Μετά τον… ανασχηματισμό της καθημερινότητας στην κυβέρνηση επιδιώκουν την φυγή προς τα εμπρός και δηλώνουν πως έλαβαν το μήνυμα των ευρωεκλογών. Η μητέρα των μαχών θα δοθεί στο πεδίο της ακρίβειας και αυτό θα υπογραμμίσει εκ νέου στην σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πώς διαβάζουν το αποτέλεσμα της κάλπης
Παράλληλα αναμένεται να εκπέμψει σήμα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και να υπογραμμίσει πως δεν υπάρχει «κόπωση» στην κυβέρνηση αλλά θα γίνουν πράξη οι προεκλογικές υποσχέσεις. Μάλιστα το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τα υπουργεία που έγιναν αλλαγές και αναμένεται να ξεκινήσει από το Εσωτερικών.
Στην κυβέρνηση διαβάζουν με προσοχή το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής και αναγνωρίζουν πως ένα κομμάτι των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας στράφηκε στην αποχή ή επέλεξε μικρότερα κόμματα για να στείλει... μήνυμα. Και τώρα οι γαλάζιοι θέλουν να πατήσουν γκάζι και να τρέξουν μια σειρά αλλαγών για να κερδίσουν ξανά αυτό το ακροατήριο.
Κυβερνητικές πηγές μιλούσαν χθες για έναν ανασχηματισμό που απαντά στο αίτημα των πολιτών «σας εμπιστευόμαστε, αλλά γίνετε καλύτεροι, προχωρήστε πιο γρήγορα». Και σημείωναν πως οι πολίτες ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για δεύτερη φορά πέρυσι με εντολή να εφαρμοστεί ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2027.
Συνολικά χθες αλλαγές υπήρξαν στις θέσεις πέντε υπουργών και δέκα υφυπουργών, ενώ καταργήθηκε η θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών. Στο Μέγαρο Μαξίμου νέο πρόσωπο είναι ο Γιώργος Μυλωνάκης, που αναλαμβάνει Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ (ήταν Γενικός Γραμματέας της Βουλής).
Να σημειωθεί εδώ πως από τις αλλαγές που έγιναν χθες στο υπουργικό συμβούλιο βγαίνουν τέσσερα βασικά συμπεράσματα:
- Ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην κάνει ένα σαρωτικό ανασχηματισμό αλλά να προχωρήσει σε χειρουργικού τύπου παρεμβάσεις σε όσους τομείς θεωρούσε πως χρειάζεται ενίσχυση. Είναι χαρακτηριστικό πως καμία αλλαγή δεν υπήρξε σε κρίσιμα υπουργεία όπως το Εξωτερικών, το Άμυνας, το Παιδείας, το Υγείας και της Δικαιοσύνης
- Σε κομβικά υπουργεία επελέγησαν πρόσωπα (Τάκης Θεοδωρικάκος, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Κώστας Τσιάρας) που είχαν συμμετάσχει στο παρελθόν στην κυβέρνηση καθώς εκτιμήθηκε πως δεν υπήρχαν περιθώρια για πειράματα.
- 3.Παράλληλα όμως σε θέσεις υφυπουργών αξιοποιήθηκαν πρόσωπα της νεότερης γενιάς, τα οποία το προηγούμενο διάστημα τα είχαν πάει καλά στις κοινοβουλευτικές μάχες.
- Ενδιαφέρον έχει και η γεωγραφική «ανάγνωση» των αλλαγών. Αυξημένη είναι η εκπροσώπηση στην κυβέρνηση βουλευτών από την Βόρεια Ελλάδα, ενώ τρία πρόσωπα στο νέο υπουργικό συμβούλιο προέρχονται από την Θεσσαλία (Κώστας Τσιάρας, Χρήστος Κέλλας και Κατερίνα Παπακώστα)
Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης
Στο Μαξίμου κοιτάνε την επόμενη μέρα και στόχος είναι ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι μια σειρά νομοσχεδίων να πάρουν το δρόμο για τη Βουλή. Παράλληλα θα επιχειρηθεί να μπει μπροστά μία μεταρρυθμιστική ατζέντα και για παράδειγμα να ανοίξει η συζήτηση για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές.
Δεδομένο είναι πως η προσοχή είναι στραμμένη στο πεδίο της ακρίβειας και στόχος είναι να υπάρξουν νέα μέτρα για την πάταξη της αισχροκέρδειας αλλά και για την μόνιμη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών. Για παράδειγμα σύμφωνα με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ο μέσος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ το 2027 και ο μέσος μισθός τα 1500 ευρώ. Ταυτόχρονα στην κυβέρνηση θέλουν να τρέξουν στοχευμένα μέτρα στο στεγαστικό πεδίο (καθώς η πορεία των ενοικίων συνεχίζει να είναι ανηφορική), στην υγεία και στην παιδεία.
Πάντως το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ παραμένει εκτός τραπεζιού με το επιχείρημα πως ένα τέτοιο μέτρο δεν το αντέχει η ελληνική οικονομία. Ωστόσο, στο θέμα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες επιμέρους διορθώσεις, χωρίς να αλλάζει ο κεντρικός πυρήνας της πολιτικής.