Πολιτικά

Φάμελλος: Απαιτείται συζήτηση για ιδεολογικές αρχές και πρόγραμμα και όχι κριτική με προσωπικούς όρους

Φάμελλος: Απαιτείται συζήτηση για ιδεολογικές αρχές και πρόγραμμα και όχι κριτική με προσωπικούς όρους

«Όλοι και όλες ξέρουμε ότι ένα αριστερό, ένα προοδευτικό κόμμα στηρίζεται σε κοινές ιδεολογικές αρχές, αυτές πρέπει να αναδιατυπώσουμε και να κριθούμε», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος. Τι είπε για την εκδήλωση της Ομπρέλας.

«Να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να νιώθουμε περήφανοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εξάλλου, αυτό πρέπει να κάνουμε γιατί η κοινωνία περιμένει απαντήσεις από εμάς. Έχει ανάγκη από ένα αριστερό, προοδευτικό, οικολογικό, σύγχρονο κόμμα με κυβερνητική πρόταση που μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών. Αυτή είναι η δική μας υποχρέωση και θα είμαστε περήφανοι αν το πετύχουμε αυτό. Γιατί όλοι και όλες ξέρουμε ότι ένα αριστερό, ένα προοδευτικό κόμμα στηρίζεται σε κοινές ιδεολογικές αρχές, αυτές πρέπει να αναδιατυπώσουμε και να κριθούμε. Αυτή η πολιτική συζήτηση έχει προτεραιότητα», δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Πρόσθεσε πως σε αυτόν τον σκοπό χρειάζονται όλοι και όλες γιατί, για να βοηθήσουμε την κοινωνία και τη χώρα, κανείς δεν περισσεύει: «Και αυτό μεταφράζεται και σε ένα κάλεσμα σε όλες και σε όλους να έρθουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να δομήσουμε την πολιτική πρόταση που θα αποτελέσει και τη διέξοδο για την κοινωνία. Πρέπει επίσης όλες και όλοι να κάνουμε ό,τι καλύτερο με στόχο τη συλλογικότητα και την ενότητα που είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την κοινωνία. Αυτός είναι και ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι ανάγκες της κοινωνίας».

Υπογράμμισε πως η συλλογικότητα και η ενότητα πρέπει να εκπέμπεται από όλες και όλους: «Αυτή η υποχρέωση μας αφορά όλους και όλες. Και φυσικά και εμένα, και τον Πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη, και όλα τα στελέχη μας. Πρέπει να προσπαθούμε να αμβλύνουμε τις διαφωνίες και τις αντιθέσεις. Μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπήρξαν συμπεριφορές συντρόφων που ξεπερνούσαν τα όρια. Δηλαδή τοποθετήσεις που ήταν σε σύγκρουση με το καταστατικό και με την ηθική που χαρακτηρίζει τις συζητήσεις που γίνονται στην αριστερά. Αυτές οι συμπεριφορές πρέπει να εισαχθούν και να εξεταστούν από την Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος».

Επισήμανε ακόμη ότι η αφετηρία των σημερινών προβλημάτων στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η αγωνία και τα ανοιχτά ερωτήματα εξαιτίας της διπλής ήττας στις εθνικές εκλογές και της σοκαριστικής αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα και επικεντρώθηκε σε ένα συγκεκριμένο ερώτημα: «καλούμαστε να απαντήσουμε ποια είναι η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαιτεί ένα νέο κόμμα και μία νέα απεύθυνση, μία νέα πρόταση προς την κοινωνία. Αφού λοιπόν δεν έχει γίνει ακόμη η Κεντρική Επιτροπή, δεν έχει συγκροτηθεί η επιτροπή θέσεων, αφού δεν έχει γίνει ακόμη το Συνέδριο, που θα συζητήσουμε πολιτικά για την ταυτότητα του κόμματος, την ιδεολογική μας βάση, πώς γίνεται κάποιος να κρίνει ποια είναι η θέση και η στάση του στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Θεωρώ ότι είναι λάθος η κριτική να γίνεται με προσωπικούς και όχι πολιτικούς όρους και μάλιστα εκτός των οργάνων του κόμματος».

Ο Σ. Φάμελλος ξεκαθάρισε στη συνέχεια ότι δεν τέθηκε κανένα ζήτημα είτε διαδικασίας, είτε καταστατικού στην εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη και άρα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί το αποτέλεσμα. «Φύσει και θέσει το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών δεν αμφισβητείται. Η αναζήτηση αφορά το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι πιο δυνατός για να βοηθήσει την ελληνική κοινωνία».

Υπενθύμισε ακόμη ότι η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής επέλεξε να προχωρήσει πρώτα η εκλογή Προέδρου και μετά το Συνέδριο και πρόσθεσε: «Εμείς δεν συνδέουμε απόλυτα τα πρόσωπα με την πολιτική ταυτότητα. Η πολιτική ταυτότητα είναι κάτι συλλογικό αν και φυσικά τα πρόσωπα παίζουν ρόλο. Ο Πρόεδρος υποχρεούται και δικαιούται να εισηγείται τις μεταρρυθμίσεις, να έχει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων αλλά η συλλογικότητα προτείνει επίσης και κρίνει και επικυρώνει. Δεν έχουμε προσωπολατρεία στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δεν είμαστε προσωποκεντρικό κόμμα. Έχουμε ένα κόμμα που ο Πρόεδρος καταθέτει προτάσεις, όπως και τα υπόλοιπα στελέχη, και το Συνέδριο θα κρίνει την πολιτική ταυτότητα. Για αυτό και λέω ότι τίποτα δεν μπορεί να κριθεί πριν από το Συνέδριο».

Στάθηκε στην απόφαση της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ και στο αν η σημερινή συζήτηση άργησε: «το 2019 ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την επιλογή, έχοντας το βλέμμα του στο μέλλον, της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της Προοδευτικής Συμμαχίας. Άρα η συζήτηση για το νέο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει από το 2019. Και κάναμε και μία μεγάλη διαδικασία προγραμματικής συνδιάσκεψης για να ανανεώσουμε και επικαιροποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Έχει ακουστεί κριτική για το πόσο επιτυχημένα ή πλήρως έγινε αυτή η κουβέρτα. Αλλά δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν έγινε. Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ συζητάει για την πολιτική του ταυτότητα, την ιδεολογική του βάση και τη διεύρυνσή του και την προγραμματική του βάση από το 2019. Είναι μία διαφορετική κουβέντα η κριτική για το εάν ήταν επιτυχής ή όχι η διεύρυνση».

Επέλεξε να μην τοποθετηθεί για όσα φέρεται να είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε χθεσινή εκδήλωση της εφημερίδας “Η εποχή” και εξήγησε ότι δεν παρευρέθηκε επειδή πιστεύει πως η συζήτηση για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και για την πολιτική του ταυτότητα πρέπει να γίνει στα όργανα του κόμματος: «η ενότητα και η συλλογικότητα πρέπει να εκφράζεται με τις πράξεις μας. Εγώ προσωπικά έχω και έναν παραπάνω λόγο εκ του ρόλου μου ως Προέδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να εκφράζομαι ενωτικά και να συμβάλλω στην πολιτική ενότητα και στην σταθερότητα του κόμματος. Και αυτό το τονίζω και στη Βουλή και στην κοινωνία και στα όργανα του κόμματος».

«Δεν θεωρώ ότι είναι λάθος, ιδιαίτερα στην αριστερά, να συζητάμε δημόσια για όσα μάς απασχολούν αλίμονο. Αλλά, όπως είπα και νωρίτερα, πρέπει να προσέχουμε δύο πράγματα. Πρώτον, το καταστατικό μας και δεύτερον, αυτό που μάς ενώνει που εγώ ονόμασα αριστερή ηθική. Η δεοντολογία δηλαδή που επιτάσσει η συντροφικότητά μας. Ελάτε όμως να συζητήσουμε για το ποια είναι αυτά που μάς ενώνουν, εξάλλου με βάση αυτή τη συζήτηση θα κρίνει ο καθένας και η καθεμία πού ανήκει και τι θέλει να κάνει πολιτικά γιατί η κοινωνία έχει ανάγκες που δεν μπορούν να περιμένουν».

Ο Σ. Φάμελλος παραδέχτηκε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε ένα μεγάλο πρόβλημα επιτελικότητας τα τελευταία χρόνια σχετικά με το πώς διαβάζει τις εξελίξεις στην ελληνική κοινωνία και οικονομία αλλά και με τις προτάσεις του προς την ελληνική κοινωνία. Δεν εκφράζαμε μεταρρυθμιστικό λόγο, δηλαδή δεν προτείναμε τομές που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των πολιτών. Αυτό, όσο και αν φαίνεται κυβερνητισμός, είναι πραγματικά αριστερός λόγος γιατί μόνο η αριστερά μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις προς όφελος της κοινωνίας».

Για το εάν θα υπάρξει ειρηνευτική πρωτοβουλία ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να οδηγηθεί στο Συνέδριο με ενότητα είπε: «Οι τοποθετήσεις του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη και οι αποφάσεις στο Εκτελεστικό Γραφείο στις 26/10 και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, 31/10 ήταν δύο διαβεβαιώσεις στην κατεύθυνση να επικρατήσει ψυχραιμία, σύνθεση και ενότητα στην πορεία προς την Κεντρική Επιτροπή και το Συνέδριο. Θεωρώ ότι έχουν πληθύνει οι φωνές που λένε με ψυχραιμία και σοβαρότητα να συνεχίσουμε και αυτή η συλλογική αγωνία εκφράστηκε και στα όργανα».

Κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση Κασσελάκη-Ανδρουλάκη και το εάν υπάρχει πρόθεση για λήψη πρωτοβουλιών από κοινού, είπε: «ήμασταν όλοι μαζί στην ημερίδα για τις Ανεξάρτητες Αρχές όπου ακούσαμε πράγματα που δεν τιμούν τη χώρα μας. Η πρόσκληση κοινών δράσεων με στόχο την ενδυνάμωση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου υπερβαίνει τα όρια της αριστεράς και της κεντροαριστεράς και απευθύνεται σε όλο το δημοκρατικό κόσμο. Είναι ένα ζήτημα, μία δημοκρατική κρίση που έχει πλήξει βασικές συνταγματικές αρχές, τη βάση του κράτους δικαίου, και μάς έχει εκθέσει στην ευρωπαϊκή κοινότητα και διεθνώς. Με προβληματίζει ως ενεργό πολίτη αλλά και ως μέλος του Κοινοβουλίου που έχω ορκιστεί να τηρώ το Σύνταγμα. Η παραβίαση συνταγματικών προβλέψεων και η αδράνεια που επιδεικνύει το πολιτικό προσωπικό. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν τόσα ευρήματα από Ανεξάρτητες Αρχές και από την Επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η κυβέρνηση να εξακολουθεί να κάνει ότι δεν τρέχει τίποτα και να πετάει το μπαλάκι στη δικαιοσύνη. Είναι απαράδεκτο ότι στην Ελλάδα 92 τηλεφωνικοί αριθμοί πολιτικών προσώπων, αξιωματούχων, Υπουργών, στρατιωτικής ηγεσίας αλλά και Εισαγγελέων παρακολουθούντο από κακόβουλο λογισμικό. Αυτές τις ανησυχίες μας καταθέσαμε και σε συνάντηση που πραγματοποιήσαμε πρόσφατα με την αρμόδια Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Κινηθήκαμε θεσμικά και ζητήσαμε πρώτα από όλα να επιταχύνει η δικαιοσύνη και να ισχυροποιηθεί για να αποκαταστήσει και το αίσθημα δικαίου στην κοινωνία. Και προφανώς πρέπει να αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες και αυτή η πρόσκληση αφορά όλο τον δημοκρατικό κόσμο».

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup