Η επικαιροποίηση μελετών και του νομικού καθεστώτος που διέπει τις περιοχές Natura 2000 στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθώς και ο νέος θεσμός των Απάτητων Παραλιών, απασχόλησαν την συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, που συνεδρίασε την Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024, υπό την προεδρία της Προέδρου της, Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου.
Τα Μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν οι κ.κ Πέτρος Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ιωάννης Τρεπεκλής, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Ιωάννου, Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων Χωροταξίας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Στυλιανός Μπλέτσας, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και το Περιβάλλον, Γεώργιος Κοτζαγεώργης, Δρ. Βιολόγος, Περιβαλλοντολόγος εταίρος της ENVECO A.E., Συντονιστής Έργου Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ), η κα. Δέσποινα Καλλιδρομίτου, Πολιτικός Μηχανικός, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΨΙΛΟΝ Α.Ε., Εκπρόσωπος της σύμπραξης των εταιρειών ΕΨΙΛΟΝ Α.Ε. και ΗΛΙΔΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε. για την εκπόνηση της Μελέτης 5 «Εκπόνηση ΕΠΜ και ΣΔ για τις περιοχές Natura 2000 των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων» και η κα. Ειρήνη - Σπυριδούλα Στανωτά, Γεωλόγος - Γεωπεριβαλλοντολόγος, Υπεύθυνη Τμήματος Περιβαλλοντικών Μελετών της ΗΛΙΔΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε., Υπεύθυνη σύνταξης της Μελέτης 5.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής, στην εισήγησή της, τόνισε τη σπουδαιότητα την οποία έχει η ευρωπαϊκή πολιτική και η νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος στα κράτη μέλη και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην εφαρμογής της νομοθεσίας και της πολιτικής που διέπει τις περιοχές Natura 2000. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Natura 2000 είναι ένα ζωντανό εργαλείο περιβαλλοντικής πολιτικής και σε τακτά χρονικά διαστήματα υπάρχει επαναξιολόγηση της περιβαλλοντικής κατάστασης των περιοχών που έχουν ενταχθεί από τα κράτη μέλη και με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις και διαπιστώσεις, σχεδιάζονται οι τροποποιήσεις του προστατευτικού αυτού καθεστώτος, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για την προστασία της βιοποικιλότητας».
Την συνεδρίαση της Πέμπτης απασχόλησε η επικαιροποίηση των μελετών και του νομικού καθεστώτος που διέπει τις περιοχές στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ενώ σε επόμενη συνεδρίαση θα συζητηθούν τα αντίστοιχα θέματα για την Περιφέρεια Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, για το τμήμα της Νότιας Πελοποννήσου καθώς και τα υπόλοιπα τμήματα της χώρας, καθώς το 28% του χέρσου της ηπειρωτικής και της νησιωτικής χώρας, είναι στο «Δίκτυο Natura 2000».
Σε σχέση με τον νέο θεσμό των απάτητων παραλιών, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πέτρος Βαρελίδης, τόνισε ότι βασική πολιτική επιδίωξη είναι να προστατευθούν παραλίες που βρίσκονται σε περιοχές Natura, παραλίες που αυτή τη στιγμή δεν έχουν παραχωρηθεί και να διασφαλιστεί ότι θα μείνουν στην φυσική τους κατάσταση. Σε αυτή την κατεύθυνση, ήδη έχει προχωρήσει ο χαρακτηρισμός για 198 παραλίες ενώ σύντομα θα γίνουν διορθώσεις και συμπληρώσεις. Όπως υπογράμμισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Δρ. Αυγερινοπούλου, έχουν κατατεθεί αντίστοιχα αιτήματα διορθώσεων και στην Επιτροπή, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντικό βήμα, να αναλάβουν δράση και οι ίδιοι οι πολίτες και να προτείνουν στην κυβέρνηση την συμπερίληψη και άλλων, πολύ σπουδαίων περιβαλλοντικά, περιοχών του παράκτιου μετώπου που πρέπει να το προστατεύσουμε για το μέλλον. «Έτσι, αυτό το νέο εργαλείο των απάτητων παραλιών μπορεί να γίνει πραγματικά μια εργαλειοθήκη που θα προστατεύσει πολύτιμα σημεία της Ελλάδας για τις μέλλουσες γενιές», είπε χαρακτηριστικά.
(Δελτίο Τύπου)