Δραματική είναι η κατάσταση σε πολλές περιοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας Daniel και σε εξέλιξη είναι οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό πολιτών. Το ακριβές ποσό που θα χρειαστεί για τη στήριξη των περιοχών που έχουν πληγεί είναι αδύνατον να υπολογιστεί με ακρίβεια και στην κυβέρνηση καλούνται να λύσουν μια σειρά από προβλήματα και να απαντήσουν σε δύσκολα ερωτήματα. Σε αυτή τη συγκυρία προέχει η στήριξη των πληγέντων, ωστόσο είναι δεδομένο πως σε δεύτερο χρόνο χρειάζονται ριζικές αλλαγές στο σύστημα πολιτικής προστασίας.
Ο πρωθυπουργός σήμερα αναμένεται να πάει στο Συντονιστικό Κέντρο στη Λάρισακαι θα επισκεφθεί και πληγείσες περιοχές (ενδεχομένως και τον Βόλο). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην άμεση και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια στήριξη των πληγέντων αλλά και στην υλοποίηση μιας σειράς έργων στις περιοχές που χτυπήθηκαν από την σφοδρή κακοκαιρία. Παράλληλα στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως δεν αρκούν οι «μίνι» διορθώσεις αλλά χρειάζεται ένα ευρύ σχέδιο που θα επαναφέρει το αίσθημα ασφαλείας στους πολίτες.
Από τη Νέα Δημοκρατία τόσο στις εκλογές του 2019 όσο και στην πρόσφατη αναμέτρηση είχαν προτάξει το «επιτελικό κράτος», ωστόσο μια σειρά από πρόσφατα περιστατικά θόλωσαν το αφήγημα. Η πύρινη λαίλαπα του καλοκαιριού, τα αιματηρά επεισόδια με τους χούλιγκανς στη Νέα Φιλαδέλφεια και πρόσφατα οι εικόνες σοκ από τις πλημμυρισμένες περιοχές έδειξαν πως ο δρόμος είναι μακρύς.
Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό ο πρωθυπουργός αύριο θα έκανε στη Θεσσαλονίκη μία ομιλία εστιασμένη στην οικονομία αλλά και στις μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει και η ατζέντα της καθημερινότητας έρχεται στην πρώτη γραμμή. Με την επίσκεψη στη ΔΕΘ να αναβάλλεται και - ανάλογα βέβαια και με τις εξελίξεις στις πλημμυρισμένες περιοχές- να μετατίθεται για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Η οριστική απόφαση για την αναβολή της αυριανής ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ελήφθη χθες το πρωί και αφού είχαν εξεταστεί την Τετάρτη εναλλακτικά σενάρια. Η απόφαση για την αναβολή της επίσκεψης κρίθηκε αναγκαία με δεδομένο άλλωστε πως δεν είναι ακόμα γνωστό το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής.
Παράλληλα μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες -και ενώ είχε προηγηθεί η πύρινη λαίλαπα του καλοκαιριού - είναι εμφανές πως προεξέχουσα θέση στον σχέδιο της επόμενης ημέρας θα έχουν οι αλλαγές στην πολιτική προστασία. Και εκεί θα είναι πλέον εστιασμένη η ομιλία του πρωθυπουργού.
Στο κυβερνών κόμμα αναγνωρίζουν πως οι πολίτες περιμένουν γενναίες προτάσεις και άμεσες κινήσεις για την διόρθωση λαθών και παραλείψεων. Άλλωστε πρόκειται για τη δεύτερη «γαλάζια» τετραετία και δεν υπάρχει πίστωση χρόνου.
Βάρος στην πρόληψη
Από το Μαξίμου επισημαίνουν πως η κλιματική κρίση είναι εδώ και οι συνέπειες της γίνονται όλο και που εμφανείς. Αναγνωρίζουν δε πως είναι απαραίτητο να γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις τόσο για την πρόληψη των πυρκαγιών (π.χ. αντιπυρικές ζώνες, «καμπανάκια» για ακαθάριστα οικόπεδα, ποινές σε όσους διαπράττουν εμπρησμό εξ αμέλειες, χρήση drones) όσο και για τις πλημμύρες (π.χ. αντιπλημμυρικά έργα, καθαρισμός φρεατίων). Μάλιστα στόχος είναι να υπάρξει ενεργότερη συμμετοχή των δήμων, καθώς έχει διαπιστωθεί πως υπάρχουν διαφορετικές.. ταχύτητες, με κάποιους δημάρχους να είναι πιο συνεπείς από κάποιους άλλους.
Συσκέψεις για το κόστος των μέτρων
Σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησαν οι συσκέψεις για να υπολογιστεί το ποσό που θα απαιτηθεί για τα μέτρα στήριξης στις πληγείσες περιοχές. Βέβαια ακριβής εικόνα δεν είναι εύκολο να υπάρξει, ωστόσο τα κομπιουτεράκια έχουν ήδη πάρει φωτιά.
Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθούν κοινοτικά κονδύλια - κυρίως πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης - προκειμένου να μπει σε εφαρμογή ένα ευρύ πλέγμα στήριξης. Από εκεί και πέρα βέβαια στενεύουν τα περιθώρια για άλλα μέτρα - έκπληξη το επόμενο διάστημα και δύσκολα θα προκριθούν οριζόντιες παρεμβάσεις (πέρα από αυτές που έχουν ήδη κλειδώσει).
Τα σενάρια για την επόμενη μέρα
Δεδομένο είναι πως το τελευταίο δίμηνο κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν για την κυβέρνηση, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει διαδοχικές κρίσεις. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως το καλοκαίρι υπήρξε η πρώτη «έξοδος» από την κυβέρνηση και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετά τον Νότη Μηταράκη ανέλαβε καθήκοντα ο Γιάννης Οικονόμου.
Χθες υπήρξαν εκ νέου σενάρια για το ενδεχόμενο ενός «μίνι» ανασχηματισμού, καθώς υπάρχουν φωνές που λένε πως χρειάζεται ένα restart. Ωστόσο αυτό θα περιόριζε τις κινήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν το επόμενο διάστημα αν προκύψουν και αλλά δύσκολα μέτωπα. Προς το παρόν όλο το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην αντιμετώπιση των καταστροφών που άφησε ο «Daniel» στο πέρασμα του.