Πολιτικά

Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Τι θα εισηγηθεί ο Μητσοτάκης για μεταναστευτικό και κλιματική κρίση

Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Τι θα εισηγηθεί ο Μητσοτάκης για μεταναστευτικό και κλιματική κρίση

Μία ακόμα ευκαιρία για να διατυπώσει τις πάγιες ελληνικές θέσεις για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και της κλιματικής κρίσης και την πιο γενναία χρηματοδότηση θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβουλιο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή (06/10) στη Γρανάδα.

Η ατζέντα του Συμβουλίου περιλαμβάνει μεταναστευτικό, κλιματική αλλαγή, διεύρυνση της ΕΕ, και ανταγωνιστικότητα, θέματα τα οποία αποτελούνε μείζονα προβλήματα και για την ελληνική πλευρά, που ζητά πιο γενναίες αποφάσεις. Ειδκότερα η ελληνική κυβέρνηση ζητά πόρους αυξημένους τουλάχιστον κατά 2,5 δισ. ευρώ για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι επιτεύχθηκε επί της αρχής συμφωνία στο Συμβούλιο για τον κανονισμό της μετανάστευσης και του ασύλου, ως μια σημαντική ανακούφιση για τις χώρες πρώτης υποδοχής, διευκρίνισε ωστόσο ότι θα επιμείνει και πάλι στην ανάγκη να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια της αναθεώρησης που επίκειται, έτσι ώστε να διατίθενται παραπάνω ευρωπαϊκοί πόροι για την αντιμετώπιση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος που αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανάλογη πρόθεσή του προανήγγειλε και σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τις δράσεις για την κλιματική προσαρμογή. Ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας πως και στη Μάλτα, στη σύναξη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου εξέφρασε την αγανάκτησή του για τo ότι οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών είναι εξαιρετικά περιορισμένοι και τόνισε πως η Ελλάδα θα εισηγηθεί την αύξησή τους κατά τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. «Η Ελλάδα είναι οικονομικά ισχυρή, και μπορεί να απορροφήσει χωρίς κραδασμούς τις πρόσφατες θεομηνίες» είπε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι η Κομισιόν έδρασε με μεγάλη ταχύτητα, στις πλημμύρες της Θεσσαλίας.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για διεύρυνση της Ε.Ε., η ελληνική πλευρά λέει «ναι» αλλά με κανόνες και βασικό κριτήριο το σεβασμό στο Κράτος Δικαίου, δείχνοντας προς την πλευρά της Αλβανίας.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup