Πολιτικά

Καλαματιανός: Χρειάζεται πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστούν η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια

Καλαματιανός: Χρειάζεται πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστούν η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια

Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στην εκπομπή " Κοινωνία Ώρα MEGA".

Για τη γενικευμένη ακρίβεια που συνθλίβει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανέφερε:

«Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι 5,4%, ενώ στην ευρωζώνη ο μέσος όρος είναι 1,4%. Δυστυχώς, για πάρα πολλούς μήνες παραμένουμε σταθερά στην πρώτη/δεύτερη θέση στον πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρώπη. Συνεχίζουμε να καταγράφουμε αρνητικές πρωτιές, με την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων να βρίσκεται στα Τάρταρα, μπροστά μόνο από τη Βουλγαρία. Την ίδια στιγμή είμαστε δεύτεροι στα φορολογικά έσοδα από έμμεσους φόρους, πίσω μόνο από τη Σουηδία. Με λίγα λόγια: μισθοί Βαλκανίων και φόροι Βόρειας Ευρώπης.»

Σχετικά με την αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τις ακραίες ανατιμήσεις και την αισχροκέρδεια, επισήμανε:

«Όταν ο Πρωθυπουργός στέλνει επιστολή στην Πρόεδρο της Κομισιόν κα Φον ντερ Λάιεν για να παρέμβει, ουσιαστικά ομολογεί ότι τα μέτρα που έχει λάβει ως κυβέρνηση είναι αναποτελεσματικά. Επομένως, δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες παρεμβάσεις. Αυτό προκύπτει και από τις αρνητικές πρωτιές της χώρας. Και ενώ, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης ζητάει βοήθεια και ευρωπαϊκή παρέμβαση, η Ευρώπη έχει ήδη κάνει πρόταση για το ζήτημα της ακρίβειας: μείωση έμμεσων φόρων (ΕΦΚ και ΦΠΑ). Υπάρχει στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν αυτή η δυνατότητα, με συγκεκριμένο όριο μείωσης, το οποίο η κυβέρνηση δεν δέχεται. Αυτή τη στιγμή η υπεραπόδοση των φόρων λόγω της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας εκτιμάται στα 4 δισ. ευρώ. Αν ο ΦΠΑ μειωθεί ή μηδενιστεί στα τρόφιμα -όπως προτείνουμε εμείς-, το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Υπάρχουν ανάλογα παραδείγματα καλών πρακτικών στην Ευρώπη, όπως στην Ισπανία και στην Πορτογαλία.»

Για το τι πρέπει να γίνει, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα της ακρίβειας, τόνισε:

«Μπορούν να μειωθούν ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ και να έχουμε θετικές συνεπαγωγές στην τσέπη του κάθε πολίτη. Επίσης, χρειάζεται να μπει πλαφόν στο κέρδος των πολυεθνικών και των μεγάλων ομίλων και να φορολογηθούν τα πραγματικά υπερκέρδη. Αν γίνουν αυτά, θα χρεοκοπήσει η χώρα; Προφανώς όχι. Μέχρι και η Ε.Ε. έχει επισημάνει πως τα υπερκέρδη πρέπει να φορολογούνται. Αντίθετα, στην Ελλάδα, για το 2023 στην παροχή ενέργειας, δεν έχει καν ανακοινωθεί ποια θα είναι η φορολόγηση των υπερκερδών, το ίδιο συμβαίνει και για τα διυλιστήρια. Φτάσαμε στον Μάιο του 2024 και αναρωτιόμαστε: δεν θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη του 2023; Επίσης, πρέπει να μειωθεί και το υπερπλεόνασμα, αφού θα έχουν αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια και τα καρτέλ με ουσιαστικούς ελέγχους και αυστηρά πρόστιμα. Όλα αυτά, η κυβέρνηση μπορεί να τα κάνει, χωρίς να χρειάζεται να τα υποδείξει η Ευρώπη. Το ζήτημα είναι να υπάρχει πολιτική βούληση για να παταχθούν η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια. Το μεγάλο ερώτημα εδώ και 2,5 χρόνια είναι: γιατί δεν ανταποκρίνεται η κυβέρνηση;»

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup