Πολιτικά

Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο: Πότε θα πρέπει να δηλώσουν την πρόθεσή τους – Τι λέει η Κεραμέως

Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο: Πότε θα πρέπει να δηλώσουν την πρόθεσή τους – Τι λέει η Κεραμέως

Για τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου που θα ισχύει από τις επόμενες εκλογές - αρκεί ο ψηφοφόρος να το δηλώσει - μίλησε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

«Είναι κοινωνικό μέτρο»

«Το μέτρο θα ισχύσει για τους απόδημους, εκεί θα υπάρξει αποκλειστικά ψήφος με επιστολική ψήφο στο εξωτερικό, δεν θα στηθούν δηλαδή εκλογικά τμήματα, αλλά και για την Ελλάδα. Οποιοσδήποτε θέλει να ψηφίσει με επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές θα μπορεί, χωρίς περιορισμούς, με μόνη προϋπόθεση να το δηλώσει τουλάχιστον 40 μέρες πριν τις εκλογές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ίδια εξηγώντας την διαδικασία έδειξε όλο το υλικό που θα παραλάβουν οι εκλογείς που θα δηλώσουν μέχρι και 40 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές ότι θέλουν να ψηφίσουν μέσω επιστολής, αναφέροντας τι θα περιέχεται σε κάθε φάκελο, αλλά και το πώς θα επιλεγούν οι υποψήφιοι από το ψηφοδέλτιο με όλα τα κόμματα, που θα συνοδεύεται από μικρό βιβλιαράκι με όλους τους υποψηφίους όλων των πολιτικών φορέων που συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές.

Η υπουργός εξήγησε ότι η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής του σχετικού φακέλου από τις δικαστικές αρχές της χώρας μας είναι το Σάββατο 8 Ιουνίου και ώρα 5 μ.μ. και διευκρίνισε ότι χρήση της επιστολικής ψήφου μπορεί να κάνει κάθε Έλληνας πολίτης που είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, είτε βρίσκεται στο εξωτερικό, είτε στην Ελλάδα.

Στην συνέχεια η υπουργός υπερασπίστηκε το σύστημα της επιστολικής ψήφου τονίζοντας ότι αίρει κάθε πρακτικό εμπόδιο σε φοιτητές, εποχικά εργαζόμενους, ηλικιωμένους, ασθενείς, ΑμεΑ, μαθητές Γ΄Λυκείου στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

«Για τους απόδημους, το περασμένο καλοκαίρι ψηφίσαμε την άρση όλων των νομικών εμποδίων. Παλαιότερα για να ψηφίσεις έπρεπε να έχεις ζήσει στην Ελλάδα να έχεις κάνει φορολογική δήλωση, όλα αυτά έχουν πλέον αρθεί. Είχαν μείνει όμως κάποια πρακτικά εμπόδια. Η επιστολική ψήφος άρει τα πρακτικά εμπόδια. Όμως, αφορά και τους εντός επικράτειας εκλογείς. 9 Ιουνίου που είναι οι ευρωεκλογές έχουμε ταυτόχρονα εξεταστική στα Πανεπιστήμια, εποχικά εργαζόμενους, ηλικιωμένους, ασθενείς, ΑμεΑ, μαθητές τρίτης λυκείου. Αυτό το μέτρο είναι ένα εξόχως κοινωνικό μέτρο το οποίο πάει να άρει πρακτικά εμπόδια που υπήρχαν στην άσκηση του δικαιώματος της ψήφου».

Ανοιχτοί σε κάθε προβληματισμό

Πρόσθεσε δε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές με τα κόμματα και δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι απολύτως ανοιχτή «σε κάθε συζήτηση, σε κάθε προβληματισμό σε κάθε πρόταση που μπορεί να έχουν τα κόμματα της Βουλής για βελτιώσεις.».

Τέλος, η υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «το θέμα είναι πιο σύνθετο, έχει περισσότερες παραμέτρους, περισσότερες ρυθμίσεις. Πάμε βήμα - βήμα. Αυτή τη στιγμή η πρωτοβουλία εντοπίζεται στο θέμα των ευρωεκλογών, και της διεξαγωγής τυχόν δημοψηφισμάτων. Από εκεί και πέρα θα το συζητήσουμε και σε άλλες εκλογικές διαδικασίες».

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις