Σημεία από την ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για τη Δημόσια Υγεία
Η Υγεία αποτελεί δημόσιο και κοινωνικό αγαθό. Θα πρέπει, λοιπόν, να υπάρχει ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
Η σπουδαιότητα του ΕΣΥ έχει αποδειχτεί διαχρονικά. Κυρίως αποδείχτηκε και μέσα στην πανδημία, τότε που όλοι στηρίχθηκαν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Στα μείζονα ζητήματα, μόνο το ΕΣΥ μπορεί να λειτουργήσει και να σώσει ζωές.
Η κυβέρνησή σας, όμως, επιλέγει συνεχώς να υπονομεύει και να υποβαθμίζει το δημόσιο σύστημα υγείας. Το τελευταίο που κάνατε είναι τα απογευματινά χειρουργεία. Μάλιστα μιλάτε για δικαίωμα επιλογής των πολιτών. Αλήθεια, ποιο δικαίωμα επιλογής; Λέτε στον ασθενή ότι έχει το δικαίωμα να επιλέξει αν θα χειρουργηθεί το απόγευμα πληρώνοντας παραπάνω, ενώ ήδη έχει πληρώσει τις υπηρεσίες για το δημόσιο σύστημα ως φορολογούμενος και ως ασφαλισμένος, μέσω της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης; Να επιλέξει, δηλαδή, να κάνει άμεσα ένα χειρουργείο ή να περιμένει 1,2,3 έως και 4 χρόνια για να χειρουργηθεί; Ή δίνετε στον γιατρό δικαίωμα επιλογής αν θα χειρουργεί το πρωί με τον μισθό του ή αν θα πληρώνεται επιπλέον το απόγευμα για να χειρουργεί; Έτσι, λοιπόν, αντιλαμβάνεστε το δικαίωμα επιλογής. Να λέτε στον ασθενή "πλήρωσε για να χειρουργηθείς αλλιώς έχει ο Θεός, περίμενε στη σειρά και αν προλάβεις να ζήσεις". Γνωρίζεται κ. Υπουργέ το παγκόσμιας εμβέλειας περιοδικό British Journal of Anesthesiology; Συμπεραίνει ότι ο κίνδυνος θανάτου είναι 50% μεγαλύτερος αν το χειρουργείο ξεκινά μετά τις 16.00 το απόγευμα.
Και έρχεστε ξανά και μας λέτε ότι ενδιαφέρεστε για το δημόσιο σύστημα υγείας. Μάλιστα φέρνετε και ένα νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα για τη δήθεν ενίσχυσή του. Όλοι, όμως, γνωρίζουμε ότι αυτό που χρειάζεται το δημόσιο σύστημα υγείας είναι ενίσχυση με πόρους. Επιτέλους, πρέπει να φτάσουμε τη χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας εκεί που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ. Δυστυχώς, εμείς είμαστε πολύ κάτω. Πρέπει να έχουμε καλά στελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία με γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό.
Μας λέτε συνεχώς ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Αλήθεια, όταν μειώνετε τον φόρο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου, βρίσκετε τα χρήματα; Όταν η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μικρότερη φορολογία στην ΕΕ στον φόρο μερισμάτων, εκεί έχετε τα χρήματα; Όταν δίνετε με απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς 10 δισ., βρίσκετε τα χρήματα; Για τη δημόσια υγεία, για να ενισχυθούν τα νοσοκομεία μας και να σωθεί ο κόσμος, δεν βρίσκετε;
Εσείς ουσιαστικά αντιστρέφετε τους ρόλους. Το δημόσιο σύστημα πρέπει να είναι ο πυλώνας και ο ιδιωτικός τομέας -που θα εποπτεύεται και θα ρυθμίζεται από το κράτος- να λειτουργεί συμπληρωματικά. Αυτή είναι η σωστή λειτουργία. Αντίθετα, στην Ελλάδα έχουμε τις μεγαλύτερες δαπάνες για ιδιωτική περίθαλψη στην ΕΕ. Και εσείς τα κάνετε ακόμα χειρότερα τα πράγματα, επιχειρώντας να φέρετε κανόνες του ιδιωτικού τομέα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Προχωράτε ακόμα και στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαρισμού, σίτισης, φύλαξης των νοσοκομείων.
Ας δούμε, όμως, τι συμβαίνει σήμερα στο χώρο της δημόσιας υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ηλεία, όπου υπάρχει ένας μόνιμος παθολόγος για 160.000 κατοίκους. Την ίδια στιγμή γιατροί έρχονται με εντέλλεσθε από νοσοκομεία γειτονικών νομών, για μια ημέρα και φεύγουν. Όλα αυτά συνιστούν την υγειονομική ερήμωση που έχετε φέρει με τις επιλογές σας εδώ και 5 χρόνια που κυβερνάτε.
Και μη συγκρίνετε τα δικά σας πεπραγμένα με την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και το 2015 παραλάβαμε τη χώρα σε κατάσταση πτώχευσης, παρόλα αυτά ενισχύσαμε με 19.000 προσλήψεις τη δημόσια υγεία και αυξήσαμε τον αριθμό των ΜΕΘ.
Σήμερα, τι χρειάζεται να γίνει προκειμένου να ενισχυθεί η δημόσια υγεία στη χώρα; Μεταξύ άλλων, προτείνουμε:
- την αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ,
- την αντιμετώπιση της κρίσης στελέχωσης του ΕΣΥ, με μηχανισμό αυτόματης και μόνιμης κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος τετραετίας,
- τη μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ,
- την ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ,
- τη μείωση της συμμετοχής στο κόστος φαρμάκων.
Εσείς όμως δεν κινείστε προς αυτή την κατεύθυνση. Το αντίθετο, μάλιστα. Δείχνετε μια έπαρση, μια αλαζονεία, μια αμετροέπεια, που ήδη έχει ξεκινήσει να τιμωρείται από τον ελληνικό λαό.
(Δελτίο Τύπου)