου υποχρέωση είναι πρώτα από όλα να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές. Δεν ψέξαμε ποτέ την αντιπολίτευση γιατί έφτασε η φωτιά εκεί, γιατί χάσαμε 101. Η φωτιά ήταν στην πόλη από το πρώτο λεπτό της. Ο Βαρνάβας δεν είναι ένα βουνό στην Αττική είναι οικισμός ολόκληρος. 30 πυροσβεστικά έμειναν στον Βαρνάβα στο ξεκίνημα της πυρκαγιάς να παλεύουν σπίτι σπίτι. Και μετά στον Μαραθώνα, στη Νέα Μάκρη, στο Γραμματικό, στη Ροδόπολη, Διόνυσο, Σταμάτα και συνολικά σε 30 οικισμούς. Με ανυπέρβλητες συνθήκες κλιματολογικές, με καταστάσεις που ήταν στο «κόκκινο». Και κυνηγώντας σε φαράγγια και βουνά μία φωτιά που θα μπορούσε να έχει κατακάψει, από την πλευρά του Αγίου Στεφάνου, όλη την Πάρνηθα, όλο τον Μαραθώνα, τη Διώνη, τη Σταμάτα, τη Νέα Μάκρη, στο Πάτημα Χαλανδρίου και τα Βριλήσσια».

    Αναφέρθηκε στη φωτιά στη Ρόδο, επισημαίνοντας πως «το παίξατε 3 δευτερόλεπτα το πρωί ως είδηση, θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να είναι live από τη Ρόδο η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που έχει γίνει ποτέ στο νησί από την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στο δάσος στο Μονόλιθο στη Ρόδο, το οποίο είναι ένα παρθένο δάσος. Δεν φτάνει που κινδύνευσε να κατακαεί, έγινε και δεύτερη προσπάθεια εμπρησμού κατά την άποψή μου και το διερευνούν οι Αρχές».

    Σύμφωνα με τον ίδιο ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος «έστειλε 14 εναέρια από τη Σάμο, από την Κρήτη, τα 4 της Ρόδου, από την Καλαμάτα, και από την Αττική, αεροσκάφη με δασοκομάντος και το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πάλεψαν σκληρά και αποσόβησαν μία τεράστια τραγωδία. Αυτό έχει σε τόσο κρίσιμες πυρκαγιές άλλες 200 φορές φέτος και στο σύνολο της σεζόν, 4.000 φορές. Αυτοί οι άνθρωποι δοκιμάζονται στο πεδίο κάθε μέρα, και όλοι οι άνθρωποι που παλεύουν, αστυνομικοί, εθελοντές κτλ, έχουν σώσει εκατοντάδες φορές τους συμπολίτες μας και την κοινωνία. Δίπλα στη μάχη που αναφέρεται ως χαμένη, να βάλετε και τις κερδισμένες «μάχες» που έχουν γίνει όλη τη σεζόν και να είμαστε δίκαιοι με αυτούς τους ανθρώπους».

    «Το «Αιγίς» είναι σημαντικό πρόγραμμα»

    Για τις μομφές της αντιπολίτευσης σχετικά με τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης που δεν έχουν απορροφηθεί παρά μόνον το 1% και την πρόληψη, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως τα στοιχεία είναι αδιάψευστα και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

    «Ήταν η ύψιστη υποχρέωσή μου να προχωρήσω το πρόγραμμα «Αιγίς», δηλαδή 1.100 πυροσβεστικά οχήματα, 7 Καναντέρ, 10 μεσαίου τύπου ελικόπτερα, 3 Δικινητήριων Turboprop Αεροσκαφών ως Εναέρια Κέντρα Επιχειρήσεων, παρακολούθησης και καταγραφής δεδομένων (air-surveillance), τεχνητή νοημοσύνη, μέσα προστασίας για εθελοντές και πυροσβέστες, 13 κέντρα πυροσβεστικής, 101 drone και πολλά άλλα. Ένα δισεκατομμύριο, 700 εκατομμύρια του «Αιγίς» είναι ήδη στον αέρα σε διαγωνισμούς. 400 εκατ. ευρώ από αυτά έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί. Στο σύνολο των 2.100.000.000 ευρώ. μέχρι τέλος του χρόνου θα είναι σε διαγωνισμός όλο το πρόγραμμα. Όταν κάποιοι μιλούν και θέλουν να κάνουν κριτική, ενώ ξέρουν τα στοιχεία από τον Απρίλιο και ενώ έχουμε πει ότι από την αντιπυρική του 2025 θα ξεκινήσουμε να παραλαμβάνουμε, μέχρι το 2028-29 θα τα έχουμε ολοκληρώσει. Είναι μια κληρονομιά για τις επόμενες γενιές», είπε.

    Κατά τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, «το «Αιγίς» είναι σημαντικό πρόγραμμα. Κόσμος υπάρχει, 700 δασοκομάντος πήραμε τη χρονιά που μας πέρασε και 500 την προηγούμενη. Αυτά τα παιδιά παλεύουν εκεί πέρα. Έχουμε στη Ρόδο στο νοσοκομείο 3 τραυματίες πυροσβέστες».

    Ερωτηθείς για το πώς έφτασε η φωτιά μέσα σε 40 ώρες να διανύσει 20 χιλιόμετρα, ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε πως «είναι τέτοια η γεωγραφία, που μέσα σε φαράγγια, βουνά που έχουν οικισμούς, ήμασταν υποχρεωμένοι να δίνουμε «μάχη» με το καθένα ξεχωριστά, σε ανυπέρβλητες συνθήκες. Η φωτιά περνούσε τις ζώνες, και συνέχιζε. Έφτασε η φωτιά στα 20 χιλιόμετρα».

    Συμπλήρωσε ότι «για τα καθαρισμένα οικόπεδα, δέχθηκα πολύ μεγάλη κριτική. Φτιάξαμε μια ψηφιακή πλατφόρμα για τα οικόπεδα. 840.000 οικόπεδα καθαρίστηκαν και ευχαριστώ τους πολίτες μέσα από την καρδιά μου. Υπάρχουν και κάποιοι που τα καθάρισαν και δεν το δήλωσαν. Σε αυτή την περιοχή υπήρχαν 83.000 καθαρισμένα οικόπεδα. Κάποια όμως δεν είχαν καθαριστεί. Είδαμε από τα στοιχεία και από την τεχνητή νοημοσύνη ότι είναι υπερπολλαπλάσια η πιθανότητα αν ένα οικόπεδο δεν είναι καθαρισμένο και έχει 2 μέτρα στάχυ».

    Για το εάν είναι άλλο το τοπίο της αντιπυρικής την επόμενη περίοδο εκτίμησε ότι υπάρχει μόνιμα ένα πεδίο βελτίωσης.

    «Πρέπει να τονίσουμε ότι φέτος, τα drones που δεν υπήρχαν πέρσι, και ήταν πάνω από όλη την Αττική, και τη χώρα, απέτρεψαν πολλές πυρκαγιές, μπορέσαμε σε πολλές να φτάσουμε έγκαιρα. Αποσοβήθηκαν πολλές φωτιές. Το δόγμα της πυροσβεστικής να επιχειρεί μαζί με τους δασάρχες, την τοπική αυτοδιοίκηση, αστυνομία, στρατό, είναι μια προίκα που πρέπει να μείνει. Αλλά πάντα μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Ευχαριστημένος δεν μπορεί να είναι κανείς από τη φωτιά στον Βαρνάβα, πρέπει να αξιολογήσει κανείς πόσο φυσούσε, πόσες δυνάμεις ήταν εκεί, τι «μάχη» δόθηκε, πότε πήραν επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα. Από φέτος δεν μπορώ να εκχωρήσω στη μάχη την οποία έγινε. Δέχομαι ότι μπορούμε να βελτιωθούμε κι άλλο. Η ζωή δεν αντικαθίσταται, όλα τα άλλα μπορούμε να τα ξαναφτιάξουμε, συνεχίζοντας την προσπάθεια», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

    Κικίλιας για Πευκοχώρι: H διαρκής διαφυγή από τις ευθύνες πρέπει να διαλευκανθεί

    Παράλληλα, αναφερόμενος στο τραγικό δυστύχημα στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι, στη Χαλκιδική, που επέφερε τον θανάσιμο τραυματισμό 19χρονου, ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε συγκλονισμένος ακούγοντας τον πατέρα του 19χρονου.

    «Δεν χωρούν κλισέ, εδώ η ατιμωρησία, η ασυδοσία και η διαρκής διαφυγή από τις ευθύνες πρέπει να διαλευκανθεί σε όλα τα επίπεδα. Έχω την αίσθηση ότι το πλαίσιο που δίνει αυτή τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται κανείς, γιατί υπάρχει ένας επιχειρηματίας από πίσω, που έχει την ευθύνη για τους εργαζομένους του και τη λειτουργία της επιχείρησης όμως σε ό,τι αφορά στο κράτος και στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι προφανές ότι υπάρχουν «τρύπες». Πρέπει να τις ξεριζώσουμε και αν χρειαστεί να ξαναστηθεί από το μηδέν όλο αυτό και να δούμε πως αδειοδοτούνται όλες αυτές οι επιχειρήσεις θα πρέπει να το ξαναδούμε», υπογράμμισε.

    Δείτε όσα ανέφερε στο MEGA ο Βασίλης Κικίλιας:

    https://www.megatv.com?p=1643498

    Πηγή: in.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο