Σάββατο, 09 Μαρτίου 2024 11:55

Σκυλακάκης: Στη Θεσσαλία θα βιώνουμε την κλιματική κρίση για τα επόμενα 30 χρόνια - Θα ξαναέρθουν φαινόμενα σαν τον Daniel

Γράφτηκε από την
Ad Slot

«Φαινόμενα σαν του Daniel θα ξανάρθουν στη Θεσσαλία», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στο OPEN και την εκπομπή «Τώρα Μαζί» προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τα μέτρα στον θεσσαλικό κάμπο, τη στήριξη των αγροτών και το ρεύμα.

«Τα μη κρατικά πανεπιστήμια ανοίγουν δυνατότητες στην Ελλάδα»

Αρχικά, ο υπουργός μίλησε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ανέφερε πως «η Ελλάδα θα γίνει μια χώρα εκπαιδευτικό κέντρο γιατί η δυνατότητα να έχουμε τέτοιου είδους πανεπιστήμια και να προσελκύσουμε φοιτητές ευρύτερα, είναι υπαρκτή. Η Ελλάδα είναι φτιαγμένη για αυτό. Είναι πολύ ανταγωνιστική σε ό,τι αφορά τη διαβίωση. Mπορείς να ζεις πολύ καλά στην Ελλάδα σαν φοιτητής. Έχει καλό ακαδημαϊκό περιβάλλον, και καλούς Έλληνες στο εξωτερικό που μπορούν να γυρίσουν πίσω και είναι γεωγραφικά σε ένα σημείο που μπορεί να προσελκύσει ανθρώπους να έρθουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα από πολλές περιοχές κοντινές μας. Επομένως, αυτό είναι μια οικονομική δυνατότητα που ανοίγεται από εδώ και πέρα και μια εκπαιδευτική δυνατότητα. Γιατί αν προσελκύσεις ξένα πανεπιστήμια με πολύ μεγάλη εμπειρία και τρόπους λειτουργίας, και τα έχεις εδώ με αυτή τη μορφή, αυτό θα βελτιώσει και τα δημόσια πανεπιστήμια. Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, ένα ποιοτικό μη κρατικό πανεπιστήμιο αυτομάτως θα ανεβάσει το επίπεδο και των δικών μας δημόσιων πανεπιστημίων».

«Η καλή ποιότητα της Παιδείας από οπουδήποτε και αν παρέχεται είναι το κλειδί για το μέλλον μας», τόνισε.

«Άστοχη η δήλωση του Κουτσούμπα»

Για τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα περί sugar daddies, ο κ. Σκυλακάκης σχολίασε: «Νομίζω πως έκανε μια πολύ άστοχη δήλωση αλλά επειδή είναι ΚΚΕ, το κόμμα έχει πάντα δίκαιο. Συνεπώς, έχει μια δυσκολία να την επανορθώσει. Όταν δεν είσαι ένα δογματικό κόμμα, μπορείς και να επανορθώνεις όταν κάνεις λάθος. Το πρόβλημα του ΚΚΕ είναι πως όλα του τα λάθη που έκανε ιστορικά, θεωρεί ότι έχουν δικαιωθεί. Ένα ακόμη λάθος, μικρότερης σημασίας από αυτά που έχουν γίνει».

Για την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είπε «δεν μπορώ να τοποθετηθώ σε ένα θέμα για το οποίο δεν έχω επαρκή άποψη, το έχω παρακολουθήσει ειδησεογραφικά. Όταν υπάρχει κάποια θεσμική παρέμβαση την αφήνουμε να λειτουργήσει».

«Τα επόμενα 30-40 χρόνια θα βιώνουμε την κλιματική κρίση στη Θεσσαλία»

Για την έρευνα των Ολλανδών επιστημόνων για τον θεσσαλικό κάμπο, ο υπουργός ανέφερε: «Η Θεσσαλία είναι μια από τις περιοχές που είναι στο επίκεντρο της μεγάλης κλιματικής κρίσης που έχει ξεκινήσει και την οποία θα βιώνουμε για τα επόμενα 30-40 χρόνια, ότι και αν κάνουμε είμαστε δέσμιοι για τα επόμενα 30 χρόνια για μια βίαια αλλαγή του κλίματος που έχει ξεκινήσει. Φαινόμενα σαν του Daniel, θα ξαναέρθουν. Και ταυτόχρονα, θα υπάρχει και λειψυδρία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όταν έρχεται ένα φαινόμενο σαν τον Daniel που μαζεύει όλο το νερό μιας χρονιάς ή μισής σε 2-3 μέρες, αυτό δεν σημαίνει πως το νερό μένει στον υδροφόρο ορίζοντα, το νερό φεύγει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Συνεπώς, αυτή η βιαιότητα των καιρικών φαινομένων με τις τεράστιες ποσότητες νερού σημαίνει πως μένουν οι καταστροφές και θα έχεις ερημοποιήσεις. Πολύ μεγάλη έμφαση στα έργα ορεινής υδρονομίας, θα πρέπει να σταματάμε, να επιβραδύνουμε το νερό όσο γίνεται ψηλά στο βουνό. Αυτό είναι ένα πακέτο έργων απολύτου προτεραιότητας. Τα έργα αυτά θα έχουν πολύ μεγάλη ταχύτητα, η διαχείριση θέλει πολύ περισσότερο χρόνο γιατί μιλάμε για φράγματα, για πλήρη αλλαγή του τρόπου που γίνεται η διαχείριση των εγγυοβελτικών έργων, δηλαδή, των αναχωμάτων και των τάφρων που υπάρχουν στη Θεσσαλία».

Για το αγροτικό ρεύμα και τα φωτοβολταϊκά

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο αγροτικό ρεύμα, τόνισε πως «αυτά που έχουμε πει, ισχύουν. Θα περάσει την άλλη εβδομάδα στη Βουλή η σχετική τροπολογία».

Για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά ο υπουργός είπε πως «υπάρχει πρόγραμμα που είναι ήδη ανοιχτό και θα ακολουθήσει και ένα διευρυμένο».

Για τα νέα τιμολόγια ρεύματος

Για το ρεύμα και τα νέα τιμολόγια, ο κ. Σκυλακάκης είπε πως «έχουμε μια ευτυχής συγκυρία. Έχουμε μια σημαντική πτώση αποκλιμάκωσης των τιμών του φυσικού αερίου, ταχύτερη είσοδο των ΑΠΕ και αυτό είναι έργο της κυβέρνησης, οι οποίες μας πιέζουν προς τα κάτω τις τιμές, έχουμε και μια μικρή μείωση των τιμών των ρύπων που και αυτό ρίχνει προς τα κάτω τις τιμές και αυξημένο ανταγωνισμό που έφερε το σύστημα των χρωματιστών τιμολογίων. Οπότε, οι τιμές που έχουμε αυτούς τους μήνες, για την μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου που είναι στο πράσινο τιμολόγιο, είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που είχαμε».

Για το ποιο είναι καλύτερο τιμολόγιο, ο υπουργός ανέφερε: «Όταν πέφτουν οι τιμές, το πράσινο και το κίτρινο τιμολόγιο αντανακλούν άμεσα αυτή την πτώση των τιμών, το μπλε όχι, σε διασφαλίζει για το μέλλον. Αυτή τη στιγμή είναι σε καλή θέση όποιο τιμολόγιο και να διαλέξουν οι καταναλωτές».

Οι δύο παράγοντες για την ακρίβεια

Τέλος, για την ακρίβεια που συνεχίζει και σαρώνει τα νοικοκυριά, ο κ. Σκυλακάκης σχολίασε πως «μεγάλη επιρροή είχε η ακαρπία στο λάδι και το δεύτερο φαινόμενο που είναι οριζόντιο, είναι η αύξηση των τιμών για τους εργάτες γης, οι οποίοι πληρώνονται σήμερα 60% πάνω από ότι πληρώνονταν πριν από 2-3 χρόνια.

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 09 Μαρτίου 2024 11:44

Σχετικά Άρθρα

  • Τέλος στα μπλε τιμολόγια ρεύματος - Οι συμβουλές Σκυλακάκη για τα πράσινα
    Τέλος στα μπλε τιμολόγια ρεύματος - Οι συμβουλές Σκυλακάκη για τα πράσινα

    Από τις αρχές του νέου έτους οι αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος

    Για το τέλος στα μπλε τιμολόγια ρεύματος μίλησε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης. Πρόκειται για τα σταθερά τιμολόγια τα οποία αναμένεται να παύσουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του 2025.

    Ο Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» είπε ότι τα πράσινα τιμολόγια που επιβλήθηκαν µε νομοθετική ρύθμιση τον Ιανουάριο φέτος ως υποχρεωτικά για διάστημα 1 έτους, θα παραμείνουν στην αγορά για πολλά χρόνια ακόμη. Η υποχρεωτικότητα διάθεσης των πράσινων τιμολογίων από τους παρόχους παύει να ισχύει την 1η Ιανουαρίου του 2025 µόνο για νέους πελάτες και όχι για υφιστάμενους, σημείωσε.

    «Έστω και έναν πελάτη να έχει κάποιος πάροχος σε πράσινο τιμολόγιο, θα πρέπει να το διαθέτει» τόνισε, κάτι που για τον ίδιο είναι αυτονόητο µε βάση την προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση, αλλά εάν χρειαστεί θα γίνει σαφές µε νέα ρύθμιση. Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή περί τα 4-4,5 εκατ. καταναλωτές εξακολουθούν να βρίσκονται στα πράσινα τιμολόγια, η οπτική αυτή σημαίνει ότι θα παραμείνουν στην αγορά για αρκετά χρόνια ακόμη. Το πράσινο τιμολόγιο κατά τον υπουργό θα παραμείνει ένα εργαλείο – μέτρο σύγκρισης άλλων τιμολογίων, που συνοδεύονται από πολιτικές μάρκετινγκ που δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει όχι ο ίδιος, αλλά ούτε και ειδικοί της αγοράς.

    Οι προτάσεις Σκυλακάκη για τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος

    Την ίδια ώρα ο κ. Σκυλακάκης συνιστά στους καταναλωτές «να συγκρίνουν τις τιμές µε τα πράσινα τιμολόγια και να γνωρίζουν ότι όσο οι τιμές απομακρύνονται πολύ από το μέτρο σύγκρισης, δεν είναι για το καλό τους».

    Με νομοθετική ρύθμιση, επίσης, το ΥΠΕΝ θα βάλει απαγορευτικό από τις αρχές του νέους έτους στη διάθεση στην αγορά σταθερών –μπλε– τιμολογίων εξάμηνης διάρκειας. Η άποψη που επικρατεί στο υπουργείο είναι ότι οι προμηθευτές µε τα εξάμηνα σταθερά τιμολόγια εκμεταλλεύονται την εποχικότητα των τιμών και παγιδεύουν τους καταναλωτές, οι οποίοι πρέπει να εκπαιδευτούν στη νέα πραγματικότητα των εποχικών διακυμάνσεων που φέρνουν οι ΑΠΕ, πολύ υψηλές τιμές το καλοκαίρι, χαμηλότερες τον χειμώνα και πολύ χαμηλές την άνοιξη και το φθινόπωρο που πέφτει η ζήτηση.

    Οι προμηθευτές, σε αντίθεση µε τους καταναλωτές, έχουν κατανοήσει αυτή την εποχικότητα. «Αυξήθηκαν οι τιμές το καλοκαίρι και µε τα εξάμηνα σταθερά τιμολόγια πουλάνε στους καταναλωτές καλοκαιρινές τιμές τον χειμώνα», τόνισε εξηγώντας ότι τα σταθερά τιμολόγια παρέχουν πραγματική προστασία στον καταναλωτή µόνο εάν είναι 12µηνης διάρκειας, διάστημα που περικλείει όλες τις εποχικές διακυμάνσεις.

    Το μέτρο που δρομολογεί το ΥΠΕΝ αποτελεί και το πρώτο βήμα εναρμόνισης της ελληνικής αγοράς µε την ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει ελάχιστη διάρκεια σταθερών τιμολογίων ενός έτους, η οποία θα πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2025. Θα υπάρξει ένα µμεταβατικό διάστημα για τα εξάμηνης διάρκειας σταθερά τιμολόγια που διατίθενται ήδη στην αγορά μέχρι τη λήξη τους.

    Η εμπορική πολιτική των παρόχων κινείται πράγματι στην κατεύθυνση στροφής των πελατών τους προς τα σταθερά τιμολόγια εξάμηνης διάρκειας ή και τα υβριδικά τιμολόγια µε μια σταθερή τιμή για κάποιους μήνες και κυμαινόμενη στη συνέχεια, το ύψος της οποίας συναρτούν µε εκπτώσεις σε πολλές περιπτώσεις παραπλανητικές και μια σειρά από άλλες προωθητικές ενέργειες που δύσκολα μπορεί να αξιολογήσει ο καταναλωτής.

    Είναι ενδεικτική αυτή της πρακτικής η περίπτωση παρόχου που διαθέτει στην αγορά σταθερό εξάμηνης διάρκειας τιμολόγιο που στη συνέχεια γίνεται κυμαινόμενο µε έκπτωση συνέπειας 30% σε περίπτωση εκπρόθεσμής πληρωμής. Με μια πιο προσεκτική ματιά, η έκπτωση συνέπειας 30% αφορά το περιθώριο κέρδους του προμηθευτή και όχι την τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας.

    Πρόσφατα, εξάλλου, η ΡΑΑΕΥ µε επιστολή της κάλεσε εταιρεία του κλάδου να διορθώσει διαφημιστική καμπάνια ενός υβριδικού τιμολογίου (ένα μέρος κατανάλωσης µε σταθερή χρέωση και ένα άλλο µε κυμαινόμενη) που το παρουσίαζε ως μπλε, στέλνοντας το μήνυμα στον καταναλωτή ότι πρόκειται για σταθερό, ενώ ήταν κίτρινο κυμαινόμενο.

    Πηγή: NewsBomb.gr
  • Επίδομα θέρμανσης: Έως 25% υψηλότερο σε όσους χρησιμοποιούν ρεύμα
    Επίδομα θέρμανσης: Έως 25% υψηλότερο σε όσους χρησιμοποιούν ρεύμα

    Για έως 25% υψηλότερο επίδομα σε όσους χρησιμοποιούν ρεύμα για την θέρμανση, έκανε λόγο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξη του το πρωί της Πέμπτης 17/10.

    Το τελικό ποσό, όπως εξήγησε ο Θόδωρος Σκυλακάκης θα προκύψει από τον υπολογισμό όλων των δεδομένων, βάσει και του ισχύοντος από πέρσι συστήματος χωρισμού της Ελλάδας σε 12.000 σημεία και τον ορισμό του πόσο κρύο ή ζέστη έκανε σε κάθε περιοχή.

    «Θα υπάρχει περίπου 25% διαφορά μεταξύ του επιδόματος για ηλεκτρισμό και πετρελαίο», διευκρίνισε ο ΥΠΕΝ, ενώ σε ότι αφορά την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης τόνισε ότι θα γίνει σε δύο δόσεις.

    Όπως αποσαφήνισε ο κ. Σκυλακάκης, «τις επόμενες ημέρες θα υπογραφή η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης. Θα περιλαμβάνει επιδοτηση για όλες τις μορφές θέρμανσης: πετρέλαιο, φυσικο αέριο, ηλεκτρικό. Θα υπάρχει μεγαλύτερη επιδότηση σε όσους χρησιμοποιιούν ηλεκτρικό ρεύμα για την θέρμανση».

    Ο Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε πως οι δικαιούχοι θα κάνουν αίτηση μέσω της ίδιας πλατφόρμας.

    Τον Δεκέμβριο θα πληρωθεί το 60%

    Το ποσό της επιδότησης θα κυμαίνεται από 100 έως 1.000 ευρώ και θα ισχύσουν τα ίδια με πέρσι εισοδηματικά και άλλα κριτήρια για να καθοριστούν οι δικαιούχοι, σημειώνοντας ότι «ειδικά στο επίδομα θέρμανσης έχουμε πολύ μεγαλύτερα εισοδηματικά κριτήρια από οποιοδήποτε άλλο επίδομα και αυτά διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια».

    Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, «θα υπάρξει μια μεγάλη δόση στην αρχή, εντός του Δεκεμβρίου και όχι νωρίτερα, διότι ειδικά στο πετρέλαιο πρέπει να έχουμε και κάποιους λογαριασμούς.

    Τον Δεκέμβριο θα δοθεί περίπου το 60% του ποσού όλης της περιόδου. Η άλλη δόση, το άλλο 40% θα δοθεί στο τέλος και για πρώτη φορά θα λάβουμε υπόψη πόσο κρύο έκανε στην διάρκεια του χειμώνα σε κάθε περιοχή».

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ηλεκτρικό ρεύμα: Τέλος τα πράσινα τιμολόγια και το νυχτερινό ρεύμα! Όσα αλλάζουν
    Ηλεκτρικό ρεύμα: Τέλος τα πράσινα τιμολόγια και το νυχτερινό ρεύμα! Όσα αλλάζουν

    «Ταφόπλακα» μπαίνει σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη στο πράσινο τιμολόγιο ρεύματος μέχρι το τέλος του χρόνου. Έτσι οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέξουν κάποιο άλλο χρωματιστό τιμολόγιο.

    Ο κ. Σκυλακάκης είναι ότι «τα πράσινα τιμολόγια τελειώνουν σαν θεσμική ρύθμιση» και θα πάμε σε ένα δυναμικό τιμολόγιο, το πορτοκαλί τιμολόγιο για αρχή, που θα αφορά τις επιχειρήσεις. Επειδή όμως απαιτεί έξυπνους μετρητές, οι καταναλωτές θα μπορούν να επωφεληθούν μετέπειτα.

    Τέλος και στο νυχτερινό ρεύμα

    Και η δεύτερη μεγάλη αλλαγή όπως είπε είναι «ότι θα περάσουμε από το νυχτερινό τιμολόγιο σε ένα διζωνικό ρεύμα. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή έχει μείνει ένα «απομεινάρι» φθηνού ρεύματος. «Το νυχτερινό ρεύμα χορηγούνταν από τη τότε ΔΕΗ τις νυχτερινές ώρες που δεν υπήρχε ζήτηση. Πλέον με τις ΑΠΕ, το φθηνό ρεύμα το έχουμε το μεσημέρι όταν λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά και τα Σαββατοκύριακα, προπαντός Κυριακές. Έχει νόημα να μετακινήσουμε την ζήτηση εκεί που υπάρχει φθηνή τιμή» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

    Και συνέχισε αποκαλύπτοντας ότι «Θα πάμε σε δύο ζώνες, η μία ζώνη θα είναι τις μεσημεριανές ώρες (10 το πρωί με 3 μμ) και όλο το Σαββατοκύριακο. Αυτή η ζώνη μέχρι το τέλος του χρόνου είναι πιθανό να την εισάγουμε» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.Κλείνοντας ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως ο νέος αυτός τρόπος θα δώσει σημαντικά φθηνότερο ρεύμα για τους καταναλωτές.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Πάνω από 12,8 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις για τις καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία
    Πάνω από 12,8 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις για τις καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία

    Ένα χρόνο μετά τις καστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στον Έβρο, ολοκληρώθηκαν την Τρίτη (1/10) οι πληρωμές για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν.

    Ειδικότερα, καταβλήθηκαν συνολικά 12.887.368,05 ευρώ σε 1.313 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 12.835.679,26 ευρώ καταβλήθηκαν σε 1.297 επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και 56.364,04 ευρώ καταβλήθηκαν σε 17 επιχειρήσεις του Έβρου, όπως αναφέρει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του.

    Πρόκειται, ειδικότερα, για τα ειδικά σχήματα στήριξης που υλοποιούνται μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, «mybusinesssupport» και αφορούν τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές της περιφέρειας Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις έντονες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και σε περιοχές της περιφέρειας Έβρου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2023, και οι οποίες υπέστησαν οικονομικές απώλειες ως έμμεση συνέπεια των ανωτέρω φαινομένων.

    Πώς καθορίστηκε το ύψος της επιχορήγησης

    Το ύψος της επιχορήγησης για κάθε επιχείρηση σχετίζεται με την οικονομική απώλεια της επιχείρησης το 2023 λόγω των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο αναφοράς εντός της προηγούμενης πενταετίας όπου σημειώθηκε το υψηλότερο επίπεδο κύκλου εργασιών, με το χαμηλότερο ποσό επιχορήγησης να είναι οι 3.000 ευρώ και το υψηλότερο οι 300.000 ευρώ. Δηλαδή, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ενίσχυση αντιστοιχεί σε μέρος της μείωσης του κύκλου εργασιών, με ελάχιστο ποσό ενίσχυσης το ποσό των 3.000 ευρώ και τηρώντας σε κάθε περίπτωση τα ανώτατα όρια που τίθενται ανά τριετία για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας από τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ειδικότερα, σημειώνεται πως το σχήμα ενίσχυσης για τη Θεσσαλία περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά υπό-σχήματα, ως εξής:

    • Προς επιχειρήσεις - πλην αγροτικών εκμεταλλεύσεων - που είχαν έδρα ή υποκατάστημα στον δήμο Παλαμά και στον δήμο Φαρκαδόνας που επλήγησαν έντονα από τις πλημμύρες, χορηγήθηκαν 6,55 εκατ. ευρώ σε 408 δικαιούχους.
    • Προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της μη ασφαλούς πρόσβασης και της ακαταλληλότητας των υδάτων, χορηγήθηκαν 2,86 εκατ. ευρώ σε 418 δικαιούχους.
    • Προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταφοράς επιβατών σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της μη ασφαλούς πρόσβασης και της ακαταλληλότητας των υδάτων, χορηγήθηκαν 1,6 εκατ. ευρώ σε 244 δικαιούχους.
    • Προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των καταλυμάτων σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της ακαταλληλότητας των υδάτων, χορηγήθηκαν 0,9 εκατ. ευρώ σε 55 δικαιούχους.
    • Προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας και της εμπορίας αλιευμάτων σε περιοχές που επλήγησαν λόγω των επιπτώσεων στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλίας, χορηγήθηκαν 12,84 εκατ. ευρώ σε 172 δικαιούχους.

    Το σχήμα ενίσχυσης για τον Έβρο εστιάζεται στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα στις περιοχές του δήμου Σουφλίου και της δημοτικής Ενότητας Φερών του δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι οποίες επλήγησαν έντονα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Τσιάρας σε κτηνοτρόφους: Αυξημένες αποζημιώσεις για την πανώλη – Προωθείται λύση και για τους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς
    Τσιάρας σε κτηνοτρόφους: Αυξημένες αποζημιώσεις για την πανώλη – Προωθείται λύση και για τους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς

    Στα 250 € το ανώτατο ποσό η αποζημίωση για κάθε ζώο που θανατώθηκε

    Σημαντικές ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους των οποίων τα ζώα επλήγησαν από την πανώλη και την ευλογιά αλλά και στους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς που επλήγησαν από τον Daniel, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, σε συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους συνεταιρισμών.

    Συγκεκριμένα σε συνάντηση που είχε με την Ομοσπονδία αιγοπροβατοτρόφων Θεσσαλίας ανακοίνωσε ότι, με την έγκριση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εκδίδεται νέα ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία αναθεωρείται το ποσό αποζημίωσης ανά ζώο που θανατώθηκε στη διάρκεια της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.

    Σύμφωνα με τη νέα απόφαση η κατά κεφαλή αποζημίωση στην ανώτατη κατηγορία στα θηλυκά ζώα, από 150 € ανεβαίνει στα 250 € και στα 500 € για τα αρσενικά. Παράλληλα, θα υπάρξει και πρόγραμμα ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για να αντικαταστήσουν δωρεάν τα ζώα που θανατώθηκαν.

    Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας λόγω της πανώλης και της ευλογιάς έχουν θανατωθεί περισσότερα από 44.000 ζώα.

    Ο κ. Τσιάρας συναντήθηκε και με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων Ελλάδας. Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ζήτησαν την επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν τα προγράμματα ευζωίας και βιοασφάλειας.

    Ο κ. Τσιάρας δήλωσε ότι εξαντλείται κάθε δυνατότητα για να ξεπερασθούν χρόνιες παθογένειες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να μπορέσουν να «τρέξουν» ανάλογα προγράμματα.

    Σε άλλη συνάντηση που είχε με τους Συνεταιρισμούς Μηλοπαραγωγών Αγιάς, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας ανακοίνωσε ότι οι παραγωγικές καλλιέργειες στις οποίες λόγω Danielδεν υπήρχε δυνατότητα συγκομιδής, θα ενισχυθούν μέσω Deminimis. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μετά από την καταγραφή των καλλιεργειών στις οποίες παρατηρήθηκε πρόβλημα.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα, αλλά και με τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Κώστα Τζανακούλη.

    Στις συναντήσεις ήταν παρόντες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας, ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ηλεία: Ακυρώθηκε η συνάντηση των δημάρχων με τον Θ. Σκυλακάκη
    Ηλεία: Ακυρώθηκε η συνάντηση των δημάρχων με τον Θ. Σκυλακάκη

    Παρέμβαση στην ΚΕΔΕ

    Ακυρώθηκε η σημερινή συνάντηση των Δημάρχων της Ηλείας με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, με θέμα την επικείμενη συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ Ηλείας, Αχαίας και Αιτωτοακαρνανίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας Αθ. Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηλείας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ενημερώθηκαν από το γραφείο του υπουργού ότι δεν υπάρχει δυνατότητα συνάντησης καθώς δεν είχε προγραμματιστεί κανένα ραντεβού στην ημερήσια ατζέντα του κ. Σκυλακάκη.

    Αυτή τη στιγμή οι Δήμαρχοι μεταβαίνουν στα γραφεία της ΚΕΔΕ γα προγραμματισμένη παρέμβαση στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

  • Ηλεία: Την Πέμπτη στον Θ. Σκυλακάκη οι Δήμαρχοι του νομού για την συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ
    Ηλεία: Την Πέμπτη στον Θ. Σκυλακάκη οι Δήμαρχοι του νομού για την συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ

    Ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Συνάντηση με τον Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη θα πραγματοποιήσουν όλοι οι Δήμαρχοι της Ηλείας αύριο Πέμπτη προκειμένου να καταθέσουν τις ενστάσεις τους για την επιχειρούμενη συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ Ηλείας, Αχαίας και Αιτωλοακαρνανίας σε έναν ενιαίο φορέα.

    Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους οι Δήμαρχοι της Ηλείας. Μετά την έκδοση ψηφισμάτων από τα Δημοτικά Συμβούλια, την συζήτηση του θέματος σε πρόσφατη συνεδρίαση της ΠΕΔ και τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΔΕ Νεκτάριο Φαρμάκη, οι Δήμαρχοι θα περάσουν αύριο την πόρτα του ΥΠΕΝ προκειμένου να έχουν μια εκτενή συζήτηση με τον Υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η ΚΕΔΕ έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή της στο νομοσχέδιο που προωθεί το ΥΠΕΝ και την ίδια ημέρα θα γίνει παρέμβαση των Δημάρχων κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

    Οι Δήμαρχοι του νομού, όπως έχουν εκφραστεί και μέσα από τα ψηφίσματα των Δημοτικών Συμβουλίων εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, την έντονη δυσαρέσκειά τους καθώς δεν υπήρχε καμία εμπεριστατωμένη ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του νέου φορέα και ειδικά για το ζήτημα της τιμολογιακής πολιτικής, και ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου. Επιπλέον εκφράζουν ανοιχτά τους φόβους τους ότι η ενδεχόμενη συγχώνευση θα οδηγήσει στη συσσώρευση απορριμμάτων στο Εργοστάσιο της Τριανταφυλλιάς και από άλλες περιοχές των τριών νομών.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ειπώθηκε και στη συνάντηση με τον κ. Φαρμάκη, αν το Υπουργείο εμμείνει στη θέση του τότε το επόμενο βήμα για τους Δήμους είναι να χρησιμοποιήσουν κάθε ένδικο μέσο για την ακύρωση του νομοσχεδίου.

  • Σκυλακάκης για τις αυξήσεις στο νερό - «Δεν θα είναι οριζόντιες»
    Σκυλακάκης για τις αυξήσεις στο νερό - «Δεν θα είναι οριζόντιες»

    Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να δούμε αυξήσεις στους λογαριασμούς νερού ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σημειώνοντας ότι το νέο σύστημα επιτρέπει την ανάκτηση του κόστους από τους παρόχους.

    Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διαβεβαίωσε ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια του νερούδεν θα είναι οριζόντιες ούτε στο όριο του πληθωρισμού,

    «Πλέον όλοι οι πάροχοι νερού θα περνούν την οποιαδήποτε αύξηση από έλεγχο μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων, που μέχρι τέλος του μήνα μπαίνει σε πλήρη λειτουργία. Ο έλεγχος βασίζεται στην ευρωπαϊκή οδηγία που λέει ότι πρέπει να έχεις πλήρη ανάσχεση του κόστους και τίποτα πέρα από αυτό. Δεν επιτρέπει δηλαδή να έχει κέρδος στο νερό.» πρόσθεσε.

    Ο υπουργός στη συνέχεια εξήγησε ότι «το πρόβλημά μας είναι ότι πανελλαδικά χάνεται μέχρι 40-50% του νερού στα δίκτυα. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να είναι 23%. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι υπάρχει χαμηλή εισπραξιμότητα».

    Ποιος έχει την ευθύνη για τον καθαρισμό του σιδηροδρομικού δικτύου

    Σχετικά με την πτώση δέντρων στο σιδηροδρομικό δίκτυο των Αφιδνών, ανέφερε πως «υπάρχει ένας νόμος από το '79 που λέει ότι ο σιδηρόδρομος υποχρεούται να καθαρίζει 10 μέτρα εκατέρωθεν όταν αυτό απαιτείται», προσθέτοντας:

    «Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα αίτημα του ΟΣΕ για κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, εμείς έχουμε δώσει εντολή καθαρισμού του δάσους από τον Απρίλιο για αποφυγή πυρκαγιών, με προτροπή μάλιστα της δασικής υπηρεσίας. Μόνο φέτος ο ΔΕΔΔΗΕ έχει κάνει μέχρι τώρα 50 εκατομμύρια καθαρισμούς γύρω από τις κολόνες και προφανώς όπου υπάρχει συγκοινωνιακό έργο κατά μείζονα εκεί θα κόψουμε. Διότι εκεί είναι και φυσική αντιπυρική ζώνη. Πλέον προσπαθούμε να έχουμε τη λογική της προστασίας του δάσους κι όχι του δέντρου».

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο