Πολιτικά

ΣΥΡΙΖΑ: Η επόμενη μέρα της Κ.Ε., οι απειλές, η δυσφορία και η «γαλλική» κωλοτούμπα του Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Η επόμενη μέρα της Κ.Ε., οι απειλές, η δυσφορία και η «γαλλική» κωλοτούμπα του Κασσελάκη

Στην αίθουσα του ξενοδοχείου όπου συνεδρίαζε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε ένας ελέφαντας, που τα στελέχη του είτε τον αγνοούσαν επιδεικτικά είτε τον έβλεπαν αλλά απέφευγαν να μιλήσουν ευθέως για αυτόν. Ο λόγος για την εμφανή δυσφορία που είχε προκαλέσει στον κομματικό οργανισμό ο Στέφανος Κασσελάκης με τις αναρτήσεις του και την οποία ενέτεινε με τις τοποθετήσεις του το Σάββατο.

Η Κ.Ε. έδειξε ότι το γυαλί έχει ραγίσει

Το κακό κλίμα ήταν εμφανές και η σύγχυση μεγάλη, ως αποτέλεσμα της δυσαρμονίας ανάμεσα στις στοχεύσεις του προέδρου και τις διαθέσεις αρκετών στελεχών. Τα χαμόγελα ήταν λιγοστά, η αμηχανία περίσσευε και η ένταση εκδηλωνόταν όποτε κάποιο στέλεχος ασκούσε κριτική είτε στον πρόεδρο του κόμματος είτε στους διαφωνούντες. Σε αυτό βοηθούσε μια μικρή ομάδα προσώπων, κυρίως μη μελών του οργάνου, που χειροκροτούσε τον Στέφανο Κασσελάκη ή γιούχαρε τους επικριτές του.

Η κριτική που ασκήθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη αφορούσε σειρά επιλογών του και το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο ίδιος δεν θέλησε αρχικά να οξύνει τα πνεύματα και απέφυγε να επαναλάβει διθυραμβικές εκφράσεις. Τελικά η αντιπαράθεση στήθηκε γύρω από την πρόταση των «87» για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για τις συνεργασίες και τις καταστατικές αλλαγές.

Οι πιστοί στον Στέφανο Κασσελάκη συνασπίστηκαν με την ομάδα του Νίκου Παππά και τελικά το αποτέλεσμα που καταγράφηκε ήταν το αναμενόμενο βάσει της ανθρωπογεωγραφίας των στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής. Οι «87» καταγράφηκαν ως ξεχωριστή ομάδα και ξεκινούν από τούδε και στο εξής την οργανωμένη παρέμβασή τους εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Απειλές για διαγραφές και «κάρφωμα» για τα οικονομικά

Ο Στέφανος Κασσελάκης, βέβαια, υπέκυψε τελικά στην επιθυμία του να προκαλέσει τους διαφωνούντες. Αιφνιδιαστικά κατέθεσε τις προτάσεις του για το καταστατικό, που αλλάζουν τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργούν έναν κομματικό οργανισμός στα μέτρα του προέδρου (αναλύονται οι αλλαγές παρακάτω). Επιπρόσθετα φρόντισε να απειλήσει τα στελέχη πως από δω και πέρα θα διαγράφεται όποιος και όποια δεν ακολουθεί πιστά την «γραμμή». Και με πρωτοφανώς ειρωνικό τόνο «απείλησε» τα στελέχη πως οι συνεδριάσεις πλέον θα είναι συχνότατες, ωσάν να τα εκδικείται επειδή ζητούσαν την εύρυθμη λειτουργία των οργάνων.

Στο πνεύμα αυτό, δεν δίστασε να «καρφώσει» σε ζωντανή μετάδοση όλα τα στελέχη του οργάνου για τα χρήματα που συνεισέφεραν μετά το δικό του κάλεσμα. Γνωστοποίησε πως κατατέθηκαν συνολικά 7.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο των χρημάτων που έδωσε ο ίδιος για την Αυγή και τις λοιπές ανάγκες. Έβγαλε στη «σέντρα» τα εκλεγμένα στελέχη και τους καταλόγισε ουσιαστικά πως δεν ενδιαφέρονται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κόμμα τους.

Η Οικονομική Επιτροπή που συγκροτήθηκε αποτελείται από τους Τρύφωνα Αλεξιάδη, Γιώργο Κασσάρα, Νίνα Κασιμάτη, Παναγιώτη Μελαχροινό, Γιώτα Πούλου, Βαγγέλη Σκούφα και Ραλλία Χρηστίδου. Τα περισσότερα είναι στελέχη κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ ο Βαγγέλης Σκούφας έχει κατονομαστεί ως η πηγή των διαρροών πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατέθεσε χρήματα για την Αυγή. Παράλληλα η Ραλλία Χρηστίδου προχώρησε σε εμπρηστική ανάρτηση για τους εργαζόμενους των κομματικών ΜΜΕ. Με αυτά τα δεδομένα οι αποφάσεις για το μέλλον τους προδιαγράφονται σκληρές και θα έχουν την σφραγίδα του Στέφανου Κασσελάκη.

Η Γαλλία και μια ακόμα κωλοτούμπα του Κασσελάκη

Η συζήτηση για τις συνεργασίες στον προοδευτικό χώρο κατέλαβε μεγάλο μέρος των συζητήσεων εντός και εκτός της αίθουσας όπου συνεδρίαζε η Κεντρική Επιτροπή. Ο Στέφανος Κασσελάκης θέλησε να ξεκόψει τις συζητήσεις, φτάνοντας στο σημείο να φέρει ως αντιπαράδειγμα την συνεργασία της ευρύτερης Αριστεράς στην Γαλλία. «Ενώσεις δια της απλής συγκολλήσεως δεν κέρδισαν ποτέ ένα κόμμα που κυβερνά, όσο διεφθαρμένο κι αν ήταν. Ούτε αντιμετώπισαν ποτέ αποτελεσματικά τους κινδύνους που έρχονται από την ακροδεξιά. Ακόμη και στην Γαλλία ο αριστερός συνασπισμός αφαίρεσε από τον Μακρόν κι όχι από την Λεπέν, η οποία πήρε 33%» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον αντίποδα στελέχη των «87» αλλά και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα έφεραν το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» ως παράδειγμα προς μίμηση για την συνεργασία και στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τις διαφορές στην πολιτική συγκυρία. Σήμερα είμαστε όλοι Νέο Λαϊκό Μέτωπο, ανέφεραν χαρακτηριστικά ορισμένα στελέχη στις ομιλίες τους.

Η πραγματικότητα τελικά διέψευσε τον Στέφανο Κασσελάκη, και μάλιστα πανηγυρικά. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κατέλαβε τις περισσότερες έδρες στις βουλευτικές εκλογές, ενώ το κόμμα της Λεπέν ήρθε τρίτο, σύμφωνα με τα exit polls. Χτες το βράδυ στελέχη των «87» σχολίαζαν με ειρωνικό τόνο πως «με βάση την απειλή Κασσελάκη πως θα μας διαγράψει εάν λέμε την άποψή μας, από αύριο θα πρέπει να λέμε ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο απέτυχε στη Γαλλία». Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος μάλιστα προχώρησε σε ανάρτηση στην οποία ανέφερε πως «Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι αυτή που μπορεί να κερδίσει Δεξιά και ακροδεξιά. Η Γαλλία έδειξε τον δρόμο...».

Ο Στέφανος Κασσελάκης από την πλευρά του άλλαξε πάλι γραμμή. Οι προοδευτικές δυνάμεις στη Γαλλία «έδειξαν ότι πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι για να συμφωνήσουμε στην εξεύρεση λύσεων στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες» έγραψε σε ανάρτησή του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται οργανωτικά σε «Κόμμα Κασσελάκη»

Μέχρι την Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββάτου, ο όρος «Κόμμα Κασσελάκη» αποτελούσε ένα είδος μομφής για την τροπή που έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον όμως αποτελεί επισήμως διακηρυγμένο στόχο για τον πρόεδρο του κόμματος και το επιτελείο του. Οι προτάσεις του Στέφανου Κασσελάκη για την οργανωτική διάρθρωση του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να τον μετατρέψουν σε ένα κόμμα με ελάχιστα εκλεγμένα στελέχη, ενώ τα νέα του όργανα θα αποτελούνται κυρίως από πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του προέδρου του κόμματος.

Μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ως οργανισμός είχε αυτοτελή παρουσία και λειτουργία σε σχέση με την κοινοβουλευτική ομάδα, με τα στελέχη του να εκλέγονται στην Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία ανεξάρτητα από το αξίωμα που κατέχουν στη Βουλή ή αλλού. Πλέον όμως ο Στέφανος Κασσελάκης επιδιώκει να καταργηθεί αυτή η αρχή καθώς:

  • Το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών των 21 μελών, που θα αντικαταστήσει την Πολιτική Γραμματεία, θα αποτελείται από 5 ή 6 στελέχη (Πρόεδρος ή/και Πρόεδρος Κ.Ο., Γραμματέας, Συντονιστής Οργανωτικού, Γραμματέας Κ.Ο., Διευθυντής Κ.Ο.), ενώ τα υπόλοιπα 15 ή 16 θα θητεύουν στο όργανο εκ περιτροπής και θα είναι κατά το ήμισυ βουλευτές και κατά το ήμισυ συντονιστές τμημάτων. Σύμφωνα με πρόσωπα δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη, αυτά τα μέλη του οργάνου θα ορίζονται από τον πρόεδρο του κόμματος.
  • Το Εθνικό Συμβούλιο Μελών των 201 μελών, που θα αντικαταστήσει την Κεντρική Επιτροπή, θα αποτελείται αφενός από 40 μέλη που θα είναι συντονιστές και αναπληρωτές συντονιστές Περιφερειακών Επιτροπών. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν διευκρίνισε την διαδικασία με την οποία θα προκύπτουν τα υπόλοιπα 160. Το όργανο αυτό θα συνεδριάζει μόνο δύο φορές το χρόνο, ενώ η Κεντρική Επιτροπή έπρεπε να συνεδριάζει τακτικά τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες.
  • Οι Δημοτικές Επιτροπές Μελών θα αντικαταστήσουν τις Οργανώσεις Μελών. Μέχρι σήμερα το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε την ύπαρξη Δημοτικών Συντονιστικών Επιτροπών, ωστόσο δεν γνωρίζουμε εάν θα κληρονομήσουν τις ίδιες αρμοδιότητες ούτε το πώς θα προκύπτουν τα όργανά τους. Οι Ο.Μ. πλέον θα είναι κυρίως ψηφιακά φόρουμ συζητήσεων για το πρόγραμμα, ενώ θα φροντίζουν για τη διοργάνωση των εσωκομματικών δημοψηφισμάτων και των προκριματικών εκλογών.
  • Οι Περιφερειακές Επιτροπές θα αντικαταστήσουν τις Νομαρχιακές Επιτροπές
  • Θεσμοθετείται η Εθνική Συνέλευση Μελών, που θα αντικαταστήσει το Τακτικό Συνέδριο. Ο Στέφανος Κασσελάκης προτείνει το 10% των συνέδρων να προκύπτουν από κλήρωση, προφανώς σε μια προσπάθεια να μειώσουν την επίδρασή τους οι κάθε λογής ομάδες εντός του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης επιθυμεί κατά τα φαινόμενα να μετατοπίσει το κέντρο βάρους του ΣΥΡΙΖΑ από την Κουμουνδούρου στη Βουλή. Παράλληλα, τα κορυφαία όργανα θα αποτελούνται από κυρίως διορισμένα μέλη, ενώ το «εθνικό Συμβούλιο Μελών», που κατά πάσα πιθανότητα θα έχει αρκετούς εκλεγμένους, θα συνεδριάζει πολύ αραιά. Έτσι ο ίδιος ο πρόεδρος και το επιτελείο του θα έχουν ουσιαστικά τον απόλυτο έλεγχο των πολιτικών διαδικασιών αι αποφάσεων.

Απομένουν βέβαια να ξεκαθαριστούν σημαντικές λεπτομέρειες για την λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις βαθμίδες. Ωστόσο τα στενά χρονικά περιθώρια (το Καταστατικό Συνέδριο θα συγκληθεί στις αρχές Οκτωβρίου) δείχνουν πως το επιτελείο Κασσελάκη έχει ήδη καταλήξει στις περισσότερες κρίσιμες αποφάσεις του.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup