Πολιτικά

ΣΥΡΙΖΑ: Η ώρα των αποφάσεων για την ομάδα Αχτσιόγλου - Ο «μαγικός» αριθμός των 10 βουλευτών

ΣΥΡΙΖΑ: Η ώρα των αποφάσεων για την ομάδα Αχτσιόγλου - Ο «μαγικός» αριθμός των 10 βουλευτών

Στην πανελλαδική συνδιάσκεψη των 6+6 στρέφονται σήμερα τα βλέμματα καθώς έως το βράδυ αναμένεται η στάση τους να έχει “κλειδώσει”. Νωρίς το μεσημέρι, εκατοντάδες στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που πρόσκεινται στην πλευρά της ομάδας Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλου, Χαρίτση- εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν διαδικτυακα πάνω από 1.000 άτομα- θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν εαν η επόμενη μέρα θα τους βρει εντός ή εκτός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Η εικόνα της πορείας του Πολυτεχνείου έδωσε μια πρώτη γεύση, καθώς κανένας από τα κεντρικά στελέχη και τους βουλευτές των 6+6 δεν έδωσε το παρών στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Είδαμε την Έφη Αχτσιόγλου να συμμετέχει με την συνδικαλιστική κίνηση της οποίας τα κορυφαία στελέχη τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας της, όπως και τον Αλέξη Χαρίτση. Μπλοκ που “συνόρευε” με αυτό του Δικτύου Προοδευτικών Αριστερών Φοιτητών στο οποίο συμμετείχε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Η πλειοψηφία της οργάνωσης βρέθηκε εκεί και όχι στο- κοινό- πανό του κόμματος που είχε αναιμική συμμετοχή. Ενω ο Νάσος Ηλιόπουλος πορεύτηκε με το μπλοκ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών. Συνεπώς το κεντρικό ερώτημα στην σημερινή συνδιάσκεψη θα αφορά- τι άλλο;- την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, υπήρχαν επαφές, διεργασίες και διαβουλεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειονότητα των μελών και στελεχών της κίνησης 6+6 προκρίνει την άμεση έξοδο. Ωστόσο, κάθε άλλο παρά ληγμένο είναι για το εάν αυτό θα συμβεί άμεσα, δηλαδή απόψε ή και αύριο. Μένει να φανεί λοιπόν εάν θα δοθεί ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα, μια προαναγγελία ή εάν θα συντελεστεί η δεύτερη και πιο πικρή για τον Στέφανο Κασσελάκη πράξη της διάσπασης.

Οι τρεις συν ένας παράγοντες που κρίνουν τις εξελίξεις

Στις εξελίξεις πρέπει να προσμετρηθούν τρεις παράγοντες: Πρώτον, εάν οι διαδοχικές παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα με στόχο την αποφυγή της νέας διάσπασης “έσπασαν” το ενιαίο της στάσης της Ομάδας Αχτσιόγλου. Και εάν ναι, σε τι βαθμό.

Δεύτερον, εάν υπάρχει ο «μαγικός» αριθμός 10 που θα δώσει την δυνατότητα συγκρότησης νέας κοινοβουλευτικής ομάδας. Η αριθμητική… βγαίνει οριακά, εάν συνυπολογιστούν οι επτά βουλευτές που υπέγραψαν το κείμενο αποχώρησης από την Κεντρική Επιτροπή (Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλος, Χαρίτσης, Τζανακόπουλος, Αναγνωστοπούλου, Φωτίου, Τζούφη) συν οι Τσακαλώτος και Πέρκα που είναι ήδη ανεξάρτητοι βουλευτές. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, κοινοβουλευτικές πηγές της εσωκομματικής μειοψηφίας, «εαν υπάρχουν 9, δύσκολο να μη βρεθεί ο δέκατος». Στην προκειμένη περίπτωση, η δεξαμενή των βουλευτών που βρίσκονται σε απόσταση και έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια με τις κινήσεις Κασελάκη εκτιμάται πως εμπεριέχει ακόμα δύο με τρεις περιπτώσεις.

Τρίτον, η πίεση από τη βάση. Κορυφαίο στέλεχος εξέφραζε χθες την εκτίμηση ότι το ποτάμι δύσκολα γυρίζει πίσω. Σε αυτή την εκτίμηση λαμβάνεται προφανώς υπόψη η τεράστια πίεση από «τα κάτω». Σε επίπεδο μελών και μεσαίας στελέχωσης, η συντριπτική πλειοψηφία βρίσκεται ήδη με το ένα πόδι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κάτι που αναμένεται να εκφραστεί εντόνως στην σημερινή διαδικασία. Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ που σύμφωνα με πληροφορίες κατά πλειοψηφία κινείται προς την έξοδο.

Τρέχουν διεργασίες

Υπάρχει ωστόσο ακόμη ένας παράγοντας που δεν εξαρτάται στενά από τις αποφάσεις των 6+6. Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, έξω από τον- όχι και τόσο- μαγικό κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν ήδη διεργασίες και διερευνητικές κινήσεις σε υψηλό επίπεδο που δεν αφορούν μονάχα την Ομπρέλα. Κανείς δε μπορεί με βεβαιότητα να πει εάν αυτές θα ευοδωθούν. Όπως επιβεβαιώνεται και από τις δημοσκοπήσεις, το πολιτικό κενό είναι υπαρκτό όπως και η διαθεσιμότητα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ - τόσο του 2023, όσο και του 2019 που γύρισαν την πλάτη- οι οποίοι δεν προτίθενται να δώσουν ξανά την ψήφο τους στο κόμμα του Στέφανου Κασελάκη.Αλλά δεν βλέπουν διέξοδο ούτε στο ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη. Εξάλλου η ανάγκη για ύπαρξη αξιόπιστης και σοβαρής αντιπολίτευσης απέναντι στην παντοκρατορία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της δεξιάς δεν πηγάζει μόνο από τους αριστερούς ψηφοφόρους αλλά συνιστά όρο για την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας και του πολιτικού συστήματος εν γένει.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις