Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024 15:22

Δημοσκόπηση ΚΑΠΑ Research: Κάλπες στο ΠΑΣΟΚ το Φθινόπωρο θέλει η πλειοψηφία – Δεν πείθει ο Κασσελάκης

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Άνετο προβάδισμα για ΝΔ που ξεπερνάει το 30 και πάλι – Δεν θέλουν επιστροφή Τσίπρα, ούτε συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ – Ποιος ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Άνετο προβάδισμα διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από τη μεγάλη δημοσκόπηση της KΑΠΑ Research, με φόντο τις εξελίξεις που προκάλεσε στο πολιτικό σύστημα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Στο μεταξύ, η διαφορά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στο 1,3%.

Ως προς τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά, η πλειοψηφία ζητεί να διεξαχθούν εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ το φθινόπωρο του 2025, την ώρα που οι περισσότεροι δεν θέλουν συνεργασία του Κινήματος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου, και με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε στην ΚΟ της ΝΔ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το 61% ζητεί εκλογή άλλου προσώπου, ενώ το 28% ζητεί επανεκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η πρόθεση ψήφου

Ως προς την πρόθεση ψήφου τα ποσοστά των κομμάτων καθορίζονται ως εξής:

  • ΝΔ: 30,3%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 13,5%
  • ΠΑΣΟΚ: 12,2%
  • Ελληνική Λύση: 8,5%
  • ΚΚΕ: 7,9%
  • Νίκη: 3,4%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 3,2%
  • Φωνή Λογικής: 3%
  • Νέα Αριστερά: 1,8%
  • ΜέΡΑ25: 1,8%
  • Άλλο κόμμα: 2,3%
  • Αδιευκρίνιστη ψήφος: 12,1%

Το 66% θέλει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση, ενώ το 29% θέλει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 46% και ακολουθεί ο «κανένας» με 37%, ο Στέφανος Κασσελάκης με 9% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με 42% θετικές απόψεις και ακολουθούν ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 36%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 27%, ο Αλέξης Χαρίτσης με 22%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 20%, η Αφροδίτη Λατινοπούλου με 20%, ο Στέφανος Κασσελάκης με 19%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 17%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 16%, ο Δημήτρης Νατσιός με 11% και ο Βασίλης Στίγκας με 11%.

Κεντροαριστερά

Το 47% ζητεί εκλογές στο ΠΑΣΟΚ το φθινόπωρο του 2024, ενώ το 41% θέλει εκλογές το 2025.

Την ίδια στιγμή το 53% δεν θέλει συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ και 39% τάσσεται υπέρ ενός τέτοιου ενδεχόμενου. Το 74% δε εκτιμά πως δεν είναι πολύ πιθανή μια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, ενώ το 20% απαντά πως είναι πιθανή.

Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και την εσωκομματική αναταραχή που έχει προκληθεί, στο σύνολο των ψηφοφόρων, το 51% ζητεί εκλογή άλλου προσώπου, ενώ το 25% ζητεί παραμονή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος. Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, το 64% ζητεί παραμονή Κασσελάκη και το 24% εκλογή νέου προέδρου.

Το 47% θέλει ο Αλέξης Τσίπρας να μείνει στα μετόπισθεν της πολιτικής και να βοηθήσει όπως μπορεί τη χώρα, το 26% θέλει να προσπαθήσει να οικοδομήσει σχήμα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, και το 14% να ενισχύσει τον ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη.

Πού θα πρέπει να επικεντρωθεί η κυβέρνηση

Ως προς τα ζητήματα στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί η κυβένρηση:

  • Το 65% θέλει να επικεντρωθεί στο κόστος διαβίωσης
  • Το 50% στην υγεία
  • Το 37% στην εγκληματικότητα
  • Το 27% στην οικονομία
  • Το 27% στο κοινωνικό κράτος
  • Το 25% στην Παιδεία
  • Το 24% στη διαφθορά
  • Το 23% στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων
  • Το 21% στο μεταναστευτικό

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024 11:55

Σχετικά Άρθρα

  • Δημοσκόπηση Reuters: Προβάδισμα Τραμπ έναντι Μπάιντεν - Τι φοβούνται οι Αμερικανοί
    Δημοσκόπηση Reuters: Προβάδισμα Τραμπ έναντι Μπάιντεν - Τι φοβούνται οι Αμερικανοί

    Λίγες μόνο ημέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, δημοσκόπηση του Reuters καταγράφει ελαφρύ προβάδισμα του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, ενώ αίσθηση προκαλεί το στοιχείο ότι τέσσερις στους πέντε Αμερικανούς φοβούνται πως η χώρα τους διολισθαίνει στο χάος.

    Ειδικότερα, η νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Τραμπ ανοίγει ένα οριακό προβάδισμα, μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων έναντι του Δημοκρατικού προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ένα προβάδισμα που ήταν εντός του περιθωρίου σφάλματος των τριών ποσοστιαίων μονάδων της δημοσκόπησης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ δεν προκάλεσε σημαντική αλλαγή στο κλίμα των ψηφοφόρων.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 80% των ψηφοφόρων - συμπεριλαμβανομένων παρόμοιων ποσοστών Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων - δήλωσε ότι συμφωνεί με τη δήλωση ότι «η χώρα βρίσκεται εκτός ελέγχου».

    Περίπου το 84% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι ανησυχούν πως εξτρεμιστές θα διαπράξουν πράξεις βίας μετά τις εκλογές, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Reuters/Ipsos που διεξήχθη τον Μάιο και έδειξε ότι το 74% των ψηφοφόρων διατηρεί παρόμοιους φόβους.

    Πρόθεση ψήφου

    Αναλυτικά:

    Ντόναλντ Τραμπ: 43%
    Τζο Μπάιντεν: 41%

    Παράλληλα το 5% των ερωτηθέντων θεωρεί αποδεκτή τη χρήση βίας για πολιτικό σκοπό. Το ίδιο ποσοστό έφτανε στο 12% το 2023.

    Ακόμη, αίσθηση προκαλεί η θρησκευτική «ανάγνωση» της επιβίωσης του πρώην προέδρου από τη δολοφονική απόπειρα, αφού το 65% των εγγεγραμμένων Ρεπουμπλικάνων αποδίδουν την επιβίωση Τραμπ στη Θεία Πρόνοια.

    Πηγή: cnn.gr

  • Δημοσκόπηση GPO: Ποιος πρέπει να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς - Η «επιστροφή» του Τσίπρα
    Δημοσκόπηση GPO: Ποιος πρέπει να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς - Η «επιστροφή» του Τσίπρα

    Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να χαίρει μεγαλύτερης εμπιστοσύνης για να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της GPO, αν και οι συμμετέχοντες στην έρευνα εκτιμούν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι πιο ικανός να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια εκλογική αναμέτρηση.

    Ειδικότερα, στην δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά», οι ερωτώμενοι επιλέγουν για επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα με 16%, ενώ ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 13,4% και ο Στέφανος Κασσελάκης με 10,5%.

    Στο ερώτημα ποιος πιστεύετε ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επόμενες εθνικές εκλογές, ο Στέφανος Κασσελάκης συγκεντρώνει ποσοστό 16,9%, αλλά το ποσοστό των ανθρώπων που εκτιμούν ότι κανείς δεν έχει περισσότερες πιθανότητες, ανέρχεται στο 52,6%.

    Αναφορικά με το ποιον ευρωβουλευτή θα ψήφιζαν στις προσεχείς ευρωεκλογές, πρώτος στις προτιμήσεις των συμμετεχόντων και συμμετεχουσών στην έρευνα ο Κωνσταντίνος Αρβανίτης του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 31,3%, ενώ ακολουθεί από το ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Παπανδρέου με 26,1%.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Δημοσκόπησης

    Ποιοι πιστεύετε ότι μπορεί να ηγηθεί μιας ενιαίας κεντροαριστεράς παράταξης την επομένη των ευρωεκλογών;

    • Αλέξης Τσίπρας: 16%
    • Νίκος Ανδρουλάκης: 13,4%
    • Στέφανος Κασσελάκης: 10,5%
    • Χάρης Δούκας: 5,4%
    • Αλέξης Χαρίτσης: 5%
    • Μανώλης Χριστοδουλάκης: 4,6%

    Ποιος πιστεύετε ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επόμενες εθνικές εκλογές;

    • Στέφανος Κασσελάκης: 16,9%
    • Αλέξης Τσίπρας: 14,3%
    • Νίκος Ανδρουλάκης: 11,2%
    • Κανένας: 52,6%
    • Άλλο: 0,6%
    • Δ.ξ. / δ.α.: 4,4%

    Ποιον από τους παρακάτω υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο πιθανό να ψηφίσετε στις ευρωεκλογές;

    Ο Κωνσταντίνος Αρβανίτης φαίνεται να είναι ο ευρωβουλευτής που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό από τους με 31,3%, ενώ ακολουθεί από το ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Παπανδρέου με 26,1%.

    Πηγή: cnn.gr
  • Ευρωεκλογές 2024: Ο τριπλός στόχος της κυβέρνησης, ο πήχης και η «γαλάζια» ανάγνωση του πολιτικού σκηνικού
    Ευρωεκλογές 2024: Ο τριπλός στόχος της κυβέρνησης, ο πήχης και η «γαλάζια» ανάγνωση του πολιτικού σκηνικού

    Να δοθεί εκ νέου καθαρή εντολή στην κυβέρνηση για να «τρέξει» μια σειρά μεταρρυθμίσεων θέλουν στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας και ανεβάζουν ταχύτητα για τις ευρωεκλογές. Αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, καθώς όπως τόνισε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης οι κάλπες το πρωί της 9ης Ιουνίου θα είναι άδειες και θα πρέπει να γεμίσουν με «γαλάζια» ψηφοδέλτια.

    Στην εκλογική … εξίσωση από το κυβερνών κόμμα εστιάζουν σε τρία θέματα

    • Το βασικότερο είναι το γαλάζιο ποσοστό την βραδιά των ευρωεκλογών. Το 33.12% της κάλπης του 2019, που άνοιξε τον δρόμο για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν, μετατρέπεται σε σημείο αναφοράς για το κυβερνών κόμμα. Τον πήχη έβαλε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του, σημειώνοντας πως το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες ευρωεκλογές. Μάλιστα επεσήμανε πως υπάρχουν κόμματα που θέλουν να αναγάγουν τις ευρωεκλογές σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης και υπογράμμισε χαρακτηριστικά «εμείς αυτό το γάντι θα το σηκώσουμε».
    • Το ποσοστό που θα έχει το δεύτερο κόμμα, καθώς στη Νέα Δημοκρατία θέλουν να μην κλείσει η ψαλίδα που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Στόχος είναι να υπάρξει ένα double score στις κάλπες του Ιουνίου και μέχρι τότε από τη Νέα Δημοκρατία θα τονίζουν διαρκώς πως από την αντιπολίτευση δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση.
    • Το ποσοστό που θα έχουν τα κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και αν αυτό θα είναι τελικά κοντά στο 15% (υπενθυμίζεται πως οι Σπαρτιάτες «κόπηκαν» από τον Άρειο Πάγο). Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου είναι στην τέταρτη θέση και το κόμμα Νίκη κινείται κοντά στα ποσοστά των εθνικών εκλογών, ενώ το προσεχές διάστημα θα υπάρχει μια σαφέστερη εικόνα για το πως θα κινηθούν άλλα κόμματα (όπως η «Φωνή Λογικής») . Ένα θέμα που μένει να φανεί είναι και που θα κατευθυνθούν οι ψηφοφόροι των Σπαρτιατών, δηλαδή αν θα στραφούν στην αποχή ή θα επιλέξουν κάποιο άλλο κόμμα.

    Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

    Μετά από ένα δύσκολο δίμηνο με πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα- που είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση των γαλάζιων ποσοστών στις δημοσκοπήσεις - στη Νέα Δημοκρατία βλέπουν πως αυξάνονται τα ποσοστά συσπείρωσης. Οι τελευταίες μετρήσεις φέρνουν το κυβερνών κόμμα στην εκτίμηση ψήφου περίπου στο 33 %, δηλαδή κοντά στο ποσοστό των ευρωεκλογών του 2019 (εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος 33.4% σύμφωνα με την Marc, 33.6% σύμφωνα με την GPO).

    Στην κυβέρνηση θα εντείνουν την προσπάθεια για την συσπείρωση των ψηφοφόρων και στοχεύουν τόσο σε ένα κεντρώο κοινό (προτάσσεται μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων) όσο και σε ένα δεξιό ακροατήριο (με έμφαση να δίνεται σε θέματα που σχετίζονται με την άμυνα, το μεταναστευτικό κ.α.). Παράλληλα από την κυβέρνηση θέλουν να κλείσουν μέτωπα και να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές.

    Η επίσκεψη του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο Δήλεσι είχε έντονο συμβολισμό, καθώς έγινε λίγο πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα και ενώ είχαν υπάρξει μεμονωμένα περιστατικά στους ναούς. Να σημειωθεί εδώ πως ο Αρχιεπίσκοπος σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν υπάρχει «χριστιανόμετρο» απάντησε «όχι, ποτέ. Μόνο η αγάπη η συγχώρεση, η συναδέλφωση και η συνεργασία».

    Οι βουλευτές ετοιμάζονται τώρα για Πάσχα στο χωριό και στόχος είναι να δοθεί έμφαση σε μία θετική ατζέντα, ενώ στην τελική ευθεία προς τις κάλπες θα ενταθούν και οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί όλες τις περιφέρειες της χώρας, ενώ μικτά κλιμάκια από υπουργούς, βουλευτές και κομματικά στελέχη θα πραγματοποιήσουν εκστρατεία νομό - νομό

    Πηγή: ethnos.gr

  • Νέα Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 17,7 μονάδων για τη ΝΔ στις ευρωεκλογές - Πώς κρίνουν οι πολίτες το κυβερνητικό έργο
    Νέα Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 17,7 μονάδων για τη ΝΔ στις ευρωεκλογές - Πώς κρίνουν οι πολίτες το κυβερνητικό έργο

    Προβάδισμα 17,7 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί η Νέα Δημοκρατία, στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Palmos Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

    Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 31,8%, δεύτερος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με 14,1% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 13%.

    Τα επόμενα κόμματα λαμβάνουν τα εξής ποσοστά:

    • Ελληνική Λύση (10,3%)
    • ΚΚΕ (9,4%)
    • Πλεύση Ελευθερίας (4,2%)
    • Νέα Αριστερά (4%)
    • Νίκη (3,5%)
    • Σπαρτιάτες (3,3%)

    Αντίστοιχα, σε ερώτηση για τις βουλευτικές εκλογές, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: Ν.Δ. 33,9%, ΣΥΡΙΖΑ 14,4%, ΠΑΣΟΚ 11,5%, Ελληνική Λύση 10,6%, ΚΚΕ 9%, Νέα Αριστερά 4,1%, Πλεύση Ελευθερίας 4%, Νίκη 3,5% και Σπαρτιάτες 2,8%.

    Δημοσκόπηση Ελεύθερος Τύπος 2
    Δημοσκόπηση Ελεύθερος Τύπος 2

    Πώς κρίνεται το έργο της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης

    Στο ερώτημα για το πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες από το έργο της κυβέρνησης, οι απαντήσεις είναι οι εξής:

    • 41% καθόλου
    • 30% λίγο
    • 22% αρκετά
    • 7% πολύ

    Αντίστοιχα, για την ικανοποίηση από την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ερωτώμενοι απάντησαν:

    • 63% καθόλου
    • 22% λίγο
    • 10% αρκετά
    • 2% πολύ
    Δημοσκόπηση Ελεύθερος Τύπος
    Δημοσκόπηση Ελεύθερος Τύπος

    Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας

    Για τα προβλήματα της χώρα, η ακρίβεια αναδείχθηκε πρώτη, ενώ ακολουθούν η εγκληματικότητα, η υγεία, η παιδεία και οι χαμηλοί μισθοί.

    Συγκεκριμένα:

    • Ακρίβεια/τιμές 64%
    • Εγκληματικότητα/δημόσια ασφάλεια 26%
    • Υγεία/περίθαλψη 26%
    • Παιδεία/σχολεία 19%
    • Χαμηλοί μισθοί και συνθήκες εργασίας 18%
    • Ανεργία 13%
    • Οικονομική ανάπτυξη 13%
    • Δικαιοσύνη/ δικαστικό σύστημα 12%
    • Διαφάνεια/διαφθορά 12%
    • Εξωτερική πολιτική/ελληνοτουρκικά 9%
    Δημοσκόπηση Ελεύθερος Τύπος 3
    Δημοσκόπηση Ελεύθερος Τύπος 3
    Πηγή: ethnos.gr
  • Τα δημοσκοπικά ευρήματα προβληματίζουν την κυβέρνηση - Θετική ατζέντα με αύξηση κατώτατου μισθού και «μπόνους» στο δημόσιο
    Τα δημοσκοπικά ευρήματα προβληματίζουν την κυβέρνηση - Θετική ατζέντα με αύξηση κατώτατου μισθού και «μπόνους» στο δημόσιο

    Τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων- όπου καταγράφονται σημάδια φθοράς για την κυβέρνηση και μάλιστα σε μια κρίσιμη συγκυρία λίγο πριν τις ευρωεκλογές- διαβάζουν με προσοχή στο «γαλάζιο» στρατόπεδο. Η κυβερνώσα παράταξη παραμένει μακράν πρώτη και με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα κόμματα, ωστόσο μια σειρά δημοσκοπικών ευρημάτων δεν περνάνε απαρατήρητα στο Μαξίμου.

    Στις τελευταίες μετρήσεις φαίνεται πως σε μια σειρά θεμάτων πρώτης γραμμής οι πολίτες αναμένουν περισσότερα. Αδιαμφισβήτητα το βασικό πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι η ακρίβεια, ωστόσο στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται ο προβληματισμός των πολιτών και για μια σειρά άλλων θεμάτων που έχουν σχέση με την καθημερινότητα.

    Στο κυβερνών κόμμα θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο να υπάρξει ψήφος διαμαρτυρίας στις ευρωεκλογές του καλοκαιριού ή να καταγραφούν αυξημένα ποσοστά αποχής. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην οικονομία και μπαίνει μπροστά μια θετική ατζέντα, με στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων. «Πέραν των προσωρινών μέτρων, όπως οι παρεμβάσεις οι οποίες έχουν γίνει αυτή τη στιγμή στη λειτουργία της αγοράς, το καλάθι της Σαρακοστής, η μόνιμη απάντηση στην ακρίβεια είναι η μόνιμη αύξηση των μισθών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε τελικά στο στόχο να έχουμε κατώτατο μισθό 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας και μέσο μισθό 1.500 ευρώ» σημείωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης κλειδώνει η αύξηση στον κατώτατο μισθό που αφορά περίπου 580.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση θα είναι 50 ευρώ- δηλαδή από τα 780 ευρώ ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 830 ευρώ - ενώ μαζί με τον κατώτατο μισθό θα αυξηθούν και 19 επιδόματα μεταξύ των οποίων και το επίδομα ανεργίας.

    Θετικές ειδήσεις θα υπάρξουν και για τους δημόσιους υπαλλήλους, καθώς πρόκειται να επεκταθούν σταδιακά τα κίνητρα αποδοτικότητας. Ουσιαστικά θα υπάρξουν «μπόνους» για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, ενώ υπενθυμίζεται πως έχει ήδη μπει σε εφαρμογή και το νέο μισθολόγιο

    Ένα ακόμα θέμα στο οποίο εστιάζει η κυβέρνηση είναι το στεγαστικό, καθώς συνεχίζεται η ανοδική πορεία των ενοικίων με αποτέλεσμα οι νέοι- και όχι μόνο - να δυσκολεύονται στην εξεύρεση στέγης. Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ανοίξει το πρόγραμμα «ανακαινίζω - ενοικιάζω», με βάση το οποίο οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι κλειστά θα επιδοτούνται - εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις - για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης, ύψους μέχρι 10.000 ευρώ. Η επιδότηση θα ανέρχεται στο 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών, ενώ αναγκαία προϋπόθεση είναι οι ιδιοκτήτες μετά την ανακαίνιση να προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τριών τουλάχιστον ετών

    Πώς διαβάζει η κυβέρνηση τις δημοσκοπήσεις

    Σε ένα «τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» που υλοποιεί η κυβέρνηση αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας «καταλαβαίνω απόλυτα γιατί αυτές οι μεγάλες αλλαγές μπορεί να προκαλούν και συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις και ενίοτε μια προσωρινή φθορά. Αυτά είναι πράγματα τα οποία είναι αναμενόμενα αλλά ουδέποτε ήμουν θιασώτης της ακινησίας». Μάλιστα σημείωσε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να δρουν και ενίοτε να αναλαμβάνουν και το πρόσκαιρο κόστος από τις πολιτικές τους επιλογές.

    Ουσιαστικά στην κυβέρνηση επισημαίνουν πως οι δημοσκοπήσεις αποτελούν μία φωτογραφία μόνο της στιγμής και εκτιμούν πως η φθορά που καταγράφεται είναι προσωρινή. Παράλληλα αυτό που επισημαίνεται είναι πως μια σειρά μέτρων που υλοποιούνται, ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και επομένως δεν υπήρξε αιφνιδιασμός.

    Στο δρόμο προς τις κάλπες αυτό που σημειώνεται από την Πειραιώς είναι πως οι πολίτες τις ευρωεκλογές θα πρέπει να στείλουν εκ νέου σήμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, καθώς «η κάλπη είναι άδεια». Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται πως είναι σημαντικό να υπάρξει ισχυρή προσέλευση, καθώς το πολιτικό μήνυμα το οποίο θα βγει από την ευρωκάλπη είναι σημαντικό.

    Ατύπως ο πήχης που βάζουν στην Πειραιώς για την 9η Ιουνίου είναι το ποσοστό που έλαβε το κόμμα στις αντίστοιχες κάλπες του 2019 (δηλαδή 33,12%). Εφόσον κυμανθεί και πάλι στα επίπεδα αυτά στην κυβερνώσα παράταξη θα είναι ευχαριστημένοι, συνυπολογίζοντας και την διαφορά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Τα «στοιχήματα» της κυβέρνησης, τα διπλά μηνύματα των δημοσκοπήσεων και το γαλάζιο… γκάζι για τις ευρωεκλογές
    Τα «στοιχήματα» της κυβέρνησης, τα διπλά μηνύματα των δημοσκοπήσεων και το γαλάζιο… γκάζι για τις ευρωεκλογές

    Η ακρίβεια αλλά και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών αποτελούν τα δύο βασικά «στοιχήματα» που θέλει να κερδίσει η κυβέρνηση. Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα για πιο προσιτές τιμές στα ράφια αλλά και στις κινήσεις που γίνονται σε ευαίσθητους τομείς όπως για παράδειγμα η υγεία.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, ενώ υπενθυμίζεται πως θα υπάρξει συνάντηση με τους αγρότες στην Θεσσαλία. Παράλληλα την επόμενη βδομάδα θα παρουσιαστεί και η μελέτη των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων για την συνολική ανασυγκρότηση της περιφέρειας.

    Από την κυβέρνηση θέλουν να κλείσουν γρήγορα μια σειρά από δύσκολα θέματα προκειμένου στη συνέχεια να υλοποιήσουν με μεγαλύτερη άνεση τους βασικούς άξονες από το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός μίλησε εκ νέου για μεταρρυθμίσεις λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν είναι μία αφηρημένη, θεωρητική έννοια. Είναι μία απτή παρέμβαση που τελικά πρέπει να κάνει την καθημερινότητα των πολιτών καλύτερη και γι αυτό αγωνιζόμαστε κάθε μέρα». Στην ανάγκη να υλοποιηθούν άμεσα μεγάλες αλλαγές εστίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χθες το βράδυ, μιλώντας σε συνέδριο με θέμα «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά».

    Στο συνέδριο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη , που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους. «Στα Τέμπη συγκρούστηκαν ανθρώπινα λάθη με χρονιές παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και ιδίως των σιδηροδρόμων, που όλοι γνωρίζαμε ότι ήταν το πιο προβληματικό κομμάτι των ελληνικών παλιών δημόσιων οργανισμών» είπε. Μίλησε ακόμα για κομματική εργαλειοποίηση αυτής της τραγωδίας και σημείωσε πως «ας πάρουμε όλοι μία απόσταση από τα τεκταινόμενα για να αφήσουμε την Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να της έχουμε εμπιστοσύνη».

    Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

    Στις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα σε 48 ώρες το καθαρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας διατηρείται, ενώ με μεγάλη διαφορά προηγείται ο Κ. Μητσοτάκης στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός. Ωστόσο στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν περνά απαρατήρητο πως υπάρχει ενίσχυση των κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας με την Ελληνική Λύση να είναι πλέον στην τέταρτη θέση τόσο στην μέτρηση της MRB όσο και της Opinion Poll.

    Στην Πειραιώς παρακολουθούν με προσοχή και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων για το πως βλέπουν οι πολίτες μια σειρά από κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Σύμφωνα με την MRB το 80,5% των ερωτηθέντων απαντά πως ήταν δίκαιες οι κινητοποιήσεις των αγροτών, ενώ το 69,3% απαντά πως τα μέτρα στήριξης των αγροτών δεν είναι αρκετά για να λύσουν τα προβλήματα. Την ίδια στιγμή σχεδόν έξι στους δέκα ερωτηθέντες διαφωνούν με την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επ/αμοιβή, με τα υψηλότερα ποσοστά διαφωνίας να καταγράφονται στις ηλικίες άνω των 35 ετών.

    Όσον αφορά στο κρίσιμο θέμα της λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων -που έχει πυροδοτήσει σύγκρουση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση- το 55,1% συμφωνεί. Ωστόσο παρατηρούνται έντονες διαφοροποίησεις ανάλογα με την ηλικία καθώς όσοι είναι από 17 έως 44 ετών είναι σε σημαντικό βαθμό αρνητικοί, ενώ στον αντίποδα οι πλέον θετικοί είναι οι άνω των 65 ετών.

    Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία για το πώς τοποθετούνται οι πολίτες στο συγκεκριμένο θέμα ανάλογα με το κόμμα που ψηφίζουν στο συγκεκριμένο θέμα. Ειδικότερα σχεδόν οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους της Ν.Δ συμφωνούν με τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ενώ υπέρ τάσσεται το 52,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 59,4% των ψηφοφόρων της Ελληνικής Λύσης

    Οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη

    Στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο περιοδειών στην περιφέρεια αλλά και επισκέψεις σε γειτονιές της Αθήνας. Σήμερα θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών της εθνικής συνδιάσκεψης της ΔΑΠ και αναμένεται να αναφερθεί και στις προωθούμενες αλλαγές στην παιδεία, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να μιλήσει στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

    Την επόμενη Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει σε προσυνέδριο του κόμματος, καθώς στην Πειραιώς ανεβάζουν ταχύτητες ενόψει των ευρωεκλογών. Υπενθυμίζεται εδώ πως το «γαλάζιο» συνέδριο θα γίνει από τις 5 ως τις 7 Απριλίου και θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Δημοσκόπηση Opinion: Κυριαρχία ΝΔ και «μάχη» δεύτερης θέσης από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ με μία... έκπληξη
    Δημοσκόπηση Opinion: Κυριαρχία ΝΔ και «μάχη» δεύτερης θέσης από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ με μία... έκπληξη

    Η «σύγκρουση» με φόντο τη δεύτερη θέση εν όψει των Ευρωεκλογών αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με τα δύο κόμματα να δίνουν μάχη και άλλα δύο κόμματα να ακολουθούν από κοντά. Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ δείχνει να μπαίνει «σφήνα» ανάμεσα στους δύο, αλλά και την Ελληνική Λύση προσπαθεί να πετύχει τη μεγάλη έκπληξη.

    Ουσιαστικά, μέσα από τη δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action 24 μεγάλος χαμένος μοιάζει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως μετά τις απρόβλεπτες εξελίξεις στο Συνέδριο, ενώ δεν δείχνει να μπορεί να απειληθεί η κυριαρχία της ΝΔ.

    Συγκεκριμένα στην εκτίμηση ψήφου για τις Ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία κυριαρχεί με 33,9% και τη μάχη της δεύτερης θέσης δίνουν οι ΠΑΣΟΚ (13,9%), ΣΥΡΙΖΑ (11,9%), ΚΚΕ (10,1%) και Ελληνική Λύση (10,35).

    Εκτίμηση ψήφου Ευρωεκλογών:

    • ΝΔ 33,9%
    • ΠΑΣΟΚ 13,9%
    • ΣΥΡΙΖΑ 11,9%
    • Ελληνική Λύση 10,2%
    • ΚΚΕ 10,1%
    • Νίκη 4,2%
    • Άλλο 3,7%
    • Πλεύση Ελευθερίας 3,5%
    • Νέα Αριστερά 3,3%
    • Σπαρτιάτες 2,7%
    • ΜέΡΑ25 2,6%
    Τι... έφερε το Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ

    Η δημοσκόπηση κατέγραψε και τις απόψεις των ερωτηθέντων για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, απαντώντας στο «Πόσο ενίσχυσε τον ΣΥΡΙΖΑ το Συνέδριο» το 59,9% εκτιμά «ΚΑΘΟΛΟΥ», το 16,5% «ΛΙΓΟ», το 10,7% «ΑΡΚΕΤΑ» και μόλις το 4,3% «ΠΟΛΥ».

    Στο ερώτημα «η απόφαση να μη γίνουν εσωκομματικές εκλογές ενδυνάμωση τον Στέφανο Κασσελάκη», οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν:

    • Ναι - Μάλλον Ναι 80%

    Όχι - Μάλλον Όχι 18,5%

    Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν όμως διαφορετικά. Το 28,9% απάντησε ότι το συνέδριο ενίσχυσε το κόμμα αρκετά, το 22,7% λίγο, το 25,2% απάντησε καθόλου, το 18,2% πολύ, ενώ ένα 5% δεν απάντησε.

    Στην ερώτηση εάν «θα συνεχιστούν τα φαινόμενα εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ» οι απαντήσεις ήταν:

    • ΝΑΙ 35,2%
    • ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ 40,3%
    • ΟΧΙ 10,8%
    • ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ 10,3%

    Όσον αφορά την απόφαση να μη γίνουν εσωκομματικές εκλογές και το αν αυτό ενδυνάμωσε τον Στέφανο Κασσελάκη, οι ψηφοφόροι του κόμματος απάντησαν σε ποσοστό 57,9% θετικά. Το 22,1% απάντησε μάλλον ναι, το 11% μάλλον όχι, το 7,5% όχι, ενώ ένα 1,5% δεν απάντησε.

    Επιπλέον, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται μάλλον διχασμένοι στο κατά πόσο ενίσχυσε το συνέδριο τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, σε ποσοστό 47,9% απάντησαν λίγο ή καθόλου, ενώ ένα ποσοστό 47,1% θεωρεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενισχύθηκε αρκετά έως πολύ.

    Δυσαρέσκεια για την παρέμβαση Τσίπρα

    Δυσαρεστημένοι όμως εμφανίζονται οι ερωτηθέντες για την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο, καθώς σε ποσοστό 66,7% θεωρούν ότι δεν βοήθησε, ενώ μόλις το 25% απαντά ότι τελικά βοήθησε.

    Παρόμοια άποψη εκφράζουν για την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ: Το 61% θεωρεί ότι δεν βοήθησε, ενώ μόλις το 33,5% απαντά ότι τελικά βοήθησε.

    Δείτε εδώ ολόκληρη τη δημοσκόπηση του Action 24

    Πηγή: cnn.gr

  • Δημοσκόπηση ΕΚΠΑ: Τι γνώμη έχουν οι πολίτες για τα δημόσια πανεπιστήμια
    Δημοσκόπηση ΕΚΠΑ: Τι γνώμη έχουν οι πολίτες για τα δημόσια πανεπιστήμια

    Εν μέσω της συζήτησης για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, το 70% των Ελλήνων αξιολογεί θετικά τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη χώρα μας. Η Πανελλαδική δημοσκόπηση για τα Δημόσια Πανεπιστήμια έγινε για το ΕΚΠΑ και διενεργήθηκε από την εταιρία δημοσκοπήσεων ALCO σε δείγμα 1.000 ατόμων, την περίοδο 8-13 Φεβρουαρίου 2024.

    Όπως αναφέρει το πανεπιστήμιο τα ευρήματα της δημοσκόπησης επιβεβαιώνουν την πρωτοκαθεδρία του ΕΚΠΑ, η οποία άλλωστε καταγράφεται και στην επίτευξη υψηλότερων θέσεων στις διεθνείς κατατάξεις, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύουν το εξαιρετικά ισχυρό θετικό αποτύπωμα που έχει σε όλη την Ελληνική κοινωνία το παλαιότερο και μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας.

    Επιπλέον, το 70% των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην χώρα μας, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης: 1) Το 70% των Ελλήνων αξιολογεί θετικά τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη χώρα μας, ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από την αξιολόγηση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 2) Σε όλους τους δείκτες αναγνωρισιμότητας και κύρους (σε επίπεδο πρώτης αυθόρμητης ανάκλησης) ξεχωρίζει με διαφορά το Ε.Κ.Π.Α., ακολουθούμενο από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 3) Το Ε.Κ.Π.Α. καταγράφει εξαιρετικά υψηλό ποσοστό θετικής γνώμης 78% για το κύρος του και το επίπεδο σπουδών του. 4) Επιπλέον, το Ε.Κ.Π.Α. καταγράφει πολύ υψηλά ποσοστά σε επιμέρους χαρακτηριστικά: Α) Ιστορία / φήμη 88%, Β) Ποιότητα σπουδών 76%, Γ) Υψηλό κύρος πτυχίου 74%. 5) Εξαιρετικά υψηλό ποσοστό 79% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η πρώτη προτεραιότητα της Πολιτείας πρέπει να είναι η ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων. 6) Ως κύρια προβλήματα των δημόσιων Πανεπιστημίων καταγράφονται: η έλλειψη χρηματοδότησης για εκπαιδευτικά προγράμματα και έρευνα, η έλλειψη υποδομών και τα περιστατικά βίας και παραβατικότητας με σχεδόν ισοδύναμα ποσοστά.

    Όλα τα ανωτέρω θα αποτελέσουν στοιχεία για έναν γόνιμο διάλογο στο Ε.Κ.Π.Α. αλλά και συνολικά στα δημόσια Πανεπιστήμια και στην Ελληνική Πολιτεία.

    Δείτε εδώ τα πιο σημαντικά ευρήματα της έρευνας σε γραφήματα: https://hub.uoa.gr/short-poll-public-universities-and-nkua-february-2024/

    Δείτε εδώ αναλυτικά τα πορίσματα της έρευνας: https://hub.uoa.gr/alco-poll-public-universities-and-nkua-february-2024/

    Δείτε εδώ τη δήλωση του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου: https://mediauoagr>

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch