Εκρηκτικό παραμένει το κλίμα στην Κουμουνδούρου με την μειοψηφία να καταγγέλλει στον απόηχο της παραπομπής Τζουμάκα στο Πειθαρχικό τον πρόεδρο του κόμματος για αντικαταστατικές συμπεριφορές και τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη να υπενθυμίζει από τη Νέα Υόρκη πως έχει την πιο νωπή εντολή από το σύνολο των στελεχών του κόμματος.
Το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης θα είναι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που θα συνεδριάσει στο διήμερο 11-12 Νοεμβρίου χωρίς όμως ουδείς να μπορεί να διαβεβαιώσει ότι μέχρι τότε δεν θα υπάρξουν κι άλλα θερμά επεισόδια ανάμεσα στην ηγεσία του κόμματος και την εσωκομματική αντιπολίτευση.
Η Κεντρική Επιτροπή αποτελεί πλέον κρίσιμο σταθμό, ενδεχομένως και καθοριστικό για τις εξελίξεις. Από τη μία βεβαίως οι συσχετισμοί στο όργανο δεν έχουν αλλάξει δραματικά ακόμη και μετά την εκλογή νέας ηγεσίας κι εξ αυτού του λόγου ουδέποτε υλοποιήθηκε η “απειλή” της αμφισβήτησης της προεδρίας του Στέφανου Κασσελάκη με τις υπογραφές 151+1 μελών από την άλλη ωστόσο συζητείται ολοένα και πιο έντονα η πιθανότητα μίας μαζικής αποχώρησης στελεχών της Ομπρέλας. Άλλωστε μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και την οδηγία διαγραφής του Στέφανου Τζουμάκα η συγκατοίκηση κάτω από την στέγη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μοιάζει και επώδυνη και αδύνατη.
Τι θα πράξουν τελικώς όσοι αμφισβητούν ανοιχτά τον Στέφανο Κασσελάκη; Τα στελέχη της Ομπρέλας τόσο με το κείμενό τους όσο και με τις παρεμβάσεις τους στην Πολιτική Γραμματεία -υπάρχει και κείμενο από στελέχη των Χανίων- έδειξαν όχι ότι απλώς διαφωνούν πολιτικά με τον νέο πρόεδρο αλλά ότι δεν αποδέχονται την αρχηγία του. “Αυτό δεν είναι κάτι που πρόκειται να αλλάξει” σχολιάζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εκτιμώντας πως η εσωκομματική αντιπολίτευση της Ομπρέλας είτε θα παραμείνει εντός κόμματος για όσο διάστημα χρειαστεί με στόχο να “κοντύνει” τον Στέφανο Κασσελάκη και να τού “χρεώσει” μέσω της περαιτέρω φθοράς του ΣΥΡΙΖΑ μία πιθανή εκλογική αποτυχία στις ευρωεκλογές είτε θα αποφασίσει να αποχωρήσει με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πάντως σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας πολλοί πιστεύουν ότι ακόμη κι αν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποφασίσει το “άλμα” της αποσύνδεσης θα είναι δύσκολο να βρει πολλούς άλλους βουλευτές να τον ακολουθήσουν στο δύσκολο δρόμο της εξόδου.
Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναπτύσσονται βεβαίως και φωνές που εκτιμούν πως ενδεχομένως να ήταν καλύτερο να επέλθει μία διάσπαση ώστε χωρίς εσωτερικές συγκρούσεις ο ΣΥΡΙΖΑ και η νέα του ηγεσία να κριθούν με βάση τα νέα δεδομένα κι ένα καθαρό κομματικό τοπίο.