Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2023 08:46

Παράταση "κατόπιν εορτής" από Αυγενάκη για την παράδοση της Κορινθιακής σταφίδας

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Συνάντηση Αυγενάκη με βουλευτές των σταφιδοπαραγωγών νομών

Κατόπιν εορτής χαρακτηρίζουν οι σταφιδοπαραγωγοί την παράταση στην παράδοσης της Κορινθιακής σταφίδας που έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης χθες, μετά από συνάντηση που είχε και με βουλευτές σταφιδοπαραγωγών νομών όπως η Ηλεία, προκειμένου να μην χαθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση.

Και αυτό γιατί οι παραγωγοί περίμεναν την απόφαση τουλάχιστον 15 μέρες νωρίτερα στα τέλη Νοέμβρη, για να μην πιεστούν να παραδώσουν το προϊόν τους με χαμηλές τιμές, αλλά επίσης περίμεναν και μια διαφοροποίηση στο πλαφόν, σε μια χρονιά που δεν είχε παραγωγή, ώστε με όποια ποσότητα να πάρουν κάποια χρήματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων "... ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης συναντήθηκε νωρίς το απόγευμα στη Βουλή, με βουλευτές των νομών Αχαΐας, Ζακύνθου, Ηλείας, Κορινθίας και Μεσσηνίας που παράγουν σταφίδα, μετά από συλλογικό αίτημά τους, προκειμένου να συζητήσουν ζητήματα που αφορούν την σταφίδα.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν ενδελεχώς τα προβλήματα που υπάρχουν στην παραγωγή και εμπορία του προϊόντος, τα αίτια των στρεβλώσεων της αγοράς καθώς και ο ρόλος και οι ευθύνες όλων των εμπλεκομένων.

Αποφασίσθηκε να δοθεί παράταση έως τις 10 Ιανουαρίου 2024, προκειμένου να παραδώσουν οι σταφιδοπαραγωγοί στους μεταποιητές το προϊόν τους, για να ενεργοποιήσουν το μέτρο της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την κορινθιακή σταφίδα.

Παράλληλα οι βουλευτές ανάλαβαν την ευθύνη να πάρουν πρωτοβουλίες για τη σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Σταφίδα, που αποτελεί θεσμοθετημένο συλλογικό όργανο μέσω ευρωπαϊκού κανονισμού και εκπροσωπεί το σύνολο των εμπλεκομένων με το προϊόν, παραγωγούς, μεταποιητές, εμπόρους, μεταφορείς, εξαγωγείς, ώστε να υπάρχει άμεση και επίσημη επαφή και διαβούλευση με το σύνολο του κλάδου.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος οι βουλευτές Αχαΐας, Χριστίνα Αλεξοπούλου και Ιάσων Φωτήλας, Κορινθίας, Χρ. Δήμας, Νικ. Ταγαράς, Μαρία – Ελένη Σούκουλη – Βιλιάλη, Ηλείας, Διονυσία Αυγερινοπουλου, Μεσσηνίας, Μιλτιάδης Χρυσομάλης και Περικλής Μαντάς και Ζακύνθου Διον. Αχτύπης, καθώς και ο ΓΓ του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Στη σύσκεψη μετείχε και εκπρόσωπος του βουλευτού Ηλείας, Δημ. Αβραμόπουλου, ενώ ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους βουλευτές της ΝΔ που δεν μπόρεσαν να παραστούν στη σύσκεψη".

augenakis stafida2

Η ανακοίνωση Αυγερινοπούλου

«Το Υπουργείο με αυτή την απόφαση ικανοποιεί το αίτημα των Ηλείων σταφιδοπαραγωγών για την παράταση της προθεσμίας παράδοσης της σταφίδας για τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης». Αυτό τόνισε η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, μετά την ολοκλήρωσης της σύσκεψης βουλευτών της Ν.Δ με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, το απόγευμα του Σαββάτου.

Ένα αίτημα που η κα. Αυγερινοπούλου είχε μεταφέρει το προηγούμενο διάστημα στον Υπουργό, τονίζοντας ότι ήταν δύσκολο για τους σταφιδοπαραγωγούς να συγκεντρώσουν την προβλεπόμενη ποσότητα ως την καταληκτική ημερομηνία της 30ής Νοεμβρίου, καθώς η φετινή παραγωγή είναι αρκετά μειωμένη λόγω του περονόσπορου. Είχε, δε, τονίσει την ανάγκη διευκόλυνσης των σταφιδοπαραγωγών για να μη χάσουν την ενίσχυση, ένα αίτημα που μεταφέρθηκε εκ νέου στην συνάντηση του Σαββάτου.

Όπως τόνισε η Ηλεία Βουλευτής με την ολοκλήρωση της σύσκεψης, το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει νέα συνάντηση του Υπουργού με τους Βουλευτές, με στόχο να τεθεί σε νέες βάσεις το σύστημα στήριξης του προϊόντος, με πρώτο βήμα την δημιουργία διεπαγγελματικής οργάνωσης για την σταφίδα. Παράλληλα, ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον κ. Αυγενάκη για την υποστήριξη στους σταφοδοπαραγωγούς και συνολικά στους φορείς που συνδέονται με το σημαντικό αυτό εθνικό προϊόν.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2023 10:48

Σχετικά Άρθρα

  • Τσιάρας: Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι προκαταβολές  Ενιαίας Ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
    Τσιάρας: Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι προκαταβολές  Ενιαίας Ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

    Τυχόν διορθώσεις ή συμπληρωματικές πληρωμές του Πυλώνα 1 που ενδεχομένως θα προκύψουν μετά από ενστάσεις παραγωγών θα πληρωθούν

    Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς των αγροτών η προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες που έχουν υποβάλλει δήλωση καλλιέργειας ΟΣΔΕ. Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινής Αραμπατζή. “«Εθιμικά μέσα στον Οκτώβριο πληρώνεται η προκαταβολή. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι ένα από τα προβλήματα που είχε ο ΟΠΕΚΕΠΕ τα προηγούμενα χρόνια ήταν να μην έχει ένα σταθερό πληροφοριακό σύστημα. Οι τεχνικοί σύμβουλοι εναλλάσσονταν και υπήρχαν προβλήματα που αφορούσαν συνολικά στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ”, παρατήρησε ο κ. Τσιάρας και προσέθεσε ότι «υπάρχει η διαβεβαίωση πως η προκαταβολή μέχρι το τέλος του μήνα θα καταβληθεί».

    Σύμφωνα, δε, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, και φυσικά πριν ολοκληρωθεί το 2024, να πληρωθούν και υπόλοιπα ποσά που αφορούν σε εκκρεμείς υποθέσεις οικολογικών σχημάτων. «Δεν σας το κρύβω ότι η προσπάθεια που γίνεται και από το υπουργείο, μέσα από τη διαδικασία της επιτήρησης που τέθηκε ο Οργανισμός πριν από περίπου δύο μήνες, είναι να κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τα επιβεβλημένα βήματα στην κατεύθυνση ουσιαστικά της ψηφιοποίησης, της στελέχωσης της διεύθυνσης, της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης», είπε ο ΥπΑΑΤ, εκτιμώντας ότι το επόμενο χρονικό διάστημα ο Οργανισμός θα καταφέρει να ανταποκριθεί στον πραγματικό του ρόλο. Προσέθεσε, δε, ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία και καμία ανησυχία στους Έλληνες παραγωγούς σχετικά με την ομαλή ροή των καταβολών.

    Σε ό,τι αφορά τα 87,8 εκ. ευρώ του 2023, από τον Πρώτο Πυλώνα, ο Κώστας Τσιάρας διευκρίνισε ότι διαρθρώνονται ως εξής:

    α) Στην μη καταβολή ποσού ύψους 19.249.833,77€ για την Ειδική ενίσχυση βάμβακος, εξαιτίας της μη δήλωσης των συνολικών εκτάσεων βάμβακος που θα μπορούσαν να δηλωθούν από τους παραγωγούς βαμβακιού, με βάση τον εθνικό φάκελο.

    β) Στην μη πληρωμή ποσού ύψους 11.040.849,23€ για συνδεδεμένα καθεστώτα για τα οποία:

    • είτε δεν υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους παραγωγούς,
    • είτε οι παραγωγοί που τα αιτήθηκαν δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας,
    • είτε προσδιορίστηκαν ποσά για πληρωμή μικρότερα των αιτηθέντων συνεπεία διοικητικών, επιτόπιων και λοιπών ελέγχων.

    γ) Σε ό,τι αφορά στην Βασική ενίσχυση για την βιωσιμότητα που δεν έχει πληρωθεί ποσό 43.019.879,08 €, και

    δ) Στην μη καταβολή ποσού ύψους 14.129.078,00€,

    • είτε λόγω μη ενεργοποίησης του συνόλου των δικαιωμάτων των αιτηθέντων παραγωγών,
    • είτε συνεπεία της επιβολής κυρώσεων ή ποινών μετά τη διενέργεια των απαραίτητων διοικητικών, επιτόπιων και μηχανογραφικών διασταυρωτικών ελέγχων.

    Σε κάθε περίπτωση, ο Κώστας Τσιάρας ξεκαθάρισε ότι τυχόν διορθώσεις ή συμπληρωματικές πληρωμές που ενδεχομένως θα προκύψουν μετά από ενστάσεις παραγωγών και μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, προφανώς θα γίνουν αποδεκτές και βεβαίως θα πληρωθούν από αυτό το ποσό. Ταυτόχρονα, υπενθύμισε ότι και τα προηγούμενα έτη υπήρχαν ανάλογες αποκλίσεις. Για παράδειγμα το 2018 υπήρξε μια απόκλιση 83 εκατομμυρίων ευρώ, το 2019 μια απόκλιση 68 εκατομμυρίων ευρώ, το 2020 μια απόκλιση περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ και 2021 85 εκατομμυρίων ευρώ.

    (Δελτό Τύπου)

  • Τσιάρας για ευλογιά: Απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους
    Τσιάρας για ευλογιά: Απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους

    Στόχος η προστασία και διατήρηση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας - Γενναίες οι αποζημιώσεις

    Στόχος λήψης των αυστηρών μέτρων κατά της ευλογιάς είναι να συντηρήσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο και να συνεχίσουμε να έχουμε παραγωγή φέτας, που είναι βασικό εξαγωγικό προϊόν, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους, καθώς η εφαρμογή των μέτρων δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ύπαρξη ατομικής ευθύνης από όλους τους εμπλεκομένους.

    Ο Υπουργός εξήγησε ότι η πολιτεία λαμβάνει σκληρά μέτρα, γιατί πρέπει να προστατευθεί το ζωικό όπως κεφάλαιο. «Να μη υπάρξουν φαινόμενα ελλείψεων στην αγορά και για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την παραγωγή των βασικών κτηνοτροφικών προϊόντων, τα οποία φέρνουν προστιθέμενη αξία για τους κτηνοτρόφους και τις εξαγωγές μας», είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ό,τι αφορά στα μέτρα αποζημίωσης τα χαρακτήρισε γενναία, θυμίζοντας ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου πριν από τον Daniel, η πρόβλεψη ήταν για αποζημίωση 85 ευρώ για την απώλεια κάθε ζώου. Με τον Daniel έγινε 150 ευρώ και με την πανώλη ανέβηκε στα 250 ευρώ, σημείωσε. Παράλληλα είπε ότι με ειδικό πρόγραμμα του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, όπως και στην περίπτωση του Daniel με το Μέτρο 5.2, θα υπάρξει αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου που θανατώθηκε.

    «Υπάρχει μια γενναία στάση της πολιτείας απέναντι σε αυτό το ζήτημα. Ο «πλειστηριασμός» στο ύψος της αποζημίωσης, δεν θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ευλογιάς. Το ζήτημα είναι να υπάρχει μια πολιτεία που αποζημιώνει την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου και να υπάρχει μια πολιτεία η οποία στέκεται δίπλα στον κτηνοτρόφο και στον αγρότη».

    Όπως εξήγησε ο κ. Τσιάρας, «για να αντιμετωπιστεί η ευλογιά στα πρόβατα πρέπει να ακολουθήσουμε σωστά τα μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων και πρωτοκόλλων. Χρειάζεται η ατομική ευθύνη όλων. Χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους μας. Δεν χρειάζεται ούτε να κινδυνολογούμε, ούτε να θέτουμε με μαξιμαλιστικο τρόπο όλα τα θέματα. Αντίθετα με σοβαρό τρόπο, όπως κάναμε με την πανώλη, το ίδιο και με την ευλογιά, κάνουμε αυτό που πρέπει».

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα εμβόλια, ο ΥπΑΑΤ διευκρίνισε ότι δεν έχει επιλεγεί μια τέτοια ενέργεια καθώς για μια περίοδο πέραν των 7 ή 8 ετών θα ανιχνεύονταν θετικά αντισώματα στα κτηνοτροφικά παράγωγά και αυτό θα επηρέαζε τα προϊόντα ΠΟΠ, όπως επί παραδείγματι την φέτα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αυγερινοπούλου: Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα της Ηλείας
    Αυγερινοπούλου: Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα της Ηλείας

    Ζητήματα ζωτικής σημασίας που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα της Ηλείας συζητήθηκαν στην συνάντηση που είχε η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Τσιάρα. Μάλιστα, ο Υπουργός εξέφρασε το άμεσο ενδιαφέρον του να επισκεφθεί την Ηλεία το επόμενο διάστημα, ύστερα από πρόταση του Βουλευτού, ώστε να διερευνηθούν έτι περαιτέρω πολιτικές και πρωτοβουλίες στήριξης της αγροτικής παραγωγής στην Ηλεία.

    Ίδρυση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας

    Όπως τονίστηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης, η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα αποτελεί εθνικό στόχο για την Κυβέρνηση, με ανάπτυξη πιο ανταγωνιστικών καλλιεργειών, μέσα από την ενίσχυση της ποιότητας των προϊόντων και της διαπραγματευτικής ισχύος των παραγωγών.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η κα. Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε στην ανάγκη οργάνωσης των παραγωγών και όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας ανταγωνιστικών αγροτικών προϊόντων, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ίδρυση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας, ώστε οι παραγωγοί να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ στο πλαίσιο επιχειρησιακών προγραμμάτων για τη στήριξη συλλογικών επενδύσεων στην ποιότητα και στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος και να υπάρξει ένα διαφορετικό μοντέλο προώθησης και εξαγωγής του προϊόντος, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Ο Υπουργός έχει άλλωστε θέσει την σταφίδα ανάμεσα στα αγροτικά προϊόντα προτεραιότητας για περαιτέρω προώθηση και "rebranding". Προς αυτή την κατεύθυνση, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η σύγκληση σύσκεψης, με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών, με στόχο την οργάνωση της Διεπαγγελματικής που θα ενισχύσει την προοπτική αειφορίας και της εξαγωγικής δραστηριότητας.

    Ένταξη της Ηλείας στο πρόγραμμα θερμοκηπιακών καλλιεργειών

    Εξάλλου, συζητήθηκε το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα, ύψους 600 εκατ. ευρώ, για επενδύσεις σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες και οι προοπτικές ανάπτυξής του και στην Ηλεία, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των φυσικών πόρων και της αειφόρου παραγωγής, σε συνδυασμό με την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος. Η ανακοίνωση έγινε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην 88η ΔΕΘ και αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα για να ανοίξει ένας νέος ελπιδοφόρος δρόμος για τον συγκεκριμένο κλάδο, προς όφελος των αγροτών.

    O κ. Τσιάρας, ο οποίος έχει σημαντική γνώση της αναπτυξιακής δυνατότητας του Ν. Ηλείας, τόνισε ότι η υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου, θα προκηρυχθεί δε ως το τέλος του έτους, ενώ αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Ηλεία. Όπως τόνισε η κα. Αυγερινοπούλου, τα θερμοκήπια προσφέρουν ασφάλεια απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, μείωση της κατανάλωσης υδάτινων πόρων αλλά και φυτοφαρμάκων, μείωση του κόστους καλλιέργειας και αυξημένη, ακόμα και δέκα φορές, σε ποσότητες παραγομένων προϊόντων και όλα αυτά σε συνδυασμό με την ανάπτυξη καινοτόμων αγροβολταϊκών συστημάτων μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της ελληνικής γης σε μια όλο και περισσότερο απαιτητική διεθνή αγορά.

    Μέριμνα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης

    Η κα. Αυγερινοπούλου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον κ. Τσιάρα και το θέμα των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα και ως εκ τούτου στο αγροτικό εισόδημα, ζητώντας την περαιτέρω στήριξη του πρωτογενούς τομέα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες αυτές. Ο υπουργός τόνισε ότι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα από την κυβέρνηση είναι δεδομένη, καθώς αναγνωρίζεται από μέρους της η μεγάλη συμβολή των παραγωγών μας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, προσθέτοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση, το υπουργείο εξετάζει, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την δυνατότητα δημιουργίας νέου ταμείου που να μπορεί να καλύπτει ανάλογες ζημίες. Το θέμα τέθηκε από τον υπουργό και στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο.

    Ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ανάγκη για μια ενωσιακή στρατηγική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, ειδικά στον αγροτικό τομέα, καθώς τα υπάρχοντα μέσα και εργαλεία για τη διαχείριση κρίσεων δεν είναι αρκετά ευέλικτα ή αποτελεσματικά, διότι δεν σχεδιάστηκαν για την αντιμετώπιση επιπτώσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Οφείλουμε να προβούμε σε έναν σχεδιασμό που θα καλύπτει τόσο την πρόληψη και την προσαρμογή στις αλλαγές, όσο και την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών σε περιπτώσεις καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα, τόνισε προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει ευελιξία στη μεταφορά ενωσιακών πόρων, να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών ταμείων, με έμφαση στην πολιτική συνοχής και να ενισχυθεί το γεωργικό αποθεματικό ή να δημιουργηθεί νέο ειδικό Ταμείο.

    Παράλληλα, από την Ηλεία Βουλευτή τέθηκε το θέμα του πλαφόν που ισχύει για τις αποζημιώσεις των αγροτών από τον ΕΛΓΑ, για ζημιές που έχουν υποστεί στις καλλιέργειές. Το συνολικό ανώτατο όριο αποζημίωσης έχει οριστεί στις 70.000 ευρώ κατ’ έτος και ανά δικαιούχο για όλες τις καλλιέργειες, ωστόσο με τις σημερινές συνθήκες που οι ζημίες είναι εκτεταμένες, το ποσό αυτό δεν επαρκεί για να συνεχίσουν αρκετοί αγρότες να καλλιεργούν, θέμα που θα εξετασθεί από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τσιάρας για ευλογιά προβάτων: Με την πάροδο του 10ημέρου θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης
    Τσιάρας για ευλογιά προβάτων: Με την πάροδο του 10ημέρου θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης

    Θα εξαιρεθούν από τα περιοριστικά μέτρα οι περιοχές που δεν έχουν κρούσματα

    Οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ θα προχωρήσουν σε επανεκτίμηση της κατάστασης για την ευλογιά στα πρόβατα και την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων, ύστερα από την πάροδο του δεκαημέρου απαγόρευσης στη μετακίνηση και σφαγή αιγοπροβάτων και οι περιοχές που είναι καθαρές από τη ζωονόσο θα εξαιρούνται, τόνισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο.

    «Έχει πολύ μεγάλη σημασία με τη συνεργασία όλων των Περιφερειών, των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, της ΕΘΕΑΣ και των ίδιων των κτηνοτρόφων, να τηρήσουμε τα μέτρα αυτές τις 10 ημέρες και να μπορέσουμε σιγά – σιγά να απελευθερώσουμε τις περιοχές που δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα», είπε.

    Η απόφαση για τη 10ήμερη απαγόρευση, που προέκυψε με την ομόφωνη στήριξη όλων των συμμετεχόντων στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, είπε ο κ. Τσιάρας, θα βοηθήσει στον περιορισμό της νόσου, η οποία, όπως εξήγησε, είναι πολύ πιο μεταδοτική από την πανώλη (μεταδίδεται και μέσω των πτηνών), καθώς ο ιός της ευλογιάς είναι DNA και είναι πιο ανθεκτικός από τον RNA ιό της πανώλης, ο οποίος με την εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ αντιμετωπίσθηκε με απόλυτη επιτυχία. Και στην περίπτωση της ευλογιάς, επισήμανε, ακολουθούμε τους κανόνες της ΕΕ.

    Το πρόβλημα για το ζωικό μας κεφάλαιο», σημείωσε, «είναι ότι τα ζώα αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε αναπαραγωγή, άρα υπάρχει γέννα και μεγάλη γαλακτοφορία. Υπάρχει μεγάλο ζήτημα για τους Έλληνες κτηνοτρόφους. Με το ύψος των αποζημιώσεων για την πανώλη, που ισχύει και για την ευλογιά, αποδείξαμε ότι στεκόμαστε δίπλα τους, στο πλευρό τους και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους υποστηρίξουμε και να κρατήσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο και την παραγωγική δυνατότητα της χώρας μας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο». Υπενθύμισε μάλιστα ότι το ΥΠΑΑΤ λαμβάνει μέτρα για να στηρίξει και τις εξαγωγές κρέατος στις οποίες η Ελλάδα επεκτείνεται.

    Ο ΥπΑΑΤ επανέλαβε ότι η απαγόρευση των δέκα ημερών, δεν πρόκειται να επηρεάσει την αγορά και θύμισε ότι αυτό δεν συνέβη ούτε με την μακρά απαγόρευση της μετακίνησης και σφαγής αιγοπροβάτων στην περίοδο της πανώλης.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τσιάρας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιεία: Απαιτείται μηχανισμός για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης
    Τσιάρας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιεία: Απαιτείται μηχανισμός για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης

    Κατηγορηματική αντίθεση της Ελλάδας στην πλήρη εξωτερική σύγκλιση για τις άμεσες ενισχύσεις – Τα 9 σημαντικά σημεία για την μετά το 2027 ΚΑΠ

    Την πλήρη και καθολική διαφωνία της Ελλάδας για τη συμπερίληψη αναφοράς για εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων (Πυλώνα Ι) της ΚΑΠ, εξέφρασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, παρεμβαίνοντας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο. «Η συγκεκριμένα αναφορά δεν μας βρίσκει σύμφωνους και μας προβληματίζει. Είναι ένα ευαίσθητο θέμα για μας», υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας, ξεκαθαρίζοντας ότι η στήριξη της χώρας μας στα Συμπεράσματα του Ιουνίου για το μέλλον της γεωργίας στη Ένωση ήταν στο σύνολο του κειμένου ενώ για τη συγκεκριμένη παράγραφο υπεβλήθη σχετική δήλωση, με την οποία διαφοροποιείται η χώρα μας.

    «Η απομόνωση της συγκεκριμένης παραγράφου και η ενσωμάτωσή της σε άλλο κείμενο, αλλάζει τις ισορροπίες. Όλοι σε αυτή την αίθουσα γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό να εγκριθούν τα συγκεκριμένα συμπεράσματα που μεταφέρουν ουσιαστικά και κρίσιμα μηνύματα για το μέλλον της ΚΑΠ. Και σαφώς αναγνωρίζουμε τη δυσκολία να συγκεραστούν διαφορετικές απόψεις και προτεραιότητες σε ένα κείμενο. Θεωρούμε ωστόσο ότι η εν λόγω προσθήκη δεν συνάδει με τις προσεγγίσεις του υπόλοιπου κειμένου και δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε το κείμενο», προσέθεσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Ως σημαντικά σημεία του κειμένου των Συμπερασμάτων για την μετά το 2027 ΚΑΠ, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο κ. Τσιάρας είπε ότι αποτελούν οι αναφορές σε:

    1. ανεξάρτητη ΚΑΠ με τη διατήρηση των δύο πυλώνων,

    2. σταθερότητα του γεωργικού εισοδήματος,

    3. αύξηση των νέων αγροτών,

    4. επενδύσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας,

    5. κίνητρα για τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις,

    6. απλοποίηση και ευελιξία,

    7. αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων,

    8. γεωγραφικές ιδιαιτερότητες (ορεινότητα, νησιωτικότητα),

    9. αναφορά σε μικρές εκμεταλλεύσεις, για τις οποίες ζήτησε πιο ξεκάθαρες επισημάνσεις στο τελικό κείμενο.

    Παράλληλα, ο Κώστας Τσιάρας επισήμανε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ανάγκη για μια ενωσιακή στρατηγική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, ειδικά στον αγροτικό τομέα. «Τα υπάρχοντα μέσα και εργαλεία για τη διαχείριση κρίσεων δεν είναι αρκετά ευέλικτα ή αποτελεσματικά, διότι δεν σχεδιάστηκαν για την αντιμετώπιση επιπτώσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Οφείλουμε να προβούμε σε έναν σχεδιασμό που θα καλύπτει τόσο την πρόληψη και την προσαρμογή στις αλλαγές, όσο και την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών σε περιπτώσεις καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα», είπε.

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι η προσέγγιση της Ευρώπης «θα πρέπει να περιλαμβάνει ευέλικτους κανόνες στη διαχείριση των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ, αλλά και εργαλεία μετριασμού των κινδύνων, όπως αντασφαλιστικές πράξεις και στήριξη της καινοτομίας και των επενδύσεων», ενώ επανάλαβε ότι θα πρέπει να υπάρχει ευελιξία στη μεταφορά ενωσιακών πόρων, να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών ταμείων, με έμφαση στην πολιτική συνοχής και να ενισχυθεί το γεωργικό αποθεματικό ή να δημιουργηθεί νέο ειδικό Ταμείο.

    Σε ό,τι αφορά τις ζωονόσους, ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι η «επαρκής χρηματοδοτική στήριξη σε κάθε επίπεδο, κυρίως για όσους αντιμετωπίζουν έκτακτες απώλειες, συμβάλλει ώστε η αλυσίδα τροφίμων να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της». Και πρόσθεσε ότι «σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανάγκη για μια συντονισμένη προσέγγιση είναι επιτακτική.

    Η συλλογική χαρτογράφηση των κινδύνων θα ενισχύσει την ικανότητα των χωρών να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις αυξανόμενες απειλές», συμπλήρωσε.

    Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας ο ΥπΑΑΤ συνοδευόταν από τον ΓΓ Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Κώστα Μπαγινέτα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τσιάρας από Καρδίτσα: Εγκρίθηκαν 50 τοπικά προγράμματα Leader με καταρχήν πόρους ύψους  236 εκ.
    Τσιάρας από Καρδίτσα: Εγκρίθηκαν 50 τοπικά προγράμματα Leader με καταρχήν πόρους ύψους  236 εκ.

    «Παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη των προγραμμάτων και σχεδιάζουμε μαζί ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας και τους συμπολίτες μας»

    Την έγκριση 50 τοπικών προγραμμάτων Leader για την προγραμματική περίοδο 2023-2027, ύψους 236 εκ. ευρώ ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνάντησης του σχεδίου διατοπικής συνεργασίας CLLD/LEADER, με τίτλο "Ανάπτυξη Συνεταιρισμού", στο πλαίσιο του Υπομέτρου 19.3 του ΠΑΑ 2014-2020, στην οποία παρέστη και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη. Στόχος, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας, είναι να προκηρυχθούν άμεσα οι νέες προσκλήσεις από τις Ομάδες Τοπικής Δράσης, με πιο απλοποιημένες διαδικασίες και ψηφιοποίηση, προκειμένου να διευκολυνθούν τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι αναπτυξιακές εταιρείες και οι λοιποί φορείς που θα συμμετάσχουν.

    «Είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό εργαλείο προκειµένου οι τοπικές κοινωνίες να ενισχυθούν αποτελεσματικά και χωρίς αποκλεισμούς, να καινοτομήσουν, να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα κυρίως των αγροτών, αλλά και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή της περιφέρειας», επισήμανε.

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε πως τα προγράμματα LEADER είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα επιτυχίας για τη χάραξη και υλοποίηση μιας "bottom-up" αναπτυξιακής πολιτικής για την ελληνική περιφέρεια, δηλαδή μιας πολιτικής που σχεδιάζεται από κάτω προς τα πάνω. Αυτές οι αναπτυξιακές πολιτικές αποδίδουν τόσο σε όρους ανάπτυξης όσο και απασχόλησης, διότι σχεδιάζονται και υλοποιούνται από τις τοπικές κοινωνίες. Οι τοπικοί πληθυσμοί γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τα χαρακτηριστικά της περιοχής τους, τις αδυναμίες και τις ευκαιρίες, και γι' αυτό μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους, να δημιουργούν νέες ευκαιρίες και νέες θέσεις εργασίας και να αμβλύνουν τις ανισότητες, συγκρατώντας τους νέους στην περιφέρεια.

    Ο Κώστας Τσιάρας επισήμανε ότι η «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ» είναι ένα τέτοιο επιτυχημένο παράδειγμα και δεσμεύτηκε ότι σε όλη τη διαδικασία θα είναι παρών. «Παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη των προγραμμάτων και σχεδιάζουμε μαζί ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας και τους συμπολίτες μας. Σταθερά μαζί, εργαζόμαστε για να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες που μας δίνουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ και όλες τις αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου μας», είπε.

    Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ανακοίνωσε ότι κάθε υπερδέσμευση που θα ζητηθεί στη Θεσσαλία θα εγκριθεί, για την περαιτέρω στήριξη και ανάταξη της περιοχής.

    Στην παρουσίαση του σχεδίου, την οποία συντόνισε ο κ. Ευάγγελος Σακελλαρίου, γενικός διευθυντής της ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε., παρευρέθηκαν επίσης οι βουλευτές της ΝΔ του Νομού Καρδίτσας Γιώργος Κωτσός, Ασημίνα Σκόνδρα και Αριστοτέλης Σπάνιας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Κουρέτας, οι Δήμαρχοι των δήμων του Νομού Καρδίτσας, καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας, των πολιτιστικών συλλόγων και φορέων του Νομού Καρδίτσας και ευρύτερα της Θεσσαλίας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αυξημένες αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους τα ζώα των οποίων επλήγησαν από πανώλη κι ευλογιά
    Αυξημένες αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους τα ζώα των οποίων επλήγησαν από πανώλη κι ευλογιά

    Κώστας Τσιάρας: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει 100% την αντικατάσταση των ζώων που θανατώθηκαν - Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για τη στήριξη της κτηνοτροφίας

    Δημοσιεύθηκε χθες σε ΦΕΚ (Τεύχος B’ 5788/17.10.2024) η ΚΥΑ των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα και Αναπληρωτή Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, για τις οικονομικές αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων.

    Η νέα ΚΥΑ προβλέπει αυξημένα ποσά ως αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων για την αντιμετώπιση των ζωονόσων πανώλης μικρών μηρυκαστικών και ευλογιάς των προβάτων.

    Ενδεικτικά προβλέπονται τα εξής:

    Α.Για πρόβατα και αίγες με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας:

    • Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι διακόσια πενήντα (250,00) ευρώ,
    • Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι πεντακόσια (500,00) ευρώ,

    Β. Για πρόβατα και αίγες κοινών ή ημίαιμων φυλών:

    • Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι διακόσια είκοσι (220) ευρώ
    • Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι τριακόσια είκοσι (320,00) ευρώ.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε δηλώσεις του ανέφερε τα εξής:

    «Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την πανώλη και την ευλογιά. Αυξήσαμε τις τιμές αποζημιώσεων στις κύριες κατηγορίες, συμβάλλαμε με τους κτηνιάτρους του υπουργείου, των εποπτευομένων φορέων και των Περιφερειών, στον κλινικό έλεγχο των ζώων στις μονάδες που βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας κι επιτήρησης και προγραμματίζουμε την υλοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος, το οποίο θα προβλέπει τη χρηματοδότηση κατά 100% της αντικατάστασης του απωλεσθέντος ζωικού κεφαλαίου.

    Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους κτηνιάτρους και το προσωπικό που συνέβαλε και συνεχίζει να συμβάλλει με τις επιστημονικές του γνώσεις για τον περιορισμό και την εκρίζωση από τη χώρα μας των δύο ζωονόσων, καθώς και τους Έλληνες κτηνοτρόφους για την άψογη συνεργασία τους με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και να ανακοινώσω ότι ζήτησα από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να καταθέσουν προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να θωρακιστούν περαιτέρω οι υφιστάμενοι μηχανισμοί, με στόχο να αποτρέψουμε την επανάληψη ανάλογων φαινομένων.

    Το ΥΠΑΑΤ και οι υπηρεσίες του, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ύστερα από σχετική οδηγία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στάθηκαν και στέκονται δίπλα στους δοκιμαζόμενος κτηνοτρόφους, είτε συνδράμοντας στη διενέργεια των επιχειρήσεων, είτε διασφαλίζοντας γενναίες αποζημιώσεις για τη στήριξή τους

    Πιστεύουμε ότι η κτηνοτροφία είναι ένας κλάδος του πρωτογενούς τομέα που μπορεί να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική και να συνεισφέρει ακόμα περισσότερο στην εθνική οικονομία και για το λόγο αυτό την στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο».

    Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα, σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων περιορισμού και εκρίζωσης των δύο ζωονόσων έχουν θανατωθεί, λόγω της πανώλης περίπου 38.000 ζώα και λόγω της ευλογιάς των προβάτων περίπου 14.000.

    Ειδικότερα για την πανώλη, μετά το πέρας 30 ημερών από το τελευταίο κρούσμα, έχουν αρθεί τα μέτρα στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης σε 11 από τις 13 περιοχές που είχε εκδηλωθεί (εκκρεμούν περιοχές της Λάρισας και της Κορίνθου). Παράλληλα, συστήνεται και ξεκινά η λειτουργία ομάδας εργασίας απαρτιζόμενη από ανεξάρτητους ειδικούς επιστήμονες και εμπειρογνώμονες με στόχο την κατάθεση έκθεσης στο Υπουργείο όπου θα αναφέρεται πώς εισήλθε η νόσος στη χώρα και πού οφείλεται η εξάπλωσή της.

    Τέλος, υπάρχει συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών προκειμένου να αποστείλουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τις λίστες των δικαιούχων κτηνοτρόφων, οι εκμεταλλεύσεις των οποίων επλήγησαν από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και την ευλογιά των προβάτων, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η καταβολή των αποζημιώσεων.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Συνάντηση Δημάρχου Γ. Λέντζα με Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Τσιάρα, παρουσία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη
    Συνάντηση Δημάρχου Γ. Λέντζα με Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Τσιάρα, παρουσία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη

    Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ενός εκατ. ευρώ για αγροτική οδοποιία στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης

    Τέθηκε και το ζήτημα βελτίωσης της εφαρμογής του εργόσημου

    Μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα είχε ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, παρουσία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλου και τον Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Πολεοδομίας Διονύση Κεκάτου.

    Στην συνάντηση που έγινε και στην οποία παρευρέθηκε και ο Διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Χαράλαμπος Κόκκινος, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι αυξημένες ανάγκες που έχει ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης σε έργα αγροτικής οδοποιίας, για το οποίο ο κ. Τσιάρας δεσμεύθηκε προκειμένου να υπάρξει συνολική χρηματοδότηση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι από την πλευρά του Δήμου γίνεται ήδη μια σημαντική προεργασία με πρωτοβουλία του Γιάννη Λέντζα, καθώς ετοιμάζονται και σύντομα θα υποβληθούν δύο σχετικές μελέτες για τέτοιου είδους έργα, με δαπάνη εκτέλεσης 500.000 ευρώ η καθεμιά, στη βάση όσων συζητήθηκαν με τον κ. Τσιάρα και τον κ. Νικολακόπουλο.

    Το ζήτημα με το εργόσημο

    Παράλληλα, ετέθη από τον Δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί παραγωγοί της περιοχής, όσον αφορά το εργόσημο. Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα θετικό μέτρο, για οποίο όμως παρατηρούνται αβελτηρίες ως προς τη διαδικασία υλοποίησης και εφαρμογής του. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν ενήμερος για το ζήτημα και ανέφερε ότι υπάρχει ήδη συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε να αντιμετωπισθούν τα θέματα που δυσκολεύουν την εφαρμογή του, ενώ εξετάζονται λύσεις και βελτιώσεις, προκειμένου το μέτρο να λειτουργήσει στη βάση του σκοπού για τον οποίο δημιουργήθηκε και να βοηθήσει αποτελεσματικά τους ίδιους τους παραγωγούς.

    «Τα αγροτικά προβλήματα αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα»

    Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Ηλείος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ευχαρίστησε τον κ. Τσιάρα για την ανταπόκρισή του, ενώ υποστήριξε ότι τα αγροτικά θέματα που απασχολούν, όχι μόνο το Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης αλλά ολόκληρη την Ηλεία είναι πολλά και σημαντικά. Επίσης, τόνισε: «Τα αγροτικά προβλήματα αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, γι αυτό και πρέπει να εργαστούμε συντεταγμένα προκειμένου να δοθούν άμεσα λύσεις, με στόχο την προστασία και ανάδειξη της παραγωγής, και συνολικά την στήριξη των αγροτών του Νομού μας».

    «Συνεχίζουμε τη δουλειά»

    Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης ευχαρίστησε θερμά τόσο τον κ. Τσιάρα, όσο και τον κ. Νικολακόπουλο για την άκρως εποικοδομητική συνάντηση και συζήτηση. «Συνεχίζουμε τη δουλειά ώστε να ολοκληρωθούν και να υποβληθούν οι σχετικές μελέτες για τα έργα αγροτικής οδοποιίας και προσδοκούμε να ενταχθούν σύντομα προς χρηματοδότηση», τόνισε. Τέλος, ο κ. Λέντζας προσκάλεσε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, με τον κ. Τσιάρα να αποδέχεται την πρόσκληση, με την επίσκεψη να προετοιμάζεται άμεσα.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο