Πολιτικά

Συνάντηση Χριστοδουλίδη – Κασσελάκη στην Κύπρο: «Έχουμε κοινούς στόχους, κοινές επιδιώξεις, κοινές προκλήσεις»

Συνάντηση Χριστοδουλίδη – Κασσελάκη στην Κύπρο: «Έχουμε κοινούς στόχους, κοινές επιδιώξεις, κοινές προκλήσεις»

Ο Στέφανος Κασσελάκης αποκάλυψε πως το πρώτο τηλεφώνημα που έλαβε μετά την εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν από τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Τον Στέφανο Κασσελάκη υποδέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Καλωσορίζοντας τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τον συνεχάρη για την εκλογή του στην Προεδρία του κόμματος και ως ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι «προσδοκώ να συνεχιστεί η συνεργασία που υπάρχει πάντοτε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και γενικότερα με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων».

«Έχουμε κοινούς στόχους, κοινές επιδιώξεις, κοινές προκλήσεις, η συνεργασία πρέπει να θεωρείται δεδομένη», συνέχισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης και πρόσθεσε: «Χαιρετίζω το γεγονός ότι επέλεξες η πρώτη επίσκεψη σου εκτός Ελλάδας να είναι στην Κύπρο, είναι συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας. Καλωσορίζω και τους συνεργάτες σου, είναι πολύ γνωστοί υπό τις προηγούμενες ιδιότητες τους και τη συνεργασία που είχαμε και προσβλέπω στη συζήτηση μας».

Από την πλευρά του ο κ. Κασσελάκης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι «και εγώ προσβλέπω στη συζήτηση μας και στη συνεργασία μας. Να ευχαριστήσω, επίσης, διότι ήσασταν το πρώτο τηλεφώνημα που έλαβα μετά την εκλογή μου».

«Άμεση επανέναρξη των συνομιλιών στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ»

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής τους ο Στέφανος Κασσελάκης παραχώρησε δηλώσεις στο προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Κασσελάκης είπε πως είχε μια παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Τόνισε τη σημασία στην επανεκκίνηση των συνομιλίων στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ από εκεί που διακόπηκαν στο Γκραν Μοντανά και μια λύση ΔΔΟ προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων χωρίς τουρκικά στρατεύματα.

Στάθηκε επίσης στη στήριξη στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει αναλάβει ο ΠτΔ για επανέναρξη των συνομιλιών.

Συζήτησαν επίσης τις διεθνείς εξελίξεις και τόνισε την σημασία στον συντονισμό και συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας.

Όσον αφορά την ελληνική ομογένεια ανέφερε ότι είναι κάτι το οποίο θεσμικά θα προσπαθήσει να προωθήσει όταν επισκεφθεί τις ΗΠΑ.

Κλείνοντας, για τα ελληνοτουρκικά είπε πως πρέπει να είναι ξεκάθαρος ότι οι ενέργειες στην Πύλα και στα Βαρώσια θα είναι εξεραιτικά αρνητικές στον διάλογο.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

«Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεώρησαν καθήκον μου η πρώτη επίσκεψή μου εκτός Ελλάδας να είναι εδώ, στην Κυπριακή Δημοκρατία. Είχα μια εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, με τον οποίο συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα ενδελεχώς και από μεριάς της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισα τη σημασία που αποδίδουμε στην επανεκκίνηση των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, από εκεί που διακόπηκαν στο Γκραν Μοντανά, το 2017.

Για μία λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας προς όφελος του κυπριακού λαού, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς κατοχικά στρατεύματα.

Τόνισα τη στήριξη που προσφέρουμε στον πρόεδρο για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και για διορισμό απεσταλμένου από τον ΟΗΕ, καθώς επίσης και για τον ενεργό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την επίλυση του Κυπριακού.

Επίσης, θα έλεγα όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις έχουν μεγάλη σημασία και πρέπει να αξιοποιηθούν και προς τον ελληνοτουρκικό διάλογο και φυσικά προς την επίλυση του Κυπριακού.

Συζητήσαμε επίσης για τις διεθνείς εξελίξεις και τόνισα από μεριάς μας τη σημασία που αποδίδουμε στον συντονισμό και στη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Αυτό το έχουμε δει άλλωστε τα τελευταία χρόνια και με το σχήμα 3+1 και με τη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου που έχουν αποδώσει καρπούς στην προσπάθεια που κάνουμε. Είναι προσπάθειες που καθιερώθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και επίσης στο θέμα του συντονισμού κάτι που είναι πολύ σημαντικό είναι η Ομογένεια. Η ελληνική Ομογένεια. Είναι κάτι το οποίο προσωπικά, αλλά και θεσμικά, θα προσπαθήσω να προωθήσω όταν επισκεφθώ την Αμερική.

Τέλος σε ό,τι αφορά στον ελληνοτουρικό διάλογο είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, αλλά πρέπει να είναι ξεκάθαρο στην Τουρκία πως ενέργειες όπως στην Πύλα και στα Βαρώσια ή ενέργειες που αποσκοπούν στην προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους θα είναι εξαιρετικά αρνητικές για τον διάλογο. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι όχι μονομερείς ενέργειες, αλλά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/ EUROKINISSI

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα