Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2024 16:32

Τα επόμενα βήματα στον ελληνοτουρκικό διάλογο – Ανάγκη να βγει το Κυπριακό από το ράφι

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ελληντουρκικός διάλογος και Κυπριακό. Αυτά είναι τα δύο μεγάλα ζητήματα στα οποία θα εστιάσει το επόμενο διάστημα η ελληνική διπλωματία, όπως τόνιζαν αρμόδιες πηγές στο in.

Στον ελληνοτουρκικό διάλογο οι εξελίξεις είναι σχετικά δρομολογημένες, αφού περί τις 11 Μαρτίου αναμένεται η επίσκεψη της Υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου στην Τουρκία, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον ομόλογο της Μπουράκ Ακτσαπάρ, για τον επόμενο γύρο του πολιτικού διαλόγου. Αρχές Μαρτίου θα είναι και η συνάντηση του ΥΦΥΠΕΞ για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, με τον Ακτσαπάρ στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας, επίσης στην Τουρκία.

Μητσοτάκης – Ερντογάν

Ενώ συνάντηση προγραμματίζουν το επόμενο διάστημα και οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν. Μία συνάντηση η οποία θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιθώριο κάποιας διεθνούς συνάντησης που θα βρίσκονται και οι δύο και σίγουρα θα είναι πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα τον Απρίλιο. Τον Απρίλιο αναμένεται στην Αθήνα και η τουρκική αντιπροσωπεία για την διεξαγωγή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Προσπαθούμε να προσεγγίσουμε την Τουρκία

Μιλώντας στην ανοιχτή συζήτηση στο πλαίσιο της 60ής Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πλαίσιο της αμυντικής ικανότητας της Ελλάδας, στην Τουρκία λέγοντας ότι η Αθήνα είχε τις δικές της «γεωπολιτικές προκλήσεις, αντιμετωπίζοντας έναν επιθετικό γείτονα στα ανατολικά».

Για να προσθέσει ότι «προσπαθούμε να προσεγγίσουμε την Τουρκία για να εξομαλύνουμε και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Και μακροπρόθεσμα, επειδή πρόκειται για μια μακροχρόνια διαδικασία, ναι, αυτό κάποια στιγμή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο μόνιμη ύφεση που θα μας οδηγούσε στο να επανεξετάσουμε ελαφρώς, αλλά τονίζω τη λέξη “ελαφρώς”, τον τρόπο με τον οποίο κατανέμουμε κονδύλια στην αμυντική μας βιομηχανία».

Μακροχόνια διαδικασία η αναζήτηση λύσης

Σε μακροχρόνια διαδικασία αναφέρονται πέραν του πρωθυπουργού και οι διπλωμάτες που ασχολούνται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου να σημειώνει σε πρόσφατη παρέμβαση της σε συζήτηση στη δεξαμενή σκέψης The Foundation for Defense of Democracies (FDD) στην Ουάσιγκτον πως οι διαφορές που χωρίζουν Ελλάδα και Τουρκία δεν πρόκειται να λυθούν από τη μια στιγμή στην άλλη. Παρ΄όλα αυτά όπως υπογράμμισε μέχρι να επιτευχθεί κάποια λύση η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπάρχει μια καλή ατμόσφαιρα που θα επιτρέψει να διατηρηθούν ήρεμα τα νερά στο Αιγαίο.

Υπενθύμισε δε ότι «για την Ελλάδα υπάρχει μόνο μία διαφορά, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Δεν νομίζω ότι κάποιος νοήμων άνθρωπος θα μπορούσε να περιμένει ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να συζητά για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών ή να συζητά για διεθνείς συμφωνίες που ισχύουν εδώ και εκατό χρόνια και αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Προσπάθειες για καλό κλίμα

Σε αυτό το πλαίσιο η Αθήνα θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και όπως επεσήμανε η Παπαδοπούλου «να αντιμετωπίσουμε καθημερινά θέματα που προκύπτουν μεταξύ γειτόνων. Κάποια από αυτά είναι πιο σημαντικά, μερικά από αυτά είναι λιγότερο σημαντικά. Όλα όμως συμβάλλουν σε κάποια καλύτερη ατμόσφαιρα στη σχέση».

Σταθερές οι θέσεις των δύο πλευρών

Η Τουρκία άλλωστε έχει καταστήσει σαφές ότι δεν έχει υπαναχωρήσει από τις πάγιες θέσεις ή τις διεκδικήσεις της, κατά την επιστροφή της στο τραπέζι των συνομιλιών με την Ελλάδα. Αυτό που έχει εγκαταλείψει σε αυτή την περίοδο είναι η πολιτική της έντασης στη ρητορική αλλά και στο πεδίο.

Και αυτό στην Αθήνα αποτιμάται θετικά για τη συνέχιση του διαλόγου που δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί την περίοδο των απειλών, των παραβιάσεων και των διαφόρων κρίσεων που δημιουργούνταν στο πεδίο.

Σταθερή στις κόκκινες γραμμές της προφανώς μένει και η Αθήνα.

Σε αυτό το πλαίσιο όσοι γνωρίζουν τον τρόπο που διεξάγονται οι συνομιλίες αλλά κυρίως όσοι κάθονται στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου τονίζουν πως πρέπει να γίνεται ένα βήμα τη φορά.

Κατευθύνσεις

Στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν την άνοιξη αναμένεται πάντως να δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για την πορεία του πολιτικού διαλόγου στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Κυπριακό

Την ίδια στιγμή και όσο διαρκεί το καλό κλίμα Ελλάδας – Τουρκίας πρέπει να αναμένονται και εξελίξεις στο Κυπριακό. Δεδομένου μάλιστα ότι η προσωπική απεσταλμένη του Μαρία Άνχελα Ολγκίν ντε Κουεγιάρ έχει ήδη πραγματοποιήσει ένα πρώτο γύρο επαφών σε Λευκωσία, Αθήνα και Άγκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στις επαφές του στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, έβαλε το ζήτημα πολύ ψηλά, τονίζοντας την ανάγκη επανέναρξη των συνομιλιών.

Ανάγκη για επανεκκίνηση

Συζήτηση για το Κυπριακό έγινε τόσο στη συνάντηση του Γεραπετρίτη με τον αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον όσο και με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in το επόμενο διάστημα η Ουάσιγκτον αναμένεται να αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για την επανεκκίνηση των συνομιλιών στο Κυπριακό, ασκώντας πιέσεις στην Άγκυρα αλλά και αξιοποιώντας την επιρροή της στη Λευκωσία.

Με την ανάγκη οι δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων άμεσα να αναγνωρίζεται ως άμεση.

Και στοίχημα να ξεπεραστούν τα εμπόδια που έχουν καταφέρει να παγιώσουν ένα αδιέξοδο εδώ και πολύ καιρό.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ενώ οι εξελίξεις στην περιοχή εμφανίζονται να εντείνουν την ανάγκη για κανονικότητα και λύσεις.

Λευκωσία και κατεχόμενα

Ωστόσο Αθήνα και Λευκωσία επιμένουν στη γραμμή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ Άγκυρα και κατεχόμενα στη λύση δύο κρατών. Με αρμόδιες πηγές να τονίζουν στο in ότι παρά τις διαφορές οι δύο πλευρές θα καθίσουν τελικά στο τραπέζι, καθώς το σημαντικό είναι να πιάσουν ξανά το νήμα του διαλόγου.

Πηγή: in.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2024 14:01

Σχετικά Άρθρα

  • Όλα τα βλέμματα στραμμένα στις 13 Μαΐου! Ποια θέματα θα συζητηθούν στη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη;
    Όλα τα βλέμματα στραμμένα στις 13 Μαΐου! Ποια θέματα θα συζητηθούν στη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη;

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου. Κατά την κρίσιμη συνάντηση θα συζητηθούν πολλά θέματα, από τη διαδικασία έκδοσης βίζας στα ελληνικά νησιά μέχρι την κοινή καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης. Ποια θέματα λοιπόν βρίσκονται στο τραπέζι;

    Στόχος της τουρκικής πλευράς είναι η ενίσχυση της συνεργασίας σε πολλούς τομείς και ιδιαίτερα στον οικονομικό.

    Οι καλές σχέσεις σε επίπεδο ηγεσίας, οι επίσημες επισκέψεις και οι συνεχείς επαφές μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και άλλων υπουργών δείχνουν ότι τα μέρη παραμένουν προσηλωμένα στη Διακήρυξη των Αθηνών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικές διπλωματικές πηγές, η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα έχει ως στόχο τη συνέχιση του Κοινού Σχεδίου Δράσης για ανάπτυξη συνεργασίας σε διάφορους τομείς όπως η οικονομία, οι μεταφορές, η επιστημονική τεχνολογία, η γεωργία, ο τουρισμός, η υγεία και ο άνθρωπος. Με λίγα λόγια έμφαση στη θετική ατζέντα.

    Θα εξεταστούν επίσης βήματα για να αυξηθεί ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, που πλησιάζει τα 6 δισ. δολάρια, στα 10 δισ. δολάρια στο πλαίσιο του κοινού στόχου που έθεσαν οι ηγέτες των δύο χωρών. Οι συναντήσεις στοχεύουν να φέρουν κοντά κορυφαίους επιχειρηματίες και από τις δύο χώρες κάτω από την ομπρέλα του νεοσύστατου Μικτού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.

    Επέκταση της βίζας

    Θα συζητηθεί επίσης το θέμα της επέκτασης της βίζας-εξπρές (βίζα στην πόρτα) που εφαρμόζεται από τις 30 Μαρτίου για τους Τούρκους πολίτες, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν σε 10 ελληνικά νησιά.

    Μειονότητες

    Ο Τούρκος πρόεδρος προβλέπεται επίσης να θέσει στην ημερήσια διάταξη θέματα που αφορούν την μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, καθώς επίσης και την κατάσταση των μουσουλμάνων στη Ρόδο, Κω και Θεσσαλονίκη.

    Λαθρομετανάστευση

    Θα τεθεί ξανά στο μικροσκόπιο η συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και το ζήτημα της κοινής καταπολέμησης της παράτυπης μετανάστευσης.

    Γάζα

    Η Τουρκία προβλέπεται ότι θα εκφράσει τις απόψεις της για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, ιδιαίτερα για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

    Δύο θέματα επιπλέον

    Εκτός από τις συνολικά 15 συμφωνίες που υπογράφηκαν σε διάφορους τομείς κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν τον Δεκέμβριο, θα συζητηθούν και οι υπογραφές συμφωνιών για την Υγεία και τις Ιατρικές Επιστήμες και τη Διαχείριση Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης.

    Επιπλέον, κατά την επίσκεψη αναμένεται να γίνει κοινή δήλωση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη, η οποία θα αντικατοπτρίζει τη θετική τάση στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας.

    Στην κοινή συνέντευξη Τύπου δεν θα γίνουν ερωτήσεις.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ελληνοτουρκικά: Με «σφιχτό» πρόγραμμα στην Άγκυρα ο Μητσοτάκης - Γιατί η Τουρκία τη βλέπει ως κρίσιμη επίσκεψη
    Ελληνοτουρκικά: Με «σφιχτό» πρόγραμμα στην Άγκυρα ο Μητσοτάκης - Γιατί η Τουρκία τη βλέπει ως κρίσιμη επίσκεψη

    Με «σφιχτό» πρόγραμμα μεταβαίνει στην Άγκυρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς θα παραμείνει εκεί για μόλις τέσσερις ώρες, κυρίως για να είναι όλα δουλεμένα και επεξεργασμένα αλά και για να αποφευχθούν οι ενδεχόμενες κακοτοπιές

    Αυτό διότι το προηγούμενο διάστημα η Άγκυρα έχει δείξει τις προθέσεις της, βάζοντας στο τραπέζι τα πάντα και δείχνοντας στην Αθήνα ότι δεν έχει μετακινηθεί ούτε ελάχιστα από τις πάγιες διεκδικήσεις έναντι της χώρας μας.

    Η Αθήνα δεν μετακινείται από τις «κόκκινες γραμμές» της

    Ωστόσο, ούτε η Αθήνα έχει μετακινηθεί από τις δικές της «κόκκινες γραμμές», ειδικά όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα και την κυριαρχία της, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έφης Κουτσοκώστα για το OPEN. Οπότε, εδώ και έναν χρόνο που υλοποιείται ο οδικός χάρτης της ελληνοτουρκικής προσέγγισης στην πραγματικότητα, δηλαδή από πέρσι που είχαν συναντηθεί οι δύο ηγέτες στο Βίλνιους, πλέον συζητάμε για το αν οι δύο άνδρες θα μπορέσουν να ανανεώσουν τον χάρτη και να διατηρηθεί αυτό το καλό κλίμα, κυρίως επί του πεδίου.

    Αυτό που διαμηνύουν από την Αθήνα είναι ότι ο πρωθυπουργός είναι προετοιμασμένος να απαντήσει στα πάντα, εάν προκληθεί, αλλά εκτιμούν πως ούτε η τουρκική πλευρά έχει πρόθεση να εκτροχιαστούν τα πράγματα.

    Τέλος, ακόμη ένας παράγοντας που θα μπορούσε να επιβαρύνει το κλίμα της συνάντησης είναι το μεσανατολικό.

    Πώς σχολιάζει ο τουρκικός Τύπος

    Γενικά υπάρχει μία «θετική αναμονή» για τον Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Η αρθρογραφία στην Τουρκία εκτιμά ότι η συνάντηση αναμένεται να είναι μία επισφράγιση του κλίματος της Διακήρυξης των Αθηνών της 7ης Δεκεμβρίου, χωρίς μεγάλες προσδοκίες για περαιτέρω πρόοδο.

    Θα επιβεβαιώσει το κλίμα ύφεσης που διαρκεί 15 μήνες τώρα. Δηλαδή, μπορεί να υπογραφούν ορισμένες συμφωνίες θετικής ατζέντας, αλλά η επίσκεψη δεν αναμένεται να επικεντρωθεί σε βαριές θεματικές, όπως Αιγαίο, πέρα ίσως από τα θαλάσσια πάρκα.

    Μπορεί επίσης -υποστηρίζει η πολιτική ανάλυση- να συζητηθεί λίγο η Κύπρος και η Ανατ. Μεσόγειος, αλλά ακροθιγώς και στο πλαίσιο πάντα της διατήρησης μιας ισορροπημένης σχέσης.

    Βέβαια, εστιάζουν στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει στον Ερντογάν θέμα Μονής της Χώρας, αλλά θεωρούν ότι αυτή η κριτική του πρωθυπουργού δεν θα επισκιάσει τις συνομιλίες των δύο ηγετών.

    Υπάρχει βέβαια πάντα το ενδεχόμενο της προσπάθειας συμψηφισμού εκ μέρους του Ερντογάν... Δηλαδή να μιλήσει για μειονότητα ή μνημεία στην Ελλάδα που υποτίθεται βεβηλώνονται, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Έθνους και του OPEN στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

    «Ώριμη» η ατμόσφαιρα

    Η σημερινή ατμόσφαιρα είναι ώριμη, λένε στην Τουρκία, για να προχωρήσουν οι σχέσεις στο επόμενο επίπεδο και η επίσκεψη Μητσοτάκη αντιμετωπίζεται ως κρίσιμη από την τουρκική πλευρά, ιδίως μετά την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης Ερντογάν-Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον.

    Για την Τουρκία είναι ο δυτικός ηγέτης που διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξομάλυνση ΚΑΙ των τουρκοαμερικανικών σχέσεων. Η στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα έχει αποτελέσει πολλές φορές τον καθοριστικό παράγοντα των τουρκοαμερικανικών σχέσεων, όπως για την προμήθεια F-16 στην Τουρκία.

    Αν πάει καλά αυτή η συνάντηση τη Δευτέρα, σημαίνει ότι και οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις, θα επηρεαστούν θετικά...

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη, η οποία θα δημοσιευτεί την προσεχή Κυριακή 12 Μαΐου, στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Μιλιέτ και τον δημοσιογράφο Οζάι Σεντίρ, μια φωνή του άλλοτε σκληρού ανθελληνικού χώρου και εκφραστή μίας πιο εθνικιστικής προσέγγισης.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ανοίγει όλο και περισσότερα θέματα η Άγκυρα - Χωρίς αυταπάτες κινείται η Αθήνα: Τι «έρχεται» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
    Ανοίγει όλο και περισσότερα θέματα η Άγκυρα - Χωρίς αυταπάτες κινείται η Αθήνα: Τι «έρχεται» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Μία σειρά κινήσεων της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα προκαλούν προβληματισμό και μένει να φανεί αν η γειτονική χώρα πράγματι επιθυμεί να γίνουν βήματα προόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Από τη μία πλευρά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέει πως θέλει να παραμείνει στο τραπέζι του διαλόγου, ωστόσο από την άλλη συγκεκριμένες κινήσεις δείχνουν πως δεν άλλαξε θέσεις σε μία σειρά κρίσιμων θεμάτων.

    Στην Αθήνα δεν θέλουν να κοπούν οι γέφυρες επικοινωνίας, καθώς εκτιμούν πως οι όποιες διαφορές δεν πρέπει να παράγουν αυτόματα εντάσεις. Ωστόσο, την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση δεν υπάρχουν αυταπάτες πως η τουρκική πλευρά θα εγκαταλείψει από τη μία μέρα στην άλλη το αναθεωρητικό της αφήγημα και κρατούν «μικρό καλάθι».

    Οι διαδοχικές προκλήσεις της Τουρκίας

    Υπενθυμίζεται πως για περίπου ένα χρόνο μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην γειτονική χώρα η τουρκική πλευρά είχε χαμηλώσει τους τόνους και έδειχνε πως επιθυμούσε να γίνουν βήματα στις σχέσεις των δύο χωρών. Το τελευταίο όμως διάστημα η Άγκυρα ανοίγει το ένα θέμα μετά το άλλο και ενδεικτικά αναφέρεται πως χθες με NAVTEX δεσμεύει μεγάλες περιοχές ακόμη και στο κέντρο του Αιγαίου για διεξαγωγή άσκησης Έρευνας και Διάσωσης. Προηγήθηκαν οι αδικαιολόγητα υψηλοί τόνοι για το θέμα των θαλάσσιων πάρκων, τα σχέδια για διδασκαλία της «Γαλάζιας πατρίδας» στα σχολεία, η απόφαση να λειτουργήσει ως τζαμί ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη κ.α.

    Την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε ευρείας κλίμακας αεροναυτική άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Θάλασσα του Μαρμαρά και τη Μαύρη Θάλασσα. Με τούρκικα μέσα να αναφέρουν ότι οι ασκήσεις «Θαλασσόλυκος 1» και «Θαλασσόλυκος 2» - οι οποίες διεξάγονται κάθε δύο χρόνια-ακυρώθηκαν το 2023 λόγω της θετικής ατζέντας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

    Πάντως, από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος σε δημόσιες τοποθετήσεις του λέει πως επιθυμεί να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών. Σε πρόσφατες δηλώσεις του αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα, σημειώνοντας «θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να φέρουμε τις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας σε πολύ καλύτερη θέση». Και τη Δευτέρα σημείωσε πως «εμείς προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους μας. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε με τις χώρες της περιοχής μας. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πόρτα που δεν μπορεί να ανοίξει ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις».

    Βέβαια, το ερώτημα είναι αν πράγματι ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμεί να υπάρξει πρόοδος ή απλά δεν θέλει να φανεί πως ευθύνεται για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Μέχρι τώρα στις συναντήσεις που έγιναν τον Απρίλιο τόσο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης όσο και για την θετική ατζέντα η τουρκική πλευρά απέφυγε να προχωρήσει σε κινήσεις που θα δυναμίτιζαν το κλίμα και η συζήτηση περιορίστηκε στα λεγόμενα εύκολα θέματα.

    Πώς απαντά η Αθήνα

    Στην κυβέρνηση δεν περνά απαρατήρητο πως ενώ έχει προγραμματιστεί εδώ και καιρό η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου η τουρκική πλευρά συνεχίζει να ανοίγει θέματα. Το γεγονός αυτό προκαλεί προβληματισμό στην ελληνική πλευρά, καθώς ουσιαστικά γίνονται βήματα πίσω από την γειτονική χώρα μετά από μία σχετικά ήρεμη περίοδο.

    Από την πλευρά της η Αθήνα θέλει την διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν απαντά στις τουρκικές προκλήσεις. Για παράδειγμα, στην κυβέρνηση θεωρούν παντελώς αδικαιολόγητη την αντίδραση της Τουρκίας στο θέμα των θαλάσσιων πάρκων - καθώς πρόκειται για πρωτοβουλία με περιβαλλοντικό χαρακτήρα- και καθιστούν σαφές πως η Ελλάδα θα προχωρήσει στο θέμα αυτό.

    Όσον αφορά στην απόφαση να λειτουργήσει ως τζαμί ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη το υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για πρόκληση στην διεθνή κοινότητα. Πρόκειται για μία «απολύτως καταγγελτέα κίνηση» είπε ο Δημήτρης Καιρίδης, τονίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα κατά την συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Από την Αθήνα τονίζεται εμφατικά πως «είναι δεδομένο ότι δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Σε αυτή την χρονική συγκυρία επιχειρείται να μπουν μπροστά θέματα που μπορούν να φέρουν πιο κοντά τις δύο χώρες και η πιο βαριά ατζέντα να πάει για αργότερα.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Eλληνοτουρκικά 2023: Από το «Μητσοτάκης γιοκ» στη διακήρυξη των Αθηνών
    Eλληνοτουρκικά 2023: Από το «Μητσοτάκης γιοκ» στη διακήρυξη των Αθηνών

    Λίγες ώρες πριν απο την εκπνοή του 2023, ενός έτους που σηματοδότησε αλλαγές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το CNN Greece συγκέντρωσε όλα τα σημαντικά γεγονότα της χρονιάς που πέρασε. Στην ανασκόπηση που ακολουθεί θα δείτε την πορεία από την επικίνδυνη κλιμάκωση και τις απειλές πολέμου της Άγκυρας μέχρι την εν εξελίξει προσπάθεια εξομάλυνσης που επικυρώθηκε με την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και την υπογραφή από κοινού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη της Διακήρυξης Φιλίας και Καλής Γειτονίας.

    Με το 2022 να κλείνει με συνεχείς προκλήσεις και απειλές απο τη Τουρκία, οι οποίες δηλώθηκαν με παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά, αλλά και με την έξοδο του 4ου πλωτού γεωτρύπανο Αμντούλ Χαμίντ Χαν στη Μεσόγειο, το 2023 ξεκίνησε με τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας να είναι τεταμένες.

    Τον Φεβρουάριο του 2023 ωστόσο ένα αναπάντεχο γεγονός έπαιξε καταλυτικό ρόλο για να διαγράψει, μέχρι νεωτέρας, ο Ταγίπ Ερντογάν το περιβόητο «Μητσοτάκης γιοκ», αλλά και τα νταηλίκια με τη φράση που χρησιμοποίησε σχεδόν κάθε Τούρκος πολιτικός και αναλυτής διπλωματικών-στρατιωτικών θεμάτων «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα».

    Στις 6 Φεβρουαρίου η νοτιοανατολική Τουρκία συγκλονίστηκε από τομ φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, με περισσότερους από 20.000 νεκρούς. Η Ελλάδα έσπευσε από την πρώτη στιγμή να στηρίξει τον δοκιμαζόμενο τούρκικο λαό με αποστολές διασωστών και ανθρωπιστικής βοήθειας. Έκτοτε, η Άγκυρα άλλαξε τακτική. Η Άγκυρα ανταπέδωσε τη βοήθεια όταν μέσα σε λιγότερο από μήνα, στις 3 Μαρτίου 2023, συμβαίνει η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

    Η διπλωματία των σεισμών

    Η «διπλωματία των σεισμών» έφερε τις δύο χώρες κοντά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν να αποφασίζουν να ανοίξουν πάλι διαύλους τους επικοινωνίας των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Στη συνέχεια, τα ελληνοτουρκικά μένουν έξω από την προεκλογική ατζέντα των δυο ηγετών που δίνουν εκλογική μάχη την αμέσως επόμενη περίοδο.

    Μητσοτάκης και Ερντογάν κερδίζουν τις εκλογές και με αυτοπεποίθηση προγραμματίζουν συνάντηση με σκοπό την επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο Βίλνιους της Λιθουανίας στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. Έτσι μετά από μια μακρά περίοδο κρίσης και πολεμικών δηλώσεων όπως «θα βομβαρδίσουμε με τον βαλλιστικό πύραυλο Τyphoon την Aθήνα», Ελλάδα και Τουρκία συμφωνούν ότι διαφωνούν και συνεχίζουν να εξετάζουν αν μπορεί να επιτευχθεί επίλυση των προβλημάτων. Σε αυτή τη συνάντηση οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας χάραξαν τον οδικό χάρτη για τις επόμενες κινήσεις, που στοχεύουν την σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

    Το επόμενο ραντεβού των δύο πολιτικών ηγετών ήταν στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ, ενώ σε παράλληλο επίπεδο οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών οριοθέτησαν το πλαίσιο του διαλόγου, με τρεις πυλώνες: Θετική ατζέντα, Πολιτικές Διαβουλεύσεις, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

    Επιστέγασμα του διαλόγου το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, όπου οι δύο ηγέτες υπέγραψαν τη Διακήρυξη των Αθηνών. Μια έμπρακτη δέσμευση για τη διατήρηση της ηρεμίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ένας οδηγός για τη συνέχεια των επαφών σε όλο τα επίπεδα συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί την Άγκυρα τον Απρίλιο του '24 μαζί με υπουργούς της κυβέρνησης.

    Ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Κώστας Υφάντης μιλώντας στο CNN αναφέρει ότι:"Συνολικά απο τους 12 μήνες του 2023 οι 11 ήταν ήρεμοι και απο ένα σημείο και μετά η ατμόσφαιρα ήταν έως και φιλική. Άρα το 2023 ήταν απο κάθε άποψη μια καλή χρονιά για τα ελληνοτουρκικά υπο την έννοια ότι απο την ένταση και τη ρητορική, τη κρίση και το φάσμα της σύγκρουσης των προηγούμενων ετών περασαμε μια ήσυχη χρονιά. Θα έλεγα ότι η πιο σημαντική στιγμή ήταν η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Βίλνιους, όπου εκεί αποφασίστηκε ο οδικός χάρτης που μας οφήγησε μέχρι τη μη δεσμευτική, αλλά συμβολικά σημαντική Διακήρυξη των Αθηνών."

    Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη νέα χρονιά

    Το 2024 φαίνεται πως θα είναι ένα κομβικό έτος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μπορεί σε θέματα χαμηλής πολιτικής να υπήρξε πρόοδος, όμως η Αθήνα, δεν τρέφει αυταπάτες για λύση στις ελληνοτουρκικές διαφορές. Ωστόσο, επιδιώκει να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο. Σε βάθος 4ετίας πάντως και όταν η συγκυρία το επιτρέψει ή Αθληνα είναι διατεθειμένη να αναζητήσει τις πιθανότητες μιας συμφωνίας επί της διμερούς διαφοράς οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.

    Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα δεν εγκαταλείπει τις πάγιες θέσεις της στο Κυπριακό και θεωρεί πως η μόνη διαφορά που υπάρχει με την Τουρκία είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, ζητώντας προσφυγή στη Χάγη. Απο την άλλη πλευρά η Άγκυρα πιστεύει πως υπάρχουν πολλά περισσότερα θέματα προς συζήτηση, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

    Πηγή: cnn.gr

  • Ανυποχώρητη η Τουρκία παρά την Διακήρυξη των Αθηνών: Βλέπει μειονότητα στα Δωδεκάνησα και δικαιώματα στην Κύπρο
    Ανυποχώρητη η Τουρκία παρά την Διακήρυξη των Αθηνών: Βλέπει μειονότητα στα Δωδεκάνησα και δικαιώματα στην Κύπρο

    Από όταν υπογράφηκε η Διακήρυξη των Αθηνών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, ναι μεν υπάρχει ένα θετικό κλίμα, που αποτυπώνεται συνεχώς στις δηλώσεις της Άγκυρας, αλλά από την άλλη διαπιστώνουμε ότι η έχει βάλει στο στόχαστρο της δύο ζητήματα ευρύτερου ελληνικού ενδιαφέροντος κι αυτό παρότι η διακήρυξη λέει σαφώς ότι πρέπει να αποφεύγονται θέσεις και δηλώσεις που προκαλούν. Ωστόσο, εύκολα διαπιστώνουμε πως η Τουρκία μένει ανυποχώρητη αφενός στο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας και αφετέρου στο ζήτημα της Κύπρου.

    Μειονότητα στα Δωδεκάνησα και δικαιώματα στην Κύπρο

    Παρουσιάζοντας ένα καινούργιο αφήγημα προχθές ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έθεσε θέμα μειονότητας στα Δωδεκάνησα, ενώ χθες με αφορμή το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο της ΕΕ τα έβαλε με την Κύπρο, λέγοντας ότι αυθαιρετεί και παρανομεί στη θάλασσα.

    Μάλιστα, φρόντισε να υπενθυμίσει ότι η Τουρκία γύρω από την Κύπρο έχει καταχωρήσει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ΟΗΕ. Άρα εκεί είναι δικά της χωράφια...

    Εξελίξεις στο ζήτημα των F-16 και στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

    Εν τω μεταξύ η Άγκυρα έκανε ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση των σχέσεων της με τις ΗΠΑ, προχωρώντας θέμα του πρωτοκόλλου της ένταξης της Σουηδίας για να δείξει καλή πρόθεση, αλλά ακόμη παραμένει γρίφος πότε θα πάρει και τι F-16 θα πάρει...

    Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν δύο αιτήματα από την Τουρκία: να αγοράσει 40 F-16 και να εκσυγχρονίσει άλλα 80 παλαιά.

    Οι ΗΠΑ θεωρείται ότι θα πουν «ναι» σε ένα μόνο από αυτά. Πιθανότατα μόνο στον εκσυγχρονισμό των 80 σε πρώτη φάση. Πόσο θα ικανοποιήσει αυτό την Άγκυρα, θα φανεί.

    Οι διαδικασίες θα κινηθούν στην τουρκική βουλή μετά την Πέμπτη. Όπως έχουμε ήδη γράψει, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Ερντογάν θέλει να δει, αν θα υπάρξει αντίστοιχο βήμα από τον Μπάιντεν.

    Πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές λένε τι πιθανότατα η νέα χρονιά θα μπει με λυμένο το Σουηδικό, άλλα Τουρκία την απάντησή της για τα F-16 θα την πάρει μετά από περίπου ένα μήνα. Μένει να φανεί...

    Πηγή: ethnos.gr

  • Εκπρόσωπος Ερντογάν: Έχει ανοίξει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
    Εκπρόσωπος Ερντογάν: Έχει ανοίξει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Την πεποίθησή του ότι πλέον έχει ανοίξει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εξέφρασε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, στον απόηχο της Διακήρυξης των Αθηνών που υπεγράφη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν.

    «Πιστεύω ότι αυτή η κοινή βούληση θα ανοίξει πολλές ευκαιρίες συνεργασίας, στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, οι οποίες θα είναι επωφελείς για τις χώρες μας και την περιοχή μας».

    «Ως Δημοκρατία της Τουρκίας πιστεύουμε ότι δεν έχουμε ανυπέρβλητα προβλήματα με τους κοντινούς μας γείτονες, όπως η Ελλάδα, με την οποία μοιραζόμαστε ένα κοινό παρελθόν και έναν παρόμοιο πολιτισμό» είπε ο Φαχρετίν Αλτούν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Ελληνο-τουρκικό Φόρουμ Δημοσιογράφων και Ακαδημαϊκών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, από το Institute of GlobalAffairs (IGA), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ερευνών Τουρκίας (ΤΑV).

    Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι η Τουρκία προσεγγίζει πάντοτε τις προσπάθειες για εμβάθυνση της συνεργασίας και της φιλίας με μεγάλη ειλικρίνεια και αποδίδει μεγάλη σημασία.

    «Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεχίσουμε πάντα να υποστηρίζουμε την ενίσχυση των γεφυρών διαλόγου μεταξύ των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης, των ακαδημαϊκών κοινοτήτων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων» ανέφερε και τόνισε: «Πιστεύουμε ότι αυτή η δομή που θα οικοδομήσουμε από κοινού θα αποτελέσει παράδειγμα για την εγγύς γεωγραφία μας και θα συμβάλει εξαιρετικά θετικά στη σταθερότητα της περιοχής μας».

    Πηγή: cnn.gr

  • Επανεκκίνηση ελληνοτουρκικού διαλόγου: Οι κόκκινες γραμμές και τα «αγκάθια»
    Επανεκκίνηση ελληνοτουρκικού διαλόγου: Οι κόκκινες γραμμές και τα «αγκάθια»

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ακόμα και αν δεν βρεθούν λύσεις η επίτευξη ενός περιβάλλοντος ηρεμίας είναι κέρδος

    Ελλάδα και Τουρκία δηλώνουν ότι είναι έτοιμες για διάλογο. Στην ερώτηση αν οι δύο πλευρές είναι έτοιμες για λύσεις, διπλωμάτες στην Αθήνα κυρίως, αλλά και στην Άγκυρα σημειώνουν ότι πρέπει να ξεκινήσουν με το χτίσιμο της εμπιστοσύνης και τα υπόλοιπα εφόσον καταστεί δυνατό να ακολουθήσουν.

    «Κόκκινες γραμμές»

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ακόμα και αν δεν βρεθούν λύσεις η επίτευξη ενός περιβάλλοντος ηρεμίας είναι κέρδος. Σημειώνοντας ότι ισχύουν οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας.

    Η Άγκυρα από την πλευρά της δηλώνει υπέρ των λύσεων, ωστόσο επίσης διατηρεί στις κόκκινες γραμμές της τα αγκάθια που για την Αθήνα αποτελούν τις αιτίες της έντασης.

    Συμβιβασμοί

    Για να καταφέρουν δε οι δύο πλευρές να πάνε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι δύο σε συγκεκριμένους συμβιβασμούς, που ακόμα ίσως να μην είναι ώριμοι.

    Σε κάθε περίπτωση ο πολιτικός διάλογος που θα ξεκινήσει την Τρίτη 17/10 στην Αθήνα αναμένεται να είναι μία μακρά διαδικασία με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που στο αν θα προχωρήσει ή όχι δεν θα εξαρτηθεί από τους υπηρεσιακούς ΥΦΥΠΕΞ που θα τη διεξάγουν την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τον Μπουράκ Ακτσαπάρ, αλλά από τη βούληση των κυβερνήσεων των δύο πλευρών.

    Κανείς δεν είναι έτοιμος

    Μιλώντας στο 2ο Συνέδριο Ανατολικής Μεσογείου & Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στις Βρυξέλλες, η Μαριλένα Κοππά, Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, εξέφρασε την άποψη ότι καμία πλευρά δεν είναι έτοιμη να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για τους δικούς τους λόγους η κάθε μία. Σημείωσε δε ότι εφόσον δεν υπάρχει βούληση επίλυσης της οριοθέτησης της ΑΟΖ, οι δύο πλευρές εστιάζουν τώρα σε μια «θετική ατζέντα» και διαφαίνεται μια τάση για διπλή αποσύνδεση “double decoupling”.

    Σε κάθε περίπτωση ο πολιτικός διάλογος που θα ξεκινήσει την Τρίτη 17/10 στην Αθήνα αναμένεται να είναι μία μακρά διαδικασία

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Κοππά, όπως και άλλοι καθηγητές και διπλωμάτες αναγνωρίζουν ότι λύση χωρίς παράλληλες εξελίξεις στο Κυπριακό και μία λύση και εκεί μπορεί να φέρει «ασφάλεια», αλλά σίγουρα όχι «σταθερότητα».

    Δεν είναι ένα ζήτημα αλλά πολλά

    Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τον Μουσταφά Αϊντίν, Πρόεδρο του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων της Τουρκίας και καθηγητή διεθνών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας, για την τουρκική πλευρά δεν είναι η υφαλοκρηπίδα, αλλά τα εθνικά ύδατα και η αποστρατιωτικοποίηση κάποιων ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. Μίλησε δε για ζητήματα στην Θάλασσα του Αιγαίου που είναι αλληλένδετα και υπογράμμισε ότι «αν υπήρχε μόνο ένα θέμα, τότε όλα θα ήταν εύκολα. Όμως δεν είναι ένα είναι πολλά στην πραγματικότητα και να τα συζητήσουμε όλα για να συμφωνήσουμε».

    Ο Αϊντίν όπως και πολλοί διπλωμάτες σε Αθήνα και Άγκυρα τάσσεται υπέρ της καλύτερης σχέσης των δύο χωρών και σημειώνει ότι η παρούσα συγκυρία δημιουργεί το έδαφος για κάτι τέτοιο που θα πρέπει να εκμεταλλευθούν, σημειώνοντας και οίδιος ότι η «θετική ατζέντα» είναι «καλό σημάδι», όμως «δεν είναι η λύση του προβλήματος», είναι απλώς μια «προσέγγιση».

    Ευρώπη και Τουρκία

    Στο ευρύτερο πλαίσιο της στάσης τη Τουρκίας στην περιοχή μπαίνει και το ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Στο ίδιο συνέδριο ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας, στην ΕΕ, Ιωάννης Βράιλας, υποστήριξε ότι «κάποιες φορές έχουμε την εντύπωση ότι η Τουρκία δεν ξέρει τί θέλει», σημειώνοντας και το πρόβλημα εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, καθώς η ΕΕ βλέπει την Τουρκία να απομακρύνεται από τις αξίες της, αλλά και από τις θέσεις της ΕΕ σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η ένταξη των Σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, η παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ή ακόμα και η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού το 2020.

    Το Κυπριακό

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην ΕΕ, Φαρούκ Καιμακτσί, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι γείτονας και σύμμαχος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και αναγνώρισε ότι έχει «ειδικό ρόλο στις ευρωτουρκικές σχέσεις». Ο τούρκος πρέσβης στάθηκε και στο Κυπριακό υποστηρίζοντας την πάγια θέση της Άγκυρας ότι το κυπριακό ζήτημα έχει επηρεάσει δυσανάλογα αρνητικά τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, «αλλά αυτό δεν πρέπει να καταστρέψει όλα τα πεδία συνεργασίας μας με την ΕΕ». Τόνισε δε ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», και η μία πλευρά να προσπαθήσει να καταλάβει την άλλη.

    Καθώς προχωρά ο διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας στα επίσημα τραπέζια και δεν υπάρχει κάποιος εκτροχιασμός, αναμένεται να αυξάνονται και τα παράλληλα φόρα διαλόγου, με τη συμμετοχή αναλυτών, διπλωματών, δημοσιογράφων. Στόχος και των δύο πλευρών να υπάρξει μία εμπιστοσύνη που δεν θα αφορά μόνο τις κυβερνήσεις και τις υπηρεσίες, αλλά θα καταστεί δυνατό να περάσει στην κοινωνία.

    Το αν κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει και για πόσο καιρό θα μπορέσουν να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο, μένει να φανεί. Με αρκετούς πάντως πλέον να τονίζουν ότι η ένταση είναι πολιτικό ζήτημα που ενίοτε αξιοποιείται χωρίς να πρέπει.

    Πηγή: in.gr

  • Η Τουρκία αντιδρά, τα «ρίχνει» στην Ελλάδα και τάσσεται στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων - Παρόλα αυτά, σύμβουλος του Ερντογάν «βλέπει» θετικό κλίμα
    Η Τουρκία αντιδρά, τα «ρίχνει» στην Ελλάδα και τάσσεται στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων - Παρόλα αυτά, σύμβουλος του Ερντογάν «βλέπει» θετικό κλίμα

    Η Τουρκία άρχισε να αντιδρά και να τάσσεται, όπως είναι φυσικό, στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων. Επιμένει ότι ο δρόμος στην «νεκρή ζώνη» της Κύπρου γίνεται για ανθρωπιστικούς λόγους, για να έχουν οι Τουρκοκύπριοι πρόσβαση στο νερό και σε υπηρεσίες υγείας.

    Ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Τσαγατάι Κιλίτς, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ και ο εθνικιστής εταίρος της κυβέρνησης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αποδίδουν την ευθύνη της έντασης στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Μάλιστα, ο σύμβουλος του Ερντογάν, δεν αποκλείει και περαιτέρω ένταση, προειδοποιώντας ότι η τουρκική πλευρά θα απαντήσει καταλλήλως.

    Παρόλα αυτά, το κλίμα είναι θετικό, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ερντογάν

    Κι ενώ σοβεί αυτή η ένταση στην Κύπρο, ο σύμβουλος του Ερντογάν για θέματα πολιτικής ασφάλειας αποκάλυψε ότι οι δύο ηγέτες και οι υπουργοί των δύο χωρών (Ελλάδας και Τουρκίας), δηλαδή το Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο, θα συνέλθει στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο.

    Γνωρίζαμε για φθινόπωρο, αλλά ο Τσαγατάι Κιλίτς έδωσε πιο ακριβή ημερομηνία. Αποκάλυψε ότι θα γίνει σε λιγότερο από δύο μήνες και ότι γίνονται ήδη διεργασίες και προετοιμασίες. Επίσης, έκανε λόγο για θετικό κλίμα με την Ελλάδα, παρά τα όσα γίνονται στην Κύπρο αυτή τη στιγμή και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας.

    Άρα, η επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα ξεκινήσει σε ελληνικό έδαφος σε έναν μήνα και κάτι.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο