Πολιτικά

Ψηφίζεται αύριο Πέμπτη το νομοσχέδιο για την οπαδική βία - Οι νέες αυστηρές ρυθμίσεις

Ψηφίζεται αύριο Πέμπτη το νομοσχέδιο για την οπαδική βία - Οι νέες αυστηρές ρυθμίσεις

Με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, να εξαγγέλλει ότι από την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου ανοίγουν για τους φιλάθλους και πάλι τα γήπεδα, με πολύ πιο αυστηρούς όρους ασφάλειας και την πλειοψηφία των κομμάτων της Αντιπολίτευσης να ασκούν κριτική μεν, αλλά να στέκονται θετικά στα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής, το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία, αύριο Πέμπτη (1/2) από την Ολομέλεια της Βουλής.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου τίθεται σε εφαρμογή οι νέες αυστηρές ρυθμίσεις ώστε από την Τετάρτη, 6 Μαρτίου, να λειτουργούν οι νέες κάμερες εποπτείας σε όλα τα γήπεδα της Super League και του μπάσκετ και από την Τρίτη, 9 Απριλίου, να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα της πλατφόρμας ταυτοποίησης μέσω κινητού τηλεφώνου των κατόχων αθλητικών εισιτηρίων κατά την είσοδό τους στο γήπεδο.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις βελτιωτικές παρεμβάσεις, που προκλήθηκαν στο κείμενο του νομοσχεδίου, κατά την επεξεργασία του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, από τον Γιάννη Βρούτση, προβλέπεται ότι Ημέρα όπου η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας θα έχει και τις νέες αρμοδιότητες για την εισήγηση και επιβολή των αυστηρών διοικητικών κυρώσεων στα γήπεδα όπου σημειώνονται φαινόμενα οπαδικής βίας.

Επίσης, με προσθήκη, ο αναπληρωτής υπουργός έκανε δεκτή την πρόταση να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο η ανάπτυξη δράσεων ενημέρωσης για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας από την Εθνική Επιτροπή Συντονισμού που συστήνεται από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στο πλαίσιο της συμφωνίας του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπεγράφη στο Σαιν Ντενί (Saint-Denis) της Γαλλίας.

Στο νομοσχέδιο με τον τίτλο «Έκτακτα μέτρα απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και παρουσίας θεατών σε αγώνες ποδοσφαίρου για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας (Α' 203) - Λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση της βίας στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού» αναμένεται να ενσωματωθούν και οι τροπολογίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την αναστολή πληρωμής του ρεύματος από τους αγρότες για δύο χρόνια.

Στην «αγροτική τροπολογία», προβλέπεται η αναστολή είσπραξης για τα έτη 2024 και 2025 των απλήρωτων οφειλών για αγροτικές χρήσειςηλεκτρικής ενέργειας των πληγέντων από τον Daniel που αφορούν καταναλώσεις μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2023. Ακόμη θα ενσωματωθούν οι ρυθμίσεις σχετικά με τις μετεγγραφές αθλητών σε περιπτώσεις ανάκλησης του σωματείου από το «Ηλεκτρονικό Μητρώο Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων» καθώς και για την παράταση προθεσμίας έως την 29η Φεβρουαρίου 2024 για την έκδοση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας για την κατανομή των ποσοστών της εύλογης αμοιβής στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης.

Ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης, επικρότησε την θετική στάση των κομμάτων, όσον αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, παρά τις αντιρρήσεις τους σε επιμέρους διατάξεις, ενώ κατά την πολύωρη συζήτηση στην Βουλή, τοποθετήθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, οι οποίοι αναφέρθηκαν και στα θέματα της επικαιρότητας με κυρίαρχο το αγροτικό.

Ο κ. Βρούτσης, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση με την δέσμη μέτρων που θεσπίζονται στο σχέδιο νόμου σέβεται το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, σέβεται απόλυτα και την FIFA και την UEFA, αλλά θέτει σε μια άλλη προτεραιότητα την ασφάλεια, που είναι δικαίωμα του κράτους. «Σεβόμαστε απόλυτα την ΕΠΟ και τους διεθνείς οργανισμούς, αλλά είναι δικαίωμα της χώρας μας να διασφαλίζει υπέρ των πολιτών την ασφάλειά τους και το κάνουμε με μέτρα διοικητικού χαρακτήρα με την ΔΕΑΒ, χωρίς να παρεμβαίνουμε στα πρωταθλήματα. Δεν μειώνουμε βαθμολογίες, δεν ακυρώνουμε καμία ομάδα, απλά είναι δικαίωμά μας για την ασφάλεια των πολιτών να κλείνουμε ένα γήπεδο για φιλάθλους, εφόσον διαπιστώνεται παραβατική συμπεριφορά», είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός.

Σχετικώς με την ασφαλή θωράκιση της λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων, ο κ. Βρούτσης υπενθύμισε την υπογραφή υπουργικής απόφασής του από τον περασμένο Αύγουστο σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί δοθεί άδεια λειτουργίας σε καμία αθλητική εγκατάσταση στην χώρα εάν δεν είναι ασφαλής, δηλαδή εάν δεν έχει το στοιχείο της στατικής επάρκειας και της πυρασφάλειας. Ακόμη διευκρίνισε ως προς το θέμα των ποινών, ότι δεν θεσπίζονται άλλες ποινικές κυρώσεις, «καθώς στο πεδίο αυτό έχουμε φτάσει στην οροφή».

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι «ξέρουμε ότι στα γήπεδα δεν εκδηλώνεται η βία, αλλά εκκολάπτεται σε αυτά, για αυτό φροντίζουμε με τις κάμερες και την ταυτοπροσωπία στα εισιτήρια που προσφέρει η χρήση της τεχνολογίας, για να κλείσουμε ένα κενό που υπήρχε».

Σχετικώς με τη «ρήτρα παραβατικότητας», τόνισε ότι από το 2021 δίνονται πολλά εκατομμύρια ευρώ στον Αθλητισμό δια μέσω της φορολογίας του «Στοιχήματος» αλλά με Υπουργική Απόφαση που θα καθορίσει τα ποσοστά θα υπάρχουν παρακρατήσεις στις ομάδες όπου εκδηλώνονται παραβατικές συμπεριφορές και αυτά τα χρήματα θα διοχευτεύονται σε έργα βελτίωσης των αθλητικών εγκαταστάσεων. Αναφορικώς με τα μέτρα που αφορούν τη νέα δομή λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων, είπε ότι «δεν είμαστε της λογικής να τις κλείσουμε» αλλά αυτό που κάνουμε «είναι να υπάρχει μόνο μια που θα κουμπώνει πάνω στην ΠΑΕ, για να αναλάβει και η κάθε ΠΑΕ την δική της ευθύνη» και παράλληλα «φιλοδοξούμε οι εκλεγμένες διοικήσεις των λεσχών να γίνουν συνομιλητές του υπουργού, όπου θα συζητούν όλα τα θέματα, όχι μόνο της αντιμετώπισης της βίας αλλά για όλα».

Τέλος, ο κ. Βρούτσης εξήγγειλε πρωτοβουλίες και εκτεταμένη διαβούλευση «με όλο το οικοσύστημα του Αθλητισμού» για όλα όσα αφορούν «το αθλητικό μας οικοδόμημα» – όπως είπε - ώστε οι προτάσεις, που θα προκύψουν, να συμπεριληφθούν στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο που θα έρθει μέσα στο 2024.

Οι πολιτικοί αρχηγοί

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του παρότι συνηγορεί με τα μέτρα για την πρόληψη της βίας και πολλά από αυτά τα συνεπεξέργαστηκε με την κυβέρνηση, δεν θα υπερψηφίσει συνολικά το νομοσχέδιο, διότι – όπως είπε - “δεν μπορούμε να πάρουμε την ευθύνη της κυβερνητικής ανεπάρκειας”. Απευθυνόμενος προς τα υπουργικά έδρανα τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο. Θα σας ελέγξουμε γιατί είμαστε σίγουροι ότι τα γήπεδα θα ανοίξουν χωρίς να έχετε πάρει μέτρα. Θα πάρουμε την ευθύνη για αυτά που είναι σωστά» και ενημέρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε θα υπερψηφίσει, ούτε θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, παρά θα ψηφίσει τα θετικά και θα καταψηφίσει τα αρνητικά.

«Η κυβέρνηση ευθύνεται για τις αρνητικές εξελίξεις και στο πεδίο της οπαδικής βίας. Εμείς με τη στάση μας θα πρέπει να λειτουργήσουμε ως κήρυκες του θετικού μηνύματος της πρόληψης. Ό,τι έχετε πει ως κυβέρνηση για την οπαδική βία δεν το έχετε κάνει. Αντίθετα το πρόβλημα γίνεται πολύ μεγαλύτερο. Είναι ασυνεπές και υποκριτικό», ανέφερε ο κ. Φάμελλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, παρότι δήλωσε ότι το κόμμα του υπερψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση επισημαίνοντας πως η συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αποτελεί μία ακόμη αποτυχία της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Όπως υπογράμμισε η κυβέρνηση ανακυκλώνει τα μέτρα που προβλέπονται ήδη και απέδωσε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου έλλειμμα πολιτικής βούλησης να λύσει το ζήτημα αφού – όπως είπε – δεν εφαρμόζει το ήδη αυστηρό πλαίσιο που υπάρχει. Ο κ. Ανδρουλάκης, είπε ακόμη ότι το νομοσχέδιο δεν αγγίζει καθόλου το ζήτημα της διαφθοράς στον ελληνικό αθλητισμό και ιδίως στον χώρο του ποδοσφαίρου, που τροφοδοτείται από ισχυρά οικονομικά και άλλα συμφέροντα, «με την κυβέρνηση να κάνει τον τροχονόμο, παρά να βάζει κανόνες».

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την ομιλία του, διερωτήθηκε «πόσα νομοσχέδια πρέπει να έρθουν για να κατανοηθεί ότι τα μέτρα καταστολής δεν λύνουν από μόνα τους το πρόβλημα της βίας στον Αθλητισμό» και προσέθεσε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως και σχεδόν όλα τα προηγούμενα, ασχολείται μόνο με την καταστολή, με το κράτος να παρεμβαίνει ως ρυθμιστής του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων και των ΠΑΕ. Υπογράμμισε επίσης ότι ακόμη και ο όρος «οπαδική βία» που χρησιμοποιείται είναι παραπλανητικός, διότι ουσιαστικά αφήνει στο απυρόβλητο την επιχειρηματική δράση, τα παζάρια και τους ανταγωνισμούς μεταξύ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, από τη δράση των οποίων απορρέουν τα φαινόμενα βίας. Ενδεικτικό της πολιτικής αυτής, συμπλήρωσε, είναι πως στο σύνολο των 3.000 ποδοσφαιρικών σωματείων που υπάρχουν, τα επαγγελματικά είναι 50 και σε αυτά υποκλίνονται όλες οι κυβερνήσεις, δίνοντάς τους χρήματα από το στοίχημα, τις τηλεοπτικές καλύψεις ενώ δεν τους κάνουν ελέγχους, παρότι συνιστούν εταιρείες.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις