Πολιτικά

Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Πότε θα ψηφιστεί - Τι θα κάνουν οι διαφωνούντες

Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Πότε θα ψηφιστεί - Τι θα κάνουν οι διαφωνούντες

Η ώρα των αποφάσεων φτάνει για το νομοσχέδιο που αφορά στα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς στις αρχές της νέας εβδομάδας θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο και στόχος είναι να ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Το εσωκομματικό τοπίο σταδιακά ξεκαθαρίζει και όλο και περισσότεροι βουλευτές ανοίγουν τα χαρτιά τους για το τι τελικά θα πράξουν όταν έρθει η κρίσιμη ώρα.

Την ίδια στιγμή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου την Τρίτη, ενώ χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα είπε: «γιατί να μη γίνει ένα Δημοψήφισμα; Δεν θα ήταν μια πρόταση και αυτή;». Με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να κλείνει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση και να υπογραμμίζει πως «στη χώρα μας ζητήματα δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψηφίσματα»

Στην κυβέρνηση στρέφουν το βλέμμα σε δύο «ομάδες» βουλευτών :

  • Σε όσους είναι αποφασισμένοι να μην ψηφίσουν αλλά ταλαντεύονται μεταξύ του «όχι» και της αποχής. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερη «διέξοδος» η αποχή από την καταψήφιση. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα υπάρχει ένας αριθμός περίπου 20 βουλευτών που σκέφτεται να πει «όχι» και θεωρείται πως δεν είναι καθόλου εύκολο να αλλάξει γνώμη.
  • Σε όσους δεν έχουν ακόμα καταλήξει ανάμεσα στην αποχή και το «ναι». Εκτιμάται πως περίπου 35 βουλευτές ταλαντεύονται και στόχος της κυβέρνησης είναι ένα μέρος αυτών να αποφασίσει έστω και στο παρά πέντε να υπερψηφίσει.

Σταδιακά πάντως όλο και περισσότεροι βουλευτές αποκαλύπτουν τι θα κάνουν την ώρα της ψηφοφορίας, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Για παράδειγμα, ο Γιάννης Καλλιάνος είπε πως θα απέχει ενώ ο Θεόφιλος Λεονταρίδης δήλωσε πως θα καταψηφίσει
Τις μεγαλύτερες.. δυσκολίες στην προσπάθεια να πειστούν οι αναποφάσιστοι βουλευτές αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην περιφέρεια και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα το πρόβλημα είναι εντονότερο σε νομούς που στις τελευταίες εθνικές εκλογές κατέγραψαν υψηλότερα ποσοστά από τον εθνικό μέσο όρο, κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας (και επομένως υπάρχει μεγαλύτερη πίεση προς τους γαλάζιους βουλευτές).

Από το υπουργικό συμβούλιο έχει πει πως δεν θα ψηφίσει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος πάντως αναμένεται να επιλέξει την αποχή. Σε πρόσφατη ανάρτηση του σημείωσε πως «δεν θα αφήσουμε μια διαφωνία να διχάσει την παράταξη. Ο Πρωθυπουργός έχει την απόλυτη στήριξή μας και έτσι θα συνεχίσουμε συντεταγμένα την πολύ σημαντική δουλειά που κάνει αυτή η Κυβέρνηση».

«Όχι» θα πει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που μάλιστα αναμένεται να μιλήσει και στη Βουλή όταν θα συζητείται το νομοσχέδιο. Να καταψηφίσουν αναμένεται επίσης ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, o Νότης Μηταράκης, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Βασίλης Γιόγιακας, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, η Αννα Καραμανλή, ο Θεόδωρος Καράογλου, o Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, κ.α.

Τι θα προβλέπει η ρύθμιση

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει πολιτικό γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια και θα διασφαλίζει πως θα υπάρχουν τα ίδια δικαιώματα για τα παιδιά. Δεν θα υπάρχει όμως καμία αλλαγή στο καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (παρένθετη μητέρα) ούτε θα προβλέπεται «Γονέας 1» και «Γονέας 2».

«Πρόθεση μου δεν είναι να διχάσω την ελληνική κοινωνία. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να διευθετήσουμε ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας» σημείωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός. Από την κυβέρνηση τηρούν ήπιους τόνους και τονίζουν την ανάγκη να αντιμετωπιστούν αδικίες και ανισότητες με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών. Παράλληλα γίνεται αναφορά σε παραδείγματα άλλων κρατών και επισημαίνεται πως ανάλογες ρυθμίσεις ισχύουν σε 20 χώρες της Ευρώπης και 36 του κόσμου.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup