«Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, πιστεύουμε ότι τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσημης επίσκεψης εργασίας στη Βρετανία.
«Στο μυαλό μου δεν είναι θέμα όχι ιδιοκτησίας, αλλά επανένωσης» επεσήμανε και διερωτήθηκε «πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτό που στην ουσία είναι ένα μνημείο. Αν σας έλεγα ότι θα κόβαμε στη μέση τη Μόνα Λίζα και μισή θα έμενε στο Λούβρο και η άλλη μισή στο Βρετανικό Μουσείο. Πιστεύετε ότι οι επισκέπτες θα απολάμβαναν την ομορφιά του πίνακα; Ακριβώς αυτό συνέβη με τον Παρθενώνα».
«Διαπραγματευόμαστε για μία συμφωνία που θα έχει τη μορφή συνεργασίας με το Βρετανικό Μουσείο και θα μας επιτρέψει να φέρουμε τα γλυπτά πίσω στην Ελλάδα, ώστε μπορεί ο κόσμος να τα απολαύσει στο αυθεντικό τους περιβάλλον», πρόσθεσε.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως δεν έχει γίνει η επιθυμητή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με το βρετανικό μουσείο «αλλά έχω υπομονή και θα επιμείνω σε αυτές τις συζητήσεις».
"If I told you [to] cut the Mona Lisa in half... do you think your viewers would appreciate the beauty of the painting?"
— BBC Politics (@BBCPolitics) November 26, 2023
Greek PM Kyriakos Mitsotakis says returning the Elgin Marbles to Greece is about "reunification" not "ownership"
#BBCLauraK https://t.co/DYK0KHQRgx pic.twitter.com/hOJbK84VcR
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στις επαφές Μητσοτάκη
Το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός και στις επαφές που θα έχει στο Λονδίνο τόσο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ όσο και με τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ. Αυτό που θα επισημαίνει εκ νέου είναι πως η Ελλάδα επιδιώκει τον επαναπατρισμό και την επανένωση των Γλυπτών, ώστε το μνημείο να εκτίθεται στην ολότητά του στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως η εθνική θέση είναι ξεκάθαρη: δεν μπορούμε να αποδεχτούμε σε καμιά περίπτωση την ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου. Και τονίζουν πως η ελληνική πλευρά υπήρξε εποικοδομητική και επέδειξε καλή πίστη στις προηγούμενες συζητήσεις της με το Βρετανικό Μουσείο, διερευνώντας μια λύση που θα ήταν αμοιβαία επωφελής.
Η κυβέρνηση, βέβαια δεν αναμένει άμεσα αποτελέσματα. Ωστόσο, αυτό που επισημαίνεται είναι πως το ό,τι δεν είμαστε ακόμα κοντά σε συμφωνία, δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε να θέτουμε το ζήτημα.
Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού
Σειρά συναντήσεων θα έχει στη επίσκεψη - που πραγματοποιεί από σήμερα μέχρι και τις 28 Νοεμβρίου - στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με το οικονομικό «μενού» να κυριαρχεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη θα συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και στη συνάντηση θα γίνει μια συνολική επισκόπηση των σχέσεων των δύο χωρών ενώ θα γίνει επίσης ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Επίσης αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ.
Η επίσκεψη στο Λονδίνο θα έχει έντονο «άρωμα» οικονομίας, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα στο συνέδριο που οργανώνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο μαζί με τη Morgan Stanley στο Λονδίνο. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής και στο περσινό roadshow του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο, θα έχει δημόσια συζήτηση με τον Luigi Rizzo, αντιπρόεδρο Investment Banking της Morgan Stanley. Επίσης θα έχει σειρά συναντήσεων με κορυφαίους επενδυτές, με κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν πως η επίσκεψη στο Λονδίνο γίνεται σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αποτελεί την θετική έκπληξη της ευρωζώνης, έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, ενώ πολύ πρόσφατα υπερκαλύφθηκε με επιτυχία το placement της Εθνικής Τράπεζας.
Το απόγευμα της Κυριακής θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση ομογενών της Νέας Δημοκρατίας στο Λονδίνο. Επίσης θα μιλήσει σε εκδήλωση της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο για το «γραφείο Σεφέρη» (στην πρεσβευτική κατοικία), τον χώρο στον οποίο εργάστηκε ο Έλληνας Νομπελίστας και το Αναγνωστήριο «Roderick Beaton», τα οποία αποκτούν μουσειακό χαρακτήρα. Το αναγνωστήριο θα περιλαμβάνει έργα που σχετίζονται με τον κορυφαίο Έλληνα και θα λάβει τιμητικά το όνομα Roderick Beaton προς τιμήν του Βρετανού καθηγητή και βιογράφου του Γιώργου Σεφέρη.
Πηγή: ethnos.gr