Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στην εκπομπή "Τώρα μαζί" του OPEN TV.
Για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ανέφερε:
«Πέρασαν 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και η πληγή παραμένει ανοικτή για την Ελλάδα και για τον ελληνισμό. Η Λευκωσία είναι η μοναδική διαιρεμένη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, δηλαδή υπάρχει στην Ευρώπη μια χώρα που είναι διχοτομημένη και υπό κατοχή. Δεν ξεχνάμε τους νεκρούς, τους αγνοούμενους, τους πρόσφυγες. Υποστηρίζουμε σθεναρά τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, με βάση το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Αυτό ζητάει η Ελλάδα και η Κύπρος, μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.
Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν και τις τουρκικές φιέστες, αυτές είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες. Προσβάλλουν για μια ακόμη φορά τη μνήμη των θυμάτων της τουρκικής εισβολής. Δεν επιτρέπεται να μιλάει περί ειρηνευτικής εκστρατείας, πρόκειται για εισβολή και κατοχή. Δολοφονήθηκαν άνθρωποι, ενώ άλλοι είναι ακόμα εκτοπισμένοι και υπάρχουν χιλιάδες πρόσφυγες. Με τις δηλώσεις του, ο κ. Ερντογάν αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία δεν εγκαταλείπει την νέο-οθωμανική προσέγγισή της. Την καλούμε να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να εφαρμόσει τις διεθνείς αποφάσεις που αφορούν βεβαίως και την επανένωση του νησιού.»
Σχετικά με το πως πρέπει να αντιδράσει η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις, σημείωσε:
«Καλούμε την κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα, να προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες, να υπάρξει σθεναρή αντίδραση απέναντι στη νέα αυτή τουρκική πρόκληση. Πρέπει να δούμε συνολικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις που είναι και σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε τους συμμάχους μας.
Είμαστε χώρα της ΕΕ, η Κύπρος είναι επίσης χώρα της ΕΕ, άρα και οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα πρέπει να ενεργοποιηθούν, ώστε να πιέσουμε όλοι μαζί την Τουρκία να επανέλθει στη νομιμότητα. Επιπλέον, θα πρέπει να απαντήσει ο Πρωθυπουργός για τις αιτιάσεις του κ. Ερντογάν, ότι υπήρξε μια διαφορετική προσέγγιση από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας. Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.»
Για το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στον Έβρο, επισήμανε:
«Θα πρέπει οι Έλληνες πολίτες να γνωρίζουν τι ακριβώς συνέβη και τέθηκε σε διακινδύνευση η ζωή ενός Έλληνα πολίτη-συνοριοφύλακα. Είναι πυροβολισμός από την τουρκική πλευρά. Εμπλέκεται το επίσημο κράτος της Τουρκίας; Είναι από κυκλώματα διακίνησης; Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό και δυστυχώς η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να διαχειριστεί το ζήτημα και να δώσει απαντήσεις.»
Για την επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τόνισε:
«Το Σύνταγμα της Ελλάδας απαιτούσε μέχρι πρόσφατα, την ευρεία συναίνεση και συνεννόηση του πολιτικού συστήματος στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, γιατί πράγματι στο πρόσωπο της/του Προέδρου καθρεπτίζεται η ενότητα του ελληνικού λαού. Αυτό πλέον έχει αλλάξει, παρ’ όλα αυτά το κόμμα της ΝΔ μάλλον αντιμετωπίζει προβλήματα, γιατί μέχρι πρόσφατα δεν είχε ξεκινήσει κουβέντα για την επόμενη προεδρική εκλογή. Αυτή η συζήτηση για το ποιος/ποια θα διαδεχτεί -αν διαδεχτεί- τη σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεκίνησε από την εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Καραμανλή να έχουν ενστάσεις και να καταθέτουν την αντίθεσή τους σχεδόν στο σύνολο της πολιτικής της κυβέρνησης. Επομένως, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει πρόβλημα, κάτι που προέκυψε και από την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της, όπου και εκεί υπήρξαν αντιδράσεις και τέθηκε από τους Βουλευτές της ζήτημα για την υποψηφιότητα του/της Προέδρου της Δημοκρατίας, από την πλευρά της ΝΔ.»
(Δελτίο Τύπου)