Με την τηλεοπτική του συνέντευξη απόψε ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το κλίμα των επικείμενων συνεδριάσεων των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Στο μεταξύ σημαίνοντα στελέχη που συγκαταλέγονται στους «87» επιμένουν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί την σιωπή εντός του κόμματος, ενώ ο Νίκος Παππάς αρκέστηκε να μιλήσει για τις συμμαχίες με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα στην Γαλλία.
Η συνέχεια απόψε επί της οθόνης
Δύο εβδομάδες έλειψε ο Στέφανος Κασσελάκης στις ΗΠΑ και στο διάστημα αυτό κατάφερε να προκαλέσει πάμπολλες αναταράξεις στην Κουμουνδούρου. Εμπρηστικές διαρροές του περιβάλλοντός του και πρωτόγνωρες αναρτήσεις του ιδίου εναλλάσσονταν με επιθέσεις στον Αλέξη Τσίπρα και με περιοριστικές κινήσεις στην «Αυγή». Αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων είναι το στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ να «βράζει» λίγα 24ωρα πριν συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία την Πέμπτη και η Κεντρική Επιτροπή την Κυριακή.
Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μπροστά του δύο επιλογές, ενώ συνεργάτες του εμφανίζονται σιβυλλικοί αναφορικά με τις προθέσεις του για απόψε το βράδυ. Είτε θα ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά, εκμεταλλευόμενος το δημόσιο βήμα και την μονομερή παρουσίαση των πραγμάτων που προσφέρει μια συνέντευξη, είτε θα ρίξει νερό στο κρασί του και θα επιχειρήσει να λειάνει τις γωνίες του λόγου του.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει πάντως στο πρόσφατο παρελθόν ότι επιθυμεί να εξαντλεί τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, χωρίς να υποχωρεί τελικά από τις προθέσεις του. Αυτή τη φορά, μάλιστα, οι επιθέσεις του έχουν αναβαθμιστεί, οπότε δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ελιγμών. Οι επιθέσεις, ευθείες και έμμεσες, στον Αλέξη Τσίπρα και τους «87» σε συνδυασμό με την υπόσχεσή του για ραγδαίες αλλαγές στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προδιαθέτουν για μία ακόμα σκληρή σύγκρουση στην Κεντρική Επιτροπή, που ίσως υποδαυλιστεί από τις αποψινές του δηλώσεις στην τηλεόραση του Alpha.
Οι «87» βλέπουν σύγκρουση του… ενός
Τα 87 στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής που δημοσίευσαν επιστολή με ιδιαίτερα αυστηρή κριτική προς τον Στέφανο Κασσελάκη, επιλέγουν κατά πως φαίνεται το ρόλο του επιβραδυντή στην ξέφρενη πορεία προς τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ» που οραματίζεται ο πρόεδρός του. Πρόθεσή τους είναι μεν να ασκήσουν κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη για μια σειρά ζητήματα, μεταξύ άλλων και για την επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο επιθυμούν να εμφανιστούν ως υπερασπιστές της παρακαταθήκης του «παλαιού ΣΥΡΙΖΑ» και των γόνιμων εσωκομματικών συζητήσεων.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η Όλγα Γεροβασίλη απέδωσε την όλη ένταση στον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «προφανώς και δεν υπάρχει σύγκρουση στην κορυφή», καθώς «για να υπάρχουν συγκρούσεις πρέπει να είναι παραπάνω από ένας». Συμπλήρωσε μάλιστα πως «ο Στέφανος Κασσελάκης άνοιξε ένα ζήτημα μόνος του με ένα τεχνητό δίλημμα. Δεν έβαλε κανείς θέμα ηγεσίας».
«Ο πρόεδρος άνοιξε μόνος του ένα θέμα ηγεσίας, χωρίς να συντρέχει κανείς λόγος» είπε εξ άλλου, ενώ αναφορικά με την πλατφόρμα Κασσελάκη σημείωσε πως ο Στέφανος Κασσελάκης «έθεσε ένα δίλημμα τεχνητό αλλά και με επικίνδυνες προεκτάσεις, το οποίο έλεγε περίπου ότι “ή δεν θα μιλάτε ή είστε υπονομευτές”». Αναφορικά δε με τα «μαύρα» η αντιπρόεδρος της Βουλή σημείωσε πως «προφανώς αυτό το θέμα ενόχλησε όλους μας, όχι μόνο τον κ. Τσίπρα ο οποίος άλλωστε μερίμνησε να απαντήσει ο ίδιος».
Σύμπτωση απόψεων Κασσελάκη και Παππά για τις συμμαχίες
Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία και η δεύτερη θέση του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» φαίνεται ότι προκαλεί κοινές διαπιστώσεις στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον επικεφαλής του ισχυρού στελεχιακού πόλου, του Νίκου Παππά. Εάν η σύμπτωση απόψεων θα εξελιχθεί κει σε συμμαχία στην Κεντρική Επιτροπή, που πολλοί εκτιμούν ότι θα προκύψει, απομένει να φανεί στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «αχτίδα φωτός» αναφορικά με τη σύμπραξη των αριστερών δυνάμεων στη Γαλλία και συμπλήρωσε πως «με βασικές συμφωνίες σε κρίσιμα ζητήματα, παρά τις υπαρκτές μεταξύ τους διαφωνίες, οι προοδευτικές δυνάμεις της Γαλλίας κατάφεραν να δείξουν τον δρόμο για μία πολιτική βασισμένη στην κοινωνική δικαιοσύνη και την συμπεριληπτικότητα». «Η προσπάθειά τους αποτελεί μοναδική πηγή έμπνευσης για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις σε μια περίοδο που η Ακροδεξιά επελαύνει, με την ανοχή της Δεξιάς» κατέληξε ο Στέφανος Κασσελάκης, επιχειρώντας να διαλύσει τις εντυπώσεις πως δεν επιθυμεί την σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ.
Ο Νίκος Παππάς χρησιμοποίησε αντίστοιχες εκφράσεις, μιλώντας στη Βουλή. Έκανε λόγο για «μία πολύ σοβαρή χαραμάδα ελπίδας» και συμπλήρωσε πως τα κόμματα που συνεργάστηκαν δεν διαλύθηκαν, αλλά «συνέκλιναν σε κοινούς υποψηφίους και κοινό πρόγραμμα»». «Αυτό είναι κάτι που εμείς κοιτάμε με ελπίδα και εσείς με μεγάλη ανησυχία. Είναι εξελίξεις, που θα τις δείτε και στην Ελλάδα πριν η ακροδεξιά σηκώσει κεφάλι και συγκροτηθεί σε δεύτερη δύναμη στη χώρα» είπε χαρακτηριστικά.