Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2024 13:47

ΚΟΣΜΟΣ - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Να γίνουμε όλοι μέρος της λύσης

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Σήμερα, τιμούμε την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, με κεντρικό θέμα την αποκατάσταση του εδάφους, την ερημοποίηση και την ανθεκτικότητα απέναντι στην ξηρασία -όλα παράγοντες που οφείλονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στην ανθρωπογενή δραστηριότητα.

Έχοντας πλέον πλήρη γνώση των δραστηριοτήτων μας, καταλαβαίνουμε ότι έχει έρθει η στιγμή να δράσουμε. Ως ανθρωπότητα δημιουργούμε ρύπανση, επιβαρύνουμε τα εδάφη, αποψιλώνουμε δάση, μολύνουμε ύδατα, καταστρέφουμε τη βιοποικιλότητα, εξαφανίζουμε άλλα είδη, απομυζούμε πρώτες ύλες.

Το περιβάλλον δεν αρκεί να τιμάται μία μέρα το χρόνο, είναι κάτι που πρέπει να σεβόμαστε και να προστατεύουμε καθημερινά. Μακριά πλέον από διαπιστώσεις έχει έρθει η στιγμή εφαρμογής πολιτικών που θα βοηθήσουν στην προστασία της φύσης και θα ενδυναμώσουν εκείνους που επιβαρύνονται περισσότερο από τις συνέπειες μίας κλιματικής καταστροφής, από τις αυξήσεις τιμών σε αγαθά και ενέργεια, που οφείλονται ξεκάθαρα σε πολιτικές που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

«Ο ΚΟΣΜΟΣ έχει καταθέσει την Εθνική Πράσινη Συμφωνία, αναφέρει ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, Εκπρόσωπος Τύπου του ΚΟΣΜΟΥ. Έχουμε προσαρμόσει τις πολιτικές μας προτάσεις σε δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν στη χώρα μας. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο και το 2030 είναι πλέον πολύ κοντά. Η αδράνεια κοστίζει ακριβά. Αν θέλουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον, τους πιο ευάλωτους και να δώσουμε μια ευκαιρία στις επόμενες γενιές, πρέπει να δράσουμε τώρα, πέρα από ευχολόγια. Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε ευρώ που επενδύεται στην προστασία του περιβάλλοντος επιστρέφει πίσω τριπλάσια».

Για την πραγματική προστασία του περιβάλλοντος, πρέπει να απομονώσουμε δυνάμεις σκοταδισμού και οπισθοδρόμησης και στις 9 Ιουνίου να ψηφίσουμε για το μέλλον του ανθρώπου και για τον κόσμο μας. Πρέπει όλοι να γίνουμε μέρος της λύσης.

Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από τον 1ο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος το 1974, υποψήφιες και υποψήφιοι του ευρωψηφοδελτίου του ΚΟΣΜΟΥ διοργανώνουν ανοιχτή συζήτηση σήμερα 5 Ιουνίου στις 19:30 στο Θέατρο Σφενδόνη στην Αθήνα. Σας περιμένουμε.

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2024 12:27

Σχετικά Άρθρα

  • Ο ΚΟΣΜΟΣ ήρθε για να μείνει
    Ο ΚΟΣΜΟΣ ήρθε για να μείνει

    Το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου 2024 πιστοποιεί τη σημασία της απόφασής μας να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο πράσινο κόμμα με ρίζες στα οικολογικά κινήματα και στα κινήματα των πολιτών και να προτάξουμε εκ νέου την ανάγκη συσπείρωσης και συμμετοχής στην διαμόρφωση μίας διαφορετικής αντίληψης σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, την προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά και την αντίσταση στην αυξανόμενη επιρροή της άκρας δεξιάς σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο ΚΟΣΜΟΣ ήρθε για να μείνει και αυτό υποστήριξαν με θάρρος αφενός και με την ψήφο τους αφετέρου οι Έλληνες πολίτες που σε μόλις λίγες εβδομάδες ήρθαν μαζί μας και μας εμπιστεύτηκαν δίνοντας μας την εντολή να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Εκτός από ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους και όλες, είναι δεδομένη και η δέσμευσή μας ότι θα είμαστε εδώ για να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις όποιο μέλος του νέου Ευρωκοινοβουλίου θα υποστηρίξει τις θέσεις που αφορούν την υλοποίηση της πράσινης και δίκαιης μετάβασης.

    Αυτό που γεννά την ανάγκη για ένα νέο πράσινο κόμμα, τον ΚΟΣΜΟ, εξακολουθεί να αποτελεί το σημαντικότερο λόγο για να παραμένουμε ενεργοί και δυνατοί ώστε να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε περιφέρεια. Θα είμαστε το οξυγόνο και η φωνή για όσους και όσες αγωνίζονται για ένα κράτος δικαίου, για δίκαιη οικονομική πολιτική, για ισόρροπη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον την προστασία της θάλασσας, των βουνών, των πόλεων, κάθε νησιού και κάθε τοπικής κοινωνίας.

    Ο ΚΟΣΜΟΣ ρίζωσε και η φροντίδα αυτών των ριζών είναι το καθήκον μας. Γεννήθηκε ένα νέο κοινό, ένα νέο αφήγημα και μία νέα δομή στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, ένα αύριο που να αξίζει για τα παιδιά μας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Με το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα και στο ΚΟΣΜΟ το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα
    Με το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα και στο ΚΟΣΜΟ το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα

    Με το βλέμμα στραμμένο στη χώρα μας, το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, που ποντάρει πολλά στην εκλογή μίας Ελληνίδας ευρωβουλεύτριας ή ενός Έλληνα ευρωβουλευτή στις προσεχείς ευρωεκλογές, τίμησε την ανοιχτή συζήτηση του ΚΟΣΜΟΥ, στο περίπτερό του στην Παλαιά Βουλή, με τη Βούλα Τσέτση, Γενική Γραμματέα της ομάδας των Πρασίνων/ΕΕΣ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. H Βούλα Τσέτση, που συντόνισε τη συζήτηση, κατά την τοποθέτησή της αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των συγκεκριμένων ευρωεκλογών και στη συμμαχία των πράσινων δυνάμεων της χώρας, που κατεβαίνουν μαζί στις ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΚΟΣΜΟΥ.

    Επίσης, κάλεσε όλες και όλους να ψηφίσουν δίνοντας την δική τους απάντηση στην άνοδο της ακροδεξιάς που δημιουργεί τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και στην ίδια τη δημοκρατία.

    «Είμαι πολύ περήφανος που μου δόθηκε η ευκαιρία, η δυνατότητα και το καθήκον μαζί με όλες και όλους εσάς, να δώσουμε το δικό μας αγώνα, αυτούς τους μήνες, για να αποκτήσει η πατρίδα μας μια ισχυρή, πράσινη φωνή στο ευρωκοινοβούλιο. Αισθάνομαι ότι θα την έχουμε». Με αυτά τα λόγια ο Πέτρος Κόκκαλης καλωσόρισε τους πολίτες της Αθήνας, τονίζοντας, «Οι νέοι και οι νέες ξέρουν σε τί τόπο θέλουν να ζήσουν, και όλη αυτή την περίοδο, σε όλους τους τόπους που επισκέφθηκα, γνώρισα ανθρώπους που βρήκαν το θάρρος να καινοτομήσουν, να συγκροτηθούν σε συλλογικότητες, να απαιτήσουν, να αγωνιστούν. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι αναθαρρούν που βλέπουν τον ΚΟΣΜΟ και ο ΚΟΣΜΟΣ γίνεται για αυτούς μια μεγάλη αγκαλιά, γιατί μαζί θα αγωνιστούμε όχι μόνο αυτή την Κυριακή, αλλά και κάθε μέρα».

    Η Βασιλική Γραμματικογιάννη, Συνεπικεφαλής της καμπάνιας του ΚΟΣΜΟΥ, και Συμπρόεδρος των «Πρασίνων-Οικολογία», μίλησε για το ανάχωμα που πρέπει να αποτελέσουν οι πράσινες δυνάμεις της Ευρώπης προς την άκρα δεξιά, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και σε θέματα ενεργειακής αυτάρκειας, τονίζοντας πως η ενέργεια θα πρέπει να παράγεται εκεί που καταναλώνεται, με έμφαση αρχικά στον πολίτη, εν συνεχεία στους δήμους.

    Η Στέλλα Ψαροπούλου, Συμπρόεδρος του Βολτ Ελλάδας, τόνισε ότι η πράσινη ατζέντα αποτελεί κοινό παρονομαστή για όλες τις πράσινες δυνάμεις της Ευρώπης. Αναφέρθηκε στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι λόγω του υπερτουρισμού που επηρεάζει την αστική ανάπτυξη αλλά και τις τιμές των ενοικίων που οδηγούν σε ασφυξία τους πιο ευάλωτους.

    Κλείνοντας, ο Πέτρος Κόκκαλης ευχαρίστησε όσες και όσους συμμετείχαν στον αγώνα του ΚΟΣΜΟΥ, κάλεσε όλες και όλους να προσέλθουν στην κάλπη την Κυριακή στηρίζοντας τον ΚΟΣΜΟ, τονίζοντας, «Είμαστε εδώ για να ενημερώνουμε ουσιαστικά, να πιέζουμε, να καταθέτουμε προτάσεις, να αποτελέσουμε τη δική σας φωνή, και εν τέλει να καταφέρουμε να φέρουμε ένα πράσινο κόμμα την Ευρωβουλή».

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΚΟΣΜΟΣ: Το κράτος δικαίου στην Ελλάδα εν καιρώ Νέας Δημοκρατίας
    ΚΟΣΜΟΣ: Το κράτος δικαίου στην Ελλάδα εν καιρώ Νέας Δημοκρατίας

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ομόφωνα να ενημερωθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης για τους λόγους παρακολούθησής του από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) ζήτησε τα σχετικά στοιχεία από την ΕΥΠ.

    Η ΕΥΠ αρνήθηκε να τα δώσει. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος έθεσε αυτονοήτως στην Ολομέλεια της Αρχής θέμα να προσκληθεί η ΕΥΠ να δώσει εξηγήσεις για την άρνησή της. Και η πλειοψηφία των μελών της ΑΔΑΕ (4-3) αποφάσισε σήμερα να μην κληθεί η ΕΥΠ!

    Όπως σημειώνει ο Ξενοφών Κοντιάδης, Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΟΣΜΟΥ, «Η παρούσα πλειοψηφία στην ΑΔΑΕ διαμορφώθηκε πρόσφατα, μετά τον ορισμό νέων μελών από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με τη σύμπραξη Νέας Δημοκρατίας και Βελόπουλου, χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία των 3/5 των μελών της, όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα».

    Μάλιστα η νέα σύνθεση της ΑΔΑΕ ορίστηκε από τη Βουλή την παραμονή της κρίσιμης συνεδρίασης της ΑΔΑΕ, στην οποία θα αποφασιζόταν η επιβολή προστίμου στην ΕΥΠ για τη στάση της στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

    Όλα αυτά αποτυπώνουν πώς λειτουργεί σήμερα το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Είναι και αυτό ένα σημαντικό κριτήριο της ψήφου μας την Κυριακή, τουλάχιστον για όσες και όσους θέλουν να ζουν σε μία σύγχρονη, δικαιοκρατούμενη δημοκρατία.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κόκκαλης: Η κλιματική κρίση απαιτεί έργα και όχι λόγια υποκριτικά
    Κόκκαλης: Η κλιματική κρίση απαιτεί έργα και όχι λόγια υποκριτικά

    Όταν το οικολογικό κίνημα έκανε τα πρώτα του βήματα, διάφοροι σοφολογιότατοι της «μεγάλης πολιτικής» έκαναν λόγο για γραφικότητες και αποκαλούσαν με υποτιμητικό τρόπο «χελωνάκηδες» τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές. Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην. Κανείς δεν χλευάζει πια την οικολογία και όλοι οι πολιτικοί (πλην των συνωμοσιολόγων ακροδεξιών) εμφανίζονται ως λίγο-πολύ «οικολόγοι». Η οικολογία έχει γίνει πολιτικό trend λόγω του ότι νιώθουμε όλο και πιο πολύ τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης στην καθημερινότητά μας -οι τεράστιες καταστροφές στη Θεσσαλία και τη Δαδιά συνιστούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Επιπλέον, η αυξανόμενη απήχηση των οικολογικών κινημάτων αλλάζει την κοινωνική συνείδηση.

    Τα δύο ζητήματα

    Ωστόσο, τίθενται δύο μείζονα ζητήματα για αυτήν την «οικολογία» του συρμού. Το πρώτο έχει να κάνει με τη συνειδητοποίηση του μεγέθους του προβλήματος. Η κλιματική κρίση δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα προς επίλυση. Αποτελεί θανάσιμη απειλή για τη ζωή στον πλανήτη έτσι όπως την έχουμε γνωρίσει. Υπαρκτή απειλή για το σήμερα όχι ενδεχόμενος φόβος για το αύριο. Επομένως, για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση γρήγορα και αποτελεσματικά έργα, όχι λόγια. Απαιτείται η επίσπευση της Πράσινης Μετάβασης και όχι η καθυστέρησή της όπως όπως επιδιώκουν οι συντηρητικές δυνάμεις στην ΕΕ.

    Το δεύτερο ζήτημα είναι υποκριτικά λόγια περί οικολογίας των πολιτικών την ώρα που στο πραγματικό πεδίο ακολουθούνται πολιτικές που βλάπτουν το περιβάλλον. Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

    Την ώρα που ο πρωθυπουργός δεν χάνει ευκαιρία να αναφερθεί στην Πράσινη Μετάβαση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ελληνική κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί στο μπλοκ των κρατών-μελών που μπλοκάρουν την τελική έγκριση του Νόμου για την Αποκατάσταση της Φύσης. Το συγκεκριμένο ιστορικής σημασίας νομοθέτημα αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις για την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

    Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τις θάλασσες. Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει πόσο σημαντική, είναι η προστασία τους, αρνείται να υπογράψει τη Συμφωνία του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς, η οποία σηματοδοτεί ένα ποιοτικό άλμα στην προστασια των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

    Αλλά ας δούμε και την προοδευτική αντιπολίτευση. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι υποστηρίζουν 100% την Πράσινη Μετάβαση. Την ίδια στιγμή όμως λένε «ναι» στις «εξορύξεις», αν και η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ για την Πράσινη Μετάβαση. Πώς αλήθεια διαφοροποιούνται αυτά τα κόμματα από τον Μητσοτάκη που δίνει άδειες εξορύξεων δίπλα από προστατευόμενες περιοχές Natura, θέτοντάς τες σε άμεσο κίνδυνο;

    Πέρα από την απαξίωση της πολιτικής, τα υποκριτικά λόγια για την οικολογία έχουν μια ακόμα πιο σημαντική αρνητική συνέπεια. Δημιουργούν την ψευδή αίσθηση στην κοινωνία ότι λαμβάνονται σοβαρά μέτρα για την κλιματική κρίση, ενώ κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο κοινωνικός εφησυχασμός είναι ό,τι χειρότερο για το περιβάλλον αυτή τη στιγμή.

    Η Εθνική Πράσινη Συμφωνία

    Ο Κόσμος κινείται στους αντίποδες της υποκριτικής δήθεν οικολογίας. Ειμαστε το μόνο κόμμα που σε αυτές τις ευρωεκλογές καταθέσαμε ένα πλήρες πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με ταυτόχρονη ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας -άλλωστε Πράσινη Μετάβαση και κοινωνική δικαιοσύνη είναι έννοιες αλληλένδετες. Η Εθνική Πράσινη Συμφωνία που προτείνει ο Κόσμος, αποτελεί να ολοκληρωμένο πρόγραμμα με συγκεκριμένες πολιτικές που μπορεί να βάλει την Ελλάδα στην παγκόσμια πρωτοπορία της Πράσινης Μετάβασης, μειώνοντας τις ανισότητες και αναβαθμίζοντας την καθημερινότητα των πολιτών. Παραθέτω μερικές από τις προτάσεις μας:

    • Κήρυξη της Ελλάδας σε κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης όπως έχει ήδη κάνει το ΕΚ, με στόχο την πλήρη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
    • Μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ με την παράλληλη εξάπλωση των μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ενεργειακών κοινοτήτων.
    • Επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης με παράλληλη ενίσχυση της στήριξης των τοπικών κοινοτήτων.
    • Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), με τη διαμόρφωση πιο φιλόδοξων στόχων για την απεξάρτηση από το ορυκτό αέριο.
    • Άμεση ακύρωση των ερευνών για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων.
    • Ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας κυρίως των πιο ευάλωτων κατοικιών.
    • Νέοι κανόνες χωροθέτησης για τις ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας, με κατανομή εθνικών στόχων ΑΠΕ ανά Περιφέρεια και Δήμο και συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στον διάλογο.
    • Επανασχεδιασμός της πολιτικής της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών με προτεραιότητα στην πρόληψη.
    • Ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας σε πόρους και προσωπικό, ώστε να προωθηθεί η προστασία και ουσιαστική διαχείριση των δασών της χώρας μας καθώς και τη δημιουργία «πράσινων» θέσεων εργασίας στην ύπαιθρο.
    • Οριστική παύση λειτουργίας και αποκατάσταση των παράνομων χώρων υγειονομικής ταφής και εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης με κάδους σε κάθε γειτονιά για χωριστή συλλογή.

    Στις 9 Ιουνίου ο Κόσμος καλεί τους πολίτες να στείλουν με την ψήφο τους ένα ηχηρό μήνυμα για την κλιματική δικαιοσύνη. Τους καλεί να ψηφίσουν για τη Ζωή και τη Φύση, για τον Άνθρωπο και τον Πολιτισμό.

  • Η Διευθύντρια Δασών Ηλείας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
    Η Διευθύντρια Δασών Ηλείας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

    Η Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1973 με σκοπό την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

    Η φετινη παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος για το 2024 επικεντρώνεται στην αποκατάσταση του εδάφους , την ερημοποίηση και την ανθεκτικότητα στην ξηρασία.

    Με τον όρο ερημοποίηση χαρακτηρίζεται η υποβάθμιση της γής όπου μια ξηρή περιοχή γίνεται όλο και ξηρότερη ,συνήθως χάνοντας νερό ,βλάστησή και άγρια ζωή. Η ερημοποίηση δεν σημαίνει απαραίτητα μια περιοχή καλυπτόμενη από άμμο. Η ερημοποίηση σημαίνει μια περιοχή η οποία έχει λίγο νερό και το έδαφος έχει χάσει τα θρεπτικά συστατικά του και δεν μπορεί να καλλιεργηθεί.

    Η ερημοποίηση προκαλείται από διάφορους παράγοντες όπως η υπερεκμετάλλευση των οικοσυστημάτων και των εδαφών εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων αλλά και της κλιματικής αλλαγής.

    Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλες τις περιοχές του κόσμου έτσι παρατηρούμε ακραία καιρικά φαινόμενα με έντονες βροχοπτώσεις να εμφανίζονται ολο και πιο συχνά ενώ άλλες περιοχές να δοκιμάζονται από καύσωνες και ξηρασίες μεγάλης έντασης με αποτέλεσμα να ευνοείται η εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών και να γίνεται πιο δύσκολη η κατάσβεση τους.

    Αντιμέτωπη με την ερημοποίηση θα βρίσκονται όλο και περισσότερες περιοχές της Μεσογείου μεταξύ και αυτών και η χώρα μας όπου ολοι ζούμε μια ήπια προς τον παρόν ξηρασία λογω της αυξανόμενης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.

    Θα πρέπει λοιπόν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ,κυβερνήσεις ,οργανισμοί και πολίτες να λάβουν μέτρα για την αποκατάσταση των φυσικών πόρων και την ορθολογική εκμετάλλευση αυτών καθώς και των δασών και την ενίσχυση του προστατευτικού υδρολογικού, αισθητικού και εν γένει περιβαλλοντικού τους ρόλου.

    Η Διευθυντρια Δασών
    Αγγελικη Τσακωνα
    Δασολογος.

  • Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Δυνατό μήνυμα από την Αρχ. Ολυμπία με τις δράσεις «Δημήτριος Βικέλας»
    Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Δυνατό μήνυμα από την Αρχ. Ολυμπία με τις δράσεις «Δημήτριος Βικέλας»

    Με την μεγάλη συμμετοχή μαθητών και αθλητών ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί οι δράσεις του προγράμματος «Αθλητισμός & Περιβάλλον - Δημήτριος Βικέλας» στην Αρχαία Ολυμπία.

    Οι σημερινές δράσεις αφορούσαν αθλητικά σωματεία του Νομού Ηλείας, μαθητές, εκπαιδευτικούς, Πρωταθλητές, Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες και Προπονητές και έλαβαν χώρα στον Ολυμπιακό Βοτανικό Κήπο στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

    Τις εκδηλώσεις άνοιξε ο κ. Διονύσης Παναγιωτάρας, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο οποίος μίλησε για την Περιβαλλοντική Συνείδηση και το Αθλητικό Ιδεώδες.

    Στον κήπο του Μουσείου δημιουργήθηκαν τέσσερις σταθμοί αθλητικών και δημιουργικών δράσεων, όπου οι συμμετέχοντες ζωγράφισαν τις δικές τους μπλούζες και έφτιαξαν μετάλλια της συμμετοχής τους με ανακυκλώσιμα υλικά, υπό την επιμέλεια και εικαστική βοήθεια της κας Βάλιας Μπερτσάτου, συμμετείχαν στο άθλημα του ποδοσφαίρου υπό τις οδηγίες του Αντιδημάρχου Αθλητισμού, κ. Αντώνη Χρυσανθακόπουλου και της τοξοβολίας, γυμνάστηκαν, γνώρισαν και έλαβαν μέρος σε παραολυμπιακά αθλήματα και έμαθαν τους κανόνες ασφαλείας ποδηλατώντας στο φυσικό περιβάλλον υπό τις οδηγίες της Ολυμπιονίκη Στίβου, κας Όλγας Βασδέκη.

    Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τρίτης, στον ίδιο χώρο, βρέθηκαν ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης, κ.κ. Αθανάσιο, τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Γιάννη Βρούτση, τους αθλητές και ολυμπιονίκες, αλλά και τα στελέχη και μέλη των αθλητικών σωματείων του Νομού Ηλείας. Επιπλέον, στον λόγο του, ανέφερε ότι στη φετινή συγκυρία του εορτασμού των 2800 ετών από τη πρώτη τέλεση των Ολυμπιακών αγώνων, τέτοιες δράσεις προβάλλουν το ιδεώδες του αθλητισμού, τον σεβασμό στο περιβάλλον, με τα κυρίαρχα μηνύματα της αλληλοκατανόησης και της αποδοχής της διαφορετικότητας να δείχνουν το δρόμο προς τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, ενός καλύτερου αύριο.

    Από την πλευρά του, ο κ. Βρούτσης μίλησε για την σημαντική προσφορά του Αθλητισμού στη διαμόρφωση της Περιβαλλοντικής συνείδησης, ιδιαίτερα στα παιδιά από μικρή ηλικία, αλλά και στην ευαισθητοποίηση όλων μας σε θέματα σχετικά με την αειφορία, η οποία αφορά την μείωση της υπερκατανάλωσης και της παραγωγής, με έμφαση στην οικονομία στη χρήση, στην επαναχρησιμοποίηση και στην ανακύκλωση.

    Παράλληλα, οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος στο άθλημα του Ποδοσφαίρου με ονόματα ομάδων εμπνευσμένα από τη Φύση και τις Αξίες του Αθλητισμού και φρόντισαν τον βοτανικό κήπο φυτεύοντας νέους αρωματικούς θάμνους, υπό την καθοδήγηση του Δρ. Παναγιώτη Λάττα, Δασάρχη Πύργου Ηλείας. Το «παρών» έδωσε και ο Δασάρχης Αμαλιάδας, κ. Βασίλης Μποβολέτης.

    Στις δράσεις συμμετείχαν, επίσης, σπουδαίες προσωπικότητες του Αθλητισμού όπως:

    Ο Μιχάλης Μουρούτσος: Χρυσός Ολυμπιονίκης στο Ταεκβοντο, η Νίκη Μπακογιάννη: Ασημένια Ολυμπιονίκης στο άλμα εις ύψος, η Κλέλια Πανταζή: Χάλκινη Ολυμπιονίκης Ρυθμικής Γυμναστικής το 2000 στο Σύδνεϊ, η Όλγα Βασδέκη: Ολυμπιονίκης του στίβου στο αγώνισμα του τριπλούν, ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης: Μελος Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής & Αρχηγός Αποστολής ΠΑΡΙΣΙ 2024, Ασημένιος Παραολυμπιονίκης στην Κολύμβηση με συμμετοχή σε 3 Παραολυμπιακούς Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004, ΠΕΚΙΝΟ 2008, ΛΟΝΔΙΝΟ 2012, η Ντέντα Άννα: Χάλκινη Παραολυμπιονίκης στο BOCCIA με συμμετοχές σε 2 Παραολυμπιακούς Αγώνες ΡΙΟ 2016 και ΤΟΚΙΟ 2020, η Ντέντα Χριστίνα: Χαλκινη παραολυμπιονίκης RAMP OPERATOR στο BOCCIA με συμμετοχές 2 Παραολυμπιακούς Αγώνες ΡΙΟ 2016 και ΤΟΚΙΟ 2020, οι τεχνικοί σύμβουλοι της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας κ.κ. Μαρία Αναστασίου και Φωτεινή Καραμαδούκη, και άλλοι.

    Το πρόγραμμα είχε σχεδιαστεί από την εκπαιδευτικό - συγγραφέα Δρ. Ιλεάνα Κλοκώνη εξειδικευμένη στην Αθλητική Παιδεία, Ιστορία και Αξίες του Αθλητισμού.

    olumpia athl per 2

    olumpia athl per 3

    olumpia athl per 4

    olumpia athl per 5

    olumpia athl per 6

    olumpia athl per 7

    olumpia athl per 8

    olumpia athl per 9

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μήνυμα Δημάρχου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων για Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
    Μήνυμα Δημάρχου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων για Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

    Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η 5η Ιουνίου και ως είθισται όλοι με μηνύματα και διακηρύξεις, τονίζουμε τη σημασία της προστασίας του και την αξία του για τη ζωή του ανθρώπου. Όμως έχουμε περάσει πλέον τα όρια του συναγερμού για την καταστροφή του, η κλιματική κρίση είναι γεγονός και κάνει αισθητή την παρουσία της συχνά με ακραία καιρικά φαινόμενα, από την μία άκρη του πλανήτη μέχρι την άλλη. Η αλόγιστη συμπεριφορά μας στη διαχείριση του Περιβάλλοντος, πότε με υπερκατανάλωση υδάτινων πόρων, πότε με ασύδοτη χρήση ενέργειας, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην υπερθέρμανση του πλανήτη, στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών με επακόλουθο την διάβρωση απέραντων παράκτιων περιοχών, την ερημοποίηση τεράστιων πεδινών εκτάσεων και τελικά καταλήγει να γίνεται η επιβίωση του ανθρώπου από δύσκολη έως αδύνατη.

    Είναι επιτακτική ανάγκη πλέον να αποτελέσει για όλους μας πρώτη προτεραιότητα το Περιβάλλον. Όχι με σχέδια και στόχους για το απώτερο μέλλον, αλλά με άμεσες και ουσιαστικές ενέργειες που θα περιορίσουν την κλιματική κρίση που βιώνουμε και ίσως καταφέρουν να αντιστρέψουν τις δυσμενείς συνθήκες που τώρα επικρατούν. Ο περιορισμός της κατανάλωσης των φυσικών πόρων, η εκτεταμένη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αύξηση του πρασίνου, ο περιορισμός χημικών και όπλων μαζικής καταστροφής, ο τερματισμός πολεμικών συγκρούσεων, σίγουρα θα συμβάλλουν θετικά στην προστασία του Περιβάλλοντος. Σε αυτά πρέπει να σταθεί η προσοχή μας, αν ειλικρινά ενδιαφερόμαστε να εξασφαλίσουμε στις επόμενες γενιές ένα ανθρώπινο περιβάλλον. Είναι υποχρέωση και ευθύνη μας.

    Ο Δήμαρχος

    Σάκης Μπαλιούκος

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μήνυμα Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
    Μήνυμα Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

    Το περιβάλλον έχει ανάγκη την ενεργό συμμετοχή όλων μας

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ. δήλωσε:

    «Φέτος γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2024, με κεντρικό σύνθημα «Να γίνουμε η γενιά της αποκατάστασης» (BECOMING #GENERATION RESTORATION), ένα θέμα που εστιάζει στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων για τους ανθρώπους, τη φύση και το κλίμα. Είναι μια προτροπή να συμμετέχουμε στην παγκόσμια προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε την ερημοποίηση και να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα στην ξηρασία. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να αποκαταστήσουμε τα οικοσυστήματα, να μετριάσουμε την κλιματική αλλαγή, να σώσουμε τα είδη από την εξαφάνιση και να εξασφαλίσουμε το μέλλον μας. Το 2024 θα σηματοδοτήσει την 30ή επέτειο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης. Η δέκατη έκτη σύνοδος της Διάσκεψης των Μερών (COP 16) της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης (UNCCD) θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, από τις 2 έως τις 13 Δεκεμβρίου 2024.

    Η ερηµοποίηση, η υποβάθμιση της γης που επηρεάζει περίπου το 1/4 της επιφάνειας του πλανήτη και απειλεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους σε 100 χώρες, ως αποτέλεσμα διάφορων παραγόντων, μεταξύ αυτών της κλιματικής αλλαγής και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, έχει σημαντικές επιπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η υπερβολική ή η μη αποδοτική χρήση των υδάτων, η υπερβόσκηση και η αποψίλωση των δασών. Εκτιμάται ότι το 15% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων προέρχονται από την αποδάσωση. Η αποψίλωση των δασών απειλεί επίσης τα ζώα και τους ανθρώπους που βασίζονται σε αυτά για την επιβίωσή τους.

    Εξάλλου, οι μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές έχουν προκαλέσει διάβρωση των εδαφών με συνέπεια τη μείωση της καλλιεργήσιμης γης, τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, την αύξηση των πλημμυρικών φαινομένων και την ερημοποίηση. Οι περιοχές που απειλούνται περισσότερο είναι οι λοφώδεις, οι επικλινείς περιοχές που καλλιεργούνται εντατικά, οι ορεινές που υπερβόσκονται, οι παραθαλάσσιες στις οποίες έχει διεισδύσει η θάλασσα στον υπόγειο υδροφορέα, λόγω των εντατικών, υπερβολικών σε αριθμό και σε βάθος γεωτρήσεων καθώς κι εκείνες οι περιοχές στις οποίες δεν λαμβάνονται μέτρα μετά από μία καταστροφική πυρκαγιά.

    Αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υιοθετεί ενιαία στρατηγική και τα κατάλληλα μέτρα για την καταπολέμηση της ερημοποίησης και τον περιορισμό της επέκτασής της, ενταγμένα σε ένα ευρύ πλαίσιο, εναρμονισμένο µε τη θέση της ανθρωπότητας μέσα στη βιόσφαιρα, διαμορφώνοντας μια νέου τύπου ανάπτυξη που θα απαιτεί την ελαχιστοποίηση των επιβλαβών επιπτώσεων στο περιβάλλον και την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.

    Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην ενίσχυση, τη διάσωση και προστασία των δασών, δράσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στην πρόληψη της ερημοποίησης και της υποβάθμισης της γης. Η αποκατάσταση του δασικού τοπίου μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και να μειώσει την υποβάθμιση του εδάφους.

    Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προχωρά σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας μας και για την ενίσχυση της πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε Δήμους με περιαστικά δάση, πλαίσιο που παρουσίασε πριν από δύο ημέρες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης. Ο εν λόγω σχεδιασμός περιλαμβάνει νέες τεχνικές προδιαγραφές εκπόνησης διαχειριστικών μελετών δασικών οικοσυστημάτων, όπως αυτές προκύπτουν, κατά βάση, από τις απαιτήσεις της νέας πραγματικότητας που δημιουργεί η κλιματική κρίση καθώς και μέτρα για την προστασία και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δασών μας.

    Οι τρεις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, οι οποίες στηρίζονται σε πόρους για τις προληπτικές δράσεις, ξεπερνούν στο σύνολό τους τα 270 εκατομμύρια ευρώ, αφορούν στο πρόγραμμα Antinero, για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, τον καθαρισμό των δασών και τη δημιουργία δασικών δρόμων, το οποίο φέτος έχει προχωρήσει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, στην δασική μεταρρύθμιση η οποία ψηφίστηκε από την Βουλή τον Απρίλιο και πλέον έχουμε τις πρώτες διαχειριστικές μελέτες για τα δάση της χώρας, ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ, το σύνολο των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 3,5 μήνες ενώ η τρίτη πρωτοβουλία έχει να κάνει με την εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας με έμφαση στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος.

    Μάλιστα, στις 19 διαχειριστικές μελέτες που έχουν ανατεθεί για ισάριθμα δασικά οικοσυστήματα, περιλαμβάνονται και δύο μελέτες για περιοχές αρμοδιότητας του δασαρχείου Πύργου και δύο του δασαρχείου Ολυμπίας. Συγκεκριμένα, αφορούν τα δασικά συμπλέγματα Κάπελης – Φολόης – Πηνείας, Λαμπείας – Αστρά – Κρυόβρυση, Λαπίθα Σμέρνας και Ζαχοβουνίου Καλλιθέας. Στόχος τους είναι η αποτελεσματική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων έναντι των φυσικών καταστροφών, η προστασία του τοπίου, η διατήρηση της βιοποικιλότητας και γενικότερα στην θωράκιση των δασών και του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος, δράσεις που συμβάλλου στην μείωση του κινδύνου της ερημοποίησης.

    Παράλληλα, σημαντική είναι η λήψη προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε δήμους με περιαστικά δάση, με παρεμβάσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024» του Πράσινου Ταμείου, οι οποίες εκτιμάται πως θα καλύψουν περίπου το 60% του συνόλου των περιμετρικών ζωνών που περιβάλλουν οικισμούς που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών οικοσυστημάτων.

    Πέρα όμως από την ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, περισσότερο από όλα το περιβάλλον έχει ανάγκη από την ενεργό συμμετοχή όλων μας. Ο άνθρωπος ανήκει στο περιβάλλον και εξαρτάται από αυτό και παράλληλα επεμβαίνει δραστικά στη διαμόρφωσή του. Μόνο αν συνεισφέρουμε όλοι θα μπορέσουμε να λύσουμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα στον πλανήτη μας.

    Στην πλανητική αυτή προσπάθεια για την αποτροπή και την αντιμετώπιση της ερημοποίησης, καλούμαστε να συμβάλλουμε όλοι και να υπενθυμίσουμε με κάθε τρόπο την ανάγκη να ζήσουμε σε αρμονία με τη φύση, κάνοντας επιλογές προς έναν λιγότερο επιβαρυντικό για το περιβάλλον τρόπο ζωής.

    Είναι χρέος όλων μας να κρατήσουμε τη γη μας ζωντανή!

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο