Πολιτικά

Καλαματιανός: Μέτρα τώρα για την ακρίβεια»

Καλαματιανός: Μέτρα τώρα για την ακρίβεια»

Την άρνηση της κυβέρνησης να λάβει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας που έχουν γονατίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανέδειξε στην εκπομπή "Πρόσωπο με Πρόσωπο" του ΑΝΤ1, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός.

«Από το καλοκαίρι του 2021 επισημαίναμε την αύξηση των τιμών στην ενέργεια, στα τρόφιμα και στα καύσιμα, τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα. Δυστυχώς, η κυβέρνηση και τα στελέχη της υποστήριζαν τότε, ότι το φαινόμενο της ακρίβειας είναι παροδικό και πως δεν μπορούν να παρέμβουν εξαιτίας των κανόνων της ελεύθερης αγοράς.

Τώρα, μετά από 2 χρόνια, με μεγάλη καθυστέρηση και αδράνεια που την πλήρωσε και την πληρώνει πολύ ακριβά ο ελληνικός λαός, οι κυβερνώντες ανακοινώνουν ότι μπαίνουν πρόστιμα. Τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα: υπάρχουν ολιγοπώλια σε συγκεκριμένες αγορές και πληθωρισμός απληστίας; Υπάρχουν ουρανοκατέβατα κέρδη, όπως το έχει τονίσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2021; Η απάντηση είναι, ναι, υπάρχουν.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση αρνούνταν την πραγματικότητα και δεν έλαβε από την πρώτη στιγμή τα απαραίτητα μέτρα που θα έπρεπε. Τώρα, η κατάσταση έχει ξεφύγει. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως βασικά προϊόντα στο σούπερ μάρκετ στη Γερμανία είναι φθηνότερα από ό,τι στη χώρα μας.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι το διαθέσιμο εισόδημα. Η Ελλάδα, με 10.841 μέσο εισόδημα σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPS), είναι μέσα στις 5 χειρότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υψηλότερα, μόνο, από τη Βουλγαρία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, τη στιγμή που ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 18.706 PPS. Επομένως, στη χώρα μας υπάρχει τεράστια ακρίβεια και ταυτόχρονα τα εισοδήματα είναι πολύ χαμηλά.»

Ειδικά για τα εισοδήματα, ο Ηλείος Βουλευτής υπογράμμισε τα εξής:

«Εμείς έχουμε πολύ χαμηλή αγοραστική δύναμη και τεράστια έξοδα για σούπερ μάρκετ και ενέργεια. Αν συγκρίνουμε μισθούς και αγοραστική δύναμη με τις τιμές, η διαφορά είναι τεράστια σε σχέση με άλλες χώρες. Οι μισθοί είναι κατώτεροι από τον πληθωρισμό και οι αυξήσεις δεν καλύπτουν τα έξοδα, δεν καλύπτουν την ακρίβεια.»

Συνεχίζοντας, κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί η Ελλάδα είναι "πρωταθλήτρια" στο κόστος στέγασης και στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Σύμφωνα με στοιχεία των ΑΔΜΗΕ και ΡΑΕ, από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022, τα υπερκέρδη των παραγωγών στο ρεύμα είναι 2,2 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση με δικούς της υπολογισμούς, τα υπολογίζει μόλις σε 415 εκατ. και τελικά εισπράττει 340 εκατ. ευρώ. Για τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας δεν έχει εφαρμοστεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα τα υπολογίζει. Άρα, είναι μηδενική η φορολόγησή τους.

Για τα διυλιστήρια, πόσα είναι τα υπερκέρδη; Υπολογίζονται στα 2,6 δισ. ευρώ. Πόσα λέει ότι θα εισπράξει η κυβέρνηση; 600 με 650 εκατ. ευρώ και αυτό επειδή επέλεξε τον κατώτατο φορολογικό συντελεστή που επιτάσσει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός, δηλαδή 33%, σε μια χώρα που στενάζει.

Επομένως, συγκεκριμένες μεγάλες εταιρείες συσσωρεύουν δισεκατομμύρια, όταν το νοικοκυριό και η επιχείρηση δεν μπορούν να αντέξουν. Πρέπει να γίνει ουσιαστική παρέμβαση και η κυβέρνηση να μην τροφοδοτεί την αισχροκέρδεια.»

Κλείνοντας, ο Διονύσης Καλαματιανός απαρίθμησε μια σειρά από μέτρα που μπορούν να περιορίσουν την ακρίβεια και να καταπολεμήσουν την αισχροκέρδεια.

«Χρειάζονται άμεσοι και αποτελεσματικοί έλεγχοι, ώστε να υπάρξει σήμα στην αγορά πως το κράτος ελέγχει με ουσιαστικό τρόπο. Αλήθεια, γιατί δεν ανακοινώνει το αρμόδιο υπουργείο τα προϊόντα στα οποία διαπιστώθηκε αισχροκέρδεια; Επίσης, πρέπει να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στα καύσιμα, σε συνδυασμό με την αύξηση των εισοδημάτων, των μισθών και της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Παράλληλα, πρέπει να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών και των διυλιστηρίων.»

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup