Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να οραματίζεται την επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ στο καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου - ακόμα και τη μετονομασία του - ωστόσο δεν είναι όλο το κόμμα πρόθυμο να τον ακολουθήσει, ανεξαρτήτως αν οι αλλαγές στις οποίες θέλει να προχωρήσει θα είναι ή όχι πλειοψηφικές.
Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις επιμένουν ότι πολύ δύσκολα η αξιωματική αντιπολίτευση θα φτάσει ενωμένη ως το συνέδριο, εκτιμώντας πως θα ζήσουμε μια νέα διάσπασή της νωρίτερα.
«Γίνονται πράγματα που δεν έχουν γίνει πουθενά αλλού στον κόσμο, σε κανένα άλλο κόμμα», δηλώνουν χαρακτηριστικά στο CNN Greece αρκετά μικρομεσαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία δεν έχουν πειστεί για τη διάθεση συλλογικότητας στη λήψη αποφάσεων από τον κ. Κασσελάκη ούτε για το ότι θα νουθετήσει τα τρολς που λειτουργούν σαν άτυπος διαδικτυακός στρατός του ζητώντας τα «κεφάλια» όσων αμφισβητούν τις επιλογές του.
Το ότι, άλλωστε, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χθεσινή (Παρασκευή) ραδιοφωνική του συνέντευξη προανήγγειλε τη διαγραφή του Χρήστου Σπίρτζη, την ίδια ώρα που άφηνε νέες αιχμές σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα για την οικονομική διαχείριση επί προεδρίας του δεν θεωρούνται από τις ίδιες πηγές ενθαρρυντικά σημάδια πως έχει καταλάβει τα λάθη του και προσπαθεί να τα διορθώσει.
Από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού επικρατεί σιγή ασυρμάτου, αλλά όχι για πολύ ακόμα όπως σημειώνουν με νόημα οι γνωρίζοντες.
Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ζητά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, στον οποίο χρεώνει την απώλεια 1.567 δισ. ευρώ σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου από τη διαχείριση τραπεζικών κι επιχειρησιακών χαρτοφυλακίων.
Στην Κουμουνδούρου, επίσης, παρατηρούν πως η σύγκρουση με τη διαπλοκή που έχει ξεκινήσει η ηγεσία της έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο σύστημα Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα, όπως λένε, να επιχειρείται- εκτός των άλλων- διαστρέβλωση με κάθε τρόπο.
Σε αυτό το πλαίσιο απάντησε κι ο Νίκος Παππάς σε δημοσιεύματα τα οποία ερμηνεύουν δηλώσεις του υπέρ ενός πέμπτου τραπεζικού πυλώνα ως διαφοροποίηση από τον κ. Κασσελάκη.
Συνεργάτες του τομεάρχη Οικονομικών και Οικονομίας αντιπαραβάλλουν την τοποθέτησή του για πέμπτο τραπεζικό πυλώνα με διαφάνεια, προστασία των δικαιωμάτων του Δημοσίου και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με όσα έχει πει ο κ. Κασσελάκης πως «όχι απλώς θέλουμε τον ανταγωνισμό, αλλά και την προσέλκυση και νέων κεφαλαίων για να δημιουργηθούν νέες συστημικές, αλλά κυρίως μη συστημικές τράπεζες» προκειμένου να καταδείξουν ότι δεν υπάρχουν μεταξύ τους διαφοροποιήσεις.
Πηγή: Cnn.gr