Πολιτικά

Μητσοτάκης για ισότητα στον γάμο: Γίνονται ορατοί άνθρωποι που ήταν, μέχρι τώρα, αόρατοι

Μητσοτάκης για ισότητα στον γάμο: Γίνονται ορατοί άνθρωποι που ήταν, μέχρι τώρα, αόρατοι

Σήμερα ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, με την ψηφοφορία να διεξάγεται το βράδυ στη Βουλή, όταν η συζήτηση θα κλείσει.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το νομοσχέδιο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις»:

«Να καταστούν ορατοί γύρω μας άνθρωποι έως τώρα αόρατοι»

«Να καταστούν ορατοί γύρω μας άνθρωποι έως τώρα αόρατοι και πολλά παιδιά να βρουν επιτέλους τη θέση που τους ταιριάζει», τόνισε αρχικά.

«Αυτά άλλωστε (τα παιδιά) βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος του νομοσχεδίου, καθώς και οι δύο γονείς των ομόφυλων ζευγαριών δεν έχουν ακόμα νομικά τις ίδιες δυνατότητες, να προσφέρουν στα παιδιά τους αυτά που χρειάζονται. Να μπορούν να τα παίρνουν από το σχολείο (...). Όλα αυτά χωρίς επίσης να μπορούν να κληρονομήσουν τους ανθρώπους που τα μεγάλωσαν. Αυτό το κενό ερχόμαστε και καλύπτουμε, επιτρέποντας ταυτόχρονα σε όλους, αν το επιθυμούν, να σφραγίσουν θεσμικά τη σχέση τους. με μία τελετή στο δημαρχείο, όπως το κάνουν και τα ετερόφυλα ζευγάρια.

«Ζυγίζεται τελικά η δύναμη της δημοκρατίας μα να ενσωματώνει ισότιμα τον κάθε πολίτη της», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο γάμος δεν είναι τίποτα άλλο από το επιστέγασμα της αγάπης δύο ανθρώπων που επιλέγουν να συμπορευτούν. «Γι'αυτό και τα νομικά συστήματα προσαρμόζονται διεθνώς απαντώντας σε σύγχρονα πρακτικά ζητούμενα», επισήμανε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι και χρήσιμη και αναγκαία αλλά και να εξηγηθεί το περιεχόμενό της.

«Πρώτον επεκτείνουμε τα δικαιώματα των παιδιών και σε εκείνα που ζουν ήδη με ομόφυλα ζευγάρια», σημειώνοντας πως δεν αλλάζει το πλαίσιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ούτε υπάρχει γονέας 1 και γονέας 2.

«Διακριτοί ρόλοι» Εκκλησίας - Πολιτείας

«Ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί θρησκευτικό μυστήριο και αποκλειστική υπόθεση της εκκλησίας, τις θέσεις της οποίας η πολιτεία σέβεται, με βάση πάντα τους διακριτούς ρόλους των δύο θεσμών. Το κράτος οφείλει να προχωρεί και στις δικές του ενέργειες (...)», είπε, αναφερόμενος στις θέσεις της Εκκλησίας.

«Υπάρχουν επιφυλάξεις που διατρέχουν οριζόντια όλα τα κόμματα. Έστω και τώρα είναι καλό να εξηγηθούν για ακόμα μια φορά προβλέψεις του νομοσχεδίου και σίγουρα να απαντηθούν και εύκολες ανησυχίες, που θέλω αν τις διαχωρίσουμε από τις παράλογες κατηγορίες και κυρίως από τον λόγο της μισαλλοδοξίας. Μία από αυτές τις εύλογες ανησυχίες ισχυρίζεται ότι οι αλλαγές που συζητούμε θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μέσα από το ισχύον σύμφωνο. Τότε, όμως, το μόνο που θα κάναμε να ήταν να δημιουργήσουμε δύο παρεμφερείς θεσμούς με νέες ανισότητες», πρόσθεσε.

«Ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ιδίου φύλου»

«Ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ιδίου φύλου καθώς η φύση και όχι εκείνοι όρισε τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό», είπε έπειτα.

«Όσο για εκείνους που θεωρούν τη συντηρητική σκέψη ως αποκλειστικό τους προνόμιο, να μην συγχέουμε τη συντήρηση με την οπισθοδρόμηση. Γιατί η συντήρηση αξιών που πρέπει να συντηρηθούν αποτελεί προϊόν της εξέλιξης», πρόσθεσε.

«Τι έχετε να πείτε κύριες και κύριοι της αντιπολίτευσης για το γεγονός πως το περιοδικό Economist κατέθεσε την Ελλάδα στην 20ή θέση παγκοσμίως ως προς τον δείκτη δημοκρατίας», ρώτησε έπειτα.

«Οι περισσότεροι Έλληνες είναι τελικά περήφανοι, γιατί είναι ένα ισχυρό ρεύμα αυτό το οποίο υποδέχεται τελικά σήμερα και την ουσία των αλλαγών τις οποίες θα νομοθετήσουμε αποδεικνύοντας ότι η κοινωνία κατέχει πολύ μεγαλύτερη ωριμότητα από αρκετά κόμματα και πολιτικούς», δήλωσε στη συνέχεια.

«Το νομοσχέδιο αυτό έχει την επιδίωξη να ενώσει»

«Όπως είπε και ο υπουργός, ένα βήμα τολμηρό αλλά όχι παράτολμο. Το νομοσχέδιο αυτό έχει την επιδίωξη να ενώσει και όχι να διχάσει. Νομίζω ότι οι πιο πολλοί πολίτες σε αυτή τη λογική εντάσσονται, μακριά από εντάσεις που καταλήγουν γραφικές (...). Ευτυχώς όλο το τελευταίο διάστημα η κοινωνίας μας απείχε από τέτοιες ακραιότητες (...). Το σημερινό κλίμα είναι τελικά μια κατάκτηση ολόκληρης της κοινωνίας», ανέφερε μετά.

«Προχωρούμε στη σημερινή μεταρρύθμιση χωρίς χρονοτριβή. Ως μια αποδοχή της διαφορετικότητας που σε μία δημοκρατική κοινωνία είναι και στοιχεί ανθεκτικότητας αλλά και ως μία κίνηση που ενισχύει την εσωτερική συνοχή της κοινωνίας μας», τόνισε.

«Αναγνωρίζω απόλυτα τι πέρασε η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα»

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως δέχεται συχνά μηνύματα από άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και είπε «αναγνωρίζω απόλυτα τι πέρασε η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα».

«Σήμερα είναι μέρα χαράς. Από αύριο ένας φραγμός ακόμα, μεταξύ μας, καταργείται».

Ναι στη Δικαιοσύνη, ναι στην ισοτιμία, όχι στη μισαλλοδοξία», πρόσθεσε.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα