Πολιτικά

Live: Συνεχίζεται η μάχη για την πρόταση δυσπιστίας - Υψηλοί τόνοι εν αναμονή της ομιλίας Καραμανλή

Live: Συνεχίζεται η μάχη για την πρόταση δυσπιστίας - Υψηλοί τόνοι εν αναμονή της ομιλίας Καραμανλή

Σε υψηλούς τόνους αναμένεται να κινηθεί και η δεύτερη ημέρα της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η αντιπολίτευση.

Σήμερα, μάλιστα, αναμένεται να προκύψουν… εξελίξεις, καθώς το απόγευμα στην Ολομέλεια θα απευθυνθεί ο πρώην Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής. Η διαδικασία, όπως και χθες, θα είναι πολύωρη και θα ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, ημέρα την οποία θα διεξαχθεί και η σχετική ονομαστική ψηφοφορία.

Δείτε LIVE

Τριαντόπουλος στη Βουλή: Δεν υπήρχαν εντολές για μπάζωμα, υπήρχαν πρωτόκολλα και προβλεπόμενες διαδικασίες

Απάντηση στα περί μπαζώματος επιχείρησε να δώσει ο Υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, αφού χαρακτήρισε αβάσιμα όσα λέγονται για την περιοχή όπου μπαζώθηκε μετά το δυστύχημα των Τεμπών, τόνισε ότι «δεν υπήρχαν εντολές, υπήρχαν πρωτόκολλα και προβλεπόμενες διαδικασίες. Δεν συμμετείχα στις συνεδριάσεις του ΣΟΠΠ. Το γνωρίζετε κύριοι συνάδελφοι, αλλά δεν το αναφέρετε».

Σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο «βρέθηκε εκεί ως μέλος κυβερνητικού κλιμακίου» και ασχολήθηκε με διάφορα διαχειριστικά ζητήματα, όπως τη φιλοξενία των συγγενών διασταυρώσεις και αναγνωρίσεις των θυμάτων καθώς επίσης τη στήριξη συγγενών θυμάτων και συγγενών.

Συνεπώς, ο Υφυπουργός τόνισε ότι η αντιπολίτευση επιχειρεί να τροφοδοτήσει σενάρια και παραφιλολογίες μέσω fake news που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα με σκοπό να στηρίξουν το αφήγημα που τους εξυπηρετεί. «Η πολιτική μου παρουσία είχε στόχο να συντονίσω την κρατική βοήθεια και, επίσης, να ενημερώνω όποτε χρειάστηκε για την εξέλιξη της συλλογικής προσπάθειας, όπως έγινε με συνεντεύξεις εκείνες τις ημέρες», εξήγησε ο ίδιος.

Τι έγινε την πρώτη ημέρα

Χθες, πάντως, ξεχώρισαν οι εντάσεις και οι πολιτικοί διαξιφισμοί ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με τον Υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη να «σηκώνει» το βάρος της υπεράσπισης των πεπραγμένων του Μεγάρου Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός και πάλι έλειπε από την διαδικασία και μάλιστα αναμένεται να βρεθεί στην Ολομέλεια την Πέμπτη αργά το απόγευμα, όπου θα απευθύνει την ομιλία του. Μέχρι τότε ο κ. Βορίδης αλλά και οι βουλευτές της πλειοψηφίας θα έχουν το δύσκολο έργο να αποκρούσουν τα πυρά της αντιπολίτευσης.

Χθες, ο κ. Ανδρουλάκης ανέλαβε «μια κρίσιμη θεσμική πρωτοβουλία γιατί η ΝΔ έχει κάνει συνήθεια της τη συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου. Σε μια σειρά από σκάνδαλα βιώνουμε το ίδιο μοτίβο, διαφθορά συγκάλυψη ατιμωρησία». Σύμφωνα με τον ίδιο «σε κάθε αποτυχία η πολιτική σας επιλογή να κρύβεται την αλήθεια αντί του δύσκολου δρόμου της ευθύνης. Πλήττεται τους θεσμούς και απαξιώνετε την πολιτική».

Απαντώντας ο Υπουργός Επικρατείας επέμεινε ότι το ΠΑΣΟΚ εξυπηρετεί συγκεκριμένα εκδοτικά συμφέροντα. «Η αλήθεια είναι ότι δημιουργεί εντύπωση η πρόταση σας, διότι όλα όσα αναπτύξατε είναι ζητήματα που έχουν αντιμετωπίσει στην Ολομέλεια πολλές φορές.

Τα ζητήματα για τα Τέμπη τα συζητήσαμε όταν αποφασίσαμε εξεταστική, και εκεί υπήρχε συζήτηση για σύσταση προκαταρκτικής, η Ολομέλεια συζήτησε επί του πορίσματος της εξεταστικής, όλα τα άλλα έχουν απασχολήσει 56 δημόσιο διάλογο και είναι υπαρκτά αλλά όλο αυτό το διάστημα έχουν απασχολήσει. Όλους μας», είπε αρχικά.

Νωρίτερα, μάλιστα, ο κ. Βορίδης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς είχαν τον πρώτο διαξιφισμό. «Σε καμία χώρα του ΟΑΣΕ δεν διεξάγονται εκλογές χωρίς την παρουσία διεθνών παρατηρητών» είπε ο κ. Παππάς και κατέθεσε, μάλιστα, την έκθεση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2023 στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «σε αυτή την έκθεση γίνεται λόγος για ανοιχτά ζητήματα όπως: Τα δικαιώματα των ανάπηρων και την πρόσβασή τους στα εκλογικά κέντρα, την ισότιμη πρόσβαση και την εκλογιμότητα των γυναικών, την ανεξαρτησία της δημόσιας τηλεόρασης, τη διαφάνεια στα δάνεια των κομμάτων, τη διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Απαντώντας ο Μάκης Βορίδης ρώτησε τον κ. Παππά: «Έχετε πρόθεση να αμφισβητήσετε ένα κεκτημένο δεκαετιών στη Μεταπολίτευση που λέει ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών διεξάγουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές; Αμφισβητείτε το αποτέλεσμα των εκλογών και τον τρόπο διεξαγωγής τους;». Ο ίδιος θύμισε ότι στις εκλογές που έγιναν στην Ελλάδα υπήρχαν παρατηρητές του ΟΑΣΕ.

Ο Μάκης Βορίδης εξαπέλυσε, παράλληλα, τα πυρά του προς τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να χαρίσει σε κανέναν την ανθρώπινη ευαισθησία. «Είδα εισηγητή σε μια πρόταση δυσπιστίας που αφορά το κράτος δικαίου και το θέμα της χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης τον κ. Παππά. Δηλαδή απ’ όλους επιλέξατε τον κ. Παππα; . Κρίμα να μην έχει εκλεγεί ο Παπαγγελόπουλος να είναι η δεύτερη σας επιλογή. Να είναι ολοκληρωμένο το κράτος Δικαίου». Νωρίτερα, τόσο ο Ν. Παππάς όσο και η Μ. Αποστολάκη είχαν εξαπολύσει τα πυρά τους προς την κυβέρνηση. Από την πλευρά της, δε, η Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι προκύπτει ευθέως συγκάλυψη των ευθυνών για το δυστύχημα των Τεμπών και αυτή βρίσκεται στην παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και στο υλικό που διανεμήθηκε.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα