Σημεία από τη συνέντευξη του Διονύση-Χαράλαμπου Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο «Παρασκήνιο»
Για τις εξελίξεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Διονύσης Καλαματιανός ανέφερε:
«Βασικό χαρακτηριστικό της Αριστεράς και κατ’ επέκταση του δημοκρατικού χώρου είναι οι ποικίλες προσεγγίσεις και ο πλουραλισμός απόψεων. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν όρια. Η κριτική είναι αποδεκτή, αλλά με πολιτικά χαρακτηριστικά. Δεν επιτρέπεται να ακούγονται συκοφαντίες, αναπόδεικτοι ισχυρισμοί και απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί που δυναμιτίζουν το κλίμα. Χρειάζεται υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταστατικό, έχει συλλογικά όργανα και εκεί πρέπει να συζητούνται όλα.
Απαιτούνται, λοιπόν, κοινός βηματισμός, ενότητα και συλλογικότητα. Όλοι οφείλουμε να αναλογιστούμε την κρισιμότητα των στιγμών, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να μην διαψεύσουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες όσων μας εμπιστεύονται. Η κοινωνία θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δυνατό, να ηγηθεί της προσπάθειας να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα των πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.»
Σχετικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, επισήμανε:
«Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. Σχεδόν 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες χαρακτηρίζονται εξαρχής ως φοροφυγάδες και θα κληθούν να πληρώσουν κεφαλικό φόρο ύψους 1.444 ευρώ, όταν προεκλογικά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης απέκλειε το ενδεχόμενο να μπει έστω 1 ευρώ νέος φόρος. Προφανώς, πρόκειται για ακραίο κυβερνητικό εμπαιγμό και εξαπάτηση των πολιτών.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η αφαίμαξη των εισοδημάτων από τους έμμεσους φόρους, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ στα καύσιμα, ενώ έρχεται και νέα αύξηση ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2024.
Εμείς τονίζουμε πως αν το επιθυμεί η κυβέρνηση, μπορεί να βρει δίκαιους τρόπους για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, π.χ. να χρησιμοποιούνται οι αποδείξεις, ώστε οι καταναλωτές να έχουν κίνητρο να τις ζητούν. Επιπλέον, έχουμε προτείνει και άλλα μέτρα, όπως την αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για όλους, τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα με κατάργηση της καταβολής του στο αγροτικό πετρέλαιο και την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης.»
Για τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή τόνισε:
«Αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή εκτυλίσσεται μια ανθρωπιστική τραγωδία με χιλιάδες νεκρούς. Μοναδική λύση πρέπει να είναι η κατάπαυση του πυρός, η προστασία των αμάχων, η απελευθέρωση των ομήρων και η εξεύρεση διπλωματικής λύσης, με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο. Παράλληλα, πρέπει να προστατεύονται οι Ισραηλινοί πολίτες από την απειλή της τρομοκρατίας.
Πιστεύουμε πως η Ελλάδα θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί με διαμεσολαβητικό ρόλο, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες κατάπαυσης του πυρός και ειρήνευσης στην περιοχή. Παρόλα αυτά, βλέπουμε πως η στάση της κυβέρνησης δημιουργεί ανησυχίες και έντονο προβληματισμό. Η επιλογή να απέχει από την ψήφιση της απόφασης του ΟΗΕ, για κατάπαυση του πυρός είναι ντροπιαστική και απέναντι στη λογική να αποτελέσει η χώρα μας παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή. Αυτά είναι πολύ σοβαρά ζητήματα, που απαιτούν λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς. Επαναλαμβάνω πως η χώρα μας οφείλει να πρωτοστατεί για την ειρήνευση και τη λύση με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που προκρίνουν δυο ανεξάρτητα κράτη.»
(Δελτίο Τύπου)