Μετά τα διαδικτυακά «αγαπητέ Νίκο» και «αγαπητέ Στέφανε», στη Βουλή διαμορφώθηκε (μετά από καιρό) ένα ενιαίο μέτωπο κατά της κυβέρνησης. Αφορμή στάθηκε η νομοθετική πρωτοβουλία του Άδωνι Γεωργιάδη για την επίταξη των ιατρών, στην οποία βρέθηκαν απέναντι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ.
«Φούντωσαν» οι συζητήσεις στους διαδρόμους της Βουλής
Και μάλιστα στήριξαν από κοινού ένσταση αντισυνταγματικότητας, ψέγοντας την κυβέρνηση για τις προωθούμενες διατάξεις. Η κοινή στάση έδωσε φούντωσε τις συζητήσεις στους διαδρόμους της Βουλής, ειδικά μετά την ανταλλαγή φιλοφρονήσεων με αφορμή Κυπριακό και ιδιαίτερα του φλέγοντος ζητήματος των Κύπριων αγνοουμένων.
Θυμίζουμε ότι τότε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει συγχαρητήρια στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την πρωτοβουλία του να συναντήσει τη Χαρίτα Μάντολες. Ενώ σε άλλο σημείο της ανάρτησής του κάνει είχε κάνει έκκληση προς τον Νίκο Ανδρουλάκη να θέσει το ζήτημα των Κύπριων αγνοουμένων στους ευρωσοσιαλιστές, την οποία στη Χαριλάου Τρικούπη υποδέχτηκαν με ικανοποίηση.
«Έχει αναδειχθεί η αντισυνταγματικότητα της διάταξης του άρθρου 65 που υπάρχει στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την κύρωση που προβλέπει τη διακοπή της συνταγογράφησης σε γιατρούς. Και γιατί είναι αντισυνταγματική; Γιατί αντιβαίνει προφανώς στην αρχή και της ισότητας και της αναλογικότητας που είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένες», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός.
«Με την κατάπτυστη διάταξη του άρθρου 65 του νομοσχεδίου, για το οποίο αιτούμαστε ονομαστική ψηφοφορία και υποβάλαμε ένσταση αντισυνταγματικότητας, η Κυβέρνηση κάνει πράξη τις απειλές της απέναντι στους ιδιώτες ιατρούς που καλεί να καλύψουν τα κενά του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αφήνει τους γιατρούς εκτός συμβάσεων ΕΟΠΠΥΥ και εκτός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τιμωρεί γιατρούς και πολίτες για τις δικές της ανεπάρκειες», προσέθεσε η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη.
Μάλιστα, τόσο ο Σωκράτης Φάμελλος όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης επιτέθηκαν με σφοδρότητα στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τη συγκεκριμένη διάταξη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι «η κατάσταση οδηγεί σε αδιέξοδο εις βάρος των ασθενών και η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Οι πολιτικές της υποτιμούν και εγκαταλείπουν το δημόσιο σύστημα υγείας, αφήνοντας το ΕΣΥ να καταρρεύσει», ενώ ο κ. Φάμελλος συμπλήρωσε ότι «με τις πολιτικές σας κύριοι της Κυβέρνησης οι ανισότητες εντείνονται και διευρύνονται. Το ΕΣΥ απαξιώνεται μέρα με τη μέρα. Και τώρα, έρχεστε και καταρρακώνετε τον τομέα της ψυχικής υγείας και ισοπεδώνετε τις δομές απεξάρτησης. Και όλα αυτά σε βάρος των αναγκών της κοινωνίας».
Με άλλα λόγια, τα δύο κόμματα βρέθηκαν σε κοινή γραμμή ως προς το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και γενικά την κατάσταση στο ΕΣΥ αλλά το ερώτημα είναι εάν ήταν κάτι… συγκυριακό.