Πολιτικά

Μανιάτης για υδρογονάνθρακες: "Κάναμε σημαντικά βήματα, αλλά χάθηκε πολύτιμος χρόνος από τις μετέπειτα Κυβερνήσεις"

Μανιάτης για υδρογονάνθρακες: "Κάναμε σημαντικά βήματα, αλλά χάθηκε πολύτιμος χρόνος από τις μετέπειτα Κυβερνήσεις"

Ευθύνες για το χρόνο που χάθηκε στο κεφάλαιο υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, μετά το 2014, επέρριψε ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, στο περιθώριο της συνέντευξης που παραχώρησε στο ilialive.gr και τη δημοσιογράφο Βίκυ Γκουγκουστάμου.

Η ερώτηση εξειδικεύτηκε στο σκέλος των υδρογονανθράκων του Κατακόλου και στο “πάγωμα” που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κ. Μανιάτης αποκάλυψε πως η πολιτική που ακολουθείται σήμερα στο θέμα, είναι λανθασμένη για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

“Έχουν περάσει σχεδόν δέκα χρόνια από το 2014, όταν αναθέσαμε τις πρώτες συμβάσεις και προκηρύξαμε διεθνή διαγωνισμό για τα θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και νότια Κρήτη. Δυστυχώς χάσαμε πολύτιμο χρόνο, με ευθύνη όλων των μετέπειτα κυβερνήσεων, και βέβαια της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έβαλε φιλόδοξους στόχους για την απανθρακοποίηση της χώρας χωρίς όμως να λάβει υπόψιν πολλές άλλες κρίσιμες παραμέτρους” σημείωσε ο κ. Μανιάτης.

maniatis3

«Και ανανεώσιμα και φυσικό αέριο»

Ο πρώην υπουργός και νυν υποψήφιος ευρωβουλευτής, αναφέρθηκε στην πολιτική που θα έπρεπε να εφαρμοστεί για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων με πολλαπλό όφελος. “Πιστεύω βαθιά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην αειφορία και σε έναν πλανήτη χωρίς άνθρακα. Ταυτόχρονα όμως, γνωρίζουμε ότι μέχρι το 2050 τουλάχιστον θα χρειαζόμαστε μεταβατικά καύσιμα, και δη φυσικό αέριο. Γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τη στρατηγική που εγώ ονομάζω «και ανανεώσιμα και φυσικό αέριο» αντί για «είτε ανανεώσιμα είτε φυσικό αέριο». Να επενδύσουμε μαζικά και σε έρευνα και δράση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και σε έρευνα για εντοπισμό και αξιοποίηση κοιτασμάτων. Προφανώς με σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον και με όλες τις αναγκαίες δικλείδες προστασίας και βιωσιμότητας. Και έχοντας βέβαια κατά νου ότι τα έσοδα του δημοσίου από αυτά τα κοιτάσματα θα πάνε στο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών, δηλαδή στο ασφαλιστικό μας σύστημα, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες” κατέληξε ο κ. Μανιάτης.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα