Πολιτικά

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησαν από την Κεντρική Επιτροπή Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας και Τσακαλώτος

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησαν από την Κεντρική Επιτροπή Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας και Τσακαλώτος

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς λίγο μετά την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή, τόσο η πλευρά Αχτσιόγλου, Τεμπονέρα και Τσακαλώτου αποχώρησαν από τη συνεδρίαση. Οι τρεις τους, αλλά και ο κ. Τζανακόπουλος ζήτησαν να γίνει η ψηφοφορία για το δημοψήφισμα άμεσα και όχι στο τέλος της συνεδρίασης, ενώ ο κ. Τεμπονέρας μίλησε σε υψηλούς τόνους. Μάλιστα, ζήτησαν να αποσυρθεί η πρόταση για δημοψήφισμα ή αλλιώς να προταχθεί συζήτηση για το θέμα με απόφαση, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τον κ. Κασσελάκη.

Η συνεδρίαση συνεχίζεται με βασικό θέμα συζήτησης το χρονοδιάγραμμα, του συνεδρίου και των 13 περιφερειακών συνεδρίων.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας και Ομπρέλα ισχυρίζονται πως έχουν αποχωρήσει περίπου 160 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής σε σύνολο 300, συνεπώς το όργανο που συνεδριάζει ακόμα δεν έχει την απαραίτητη απαρτία για να λάβει δεσμευτικές αποφάσεις.

Από την πλευρά Κασσελάκη, ισχυρίζονται πως η απαρτία διαπιστώνεται στην αρχή της συνεδρίασης, συνεπώς και ένας να ψηφίσει στο τέλος οι αποφάσεις είναι δεσμευτικές.

Η Ομπρέλα αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα για τη λήψη αποφάσεων, το ΔΕΚΑ του Τεμπονέρα σήμερα και αύριο , ενώ οι «6+6» της Αχτσιόγλου δεν έχουν αποφασίσει ακόμα.

Επέμεινε στο δημοψήφισμα ο Κασσελάκης

Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος είχε τεθεί χθες από τον κ. Κασσελάκη για την αποπομπή των τεσσάρων παραπεμφθέντων στελεχών στην Επιτροπή Δεοντολογίας και τους Νίκο Βούτση και Πάνο Σκουρλέτη να ανακοινώνουν την αποχώρησή τους από το κόμμα και σε αυτό επέμεινε και το Σάββατο στην Κ.Ε..

Ο Νάσος Ηλιόπουλος έκανε μομφή στο προεδρείο για να αποσαφηνιστεί αν θα γίνει ψηφοφορία για το δημοψήφισμα άμεσα ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν στα πολιτικά επίδικα, ωστόσο ο κ. Κασσελακης δεν δέχθηκε να γίνει συζήτηση. Αμέσως μετά, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση Τσακαλώτος, Τεμπονέρας, Αχτσιόγλου και οι τάσεις τους.

Στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στο βήμα ανέβηκαν οι Αχτσιόγλου και Τεμπονέρας προκειμένου να παρουσιάσουν την κοινή πρότασή τους που καταδικάζει τις θέσεις του προέδρου για δημοψήφισμα, σχετικά με τις διαγραφές στελεχών.

Το προεδρείο ζήτησε από τον Διονύση Τεμπονέρα να κατέβει από το βήμα, όπου ήταν μαζί με την Έφη Αχτσιόγλου. «Ένας - ένας», του είπαν χαρακτηριστικά. Όταν ανέβηκε στο βήμα η πρώην υπουργός καταχειροκροτήθηκε και από στελέχη της «Ομπρέλας».

Αχτσιόγλου: «Έθεσα υπαρξιακό ζήτημα»

«Είναι υπαρξιακό ζήτημα δεν είναι θέμα διαδικασίας», είπε χαρακτηριστικά η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία αναφορικά με το δημοψήφισμα έκανε λόγο για «αντιδημοκρατική πρόταση, εργαλείο διαμόρφωσης πολιτικής, εργαλείο διάλυσης του κόμματος». Αναλυτικά όσα ανέφερε κατά την αποχώρησή της:

«Σήμερα έθεσα ένα ζήτημα υπαρξιακό που αφορά το διάγγελμα του προέδρου για το δημοψήφισμα. Πρόταση αντιδημοκρατική και διχαστική για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Είπα να την συζητήσουμε άμεσα πριν από οποιαδήποτε άλλη συζήτηση. Είπα μάλιστα ότι η συνεδρίαση στην ΚΕ είναι άνευ περιεχομένου. Από την πλευρά του το προεδρείο αρνήθηκε να θέσει οποιοδήποτε θέμα ψηφοφορίας, υπήρξε απόρριψη, ενώ κατά την γνώμη μου η πλειοψηφία ήθελε να συζητηθεί αυτό το θέμα. Σήμερα το όργανο του ΣΥΡΙΖΑ καταπατήθηκε βάναυσα. Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα πολιτικής διαφωνίας. Αλλά υπαρξιακό».

«Το κόμμα που το είπατε άρρωστο, είναι το κόμμα που έφερε την αριστερά στην κυβέρνηση», τόνισε η ίδια.

Τεμπονέρας: «Όλα ανοιχτά για την παραμονή μου»

Στη συνέχεια, ο Διονύσης Τεμπονέρας ανέβηκε στο βήμα και φώναξε: «Δεν γίνεται να ακυρωθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας». Λίγο αργότερα και κατά τη δήλωσή του στα ΜΜΕ, τόνισε ότι όλα είναι ανοιχτά για την παραμονή του στο κόμμα: Θα συνεδριάσουμε και θα αποφασίσουμε». Αμέσως μετά ακολούθησαν χειροκροτήματα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τη μεριά του τόνισε: «Όργανο είναι η Κεντρική Επιτροπή. Έχω υποστηρίξει το κόμμα του 32,17% και του 3%. Θέλω να σε επιβεβαιώσω θα στηρίξω και το 3% και το 0,3% και αξίες της Αριστεράς».

«Πρέπει να ξέρεις πρόεδρε όταν μιλάς για 5η φάλαγγα… Δεν το έχω ακούσει ποτέ στη ζωή μου. Δεν μπορεί να γίνει πολιτική συζήτηση με φόβο για λιντσάρισμα και διαγραφή», τόνισε χαρακτηριστικά στη συνέχεια ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Ο Νίκος Παππάς από τη μεριά του σημείωσε για το δημοψήφισμα: «Δεν τιμά τους αγώνες. Δεν είναι θέμα διαδικαστικό. Δεν μπορούμε να κάνουμε ψηφοφορία χωρίς συζήτηση, για όσους μείνουν μετά».

Η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε: «Ξέρουμε όλοι ότι υπάρχουν τεχνικές διαδικασίες θα έλεγα σε αυτή την κρίσιμη συνεδρίαση είναι πιο ειλικρινές να τα πούμε όλα. Διαφωνώ με το δημοψήφισμα για λόγους αρχής. Είναι ένα θεσμικό λάθος, αλλά να μην μετατρέπουμε διαδικαστικά ζητήματα με προσχηματικό τρόπο και με κόλπα σε πολιτικά».

Ο Δημήτρης Τζανακοπουλος είπε: «Η κεντρική επιτροπή δεν μπορεί να συζητάει δυο μέρες όταν υπάρχει αυτή η απειλή. Καταθέτω πρόταση στο προεδρείο να θέσει σε ψηφοφορία πρόταση για πρόταξη αυτής της συζήτησης (σ.σ. δηλαδή για δημοψήφισμα).

Ο Γιώργος Βασιλειαδης από τη μεριά του ήταν ενωτικός, αλλά τόνισε ότι διαφωνεί με το δημοψήφισμα.

Η Ράνια Σβίγκου, υπογράμμισε: «Πρέπει το προεδρείο να ανακοινώσει επιτροπή που θα συσταθεί και εκεί θα δούμε τι προτάσεις θα τεθούν για δημοψήφισμα ή αποκηρύξεις, πριν δούμε τι λέει το κείμενο της απόφασης. Δεν έχουμε ξανακάνει ψηφοφορία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Αντώνης Κοτσάκας, είπε: «Κανείς δεν εντελλεί την Επιτροπή Δεοντολογίας, ούτε ο πρόεδρος».

Πηγή: cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα