Παρασκευή, 10 Μαϊος 2024 20:59

Επιστολική ψήφος: Ξεκίνησαν οι παραλαβές φακέλων - Τι πρέπει να κάνουν οι ψηφοφόροι

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ξεκίνησε να φτάνει στους ψηφοφόρους που αποφάσισαν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές 2024, το σχετικό υλικό.

Οι ψηφοφόροι που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την εγγραφή τους στην πλατφόρμα ώστε να ψηφίσουν με την επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, ενημερώνονται με mail ή sms ώστε να παραλάβουν το υλικό, μέσω courier.

Η παραλαβή των φακέλων αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα. Να σημειωθεί πως κάθε ψηφοφόρος που θα ψηφίσει με επιστολική ψήφο, θα παραλάβει έναν φάκελο, που περιλαμβάνει άλλους δύο φακέλους.

«Ο ένας φάκελος «θα είναι ονοματοποιημένος και θα είναι ο φάκελος της επιστροφής και ο δεύτερος θα είναι ο φάκελος ψηφοφορίας ανώνυμος και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν μπορούν να αντιγραφούν από κανέναν, είναι σχεδόν χαρακτηριστικά χαρτονομίσματος» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Νάσος Μπαλέρμπας στον ΑΝΤ1.

Τι πρέπει να κάνουν οι εκλογείς

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών έδωσε σήμερα οδηγίες στους ψηφοφόρους που θα παραλάβουν το σχετικό υλικό. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Μόλις παραλάβει τον φάκελο ο εκλογέας, θα έχει επίσης μία υπεύθυνη δήλωση που θα λέει ότι αυτός ο ίδιος ψηφίζει. Αν θέλει μπορεί να κάνει αυτή τη δήλωση μέσω του gov.gr οπότε δεν απαιτείται και κάποια φωτοτυπία ταυτοποιητικού εγγράφου. Εάν δεν το κάνει μαζί με την υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να έχει και φωτοτυπία ταυτοποιητικού εγγράφου, δηλαδή ταυτότητας, διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης», εξήγησε.

Ο ψηφοφόρος, αφού συμπληρώσει το ψηφοδέλτιο, θα το βάλει στον φάκελο ψηφοφορίας. Στη συνέχεια θα βάλει τον φάκελο ψηφοφορίας στον απαντητικό φάκελο μαζί με το ταυτοποιητικό και την υπεύθυνη δήλωση και θα καλέσει την εταιρεία που του παρέδωσε τον φάκελο να τον παραλάβει.

Εντός επικράτειας, οι εταιρείες ειδοποιούν τους εκλογείς ότι μπορούν να καλούν μέχρι τις 3 Ιουνίου για να είναι εγγυημένη η παράδοση, ή θα παραδίδουν οι ίδιοι τον φάκελό τους στα γραφεία των εταιρειών μέχρι τις 4 Ιουνίου. Εκτός επικράτειας η καταληκτική ημερομηνία είναι 28 Μαΐου.

Πηγή: ethnos.gr- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Μαϊος 2024 18:11

Σχετικά Άρθρα

  • Ευρωεκλογές 2024: Τι ψήφισαν οι Έλληνες του εξωτερικού με επιστολική ψήφο
    Ευρωεκλογές 2024: Τι ψήφισαν οι Έλληνες του εξωτερικού με επιστολική ψήφο

    Πρώτη έβγαλαν οι Έλληνες του εξωτερικού, που ψήφισαν με επιστολική ψήφο, την Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές με σχεδόν 30 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Συγκεκριμένα, στην πλατφόρμα της επιστολικής ενεγράφησαν 50.204 πολίτες και τελικά έστειλαν ταχυδρομικά την ψήφο τους οι 36.645 (συμμετοχή 72,99%).

    Τα αποτελέσματα με ενσωματωμένο το 100% των εκλογικών τμημάτων είναι τα εξής:

    • ΝΔ 40,17% 14.455 ψήφοι
    • ΣΥΡΙΖΑ 11,14% 4.010 ψήφοι
    • ΜέΡΑ25 9,22% 3.318 ψήφοι
    • ΚΚΕ 8,74% 3.145 ψήφοι
    • ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής 8,72% 3.139 ψήφοι
    • Νέα Αριστερά 4,85% 1.745 ψήφοι
    • Ελληνική Λύση 2,37% 852 ψήφοι
    • Νίκη 2,27% 817 ψήφοι
    • Πλεύση Ελευθερίας 2,11% 760 ψήφοι
    • Κόσμος 2,03% 729 ψήφοι
    • Δημοκράτες 1,54% 555 ψήφοι
    • Φωνή Λογικής 1,48% 534 ψήφοι

    Πηγή: Εthnos.gr

  • Ευρωεκλογές 2024 - Αναστάτωση με την επιστολική ψήφο: Χάθηκαν πολλές, γιατί δεν μπήκαν όλα τα έγγραφα στους φακέλους
    Ευρωεκλογές 2024 - Αναστάτωση με την επιστολική ψήφο: Χάθηκαν πολλές, γιατί δεν μπήκαν όλα τα έγγραφα στους φακέλους

    Πολλές είναι οι χαμένες ψήφοι στις ευρωεκλογές 2024 με την επιστολική ψήφο καθώς δεν μπήκαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα στους φακέλους από τους ψηφοφόρους.

    Σύμφωνα με το OPEN, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, 178.588 έχουν συγκεντρωθεί φάκελοι επιστολικής ψήφου. Από αυτοί, οι 42.137 είναι από κατοίκους του εξωτερικού.

    Ευρωεκλογές 2024: Άκυροι πολλοί φάκελοι

    Υπάρχει ένα πρόβλημα καθώς πολλοί από αυτούς τους φακέλους βγαίνουν άκυροι καθώς έπρεπε μέσα στον πρώτο φάκελο να υπάρχει φωτοτυπία της ταυτότητας αλλά και συμπληρωμένη έντυπη υπεύθυνη δήλωση.

    Εάν δεν υπάρχουν αυτά τα έγγραφα, δεν μπορεί η ψήφος να πέσει μέσα στην κάλπη και πολύς κόσμος, που δεν είχε καταλάβει τις οδηγίες, δεν έχει βάλει αυτά τα δύο έγγραφα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

    Δεν υπάρχει ένα ποσοστό, αλλά ο αριθμός εκτιμάται πως είναι μεγάλος.

    Πηγή: ethnos.gr- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

  • Ευρωεκλογές 2024: Ο απόλυτος οδηγός για εκλογικό τμήμα, σταυρούς και αποτελέσματα
    Ευρωεκλογές 2024: Ο απόλυτος οδηγός για εκλογικό τμήμα, σταυρούς και αποτελέσματα

    Ένα μόλις 24ωρο απομένει για να ανοίξουν οι κάλπες της Κυριακής (9/6) για τις Ευρωεκλογές 2024 που θα αναδείξουν τους 21 Έλληνες ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Για πρώτη φορά η εκλογική διαδικασία διεξάγεται στα εκλογικά τμήματα αλλά και μέσω της επιστολικής ψήφου. Αρκετοί πολίτες επέλεξαν να ασκήσουν με αυτόν τον τρόπο το εκλογικό τους δικαίωμα αποστέλλοντας, στις προβλεπόμενες προθεσμίες, τον σχετικό φάκελο με το ψηφοδέλτιο της επιλογής τους.

    Την Κυριακή (9/6) καλούνται να ψηφίσουν 9.796.330 εκλογείς εκ των οποίων 4.755.686 άνδρες και 5.040.644 γυναίκες. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα.

    Υπενθυμίζεται ότι τα 31 κόμματα και συνασπισμοί που συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

    Ευρωεκλογές 2024: Με ποιο έγγραφο ψηφίζεις

    Οι εκλογείς αφού προσέλθουν στο εκλογικό κέντρο και παρουσιαστούν στην εφορευτική επιτροπή οφείλουν να επιδείξουν την ταυτότητά τους προκειμένου να επαληθευτεί η εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.

    Συγκεκριμένα, η ταυτοποίηση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος μπορεί να γίνει με:

    • την αστυνομική τους ταυτότητα ή
    • τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή
    • το διαβατήριό τους ή
    • την άδεια οδήγησης ή
    • το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων ή
    • με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

    Ευρωεκλογές 2024: Μάθε που ψηφίζεις την Κυριακή

    Το υπουργείο Εσωτερικών έχει διαθέσιμη την πλατφόρμα του «Μάθε πού ψηφίζεις», στην οποία μπορούν οι πολίτες να ενημερωθούν για τα εκλογικά κέντρα. Μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα στους ψηφοφόρους να δούν το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν με βάση τη διεύθυνση κατοικίας τους.

    Η ψηφιακή πλατφόρμα περιλαμβάνει μεταβολές βασικών καταλόγων και καταλόγων Ευρωπαίων πολιτών μέχρι 29/02/2024 και μεταβολές καταλόγων ετεροδημοτών μέχρι 30/4/2024.

    Μπείτε στην πλατφόρμα από εδώ.

    Ευρωεκλογές 2024: Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

    Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους, κατά το έτος των εκλογών.

    Συγκεκριμένα, όσοι/ες έχουν γεννηθεί μέχρι τις 31/12/2007, είτε είναι Έλληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.

    Ευρωεκλογές 2024: Πόσους σταυρούς βάζουμε στο ψηφοδέλτιο

    Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους.

    Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

    Σημειώνεται πως τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

    Ευρωεκλογές 2024: Πότε ανακοινώνονται τα πρώτα αποτελέσματα

    Περίπου στις 21:00 το βράδυ της Κυριακής αναμένεται η πρώτη εκτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών 2024, ενώ στις 23:00 αναμένεται να υπάρχει το τελικό αποτέλεσμα. Οι κάλπες κλείνουν στις 19:00 το απόγευμα και αμέσως μετά θα ανακοινωθεί το exit poll. Περίπου στις 20:30 αναμένεται να βγουν τα πρώτα αποτελέσματα περίπου στο 10%, όπως έγινε και στις εθνικές εκλογές.

    Ευρωεκλογές 2024: Tα μέτρα της Τροχαίας – Μέχρι πότε θα είναι σε ισχύ

    Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας θα εφαρμόσει η Τροχαία σε όλη την επικράτεια, κατά την περίοδο των Ευρωεκλογών.

    Τα μέτρα αναπτύσσονται σταδιακά από την Παρασκευή (7/6) έως και τη Δευτέρα 10 Ιουνίου και θα κλιμακωθούν – κορυφωθούν τις ώρες – ημέρες μαζικής εξόδου-εισόδου των οχημάτων, από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.

    Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε με μέριμνα της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και περιλαμβάνει τις βασικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη των μέτρων σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, καθώς και τις επιμέρους παρεμβάσεις, με βάση τα τοπικά προβλήματα και τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν, ανά ευρύτερη περιοχή ή περιφέρεια και ειδικότερα, σύμφωνα με την Τροχαία:

    • αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων,
    • αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.),
    • αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

    Η Ελληνική Αστυνομία, υπενθυμίζει και πάλι σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι, η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

    Στο πλαίσιο αυτό συνιστά στους πολίτες:

    • Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
    • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
    • Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
    • Να μην χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.
    • Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.
    • Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.
    • Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.
    • Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.
    • Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.
    Ευρωεκλογές 2024: Η Ευρώπη εκλέγει τους Ευρωβουλευτές της

    Μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου, περίπου 370 εκατομμύρια Ευρωπαίοι από τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν τους 720 βουλευτές της 10ης νομοθετικής περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Την αρχή έκαναν οι Ολλανδοί οι οποίοι την Πέμπτη (6/6) πήγαν στις κάλπες για να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την Παρασκευή (7/6) στις κάλπες προσήλθαν η Ιρλανδία και η Τσεχία. Εκεί οι ψηφοφόροι έχουν δύο ημέρες για να ψηφίσουν (Παρασκευή και Σάββατο). Το Σάββατο (8/6) είναι η σειρά των Σλοβακίας, Μάλτας και Λετονίας. Την Κυριακή (9/6), ψηφίζουν οι πολίτες σε 21 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

    Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες άνω των 18 ετών, εκτός από την Ελλάδα (άνω των 17 ετών), τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αυστρία και τη Μάλτα (άνω των 16 ετών). Η ψήφος είναι υποχρεωτική μόνο σε πέντε κράτη μέλη: Ελλάδα, Κύπρο, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Βουλγαρία. Στο Βέλγιο, η ψηφοφορία δεν είναι υποχρεωτική για ψηφοφόρους ηλικίας 16 και 17 ετών.

    Ευρωεκλογές 2024: Ο «χάρτης» του νέου ευρωπαϊκού κοινοβουλίου

    Μετά τις Ευρωεκλογές 2024, οι έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αυξηθούν από 705 σε 720. Αυτή η αύξηση κατά δεκαπέντε έδρες αντικατοπτρίζει «δημογραφικές αλλαγές στα κράτη μέλη». Ωφελήθηκαν δώδεκα χώρες που απέκτησαν επιπλέον έδρες. Ο αριθμός των εδρών για την Ελλάδα παρέμεινε ο ίδιος και εκλέγει 21 ευρωβουλευτές.

    Οι έδρες ανά χώρα για τις εκλογές του 2024

    Οι έδρες ανά χώρα για τις εκλογές του 2024 (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο)

    Πηγή: ethnos.gr

  • Επιστολική ψήφος: Σήμερα και αύριο λήγει η προθεσμία αποστολής για τους εκλογείς στην Ελλάδα
    Επιστολική ψήφος: Σήμερα και αύριο λήγει η προθεσμία αποστολής για τους εκλογείς στην Ελλάδα

    Λήγει η διορία που έχουν οι ψηφοφόροι που διαμένουν στην Ελλάδα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις Ευρωεκλογές της 9/6 με επιστολική ψήφο.

    Για να γίνουν δεκτές και να μπορέσουν να καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους έως την παραμονή των εκλογών και συγκεκριμένα έως και το Σάββατο 8 Ιουνίου, στις 17:00.

    Σε ότι αφορά το εκλογικό υλικό για να είναι εντός προθεσμίας πρέπει να αποσταλεί το αργότερο έως τη Δευτέρα 3 Ιουνίου εάν τον φάκελο παραλάβει υπάλληλος της εταιρείας κούριερ και έως την Τρίτη 4 Ιουνίου στην περίπτωση που ο φάκελος κατατεθεί απευθείας σε ένα από τα καταστήματα της εταιρείας.

    Αν ο φάκελος δεν φτάσει εγκαίρως στον χώρο συλλογής των επιστολικών ψήφων, επιστρέφεται στον αποστολέα χωρίς να ανοιχτεί. Σε αυτή την περίπτωση όπως και για όσους δεν στείλουν καθόλου τον φάκελο, θα μπορούν να ψηφίσουν με φυσική παρουσία στο εκλογικό τμήμα όπου είναι εγγεγραμμενοι την ημέρα των εκλογών, μετά τις 11.00 το πρωί.

    Σημειώνεται ότι για τους Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού η αντίστοιχη προθεσμία έληξε στις 28 Μαΐου.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

  • Ευρωεκλογές: Πότε λήγει η προθεσμία αποστολής του ασφαλισμένου ψηφοδελτίου της επιστολικής ψήφου
    Ευρωεκλογές: Πότε λήγει η προθεσμία αποστολής του ασφαλισμένου ψηφοδελτίου της επιστολικής ψήφου

    Δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, ολοκληρώνεται και η προθεσμία για την αποστολή του ασφαλισμένου ψηφοδελτίου της επιστολικής ψήφου.

    Για να είναι εντός της προθεσμίας, οι εκλογείς του εξωτερικού θα πρέπει να αποστείλουν τον φάκελο με το ψηφοδέλτιο το αργότερο μέχρι μεθαύριο Τρίτη 28 Μαΐου, ενώ οι διαμένοντες στην Ελλάδα έως τη Δευτέρα 3 Ιουνίου εάν τον φάκελο παραλάβει υπάλληλος της ταχυδρομικής εταιρείας και έως την Τρίτη 4 Ιουνίου στην περίπτωση που καταθέσουν τον φάκελο απευθείας σε ένα από τα καταστήματα της εταιρείας.

    Η διαδικασία παράδοσης του εκλογικού υλικού σε 202.516 εκλογείς σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και σε πάνω από 120 χώρες του εξωτερικού σχεδόν έχει ολοκληρωθεί, καθώς έως το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Μαΐου το είχαν παραλάβει πάνω από 194.000, δηλαδή περίπου το 96% των εγγεγραμμένων.

    Η ομαλή διεκπεραίωση της δυσκολότερης φάσης του νέου εγχειρήματος γεννά αισιοδοξία στην κυβέρνηση για την υιοθέτηση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, καθώς μετά τις ευρωκάλπες θα κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση όπως έχουν προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως

    Το ίδιο χρονικό διάστημα έφτασαν στο κέντρο διαλογής επιστολικής ψήφου, μέσω κούριερ, τα σφραγισμένα ψηφοδέλτια πάνω από 60.000 εκλογέων, που σημαίνει ότι δεν έχουν παραληφθεί τα ψηφοδέλτια από τους 2 στους 3 ψηφοφόρους.

    Υπενθυμίζεται ότι για να καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους έως την παραμονή των εκλογών και συγκεκριμένα έως και το Σάββατο 8 Ιουνίου και ώρα Ελλάδας 17:00.

    Για να είναι εντός της προθεσμίας, οι εκλογείς του εξωτερικού θα πρέπει να αποστείλουν τον φάκελο με το ψηφοδέλτιο το αργότερο μέχρι μεθαύριο Τρίτη 28 Μαΐου, ενώ οι διαμένοντες στην Ελλάδα έως τη Δευτέρα 3 Ιουνίου εάν τον φάκελο παραλάβει υπάλληλος της ταχυδρομικής εταιρείας και έως την Τρίτη 4 Ιουνίου στην περίπτωση που καταθέσουν τον φάκελο απευθείας σε ένα από τα καταστήματα της εταιρείας.

    Αν ο φάκελος δεν φτάσει εγκαίρως στον χώρο συλλογής των επιστολικών ψήφων, επιστρέφεται στον αποστολέα χωρίς να ανοιχτεί. Σε αυτή την περίπτωση όπως και για όσους δεν στείλουν καθόλου τον φάκελο, θα μπορούν να ψηφίσουν με φυσική παρουσία στο εκλογικό τμήμα όπου είναι εγγεγραμμένοι την ημέρα των εκλογών, αλλά μετά τις 11.00 το πρωί.

    Όπως θα έχουν διαπιστώσει οι ψηφοφόροι της επιστολικής, το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο. Στη μία σελίδα εμφανίζει και τα 31 κόμματα που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές και ο εκλογέας βάζει σταυρό σε αυτό που επιλέγει ή στη διακριτή επιλογή «Δεν επιλέγω κανέναν από τους ανωτέρω - Ψηφίζω λευκό». Στην πίσω σελίδα υπάρχει πίνακας με αριθμούς από το 1 έως το 42, που είναι ο ανώτερος αριθμός υποψηφίων που μπορεί να έχει το κάθε κόμμα.

    Ο εκλογέας επιλέγει από κανέναν έως τέσσερις υποψηφίους σημειώνοντας τον αριθμό που αντιστοιχεί στον καθένα, όπως αυτός αναγράφεται στον κατάλογο υποψηφίων που περιλαμβάνεται στο εκλογικό υλικό. Στη συνέχεια σε διακριτό πεδίο θα πρέπει να κυκλώσει (ή εναλλακτικά να σημειώσει με «χ» ή με τελεία) τον συνολικό αριθμό των επιλεγμένων υποψηφίων (από 0 έως 4).

    Αν ο εκλογέας δεν συμπληρώσει τον συνολικό αριθμό των σταυρών προτίμησης στο οικείο πεδίο το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο όσον αφορά στον συνδυασμό, ωστόσο δεν λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που επιλέξει πάνω από τέσσερις υποψηφίους.

    Αντίθετα, άκυρα θα θεωρούνται τα ψηφοδέλτια:

    α. που έχουν επιλεγεί υποψήφιοι αλλά όχι συνδυασμός,

    β. που έχουν επιλεγεί πάνω από ένας συνδυασμός,

    γ. που δεν βρίσκονται μέσα σε φακέλους ψηφοφορίας επιστολικής ψήφου,

    δ. που φέρουν στίγματα, σημεία ή λέξεις,

    ε. που έχουν σχήμα ή διαστάσεις που διαφέρουν φανερά από το κανονικό ψηφοδέλτιο (μέγεθος χαρτιού Α4 ή Letter) και

    στ. όσα βρεθούν στον ίδιο φάκελο μαζί με ένα ή περισσότερα άλλα ψηφοδέλτια ή άλλα έγγραφα ή υλικά.

    Οι εκλογείς που θα ψηφίσουν επιστολικά έχουν κατανεμηθεί σε 237 εκλογικά τμήματα, τα οποία στεγάζονται στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου, όπου είναι ο τελικός προορισμός των φακέλων με τις επιστολικές ψήφους από όλο τον κόσμο. Για λόγους ασφαλείας οι χώροι φυλάσσονται από την Αστυνομία και παρακολουθούνται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης όλο το 24ώρο.

    Τους φακέλους παραλαμβάνει ειδική επιτροπή και αφού τους καταγράψει τους φυλάσσει σε ειδικές κάλπες.

    Την ημέρα των ευρωεκλογών, οι κάλπες αυτές θα παραδοθούν στις εφορευτικές επιτροπές διαλογής επιστολικής ψήφου, οι οποίες θα ανοίξουν τους φακέλους, θα ελέγξουν τα στοιχεία των εκλογέων και θα διαχωρίσουν τους φακέλους ψηφοφορίας, τους οποίους θα τοποθετήσουν στις κάλπες ψηφοφορίας.

    Στις 19:00, που ολοκληρώνεται η ψηφοφορία, οι κάλπες θα ανοίξουν και οι επιστολικές ψήφοι θα καταμετρηθούν, ταυτόχρονα με τις ψήφους σε όλη τη χώρα.

    Πηγή: cnn.gr- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

  • Ευρωεκλογές: Πάνω από 12.000 επιστολικές ψήφοι έχουν φτάσει στις κάλπες
    Ευρωεκλογές: Πάνω από 12.000 επιστολικές ψήφοι έχουν φτάσει στις κάλπες

    Ευρωεκλογές: Πάνω από 12.000 επιστολικές ψήφοι έχουν φτάσει στις κάλπες

    Στις κάλπες έχουν φτάσει πάνω από 12.000 ψήφοι μέχρι στιγμής από τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, σημείωσε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

    Η Νίκη Κεραμέως μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» τόνισε πως «έχουν ζητήσει να ψηφίσουν με επιστολική 202.000 εκλογείς. Ήδη έχουν παραληφθεί 9/10 φακέλους επιστολικής ψήφου, πάνω από 180.000 έχουν παραλάβει το υλικό».

    «Αυτοί οι 202.000 εκλογείς έχουν εγγραφεί από 128 διαφορετικές χώρες. Το πιο συγκινητικό είναι ότι ο φάκελος πάει και βρίσκει τους Έλληνες σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Στις 90 από τις 128 χώρες δεν λειτούργησε εκλογικό τμήμα στις τελευταίες εθνικές εκλογές γιατί δεν υπήρξε ο απαιτούμενος αριθμός εκλογέων. Άρα, αυτοί οι συμπατριώτες μας δεν θα είχαν άλλον τρόπο να ψηφίσουν εάν δεν υπήρχε η επιστολική ψήφος», πρόσθεσε.

    «H επιστολική καταργεί όλα τα πρακτικά εμπόδια που υπήρχαν στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου»

    Για πιθανή επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, η Νίκη Κεραμέως υποστήριξε ότι «προτεραιότητά μας μετά τις ευρωεκλογές είναι να φέρουμε προς συζήτηση στη Βουλή την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές. Θέλουμε 200 ψήφους».

    Κατά την υπουργό Εσωτερικών, «η επιστολική καταργεί όλα τα πρακτικά εμπόδια που υπήρχαν στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου. Αυτό δεν είναι πανάκεια για την αποχή. Η αποχή έχει σύνθετα αίτια. Μπορεί ένα μέρος της αποχής να είναι και τα πρακτικά εμπόδια. Κάθε Έλληνας πολίτης, τον οποίο διευκολύνουμε στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου, είναι κέρδος για τη Δημοκρατία».

    Όσον αφορά στην κριτική που δέχθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος της καταλογίζει ευθύνες για την υπόθεση Ασημακοπούλου και ζητά την παραίτησή της, η Νίκη Κεραμέως είπε ότι «δεν έχουμε λάβει καμία απόφαση ακόμα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Υπήρξε ανακοίνωση ότι είναι υπό διάσκεψη το ζήτημα αυτό. Όταν υπάρξει απόφαση θα την μελετήσουμε πολύ προσεκτικά και θα το συζητήσουμε».

    «Είμαστε πανέτοιμοι για τις ευρωεκλογές»

    «Δεν έγινε ποτέ καμία διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών», επισήμανε η υπουργός Εσωτερικών, τονίζοντας πως «ο αγώνας για τη διαρκή προστασία προσωπικών δεδομένων είναι διαρκής, μεγάλος και καθημερινός. Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται, έχουμε ένα χρέος να λαμβάνουμε διαρκώς περισσότερα μέτρα», πρόσθεσε .

    Τέλος, η Νίκη Κεραμέως υποστήριξε ότι «είμαστε πανέτοιμοι για τις ευρωεκλογές», και έκανε λόγο για κάλπη εθνικής σημασίας. «Το τι μήνυμα θα σταλεί στην κάλπη έχει να κάνει και με το ποια δύναμη θα μπορέσει η κυβέρνηση να υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις. Έχει να κάνει με τη δύναμη που θα διαθέτει η κυβέρνηση για να συνεχίσει αυτό το έργο», κατέληξε.

    Πηγή: in.gr- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

  • Ευρωεκλογές 2024: 14+1 ερωτήσεις για όσους ψηφίσουν με επιστολική ψήφο
    Ευρωεκλογές 2024: 14+1 ερωτήσεις για όσους ψηφίσουν με επιστολική ψήφο

    Αναλυτικό οδηγό με τη μορφή 15 ερωτήσεων – απαντήσεων εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, ο οποίος θα αποτελέσει τον «οδικό χάρτη» των Ελλήνων που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις προσεχείς ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 μέσω επιστολικής ψήφου.

    Στόχος του εγχειριδίου, όπως λέει το αρμόδιο υπουργείο, είναι η καλύτερη ενημέρωση των εκλογέων σχετικά με τη νέα αυτή εκλογική διαδικασία η οποία δίνει, «για πρώτη φορά από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους, τη δυνατότητα στους Έλληνες ολόκληρης της υφηλίου που έχουν δικαίωμα ψήφου, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής ή παραμονής τους, να ψηφίσουν από όπου εκείνοι επιθυμούν».

    Για την περαιτέρω διευκόλυνση των εκλογέων που θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού βίντεο στο οποίο περιγράφεται οπτικοποιημένη η διαδικασία βήμα προς βήμα.

    Δείτε το βίντεο:

    Οι εγγεγραμμένοι

    Συνολικά 202.515 εκλογείς έχουν εγγραφεί στη σχετική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών, εκ των οποίων οι 152.311 είναι κάτοικοι της επικράτειας ενώ 50.204 διαμένουν στο εξωτερικό ή είναι κάτοικοι Ελλάδας και έχουν επιλέξει να ψηφίσουν στο εξωτερικό, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από εκείνους που ψήφισαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές, τον Ιούνιο του 2023.

    Οι εγγεγραμμένοι προέρχονται από 128 διαφορετικές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στις 90 εξ αυτών δεν λειτούργησε εκλογικό κέντρο στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Ως εκ τούτου, οι Έλληνες κάτοικοι αυτών των χωρών θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους για πρώτη φορά.

    Αναλυτικά οι 15 ερωτήσεις – απαντήσεις:

    1. Πότε θα λάβω το εκλογικό υλικό;

    • Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη αποστείλει το εκλογικό υλικό στους εκλογείς που ενεγράφησαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου.
    • Αν δεν έχετε ήδη λάβει ενημέρωση, θα ενημερωθείτε στα στοιχεία επικοινωνίας που δηλώσατε κατά την εγγραφή σας (email, SMS ή Viber) για την παράδοση του φακέλου σας. Ο φάκελος θα παραδοθεί από διανομέα στη διεύθυνση που έχετε δηλώσει. Εναλλακτικά, έχετε την επιλογή να τον παραλάβετε από κατάστημα της ταχυδρομικής εταιρείας.
    • Μπορείτε να παρακολουθείτε την πορεία της αποστολής του φακέλου σας μέσω του συστήματος αναζήτησης των ταχυδρομικών εταιρειών (tracking).

    2. Μπορεί κάποιος άλλος να παραλάβει το εκλογικό υλικό εκ μέρους μου;

    • H παραλαβή του φακέλου πρέπει να γίνει από εσάς ή από ρητά εξουσιοδοτημένο για τον σκοπό αυτό τρίτο πρόσωπο. Την εξουσιοδότηση αυτή μπορείτε να τη συμπληρώσετε μέσω της ηλεκτρονικής πύλης «gov.gr» ή με φυσική παρουσία σε ΚΕΠ ή Προξενική Αρχή.
    • Κατά την παραλαβή του φακέλου πρέπει να επιδείξετε ταυτοποιητικό έγγραφο στον διανομέα.
    • Εναλλακτικά, σε περίπτωση που σας έχει αποσταλεί από την ταχυδρομική εταιρία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο Προσωπικός Αριθμός Ταυτοποίησης (PIN) σας.

    3. Τι περιέχει ο φάκελος που θα λάβω;

    Ο φάκελος που θα παραλάβετε περιέχει τα παρακάτω:

    • Το έντυπο οδηγιών, στο οποίο περιλαμβάνονται αναλυτικές οδηγίες για το πώς να ψηφίσετε με επιστολική ψήφο καθώς και οι κατάλογοι των υποψηφίων Ευρωβουλευτών όλων των συνδυασμών,
    • Το ψηφοδέλτιο, στο οποίο θα σημειώσετε τον συνδυασμό και τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές της προτίμησής σας,
    • Τον φάκελο ψηφοφορίας, μέσα στον οποίο πρέπει να τοποθετήσετε αποκλειστικά και μόνο το ψηφοδέλτιο,
    • Την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου, την οποία μπορείτε εναλλακτικά να υποβάλετε ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας epistoliki.ypes.gov.gr, και
    • Τον φάκελο επιστροφής της επιστολικής ψήφου, τον οποίο θα αποστείλετε στον χώρο συλλογής επιστολικών ψήφων.

    4. Ποια είναι η διαδικασία ψηφοφορίας με επιστολική ψήφο;

    Η διαδικασία ψηφοφορίας με επιστολική ψήφο είναι εξαιρετικά απλή και δεν θα σας πάρει πάνω από λίγα λεπτά. Η διαδικασία περιγράφεται αναλυτικά στο έντυπο οδηγιών που θα λάβετε, το οποίο μπορείτε, επίσης, να βρείτε πατώντας εδώ. Μπορείτε επίσης να δείτε το εκπαιδευτικό βίντεο που δημιούργησε το υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο περιγράφεται οπτικοποιημένη η διαδικασία βήμα προς βήμα. Το χρηστικό βίντεο έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα στην κατηγορία της επιστολικής ψήφου, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα, σχετικά με τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, αρχεία.

    5. Πόσους υποψηφίους μπορώ να ψηφίσω;

    • Στις ευρωεκλογές συμμετέχουν 31 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων, με 21 έως 42 υποψήφιους Ευρωβουλευτές ανά συνδυασμό.
    • Μπορείτε να ψηφίσετε μόνο έναν συνδυασμό και από 0 έως 4 υποψήφιους Ευρωβουλευτές του συνδυασμού αυτού. Έχετε επίσης την επιλογή να ψηφίσετε λευκό.

    6. Ποια είναι η μορφή του ψηφοδελτίου και πώς το συμπληρώνω;

    • Το ψηφοδέλτιο της επιστολικής ψήφου είναι διαφορετικό από τα ψηφοδέλτια που συνήθως χρησιμοποιούνται στις εκλογές στην Ελλάδα. Είναι ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο μίας σελίδας διπλής όψης και όχι ο γνωστός «πάκος» με τις λίστες υποψηφίων του κάθε συνδυασμού.
    • Στην πρώτη όψη του ψηφοδελτίου υπάρχουν οι 31 συνδυασμοί που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές. Εκεί θα βάλετε σταυρό με μπλε ή μαύρο στιλό δίπλα στον συνδυασμό της προτίμησής σας. Για να ψηφίσετε λευκό, θα βάλετε σταυρό δίπλα στο αντίστοιχο πεδίο «Δεν επιλέγω κανέναν από τους ανωτέρω. Ψηφίζω λευκό.» ή δεν θα επιλέξετε κανέναν συνδυασμό.
    • Στην πίσω όψη του ψηφοδελτίου, θα δείτε ένα μεγάλο τετράγωνο, εντός του οποίου περιέχονται 42 μικρότερα τετράγωνα, αριθμημένα από το 1 έως το 42. Για να επιλέξετε έναν/μία υποψήφιο/α του συνδυασμού προτίμησής σας, πρέπει να επιλέξετε τον αριθμό που του/της αντιστοιχεί, όπως αναγράφεται στο έντυπο οδηγιών που περιέχεται στον φάκελο με το εκλογικό υλικό που θα λάβετε. Μπορείτε να ψηφίσετε από 0 έως 4 υποψήφιους Ευρωβουλευτές ενός συνδυασμού.
    • Τέλος, κάτω από το τετράγωνο με τους 42 αριθμούς, υπάρχει ειδικό πλαίσιο στο οποίο δηλώνετε τον αριθμό υποψήφιων Ευρωβουλευτών που έχετε ψηφίσει, δηλαδή από 0 έως 4. Αν αφήσετε κενό το ειδικό πλαίσιο ή αν επιλέξετε περισσότερους από 4 υποψηφίους, τότε η ψήφος σας θα ληφθεί υπόψη υπέρ του συνδυασμού που επιλέξατε, πλην όμως κανένας σταυρός προτίμησης δεν θα ληφθεί υπόψη.

    7. Υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για τα άτομα με αναπηρία;

    • Στην ιστοσελίδα https://mpp.ypes.gov.gr/epistoliki/ μπορείτε να συμπληρώσετε μηχανογραφικά το ψηφοδέλτιο επιλέγοντας τον συνδυασμό και τους υποψηφίους που θέλετε να ψηφίσετε και να το εκτυπώσετε. Η δυνατότητα αυτή διευκολύνει ιδίως τα άτομα με αναπηρία να ασκήσουν απρόσκοπτα το εκλογικό τους δικαίωμα.
    • Η ιστοσελίδα αυτή είναι ειδικά διαμορφωμένη για άτομα με αναπηρία και η χρήση της γίνεται εντελώς ανώνυμα.

    8. Τι μπορώ να κάνω αν κάνω λάθος κατά τη συμπλήρωση του ψηφοδελτίου ή της αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης;

    Σε περίπτωση που κάνετε κάποιο λάθος κατά τη συμπλήρωση του ψηφοδελτίου ή της υπεύθυνης δήλωσης, μπορείτε να εκτυπώσετε το ψηφοδέλτιο και την υπεύθυνη δήλωση σε διαστάσεις Α4 ή Letter από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών. Επισκεφτείτε την πλατφόρμα epistoliki.ypes.gov.gr, επιλέξτε «Οδηγίες επιστολικής ψήφου» και στη συνέχεια «Αρχεία επιστολικής ψήφου» ή πατήστε εδώ.

    9. Τι μπορώ να κάνω αν χάσω τον φάκελο με το εκλογικό υλικό;

    Ο φάκελος ψηφοφορίας, μαζί με το υπόλοιπο υλικό, πρέπει να φυλάσσεται σε ασφαλές μέρος. Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα αποστολής εκ νέου του φακέλου, καθώς αυτός είναι προσωπικός και η νέα εκτύπωση θα χρειαστεί χρόνο, ο οποίος δεν θα επιτρέψει την έγκαιρη παραλαβή της ψήφου σας.

    10. Πώς μπορώ να ταχυδρομήσω την επιστολική μου ψήφο;

    • H αποστολή του φακέλου πρέπει να γίνει από εσάς ή από ρητά εξουσιοδοτημένο για τον σκοπό αυτό τρίτο πρόσωπο ή – εφόσον η ταχυδρομική εταιρία σας έχει αποστείλει Προσωπικό Αριθμό Ταυτοποίησης (PIN) – γνωστοποιώντας αυτόν τον αριθμό. Συστήνεται ο φάκελος επιστροφής να είναι σε καλή κατάσταση και όπως παραδόθηκε.
    • Αν είστε στην Ελλάδα, ο φάκελος επιστρέφεται δωρεάν στη διεύθυνση που ήδη αναγράφεται σε αυτόν, με την ίδια ταχυδρομική εταιρεία που σας παρέδωσε το εκλογικό υλικό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μεριμνήσετε για την έγκαιρη αποστολή του φακέλου. Μπορείτε είτε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία και να κανονίσετε ώστε υπάλληλος της εταιρείας να παραλάβει τον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου από τον χώρο σας ή να προσέλθετε σε ένα από τα καταστήματα της εταιρείας και να παραδώσετε τον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου.
    • Αν είστε στο εξωτερικό, εφόσον επιθυμείτε να αποστείλετε δωρεάν τον φάκελό σας, απευθυνθείτε στην εταιρεία που σας παρέδωσε τον φάκελο. Εναλλακτικά, μπορείτε με δική σας δαπάνη να επιλέξετε άλλον τρόπο αποστολής, μεριμνώντας για την έγκαιρη παραλαβή της επιστολικής ψήφου σας στον χώρο συλλογής επιστολικών ψήφων έως το Σάββατο 8 Ιουνίου 2024, και ώρα Ελλάδας 17:00.

    11. Μέχρι πότε πρέπει να στείλω την επιστολική μου ψήφο για να διασφαλίσω ότι θα καταμετρηθεί;

    • O επιστολικές ψήφοι, για να καταμετρηθούν, πρέπει να φτάσουν στον χώρο συλλογής επιστολικών ψήφων έως και το Σάββατο 8 Ιουνίου 2024 και ώρα Ελλάδας 17:00.
    • Αν είστε στην Ελλάδα, και επιλέξετε να αποστείλετε τον φάκελο από τον χώρο σας καλώντας υπάλληλο ταχυδρομικής εταιρείας, η καταληκτική ημερομηνία αποστολής είναι η Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024. Σε περίπτωση που προσέλθετε σε ένα από τα καταστήματα της εταιρείας για να παραδώσετε τον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου, η καταληκτική ημερομηνία είναι η Τρίτη 4 Ιουνίου 2024. Αν είστε στο εξωτερικό, ο φάκελος πρέπει να αποσταλεί έως και την Τρίτη 28 Μαΐου 2024. Αν αποστείλετε τον φάκελό σας μετά τις ανωτέρω ημερομηνίες, είναι πιθανό να μην φτάσει εγκαίρως.
    • Θα λάβετε επιβεβαίωση ότι η επιστολική ψήφος σας έχει παραληφθεί στα στοιχεία επικοινωνίας που δηλώσατε κατά την εγγραφή σας. Αν για οποιοδήποτε λόγο ο φάκελός σας δεν παραληφθεί, τότε θα ειδοποιηθείτε στα στοιχεία επικοινωνίας που έχετε δηλώσει και θα μπορείτε να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα με φυσική παρουσία στο εκλογικό σας τμήμα από τις 11:00 έως τις 19:00 την ημέρα των Ευρωεκλογών. Μπορείτε να επισκεφτείτε την εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» του Υπουργείου Εσωτερικών στο mpp.ypes.gov.gr για να εντοπίσετε το εκλογικό τμήμα στο οποίο μπορείτε να ψηφίσετε.

    12. Τι γίνεται αφού στείλω την επιστολική ψήφο μου;

    • Ο φάκελος επιστροφής επιστολικής ψήφου θα φτάσει στον χώρο συλλογής επιστολικών ψήφων στην Ελλάδα, όπου θα τον παραλάβει η αρμόδια Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου. Θα τοποθετηθεί σε ειδική κάλπη φύλαξης, η οποία φυλάσσεται διαρκώς.
    • Την ημέρα διενέργειας των Ευρωεκλογών, οι ειδικές κάλπες φύλαξης θα παραδοθούν στις Εφορευτικές Επιτροπές Διαλογής Επιστολικής Ψήφου, οι οποίες θα ανοίξουν τους φακέλους επιστροφής επιστολικής ψήφου, θα ελέγξουν τα στοιχεία των εκλογέων και θα διαχωρίσουν τους φακέλους ψηφοφορίας, τους οποίους θα τοποθετήσουν στις κάλπες ψηφοφορίας.
    • Στις 19:00, οι κάλπες ψηφοφορίας θα ανοίξουν και οι επιστολικές ψήφοι θα καταμετρηθούν, ταυτόχρονα με τις ψήφους σε όλη τη χώρα.

    13. Τι γίνεται αν ταχυδρομήσω κατά λάθος την επιστολική μου ψήφο σε λάθος διεύθυνση;

    Η διεύθυνση αποστολής είναι προσυμπληρωμένη πάνω στον φάκελο επιστροφής της επιστολικής ψήφου.

    14. Μπορώ να ψηφίσω με φυσική παρουσία αν έχω εγγραφεί στην επιστολική ψήφο;

    • Σε περίπτωση που η επιστολική ψήφος σας δεν παραληφθεί εμπρόθεσμα, δηλαδή έως το Σάββατο 8 Ιουνίου 2024 και ώρα Ελλάδας 17:00, τότε ο δικαστικός αντιπρόσωπος στο εκλογικό σας τμήμα θα ενημερωθεί για το γεγονός μη παραλαβής του φακέλου και θα σας επιτρέψει να ψηφίσετε με φυσική παρουσία εκεί την Κυριακή 9 Ιουνίου από τις 11.00 π.μ. έως τις 7.00μμ.
    • Σε κάθε άλλη περίπτωση, εφόσον η επιστολική ψήφος σας παραληφθεί έγκαιρα, αυτονοήτως δεν θα μπορέσετε να ψηφίσετε και με φυσική παρουσία την ημέρα των Ευρωεκλογών.

    15. Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;

    Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το epistoliki.ypes.gov.gr και επιλέξτε «Οδηγίες επιστολική ψήφου» ή καλέστε στο +30 210 626 6222 όλο το 24ώρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

  • Επιστολική ψήφος: Τι περιλαμβάνει ο φάκελος των εκλογέων - Η διαδικασία ψηφοφορίας
    Επιστολική ψήφος: Τι περιλαμβάνει ο φάκελος των εκλογέων - Η διαδικασία ψηφοφορίας

    Θέμα ημερών είναι να έχουν λάβει όλοι οι πολίτες που έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου τον ειδικό φάκελο, προκειμένου να ψηφίσουν στις Ευρωκλογές της 9ης Ιουνίου.

    Μάλιστα, στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, σύφμωνα με πληροφορίες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, ενώ θα έχουν αποσταλεί στο σύνολό τους οι φάκελοι.

    Πάνω από 200.000 θα ψηφίσουν επιστολικά στις ευρωεκλογές

    Περισσότεροι από 200.000 Έλληνες από ολόκληρη την υφήλιο επέλεξαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μέσω επιστολικής ψήφου, στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών epistoliki.ypes.gov.gr.

    Τι περιλαμβάνει ο εκλογικός φάκελος

    Ο εκλογικός φάκελος θα περιέχει τον φάκελο επιστροφής της επιστολικής ψήφου, τον φάκελο της ψηφοφορίας, το ψηφοδέλτιο, ένα έντυπο με οδηγίες, κατάλογο των υποψηφίων και ένα έντυπο υπεύθυνης δήλωσης.

    Οι φάκελοι θα έχουν εξωτερικά ανάγλυφο γνώρισμα, ώστε να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν.

    Πώς είναι το ψηφοδέλτιο

    Το ψηφοδέλτιο δεν θα έχει καμία σχέση με αυτά που γνωρίζουμε. Στην μπροστινή όψη θα έχει όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και η επιλογή θα γίνεται με σταυρό στο κουτάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομα και το έμβλημα του κόμματος.

    Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές επιλέγονται στην πίσω όψη όπου υπάρχει ένα μεγάλο τετράγωνο που περιλαμβάνει 42 αριθμημένα τετράγωνα (από το 1 έως το 42) που αντιστοιχούν στο σύνολο των υποψηφίων του κάθε κόμματος. Αντί για σταυρό, ο εκλογέας κυκλώνει τον αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε υποψήφιο που που επιθυμεί. Ο αριθμός που θα αντιστοιχεί σε κάθε υποψήφιο θα αναφέρεται στο έντυπο οδηγιών.

    Πώς ψηφίζουμε - Βήμα βήμα η διαδικασία

    Για να καταμετρηθεί η ψήφος είναι απαραίτητο να συμπληρωθεί από τον εκλογέα η υπεύθυνη δήλωση. Σε αυτή συμπληρώνει τα πεδία που προβλέπονται και δηλώνει ότι έχει εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου και δεν μπορεί να ψηφίσει με φυσική παρουσία και ότι η συμπλήρωση του ψηφοδελτίου, και της επιλογής των υποψηφίων, έγινε αποκλειστικά από τον ίδιο δίχως την παρουσία άλλου προσώπου.

    • Ο εκλογέας διαβάζει προσεκτικά το έντυπο των οδηγιών. Συμπληρώνει την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση έγχαρτα ή ηλεκτρονικά μέσω gov.gr και γράφει τα στοιχεία του στον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου.
    • Επιλέγει τον συνδυασμό που επιθυμεί και τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές ή ψηφίζει λευκό.
    • Βάζει το ψηφοδέλτιο στον ειδικό φάκελο ψηφοφορίας, τον κλείνει και τον βάζει στον φάκελο επιστροφής. Σε περίπτωση που έχει συμπληρώσει την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση έγχαρτα την βάζει στον φάκελο επιστροφής, μαζί με το φωτοαντίγραφο ελληνικής ταυτότητας, ελληνικού διαβατηρίου ή ελληνικού διπλώματος οδήγησης.

    Αφού ολοκληρώσει τη διαδικασία, βάζει το ψηφοδέλτιο στον ειδικό φάκελο ψηφοφορίας και τον κλείνει, βάζει τον φάκελο ψηφοφορίας, την αίτηση - υπεύθυνη δήλωση και το αποδεικτικό ταυτότητας μέσα στον φάκελο επιστροφής και τον αποστέλλει, χωρίς χρέωση, μέσω ταχυδρομείου ή συνεργαζόμενης εταιρείας ταχυμεταφορών.

    Τον φάκελο με το ψηφοδέλτιο και την υπεύθυνη δήλωση την βάζει στον φάκελο επιστροφής και τον στέλνει στη διεύθυνση του παραλήπτη που είναι προσυμπληρωμένη στον φάκελο, χωρίς επιβάρυνση είτε με το ταχυδρομείο είτε με συνεργαζόμενη εταιρεία ταχυμεταφορών.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο