Πολιτικά

Τα σημεία - κλειδιά της ομιλίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Οι εκπλήξεις, ο «πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός» και τα πολιτικά μηνύματα

Τα σημεία - κλειδιά της ομιλίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Οι εκπλήξεις, ο «πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός» και τα πολιτικά μηνύματα

Σήμα πως η κυβέρνηση δεν έχει χάσει τον βηματισμό της παρά τις διαδοχικές κρίσεις και πως δεν έχει εγκαταλειφθεί η μεταρρυθμιστική ατζέντα θέλησε να στείλει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το ξεκίνημα της κυβέρνησης μετά τις εκλογές ήταν δύσκολο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η χώρα «θα αναμετρηθεί με τις παθογένειες του χθες, αλλά και με τα στοιχήματα του αύριο». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «σε όσους καλόπιστα σχολιάζουν ότι τάχα «δεν ξεκινήσαμε καλά», τους απαντώ πάντα «σας ακούω». Υπόσχομαι, ωστόσο, ότι όσο και αν χάνουμε κάποιες μάχες, στο τέλος θα κερδίσουμε τον πόλεμο».

Η φετινή ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ έγινε σε τελείως διαφορετικό κλίμα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Η κυβέρνηση πριν καν συμπληρώσει 100 ημέρες από τις εκλογές βρέθηκε αντιμέτωπη με πολλαπλά μέτωπα και στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να στείλει σήμα επανεκκίνησης. Ήταν μια ομιλία προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα, όπου αναγνωρίστηκαν παθογένειες αλλά παράλληλα τονίστηκε πως το σχέδιο για έναν «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό» δεν έχει εγκαταλειφθεί

Το οικονομικό πακέτο που ανακοινώθηκε -και το οποίο κοιτά σε μεγάλο βαθμό προς την μεσαία τάξη- είναι προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί μετά τις πλημμύρες. Αυτό που υπογραμμίζεται από το Μαξίμου είναι πως δεν θα τεθεί εν κινδύνω η δημοσιονομική σταθερότητα, ωστόσο, υπήρξε και ένα μέτρο - έκπληξη που δεν ήταν άλλο από το ξεπάγωμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα.

Από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός εστίασε σε μια σειρά αλλαγών που δρομολογούνται στον κρίσιμο τομέα της πολιτικής προστασίας, παρουσίασε μια σειρά κινήσεων σε θέματα καθημερινότητας και μίλησε για «λογαριασμούς» με το παρελθόν που κλείνουν. «Ο,τι χάσαμε, πολιτεία και πολίτες, θα το ξαναχτίσουμε μαζί. Αλλά θα το ξαναχτίσουμε καλύτερα και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος» σημείωσε. Παράλληλα τόνισε πως «θα κάνουμε τα πάντα ώστε αυτή η άνιση μάχη μας με την κλιματική κρίση να μην γίνει μια μάχη χαμένη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις δύο όψεις του κράτους με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία, σημειώνοντας πως φάνηκε σύγχυση αρμοδιοτήτων και συχνή μετάθεση ευθυνών αλλά ταυτόχρονα συντονισμός, οργάνωση και κυρίως ηρωισμός. Μίλησε για «μικρόψυχους που θέλησαν να μετατρέψουν μία θεομηνία σε αντιπολιτευτική κραυγή» ενώ επεσήμανε πως «ο δικός μας εχθρός ήταν και είναι η λάσπη της πλημμύρας».

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε «χρειάστηκε να αναμετρηθώ με πολλές κρίσεις» αλλά «ποτέ δεν κρύφτηκα, ποτέ δεν διεκδίκησα το αλάθητο, αλλά και ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια, όσο ανυπέρβλητα και αν φαίνονταν». Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών αποτελεί εντολή για δουλειά και για αποτέλεσμα και «δεν είναι διαβατήριο εφησυχασμού, ούτε άλλοθι αλαζονείας».

Το «μεγάλες αλλαγές» είναι το σύνθημα της φετινής ΔΕΘ σημείωσε ο πρωθυπουργός και θέλησε να στείλει μήνυμα πως δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση στην κυβέρνηση. Μίλησε δε για διάφορους αυτόκλητους «πυροσβέστες του καναπέ», «πατριώτες του πληκτρολογίου» και «μεταρρυθμιστές της φακής», ενώ σημείωσε πως δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος

Στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός θέλησε να εκπέμψει μια εικόνα αισιοδοξίας μιλώντας για μια ισχυρή οικονομία και για μεγάλες αλλαγές που θα προχωρήσουν. «Έχω εντολή μεταρρυθμίσεων κι αυτές θα κάνω» επεσήμανε, δίνοντας ένα στίγμα των επόμενων κινήσεων και μιλώντας για ένα νέο κίνημα αυτό της καθημερινότητας με κανόνες

Το πακέτο οικονομικών μέτρων

Ένα «μετρημένο» καλάθι παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός και όπως ήδη αναφέρθηκε η κυριότερη έκπληξη ήταν το ξεπάγωμα του τριετιών στον ιδιωτικό τομέα από το 2024. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαιτέρως σε θέματα μισθών και συντάξεων ενώ αναφέρθηκε και σε μια σειρά δράσεων για τους νέους. Παράλληλα ανακοίνωσε την συνέχιση του «Market Pass» έως το τέλος του έτους στη Θεσσαλία (που βρέθηκε στο επίκεντρο της σφοδρής κακοκαιρίας) και στον Έβρο (που το καλοκαίρι υπήρξε σκληρή μάχη με τις φλόγες).

Από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός εστίασε στην μάχη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων μεταξύ των οποίων είναι και η διασύνδεση με τα POS έως στην άνοιξη του 2024 των ταμειακών μηχανών 450.000 επιχειρήσεων.

Η ατζέντα καθημερινότητας

Μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής ομιλίας του πρωθυπουργού και έμφαση δόθηκε στη δικαιοσύνη, στην υγεία, στην ασφάλεια κ.α. Επίσης, να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως αποδεσμεύονται μέσα στον επόμενο μήνα 2.500 αστυνομικοί από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων.

Οι αλλαγές στην πολιτική προστασία

Οι πρόσφατες πλημμύρες αλλά και οι πυρκαγιές του καλοκαιριού έδειξαν πως χρειάζονται τολμηρές αλλαγές στην πολιτική προστασία και μάλιστα στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί και σήμερα ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη τύπου. Χθες σημείωσε πως συγκροτείται Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας υπό τα Υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος, με σκοπό τον κεντρικό σχεδιασμό και την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων.

Επίσης, γίνεται υποχρεωτική η ασφάλιση για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις για φυσικές καταστροφές, ενώ προχωρά και η αναδιάρθρωση της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής. Να σημειωθεί πως διπλασιάζεται από το 2024 το Αποθεματικό για Φυσικές Καταστροφές από τα 300 στα 600 εκατομμύρια ευρώ και το πρόσθετο ποσό θα προέλθει από αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής από 1 έως 6 ευρώ, ιδίως σε πολυτελή ξενοδοχεία.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «σημείωσε πως η συστηματική συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι μονόδρομος, με συγκεκριμένα πρωτόκολλα τα οποία πια θα πρέπει να ενεργοποιούνται προληπτικά σε βαθμό, θα έλεγα, εξονυχιστικής λεπτομέρειας».

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup