Πολιτικά

Κασσελάκης: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό στο επίκεντρο

Κασσελάκης: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό στο επίκεντρο

«Δεν μπορούμε να συζητάμε για μια διεύρυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων εάν δεν υπάρχει έμπρακτη στήριξη στην επίλυση του Κυπριακού», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Με την Αμερικανίδα βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών για τις ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, Γιούρι Κιμ, είχε συνάντηση στην Ουάσιγκτον ο Στέφανος Κασσελάκης, κατά τη διάρκεια της οποίας έθεσε επί τάπητος τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Κασσελάκης πραγματοποίησε την Τρίτη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον όπου είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει το εξαιρετικό κλίμα που επικρατεί στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Ωστόσο, υποστήριξε ότι η διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ της Αθήνας και της Ουάσιγκτον δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την έμπρακτη στήριξη των ΗΠΑ στην επίλυση του Κυπριακού.

«Είναι κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για τις ελληνοτουρκικές και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και για τις σχέσεις μεταξύ της Αμερικής και της Ελλάδας. Πολύ απλά δεν μπορούμε να συζητάμε για μια διεύρυνση της συνεργασίας εάν δεν υπάρχει έμπρακτη στήριξη στην επίλυση του Κυπριακού», σημείωσε ο κ. Κασσελάκης.

Κατά τη σύντομη παραμονή του στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε το Κογκρέσο που πραγματοποίησε συνάντηση με τους βουλευτές Κρις Πάπας και Ro Khanna. Στη συνέχεια μετέβη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όπου συναντήθηκε με την Γιούρι Κιμ. Τέλος, πραγματοποίησε επαφές στα γραφεία της δεξαμενής σκέψης «Center for Strategic & International Studies» (CSIS) και του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου (AHI).

Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

«Ήμουν ξεκάθαρος με την κ. Κιμ και γενικότερα και με τους βουλευτές τους οποίους συνάντησα νωρίτερα στο Κογκρέσο, ότι η Ελλάδα πρέπει να εργαστεί για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Ζητάμε την κατάπαυση του πυρός, για να μπορεί να μπει μια παύση στο αιματοκύλισμα στην Γάζα και για να μπορέσει όλος ο απλός κόσμος, ο οποίος ξυπνά κάθε μέρα με το άγχος της επιβίωσης, να αισθανθεί ότι υπάρχει μια πραγματική διαδικασία για μια μόνιμη λύση στη βάση των συνόρων του ΟΗΕ από το 1967. Η κλιμάκωση δεν είναι λύση. Η κλιμάκωση το μόνο το οποίο θα φέρει, είναι περαιτέρω αιματοχυσία. 'Αρα, ήμουν πολύ ξεκάθαρος σχετικά με την θέση μας για τη Μέση Ανατολή".

Προοδευτική Πρόταση για την Ελλάδα

«Είναι μια πρόταση για μια προοδευτική χώρα που διαχειρίζεται τις προκλήσεις με ανθρωποκεντρικό πρόσημο. Μέσα σε αυτές τις προκλήσεις συμπεριλαμβάνεται προφανώς και το θέμα του προσφυγικού, όπου συνεχίζουμε και διεκδικούμε αναγκαστική αλληλεγγύη από την Ευρώπη και όχι η Ελλάδα να γίνει από χώρα υποδοχής, χώρα μόνιμης παραμονής για ένα τίμημα κατά κεφαλήν, το οποίο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης και της υπόλοιπης Ευρώπης. Αναφέρθηκα στα διάφορα κοινωνικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή. Πολλά από αυτά τα ζητήματα, όπως είναι το κόστος διαβίωσης, καθημερινότητας, στέγασης, υπάρχουν παρόμοιες προκλήσεις μεταξύ των αστικών κέντρων στην Αμερική και της Αθήνας και της Ελλάδας ευρύτερα.

Υπάρχουν λύσεις και από τις ΗΠΑ και από την Ευρώπη που μπορούν να συμπτυχθούν με την κατάλληλη κυβερνητική παρέμβαση, σε ένα αποτελεσματικό προοδευτικό πλάνο, το οποίο μπορεί να αντιπαρατεθεί στα ακροδεξιά ένστικτα, το οποία και οι ΗΠΑ βιώνουν αυτή τη στιγμή και σίγουρα η Ευρώπη βλέπει να αναπτύσσονται με φόντο τις Ευρωεκλογές. 'Αρα είναι πάρα πολύ σημαντικό το Δημοκρατικό κόμμα στην Αμερική και σίγουρα το προοδευτικό κομμάτι του Δημοκρατικού κόμματος, να μπορεί να έχει μια επαφή με το μεγαλύτερο κόμμα της αριστεράς στην Ευρώπη, με τον Σύριζα, για να μπορέσουμε να δώσουμε ένα διαφορετικό σχέδιο διακυβέρνησης που να αντιταχθεί στην άνοδο της ακροδεξιάς».

Θέσεις για τα Ελληνοτουρκικά

«Προφανώς και έγιναν (συζητήσεις) και εξήγησα τη θέση την οποία έχω ήδη αναλύσει εκτενώς, η οποία θέση είναι ότι είμαστε 100% υπέρ του θετικού διαλόγου με την Τουρκία, τον οποίο διάλογο υπενθυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τον άρχισε το 2016, και από εκεί και πέρα ότι η χώρα μας έχει δημοσιονομικούς περιορισμούς και ο τρόπος με τον οποίο συνεισφέρει στις ευρύτερες γεωπολιτικές ανάγκες εκτός των συνόρων μας, πρέπει να είναι στοχευμένος στις δυνατότητες της χώρας μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εξήγησα ότι δεν είμαι υπέρ της αποστολής αμυντικού εξοπλισμού σε τρίτες χώρες, αλλά υπέρ της παροχής οποιασδήποτε άλλης ανθρωπιστικής και υποστηρικτικής βοήθειας που μπορούμε να προσφέρουμε».

Αναβολή Συνάντησης με AIPAC

«Από την στιγμή που δεν φάνηκε παρά τις ενστάσεις και τις παροτρύνσεις και της κυβέρνησης εδώ στην Ουάσιγκτον αλλά και πολλών κυβερνήσεων στην Ευρώπη, το Ισραήλ να έχει τη διάθεση να αποκλιμακώσει την κατάσταση και αντ' αυτού να προμηνύει και να διαμηνύει ότι θα αντιδράσει και θα έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση, προφανώς αυτό είναι κάτι το οποίο και εγώ το συλλογίστηκα στον χρονισμό της συνάντησης και δεν είναι κάτι το οποίο θα έδινε το σωστό μήνυμα αυτή τη στιγμή».

Κυπριακό

«Ναι, βεβαίως και το συζήτησα. Είπα ότι το Κυπριακό για μας είναι στο επίκεντρο και των ελληνοτουρκικών και των ευρωτουρκικών σχέσεων και ότι δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό στο επίκεντρο και παρότρυνα την γραμματεία εδώ στο υπουργείο (Στέιτ Ντιπάρτμεντ) να στηρίξει τις προσπάθειες από το ΟΗΕ για να μπορέσουμε να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις στη βάση του Κραν Μοντανά του 2017. Είναι κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για τις ελληνοτουρκικές και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και για τις σχέσεις μεταξύ Αμερικής και Ελλάδας. Πολύ απλά δεν μπορούμε να συζητάμε για μια διεύρυνση της συνεργασίας εάν δεν υπάρχει έμπρακτη στήριξη στην επίλυση του Κυπριακού».

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο

Ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε σε εξόχως θετικό κλίμα με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο. Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο. Από πλευράς του αρχιεπισκόπου τονίστηκε η χαρά του που ένας ομογενής ανέλαβε μια τόσο σημαντική θέση στο ελληνικό κράτος. Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκαν τα εθνικά θέματα, ζητήματα ενίσχυσης της συνεργασίας Ομογένειας - Ελληνικού κράτους, καθώς και ζητήματα εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επαναβεβαίωσε την ισχυρή στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και φυσικά την Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημείωσε ότι «στη Νέα Υόρκη, πλάι στους Ομογενείς μας, διάβασα το Πιστεύω στα αγγλικά - είχα αυτήν τη μεγάλη τιμή. Να είμαι κομμάτι ενός Ελληνισμού που μπορεί μακριά από την Ελλάδα να ενώνει τους Έλληνες. Αυτό δηλαδή που αποτελεί στόχο και της δικής μου παρουσίας στην πολιτική.

Είχα επίσης μία εκ βαθέων συζήτηση με αυτόν τον φωτισμένο άνθρωπο, τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, ο οποίος είναι υπόδειγμα του συμπεριληπτικού, προοδευτικού, αλληλέγγυου ρόλου που μπορεί να επιτελέσει ο θεσμός της εκκλησίας - υπενθυμίζω τη θέρμη με την οποία πρωτοστάτησε στο κίνημα black lives matter.

Το έχω ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι πιστεύω. Η προσωπική μου πίστη όμως είναι άλλο, κι άλλο η αναγκαία ρύθμιση της σχέσης Κράτους - Εκκλησίας ώστε να έχουν διακριτούς ρόλους, όπως έχω επίσης πει από την πρώτη στιγμή και όπως θα πράξουμε εφόσον εκλεγώ.

Με συνετά βήματα, με αγάπη, με συνεννόηση, η Ελλάδα θα γίνει μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, όπου οι δύο θεσμοί θα λειτουργούν παράλληλα αλλά και ανεξάρτητα».

«Με χαρά υποδέχθηκα στην Αρχιεπισκοπή μας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανο Κασσελάκη, ένα «παιδί της ομογένειάς» μας, που σέβεται και εκτιμά το ρόλο της Εκκλησίας μας. Του ευχήθηκα καλή επιτυχία στην προσπάθειά του για πρόοδο της αγαπημένης μας Ελλάδας» ανέφερε από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος σε ανάρτησή του στα social media.

«Η ελευθερία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη»

Ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στους Έλληνες ομογενείς στη Νέα Υόρκη, κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της επανάστασης του 1821, τόνισε πως «δεν μπορούμε να φανταστούμε την έννοια του Ελληνισμού χωρίς την παρουσία της Ελληνικής Διασποράς ανά τον κόσμο», ενώ επισήμανε πως «νιώθω μεγάλη ευθύνη να βρίσκομαι εδώ ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως τέκνο της διασποράς, που έζησα κι εγώ εδώ στη Νέα Υόρκη για δέκα χρόνια, όπου έκανα τα πρώτα βήματα στην καριέρα μου, όπου συνάντησα τον τωρινό σύζυγό μου, όπου ήρθαν πάρα πολλοί νέοι Έλληνες για να ευημερήσουν όταν αντιμετώπισαν τη μεγάλη οικονομική κρίση πίσω στην πατρίδα».

«Είναι απαραίτητο», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας κάθε μέρα ότι, όπως λέγεται και στις ΗΠΑ, η ελευθερία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η ειρήνη είναι εύθραυστη, τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί εύκολα να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης για την προώθηση πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων».

Και ο Στ. Κασσελάκης επισήμανε καταλήγοντας: «Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε ως Έλληνες, ως Ελληνοαμερικανοί, ως Έλληνες ανά τον κόσμο, είναι να φερόμαστε ο ένας στον άλλο με αλληλεγγύη, να βοηθάμε ο ένας τον άλλο, να αποτελέσουμε μια δύναμη που θα προωθεί την ειρήνη στην περιοχή μας, μια περιοχή που χρειάζεται απεγνωσμένα μια Ελλάδα με δυνατή φωνή για τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής και, βέβαια, για μια μόνιμη λύση για μια ενωμένη Κύπρο. Ζήτω η Ελλάδα, ας θυμόμαστε καθημερινά τη δέσμευση να είμαστε καλύτεροι Έλληνες ο ένας για τον άλλο και για την ένδοξη ιστορία μας».

Συνάντηση με την ηγεσία NYC - DSA

Κατά τη συνάντηση με την Διοικούσα Επιτροπή του οργανισμού Δημοκρατών Σοσιαλιστών Νέας Υόρκης οι δυο πλευρές είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν την προοδευτική και κοινωνική τους ατζέντα.

Οι δυο πλευρές συνομίλησαν για ζητήματα καθημερινότητας και οικονομίας, όπως και, ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δίκαιου.

Ιδιαίτερα έμφαση δόθηκε σε ζητήματα εργατικών δικαιωμάτων και σε θέματα στέγασης, με τις δυο πλευρές να συμφωνούν στην ανάγκη εκπόνησης μιας κοινωνικής πολιτικής με τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα στο επίκεντρο.

Τέλος, ο Στέφανος Κασσελακης εξέθεσε το πρόγραμμά του για μια προοδευτική διακυβέρνηση και συζήτησε με το DSA και για ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος, με επίκεντρο τον πόλεμο στη Γάζα. Ο κος Κασσελάκης, σημείωσε την ανάγκη για την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την επιστροφή όλων των ομήρων, την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο παλαιστινιακό λαό και την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο πλευρών, στο πλαίσιο των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του στα social media, ανέφερε σχετικά με τη συνάντησή του με το DSA:

«Συζητήσαμε όλα αυτά που απασχολούν τους προοδευτικούς πολίτες.

Τα εργασιακά δικαιώματα, τη στεγαστική κρίση, τις έμφυλες διακρίσεις, το πώς θα δομήσουμε ένα αποτελεσματικό σχέδιο για την ουσιαστική ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικά στρωμάτων.

Για να μην υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων.

Στο επίκεντρο και τα διεθνή ζητήματα, με πρώτο την ανθρωπιστική τραγωδία που συντελείται στη Γάζα.

Εξέθεσα στο DSA το όραμα μου για μια σύγχρονη, προοδευτική και πραγματικά ανοιχτή κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, και έγινα κοινωνός των δικών τους προβληματισμών και ιδεών.

Γιατί οι προοδευτικοί άνθρωποι είμαστε πολλοί και οι στόχοι μας είναι κοινοί, σε όποια χώρα του κόσμου κι αν ζούμε».

Συνάντηση με τον βουλευτή του Κογκρέσου Chris Pappas

Χθες ο Στέφανος Κασσελάκης μετέβη στην Ουάσιγκτον όπου μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον βουλευτή του Κογκρέσου του Δημοκρατικού Κόμματος, Chris Pappas. «Στην πρώτη μου επίσκεψη στην Ουάσινγκτον ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συναντήθηκα με τον βουλευτή του Κογκρέσου Chris Pappas. Του εξέθεσα το όραμά μου για την Ελλάδα και τον ευχαρίστησα για τη σημαντική συνεισφορά του στην ανάπτυξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Παράλληλα συναντήθηκε με το μέλος του Κογκρέσου του Δημοκρατικού Κόμματος, Ro Khanna, με τον οποίο συζήτησαν τις «κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και ΗΠΑ και τα κοινά μας οράματα για μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης σήμερα».

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup