Πολιτικά

Η Ελλάδα εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με 182 ψήφους

Η Ελλάδα εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με 182 ψήφους

Η Ελλάδα εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκεντρώνοντας 182 ψήφους στην ψηφοφορία για την ανάδειξη από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των πέντε μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-26. Οι χώρες που εξελέγησαν είναι: Δανία, Ελλάδα, Παναμάς, Σομαλία και Πακιστάν.

Διπλωματικές πηγές τόνισαν ότι οι τρεις ελληνικές λέξεις, «Διάλογος», «Διπλωματία», «Δημοκρατία» αποτέλεσαν την πυξίδα στην ελληνική υποψηφιότητα, αλλά και της πορείας της ελληνικής θητείας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Ελλάδα που αποτελεί ιδρυτικό μέλος των Ηνωμένων Εθνών με τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα υποστηρίξει την πολυμέρεια στη βάση του διεθνούς δικαίου, με στόχο την επίτευξη συνθηκών διεθνούς ειρήνης, ασφάλειας, ανάπτυξης, προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οι 10 μη μόνιμες έδρες στο 15μελές Συμβούλιο κατανέμονται σε περιφερειακές ομάδες που συνήθως επιλέγουν τους υποψηφίους τους.

Γεραπετρίτης: «Ιστορική στιγμή για το αποτύπωμα της Ελλάδας στον κόσμο»

«Συζητήσαμε για την εκλογή της Ελλάδας στη θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μια θέση την οποία η Ελλάδα φιλοδοξεί να κρατήσει με σθένος, για να μπορέσει να ενώσει τον Βορρά με τον Νότο, την Ανατολή με τη Δύση, έτσι ώστε να δημιουργήσει μια φωνή λογικής, μια φωνή του Διεθνούς Δικαίου μέσα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, για να μπορεί να ακουστεί η φωνή της Ελλάδας και όλων των κρατών που έχουν την ίδια κατανόηση. Πρόκειται για ιστορική στιγμή για το αποτύπωμα της Ελλάδας στον κόσμο», τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η περίοδος 2025-2026 συνδέεται με μια από τις πλέον κρίσιμες και απρόβλεπτες μεταπολεμικές συγκυρίες, κάτι που καθιστά τον νέο ρόλο της χώρας μας ακόμη πιο σημαντικό.

Η ελληνική διπλωματία ενισχύεται και η Ελλάδα αναβαθμίζεται και μπαίνει στο λεγόμενο «κλειστό κλαμπ» των χωρών που έχουν ουσιαστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές είναι μεγάλη τιμή για την Ελλάδα, όμως είναι και παράλληλα μια μεγάλη ευθύνη καθώς απαιτείται η τήρηση λεπτών ισορροπιών, συστηματικός προγραμματισμός, εγρήγορση και ανακλαστικά για την διαμόρφωση εθνικών θέσεων σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές θέσεις αλλά και τους συσχετισμούς στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JUSTIN LANE

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup