«Όχι» από την αντιπολίτευση στην αιφνιδιαστική τροπολογία για την επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές. Θα ψηφιστεί με απλή πλειοψηφία για τις ευρωεκλογές.
Με την ψήφο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και της Πλεύσης Ελευθερίας αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το βράδυ το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές.
Η έγκριση του νομοσχεδίου απαιτεί απλά πλειοψηφία με 151 βουλευτών.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο και σε ό,τι αφορά στην αιφνιδιαστική τροπολογία για την επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές για τους εκλογείς του εξωτερικού. Η νομοθετική ρύθμιση απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών και έτσι θα καταψηφιστεί μετά τη χθεσινή αρνητική στάση της αντιπολίτευσης.
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατηγορούν την κυβέρνηση πως υπονόμευσε τη συναίνεση.
«Η αντιπολίτευση αποδείχθηκε συνεπής, η κυβέρνηση αποδείχθηκε και ανεπαρκής και ασυνεπής», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, δηλώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει και τις δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες, επανακαταθέτοντας μάλιστα την τροπολογία που είχε προτείνει τον Ιούλιο του 2023 για τη δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών.
Τον δρόμο της καταψήφισης του νομοσχεδίου έχει επιλέξει και το ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να θέτει ως προϋποθέσεις για να ταχθεί θετικά επί της αρχής, την απόσυρση της τροπολογίας αλλά και την τροποποίηση των διατάξεων για την επιστολική στις ευρωεκλογές, ώστε εντός της επικράτειας να διευκολυνθούν μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες (ηλικιωμένοι, φοιτητές, εποχιακά εργαζόμενοι) και όχι το σύνολο των ψηφοφόρων.
Την απόσυρση του νομοσχεδίου αλλά και της τροπολογίας ζήτησε από το βήμα της Ολομέλειας ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, καταλόγισε στην κυβέρνηση επικίνδυνα παιχνίδια με την επιστολική ψήφο, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στο ΠΑΣΟK, ισχυριζόμενος ότι η στήριξη των δύο κομμάτων «άνοιξε τον δρόμο για τον ακραίο τακτικισμό» από την πλευρά της κυβέρνησης.
Για «εκλογικά μαγειρέματα» κατηγόρησε τη Νίκη Κεραμέως ο Κυριάκος Βελόπουλος, τασσόμενος κατά της επιστολικής ψήφου, ενώ το νομοσχέδιο θα καταψηφίσουν τόσο οι Σπαρτιάτες, όσο και η Νίκη. Θετική στάση στο νομοσχέδιο επί της αρχής θα κρατήσει η Πλεύση Ελευθερίας, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να καλεί τη Νίκη Κεραμέως να αποσύρει την τροπολογία και να την επανακαταθέσει εκ νέου ως νομοσχέδιο, δηλώνοντας πως θα το στηρίξει.
Η ψηφοφορία, υπενθυμίζουμε, θα είναι ονομαστική μετά από αίτημα που κατέθεσε χθες βράδυ το ΚΚΕ.