Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από το Συνέδριο, κέρδισε χρόνο μέχρι τις ευρωεκλογές, δεν πήρε, όμως, την «λευκή επιταγή».
«Αναβαπτισμένος» ναι, με «λευκή επιταγή» όχι. Νικητής, εν ολίγοις, στα σημεία, και, πλέον, με μια κούρσα 100 ημερών μπροστά του μέχρι την κάλπη των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Με αυτή την εικόνα βγαίνει ο Στέφανος Κασσελάκης από το «εκρηκτικό» Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέσσερις συνεδριακές ημέρες οι οποίες έφεραν σε πρώτο πλάνο: Το χάσμα που υπάρχει μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την εσωστρέφεια στην οποία βυθίζεται η Κουμουνδούρου, την ενότητα που γενικώς έχει χαθεί και γενικώς αναζητείται, τον διχασμό που πλεονάζει.
Και όλα αυτά χωρίς να στηθούν εσωκομματικές κάλπες για την ηγεσία του κόμματος. Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ απόφασισε να μην γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέου πρόεδρου του κόμματος μπροστά στην διαφύλαξη της ενότητας και σε μια προσπάθεια να φτάσει η Κουμουνδούρου επαρκώς προετοιμασμένη, και όχι σε κλίμα πόλωσης, στις ευρωκάλπες. Ένας δρόμος δύσκολος, ιδιαίτερα αν συνυπολογίσει κανείς την δημοσκοπική πτώση που καταγράφει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η υπερψήφιση της πρότασης, ενώ είχαν πάρει θέσεις μάχης τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και η Όλγα Γεροβασίλη, από την συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων που κατέθεσαν οι 3 της Βουλής, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Παππάς και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιώργος Τσίπρας αποτύπωσε πως «το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή Προέδρου. Το Συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον Πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη».
Μαζί έδωσε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μια σαφή εντολή που βασίζεται σε τρεις άξονες: Να δώσει την μάχη των ευρωεκλογών, να αποκαταστήσει την πολιτική και συλλογική λειτουργία με την ανασυγκρότηση του Εκτελεστικού Γραφείου και να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος. Μένει να αποδειχθεί πως θα εκφραστεί στην πράξη η εντολή που έλαβε από το Συνέδριο ο Στέφανος Κασσελάκης, καθώς εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία και τυπικά τον δεσμεύει ως προς την υλοποίηση και την εφαρμογή της. Σημείο τριβής, σε μια εύθραυστη ισορροπία εντός της Κουμουνδούρου μεταξύ πόλωσης και ρηγμάτων, όπως καταγράφηκαν στις συνεδριακές ημέρες, μπορεί να αποτελέσει η συγκρότηση του Εκτελεστικού Γραφείου. Ιδιαίτερα αν η πλευρά της ηγεσίας θεωρήσει πως μπορεί να αποτελέσει ένα είδος «διευθυντηρίου».
Κυρίαρχος στον «αέρα» του Συνεδρίου
Ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν ο βασικός παίχτης και πρωταγωνιστής της κορυφαίας διαδικασίας του ΣΥΡΙΖΑ. Κυριάρχησε επικοινωνιακά, φάνηκε να παίρνει πόντους εντός του κόμματος, ο «αέρας» του Συνεδρίου ήταν δικός του και μπορεί να σταθμίζει πλέον το πολιτικό όφελος που αποκόμισε από την δύσκολη εσωκομματική αντιπαράθεση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από το Συνέδριο, κέρδισε χρόνο μέχρι τις ευρωεκλογές, βρήκε την «αναβάπτιση», δείχνοντας ότι κερδίζει ερείσματα και πόντους εντός του κόμματος.
Δεν βρήκε, όμως, την «λευκή επιταγή». Ο δρόμος για την ανεύρεση της περνούσε μέσα από τις εσωκομματικές κάλπες που πρότεινε ο ίδιος ο Στέφανος Κασεελάκης, σηκώνοντας το γάντι που πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν ξεκινήσει το Συνέδριο. Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατόρθωσε να υπερψηφιστεί η πρόταση του για κάλπες καθώς το Συνέδριο αποτύπωσε την άποψη πως πέντε μήνες μετά την εκλογή του δεν χρειάζεται επαναβεβαίωση της εντολής. Στερήθηκε έτσι από την δυνατότητα να διεκδικήσει την ανανέωση της εντολής η οποία θα του έδινε την δυνατότητα να μην κριθεί από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά, σε κάθε περίπτωση, σε βάθος χρόνου και εθνικής κάλπης.
Μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και την ακύρωση των εσωκομματικών εκλογών από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα σημείωναν πως ο πρώην πρωθυπουργός «ό,τι είχε να πει το είπε στη δήλωση του» και πρόσθεταν: «Κανένα άλλο σχόλιο, όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα».