Πολιτικά

Νέα παρέμβαση Κασσελάκη: Να αφουγκραστούμε τη βάση του κόμματος - Σύσκεψη «προεδρικών» το βράδυ

Νέα παρέμβαση Κασσελάκη: Να αφουγκραστούμε τη βάση του κόμματος - Σύσκεψη «προεδρικών» το βράδυ

Η βάση του κόμματος θέλει να γίνουμε κυβερνητική Αριστερά, τονίζει ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Το βασικό είναι να είμαστε ένα υγιές κόμμα που θα δίνει συντροφικότητα, όχι να προσβάλλει χωρίς λόγο όλα τα μέλη του. Μία συντροφικότητα, μία ανεκτικότητα. Αυτό είναι το υγιές. Αυτόν επιβραβεύουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο».

Ερωτηθείς αν βοήθησε προς αυτή την κατεύθυνση η παρέμβασή του, ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε: «Να αφουγκραστούμε τη βάση του κόμματος. Η βάση του κόμματος θέλει να γίνουμε κυβερνητική Αριστερά. Το οποίο σημαίνει πολλά πράγματα για πάρα πολλούς. Πίστεψέ με δεν είναι εύκολη απόφαση ούτε για μένα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ λίγες ώρες μετά την on camera δήλωσή του με την οποία προανήγγειλε ότι θα ζητήσει δημοψήφισμα από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποπομπή του Στέφανου Τζουμάκα, Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα, σημείωσε ότι δεν ήταν εύκολη απόφαση και ανέφερε ότι «το βασικό είναι να είμαστε ένα υγιές κόμμα που θα δίνει συντροφικότητα».

Πιέσεις σε Κασσελάκη να πάρει πίσω το δημοψήφισμα

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ομάδα στελεχών – μελών της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας, ανάμεσά τους οι Νίκος Παππάς, Όλγα Γεροβασίλη, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, διατύπωσαν «τελεσίγραφο» προς τον Στέφανο Κασσελάκη να αποσύρει την πρότασή του για δημοψήφισμα με το επιχείρημα ότι δημιουργεί διαλυτικές διαδικασίες στο κόμμα.

Πληροφορίες της ΕΦΣΥΝ αναφέρουν ότι ο Νίκος Παππάς θα συμμετάσχει στην σύσκεψη των «προεδρικών» που αναμένεται μετά τις 8 το βράδυ σήμερα, προκειμένου να διατυπώσει αυτή ακριβώς την άποψη.

Ρήξη και διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι εσωκομματικές εξελίξεις, μετά την αποχώρηση του Πάνου Σκουρλέτη και του Νίκου Βούτση και πιθανότατα του Ευκλείδη Τσακαλώτου (και όσοι απο την «Ομπρέλα» τον ακολουθήσουν) αύριο, είναι πλέον τέτοιες που σχεδόν απαγορεύει την ταύτιση των απόψεων εντός της Κουμουνδούρου και η Κεντρική Επιτροπή θα μοιάζει περισσότερο με πολεμική σύγκρουση, παρά με συνεδρίαση κομματικού οργάνου.

Άπαντες θα πάνε στο ξενοδοχείο President έτοιμοι να βγάλουν τα σπαθιά από τα θηκάρια τους και αναμφίβολα οι ειδήσεις που θα προκύψουν από εκεί δεν θα είναι λίγες.

Η αποχώρηση Σκουρλέτη

Με μία επιστολή του 788 λέξεων, ο Πάνος Σκουρλέτης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός και Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως: «Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουν πάρει έναν δρόμο χωρίς επιστροφή» και χαρακτηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη ως «νεόκοπο και ανέπαφο με την Αριστερά».

Ο Πάνος Σκουρλέτης αναφέρει, επίσης, στην επιστολή του: «Ο δρόμος που έχει επιλέγει είναι αδιέξοδος, καταστροφικός και οδηγεί έξω από το πλαίσιο των ιδεών, των αξιών και των θέσεων της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς και δεν είμαι διατεθειμένος να τον ακολουθήσω. Επιλέγω να συνταχτώ με τις δεκάδες των στελεχών και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που καθημερινά αποχωρούν υπερασπιζόμενοι την πολιτική τους αξιοπρέπεια και αγωνίζονται για ένα καλύτερο κόσμο».

Αναλυτικά:

«Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουν πάρει έναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Οι τελευταίες βαριές εκλογικές ήττες είναι η κατάληξη μιας σειράς λανθασμένων επιλογών που έγιναν μετά το 2019. Οι δυνάμεις που κυριαρχούν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υλοποιούν ένα σχέδιο διχασμού και ρήξης που ανέλαβε να ολοκληρώσει ο νεόκοπος και ανέπαφος με την Αριστερά και την πολιτική Στ. Κασσελάκης.

Το αφήγημα που υιοθετήθηκε μετά το 2019 απαξίωσε την κυβερνητική περίοδο αφού δεν μπόρεσε να αναδείξει τις οποίες επιτυχίες της ενώ ταυτόχρονα δεν έγινε κατανοητό, πως οι μεγάλες αντιφάσεις ανάμεσα στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές, ως αποτέλεσμα καταναγκασμών, ήταν ανυπέρβλητες. Το σχέδιο της διεύρυνσης αντί να πάρει χαρακτηριστικά κοινωνικής γείωσης, έγινε μια υπόθεση κινήσεων κορυφής παρήγαγε εσωστρέφεια, διχασμό και τοξικότητα. Στάθηκε δε εμπόδιο στο να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα αναγκαία εκείνα βήματα που θα τον έθεταν ξανά σε τροχιά διεκδίκησης της κυβέρνησης. Ποια ήταν αυτά; Απολογισμός σε βάθος και αυτοκριτική, προγραμματικές ιεραρχήσεις, διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου. Με δυο λόγια η διαμόρφωση μιας ελκτικής ταυτότητας. Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε συνώνυμο μιας αντιφατικής και θολής αντιπολιτευτικής παρουσίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τα μεγάλα γεγονότα και τις κρίσεις όλης της προηγούμενης περιόδου που εκ των πραγμάτων μπορούσαν να αναδείξουν την ηγεμονία των απόψεων της Αριστεράς έναντι της νεοφιλελεύθερων αδιεξόδων. Χαρακτηριστικά αναφέρομαι στην υγειονομική κρίση που αντικειμενικά ανέδειξε την αξία του δημοσίου συστήματος υγείας, στην ενεργειακή κρίση που ανέδειξε την αξία των δημοσίων κοινών αγαθών, την κλιματική κρίση που σήμερα γίνεται ευρύτερα κατανοητή μέσω των καταστροφικών πυρκαγιών αλλά και των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων. Δεν μπόρεσε να εκφράσει τον παλμό της κοινωνίας όταν αυτή βρέθηκε αντιμέτωπη με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπων. Δεν μπόρεσε να αρθρώσει μια συνεκτική κριτική για τα αδιέξοδα του εγχώριου παραγωγικού μοντέλου που αναπαράγει χρονιές παθογένειες. Αρκέστηκε σε μια επιδερμική κριτική που τα είχε όλα και τίποτα.

Μετά το 2019 έγιναν επιλογές που τελικώς οδήγησαν στην ήττα του 2023 και μας έφεραν στο σημείο η ΝΔ να παίζει χωρίς αντίπαλο και κατέστησαν το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη συνείδηση των πολιτών, συνώνυμο της αναξιοπιστίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε να μην κατανοεί τα μηνύματα της κοινωνίας και δεν αντιλήφθηκε αυτό που ερχόταν ή έκανε πως δεν το έβλεπε.

Στο ερώτημα μα καλά τώρα τα ανακαλύψατε όλα αυτά; Απαντώ ασφαλώς όχι. Κατ επανάληψη τα είχα θέσει εντός των οργάνων του κόμματος μαζί με άλλα στελέχη χωρίς ποτέ να πάρουμε απάντηση και να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση. Άλλωστε η αναιμική συλλογική λειτουργία και ο προσωποπαγής χαρακτήρας του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια ήταν ένα μια αρνητική πραγματικότητα. Όσο με αφορά διαπιστώνω πως τελικώς ίσως ήταν λάθος που δεν παραιτήθηκα από την θέση του γραμματέα του κόμματος μετά το 2019 . Δεν το έκανα με τον φόβο πως θα έβλαπτε την εικόνα του κόμματος. Αποκορύφωμα της απόλυτης ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν το συνέδριο το 2022 καθώς και η ψήφιση του τελευταίου καταστατικού του κόμματος που άνοιξε τον δρόμο στην εκλογή του Στ. Κασσελάκη.

Σήμερα για άλλη μια φορά αντί της αναγκαίας συζήτησης και της προσφυγής άμεσα σε συνέδριο επιλέγεται ένας ανορθόδοξος τοξικός πόλεμος στοχεύοντας τις διαφορετικές απόψεις.

Τώρα πλέον το σχέδιο είναι απολύτως ξεκάθαρο με προτάσεις περί κοινής καθόδου με το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές αλλά κα «μετασχηματισμού» του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από τη διάχυση του σε μια έννοια δημοκρατική παράταξη. Ενδεικτικές δε είναι οι δηλώσεις περί της υποχρέωσης μας να «ζητήσουμε συγνώμη για την περίοδο 2011-2015», που διατυπώνονται από την σημερινή ηγετική ομάδα.

Είναι φανερό πως πρόκειται για ένα σχέδιο αποαριστεροποίησης που θα οδηγήσει στο τέλος της παρουσίας στην Ελλάδα της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς μετά από πάνω από μισό αιώνα παρουσίας. Θα το καταφέρουν όσοι το επιλέγουν; Δεν είναι εύκολο. Δεν μπορεί να χαθεί έτσι εύκολα μια ιστορία αγώνων και καταλυτικής πολιτικής παρουσίας που μπόλιασε την ελληνική κοινωνία με καινοτόμες ιδέες. Δεν μπορεί η Ανανεωτική και Ριζοσπαστική Αριστερά να μεταλλαχθεί σε μια άνευρη μικρομεσαία συναινετική - διαχειριστική και αδιάφορη από μεριάς της Αριστεράς πολιτική δύναμη. Όμως η αναγκαιότητα η δίκη μας Αριστερά να είναι παρούσα ως μια δύναμη διεξόδου απέναντι στις πολλαπλές κρίσεις της σύγχρονης εποχής θα βρει τρόπο έκφρασης. Σε αυτή την υπόθεση θα συστρατευθούν πολλοί και πολλές παλιοί και κυρίως νέοι.

Συνιστά θράσος και ασέβεια η αναφορά ότι «επί πέντε χρόνια υπονομεύατε το κόμμα». Αν είναι δυνατόν οι άνθρωποι που ίδρυσαν τον ΣΥΡΙΖΑ που συνέβαλαν καθοριστικά στο να ανατρέψει τους συσχετισμούς και τον οδήγησαν στην κυβέρνηση το 2015 να κατηγορούνται για υπονόμευση Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχείται σήμερα από αντιΣΥΡΙΖΑ, λαϊκίστικες και κεντροδεξιές απόψεις.

Ο δρόμος που έχει επιλέγει είναι αδιέξοδος, καταστροφικός και οδηγεί έξω από το πλαίσιο των ιδεών, των αξιών και των θέσεων της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς και δεν είμαι διατεθειμένος να τον ακολουθήσω. Επιλέγω να συνταχτώ με τις δεκάδες των στελεχών και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που καθημερινά αποχωρούν υπερασπιζόμενοι την πολιτική τους αξιοπρέπεια και αγωνίζονται για ένα καλύτερο κόσμο».

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να κάνει ακριβώς το ίδιο και ο Νίκος Βούτσης.

Η παραίτηση του Νίκου Βούτση

Μετά τον Πάνο Σκουρλέτη και ο Νίκος Βούτσης έκανε γνωστή, με επιστολή του, την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν θα παραστώ στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής εφόσον με την παρούσα επιστολή μου δεν θα είμαι πλέον μέλος του κόμματος, του οποίου υπήρξα συνιδρυτής και συνδιαμορφωτής της ταυτότητας και των πολιτικών του μέχρι και σήμερα», αναφέρει στην έναρξη της επιστολής.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής στην επιστολή του κάνει λόγο για «ανήκεστο βλάβη» στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως με ευθύνη του Στέφανου Κασσελάκη «απομακρύνεται από την Αριστερά και θα διαγκωνίζεται συν τω χρόνω στο χώρο του πολιτικού Κέντρου».

Αναλυτικά:

«Αγαπητή και αγαπητέ, γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σ. Ράνια Σβίγγου και σ. Γιώργο Βασιλειάδη,

Δεν θα παραστώ στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής εφόσον με την παρούσα επιστολή μου δεν θα είμαι πλέον μέλος του κόμματος, του οποίου υπήρξα συνιδρυτής και συνδιαμορφωτής της ταυτότητας και των πολιτικών του μέχρι και σήμερα.

Εκτιμώ ότι το κόμμα μας, αντί της αναγκαίας ανασύνταξης με πανστρατιά όλων των δυνάμεων του, υφίσταται πλέον δυστυχώς μια κατάσταση που προσομοιάζει σε πολιτική ανήκεστο βλάβη. Διαμορφώνεται, με αποκλειστική ευθύνη του νέου προέδρου και της περί αυτόν νέας ηγετικής ομάδας ένα κόμμα, που ανομολόγητα προσώρας απομακρύνεται από την Αριστερά και θα διαγκωνίζεται συν τω χρόνω στο χώρο του πολιτικού Κέντρου. Με προφανή αλλοίωση ιδεολογικών, ταυτοτικών αλλά και προγραμματικών ζητημάτων, τα οποία μέχρι πριν από λίγο καιρό αποτελούσαν το συλλογικό πλαίσιο αποφάσεων για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ανοικτού και αυτονόητα δημοκρατικού κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, διακυβέρνησης και κοινωνικών αγώνων, ικανό να υπερασπιστεί και να ανασυνθέσει τις καλύτερες παραδόσεις της Αριστεράς.

Είναι ώρα ευθύνης για όλες και όλους μας και είμαι σίγουρος ότι καθένας με αγωνία θέλει να ασκήσει αυτήν την ευθύνη. Σε ότι με αφορά λαμβάνω την απόφασή μου με βάση τις αξίες της «ηθικής της ευθύνης» με την οποία προσπάθησα να συμπορευθούμε και να συμβάλω με απόψεις, πάντοτε μέσα στα όργανα του κόμματος. Όπως βεβαίως και με την υπεράσπισή τους στο δημόσιο χώρο και ιδιαίτερα μέσα στη Βουλή, εφ’ όλης της ύλης των κορυφαίων ζητημάτων, που προέκυψαν και ως Αξιωματική Αντιπολίτευση απέναντι στην πολιτική και το καθεστώς της Νέας Δημοκρατίας του κ. Μητσοτάκη.

Προφανώς, όλα τα παραπάνω είτε ως κινδύνους μετάλλαξης του κόμματος, είτε ως στοιχεία απολογιστικών στην πορεία μας και στη συζήτηση για τον αναγκαίο αναστοχασμό, θα έπρεπε και το έχουμε κάνει στο παρελθόν να τα συζητήσουμε συλλογικά και συντροφικά μέσα στο κόμμα μας. Επ’ αυτού μάλιστα νομίζω ότι δεν μπορεί κανείς να μου υποδείξει ότι λειτούργησα διαφορετικά και από ηγετικές θέσεις επί δεκαετίες.

Η παραπάνω όμως διαδικασία συλλογικής συζήτησης και σύνθεσης έχει καταστεί απαγορευτική με όρους πολιτικής ενσυναίσθησης και αξιοπρέπειας για πολλούς από εμάς.

Μέρα με τη μέρα τείνει να ηγεμονεύσει η κουλτούρα, αν είναι δυνατόν στο κόμμα της Ανανεωτικής Αριστεράς, για αναζήτηση ευθυνών σε διαχρονικούς δήθεν «υπονομευτές» που στοχοποιούνται ανοικτά με τα ονοματεπώνυμα δεκάδων βασικών στελεχών του κόμματος. Εξάλλου συντηρείται κλίμα για κυνήγι μαγισσών, κλίμα εχθροπάθειας και συνακόλουθα αναζήτησης του «αδιαμεσολάβητου Μεσσία», για τη συνεχή φυγή προς τα μπρος με την αποδοχή ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Τα παραπάνω είναι γνωστά διότι και ιστορικά στην «εποχή των τεράτων» διαμόρφωναν το σχετικό «αφήγημα», που και στους χώρους της Αριστεράς αποτυπώθηκε σε καταδικασμένες εκ των υστέρων, γκρίζες και μαύρες σελίδες.

Ουδέποτε σιώπησα και στις σωστές και στις λάθος αποφάσεις ή και στις κριτικές ή ριζικές αντιπαραθέσεις, στις οποίες κατά καιρούς συμμετείχα.

Όλοι και όλες κρινόμαστε.

Νικόλαος Βούτσης

Μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Εσωκομματικό δημοψήφισμα για τις διαγραφές κάνει ο Κασσελάκης

Όπως μεταδόθηκε νωρίτερα, ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε γνωστό - λίγη ώρα πριν τη γνωστοποίηση της αποχώρησης του Πάνου Σκουρλέτη – πως δεν προτίθεται να κάνει βήμα πίσω σε ό,τι αφορά στις διαγραφές των Στέφανου Τζουμάκα, Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε, με βίντεο που ανάρτησε στα social media, πως θα ζητήσει από την Κεντρική Επιτροπή «να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας». Ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε, επίσης, πως «Εάν η Κεντρική Επιτροπή αρνηθεί, θα προχωρήσω στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό μας».

«Εμπνευσμένος από έναν σεμνό και ταπεινό άνθρωπο: Τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με κράτησε για ώρες στο γραφείο του τον Ιανουάριο - μπροστά στους συνεργάτες του - όσο εγώ αισθανόμουν άβολα. Τελικά, το γραφείο του έγινε γραφείο μου, με εντολή από τη βάση, με εντολή από την κοινωνία την ίδια», αναφέρει στο σχετικό βίντεο ο πρόεδρος του κόμματος και συνέχισε: «Και μαζί με αυτό το γραφείο κληρονόμησα έναν άδειο όροφο. Μία λαβωμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μία Πολιτική Γραμματεία, στην οποία σύντροφοι μισούν συντρόφους σε παράλληλους μονολόγους που διαρκούν 8 ώρες. Φιλοδοξίες στην πλάτη του 18% που ήταν ψήφος προς τον Αλέξη.

Απέναντι σε αυτή τη δυσάρεστη πραγματικότητα, η κοινωνία με αγκάλιασε και μου έδωσε μία ξεκάθαρη εντολή: «Άλλαξε τα όλα». Και θα τα αλλάξω όλα. Καθαρά και στο φως!»

Κλείνοντας, ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρει: «Δε θα κάνω πίσω! Θα τιμήσω την εντολή που έλαβα πλήρως. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα υγιές, ενιαίο κόμμα, όπου η μόνη τάση θα είναι η δημοκρατία από τη βάση. Η λειτουργία ενός κόμματος, και πόσω μάλλον της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αποτελεί πολύ σοβαρό ζήτημα για να γίνεται θέμα αναβολών και σκόπιμων ή μη καθυστερήσεων».

Αναλυτικά τα όσα είπε στο σχετικό βίντεο:

«Απευθύνομαι στον ελληνικό λαό.

Απευθύνομαι σε εσάς, τη μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία αυτού του τόπου, που θέλετε μία εναλλακτική λύση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη-Βορίδη-Βελόπουλου.

Απευθύνομαι σε εσάς, τους 150.000 πολίτες που περιμένατε υπομονετικά στις ουρές για ώρες επί δύο συνεχόμενες Κυριακές.

Και απευθύνομαι στην καθεμία και στον καθένα από εσάς που έχω γνωρίσει, ακούσει, αγκαλιάσει, από τα Σφακιά μέχρι τη Δαδιά, από τη Ρόδο μέχρι τα Γιάννενα.

Έχω μάθει μερικά πράγματα από μέσα πλέον. Και όσοι πιστεύετε ότι το σύστημα είναι βαριά άρρωστο, δυστυχώς έχετε δίκιο. Είναι - και μάλιστα πολύ.

Και ο Πρωθυπουργός και η οικογένεια του είναι βολικά καθισμένοι στο επίκεντρο αυτού του συστήματος.

Ήρθα από μακριά, στα 35 μου, να προσφέρω ό,τι μπορούσα για μια πιο δίκαιη κοινωνία.

Εμπνευσμένος από έναν σεμνό και ταπεινό άνθρωπο: Τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με κράτησε για ώρες στο γραφείο του τον Ιανουάριο - μπροστά στους συνεργάτες του - όσο εγώ αισθανόμουν άβολα.

Τελικά, το γραφείο του έγινε γραφείο μου, με εντολή από τη βάση, με εντολή από την κοινωνία την ίδια.

Και μαζί με αυτό το γραφείο κληρονόμησα έναν άδειο όροφο. Μία λαβωμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μία Πολιτική Γραμματεία, στην οποία σύντροφοι μισούν συντρόφους σε παράλληλους μονολόγους που διαρκούν 8 ώρες. Φιλοδοξίες στην πλάτη του 18% που ήταν ψήφος προς τον Αλέξη.

Απέναντι σε αυτή τη δυσάρεστη πραγματικότητα, η κοινωνία με αγκάλιασε και μου έδωσε μία ξεκάθαρη εντολή: «Άλλαξε τα όλα».

Και θα τα αλλάξω όλα. Καθαρά και στο φως!

Θα φτιάξουμε μαζί μια Ελλάδα:

  • Χωρίς ασυλίες για τους τραπεζίτες και προνόμια για τους βουλευτές.
  • Χωρίς ατιμωρησία για όσους καταχρώνται το βιός του πολίτη.
  • Χωρίς ολιγοπώλια στα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό.
  • Χωρίς τη μάστιγα της διαφθοράς και της διαπλοκής.
  • Με διαύγεια παντού.
  • Με κανόνες στην εργασία, με συλλογικές συμβάσεις όπως προβλέπονται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες, με προστασία για τον εργαζόμενο.
  • Με ένα μεγάλο κοινωνικό κράτος, που θα ενισχύσει το ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ, που θα βάλει τέλος στην Παιδεία δύο ταχυτήτων.
  • Με πολύ μεγάλες επενδύσεις για τη στέγη, για τους νέους, για την κλιματική αλλαγή.
  • Με σεβασμό στη θρησκευτική πίστη αλλά σαφή διαχωρισμό Εκκλησίας - Κράτους, όπως ισχύει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.
  • Με ένα στράτευμα ριζικά εκσυγχρονισμένο, ώστε να προστατεύει αποτελεσματικά και την άμυνα της χώρας αλλά και τις κοινωνικές υποδομές.
  • Με μία χώρα που θα έχει ξανά πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που δε θα είναι «yes man» κανενός, που δε θα φοβάται να υπερψηφίσει την κατάπαυση του πυρός στον ΟΗΕ.
  • Με ένα κράτος που θα απελευθερώνει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας, που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες να υλοποιήσουν το όνειρό τους. Αυτό είναι το Ελληνικό Όνειρο!

Τίποτα από αυτά δε θα γίνει εάν δεν το θέλουμε όλοι και εάν δεν υπάρχει αλήθεια μεταξύ μας. Και γι' αυτόν τον λόγο δικαιούστε την αλήθεια λοιπόν, χωρίς καμία υπεκφυγή.

Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι άρρωστη. Δεν είναι διεφθαρμένη όπως η κορυφή της ΝΔ, αλλά είναι άρρωστη. Με στελέχη που προσβάλλουν το ίδιο τους το κόμμα, τους συντρόφους τους, τον νόμιμα εκλεγμένο Πρόεδρό τους, αλλά κυρίως τους εκατοντάδες χιλιάδες προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες που με τέτοιες συμπεριφορές ντρέπονται να πουν ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ.

Στο όνομα αυτών των ανθρώπων, των αγωνιστών της καθημερινότητας και όχι των κομματικών γραφείων, σας λέω ξεκάθαρα:

Δε θα κάνω πίσω! Θα τιμήσω την εντολή που έλαβα πλήρως. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα υγιές, ενιαίο κόμμα, όπου η μόνη τάση θα είναι η δημοκρατία από τη βάση.

Η λειτουργία ενός κόμματος, και πόσω μάλλον της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αποτελεί πολύ σοβαρό ζήτημα για να γίνεται θέμα αναβολών και σκόπιμων ή μη καθυστερήσεων.

Γι’ αυτόν τον λόγο αύριο θα ζητήσω από την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας. Εάν η Κεντρική Επιτροπή αρνηθεί, θα προχωρήσω στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό μας.

Τη νύχτα της εκλογής μου επανέλαβα τρεις φορές μία φράση: Δε θα σας προδώσω ποτέ.

Και αυτό το επαναλαμβάνω και τώρα, πιο αποφασιστικά από κάθε άλλη φορά.

Θα κάνουμε την Ελλάδα σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Μαζί. Και δε θα μας σταματήσει κανείς».

Σπίρτζης: Όλο αυτό έγινε γιατί κάποιοι είχαν προεξοφλήσει ποια θα γινόταν πρόεδρος

Το μήνυμα ότι τα κόμματα «δεν πρέπει να προχωράνε με λογικές ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» έστειλε το πρωί της Παρασκευής (10/11) ο Χρήστος Σπίρτζης, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία αναμένεται να βγουν τα «σπαθιά από τα θηκάρια».

«Όταν υπάρχουν διαφωνίες μέσα σε ένα κόμμα οφείλουμε να κάνουμε διαδικασίες. Το ψυχικό χάσμα δημιουργήθηκε γιατί πήγαμε σε απολίτικες διαδικασίες με οπαδικά χαρακτηριστικά» δήλωσε ο κ. Σπίρτσης μιλώντας στο ΟΡΕΝ και πρόσθεσε:

«Οι βαθιές διαφωνίες όταν οδήγησαν σε ρήξη δεν οδήγησαν σε νικηφόρα πορεία».

Παράλληλα, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «όταν γίνονται διασπάσεις, αυτές γίνονται στο πλαίσιο μιας πολιτικής διαδικασίας όπως το συνέδριο».

Συνεχίζοντας, ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι «ευθύνη εκείνων που αποφάσισαν να προχωρήσουμε σε άρον – άρον εκλογή προέδρου μετά από στρατηγική ήττα».

Σε άλλο σημείο πρόσθεσε πως τόσο οι διαφωνούντες όσο και η ηγετική ομάδα «δεν βάζουν το εμείς αλλά το εγώ».

«Όλο αυτό έγινε γιατί κάποιοι είχαν προεξοφλήσει ποια θα γινόταν πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν γίνεται να μην αναγνωρίσεις ένα δημοκρατικό αποτέλεσμα» πρόσθεσε ο κ. Σπίρτζης και συμπλήρωσε ότι «οι διαφορετικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ όφειλαν να βρουν μια άλλη συνεκτική ουσία πέραν του Αλέξη Τσίπρα».

Ερωτηθείς, τέλος, για τη δήλωση Κασσελάκη για τον Κώστα Σημίτη (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) σχολίασε ότι «στη φάση που περνάμε δεν πρέπει να προβάλουμε ζητήματα που διαιρούν περισσότερο τον δημοκρατικό κόσμο».

Συνεδρίασε χθες η «Ομπρέλα» και η ομάδα Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Ηλιόπουλου

Οι συσκέψεις και οι ζυμώσεις των διαφωνούντων ήταν πυρετώδεις κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Τόσο η ομάδα των Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Ηλιόπουλου όσο και η «Ομπρέλα» συνεδρίασαν προκειμένου να καθορίσουν την… περπατησιά και την στάση τους στην κομβική συνεδρίαση που θα καθορίσει την «επόμενη ημέρα» του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι λίγοι, αντίθετα είναι πολλοί, εκείνοι που ποντάρουν πως θα «ανοίξουν» οι… ομπρέλες της αποχώρησης στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αν όχι και νωρίτερα.

Ως προάγγελος αυτής της εξέλιξης ερμηνεύθηκε η δημοσιοποίηση από την πλευρά της «Ομπρέλας», χθες, ενός κειμένου-παρέμβαση 1300 υπογραφών υπό τον τίτλο «Διέξοδος Αριστερά». Στην παρέμβαση, η οποία σημειώνεται πως δεν πρόκειται για το κείμενο που θα κατατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται χαρακτηριστικά πως «πρόθεση μας και στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε έναν πολιτικό χώρο ικανό να υπερασπίζεται και να προβάλλει την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, τις αξίες, τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς».

Στο κείμενο-παρέμβαση τα στελέχη της «Ομπρέλας» σημειώνουν πως «η εκλογική στενή ομάδα στελεχών που περιβάλλει τον Στ. Κασσελάκη οδηγεί, με τη συναίνεσή του, τον ΣΥΡΙΖΑ στη μετάλλαξη σε έναν απολίτικο σχηματισμό, άσχετο με οποιαδήποτε εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ ή και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» και πως «η νέα ηγεσία δεν ενεργεί ως προεδρία, δηλαδή ως μονοπρόσωπο όργανο με καταστατικές δεσμεύσεις απέναντι στη συλλογικότητα, αλλά σαν να έχει κυριεύσει μια θέση εξουσίας την οποία προφυλάσσει σαν κόρη οφθαλμού από τη λογοδοσία στα συλλογικά όργανα».

Το κείμενο-παρέμβαση υπογράφεται από τα εννιά μέλη της «Ομπρέλας» που είναι μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, Αννέτα Καββαδία, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης. Υπογράφουν, ακόμη, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, οι πρώην υπουργοί και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Δημήτρης Βίτσας και Θοδωρής Δρίτσας, καθώς και στελέχη και μέλη της συγκεκριμένης εσωκομματικής τάσης όπως οι Κώστας Αθανασίου, Όλγα Αθανίτη, Κύρκος Δοξιάδης, Βασιλική Κατριβάνου, Παύλος Κλαυδιανός, Ερμίνα Κυπριανίδου, Μακρίνα Βιόλα – Κώστη, Τάκης Μαστρογιαννόπουλος, Όλγα Μπαλαούρα, Μάκης Μπαλαούρας, Γιάννης Μπασκόζος, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Αγγέλικα Σαπουνά, κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί πως από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το κείμενο-παρέμβαση υπογράφει μόνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ η Πέτη Πέρκα και η Μερόπη Τζούφη που θεωρούνται ότι είναι προσκείμενες στην τάση της «Ομπρέλας» δεν έχουν υπογράψει.

Η κλιμάκωση των κινήσεων από την πλευρά της «Ομπρέλας», με την χθεσινή δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης παρέμβασης, προστίθεται σε δυο προηγούμενες κινήσεις την εβδομάδα που «τρέχει» ενόψει πάντοτε της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

Είχε προηγηθεί το ιδιαίτερα επικριτικό άρθρο του πρώην υπουργού Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Σταθάκη στο οποίο σημείωνε πως η Αριστερά δεν χωράει στο «κόμμα Κασσελάκη, Παππά, Πολάκη» καταλογίζοντας στη νέα ηγετική ομάδα «λαϊκισμό» με «στοιχεία γελοιοποίησης». Στις «βολές» Σταθάκη απάντησε, εκ μέρους της προεδρικής «φρουράς» ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος κατηγόρησε τους διαφωνούντες πως θέλουν «το κακό του ΣΥΡΙΖΑ».

Της παρέμβασης Σταθάκη προηγήθηκε η εκδήλωση που διοργανώθηκε τη Δευτέρα από την εφημερίδα «Εποχή» κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε πως «δεν υπάρχει χώρος για περηφάνεια των αριστερών σε αυτό το κόμμα», δίνοντας, επί της ουσίας, σήμα για αποχώρηση.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup