Πολιτικά

ΣΥΡΙΖΑ: Οι διαγραφές στη μέγγενη των εσωκομματικών ισορροπιών - Οι περιπτώσεις Πολάκη και Σπίρτζη δείχνουν το ρήγμα

ΣΥΡΙΖΑ: Οι διαγραφές στη μέγγενη των εσωκομματικών ισορροπιών - Οι περιπτώσεις Πολάκη και Σπίρτζη δείχνουν το ρήγμα

Το τελευταίο διάστημα η λέξη «διαγραφή» χρησιμοποιείται ασυνήθιστα συχνά στον ΣΥΡΙΖΑ. Δύο είναι τα πρόσωπα που έχουν πρωταγωνιστήσει στην σχετική συζήτηση, ο Παύλος Πολάκης και ο Χρήστος Σπίρτζης. Ο πρώτος διεγράφη από την Κ.Ο. με εισήγηση Κασσελάκη, ενώ για τον δεύτερο συνεδρίασε χτες διαδικτυακά η Επιτροπή Δεοντολογίας, μετά από αίτημα 70 μελών του κόμματος.

Οι δυο περιπτώσεις διαφέρουν ως προς την διαδικασία, ωστόσο, αναδεικνύουν το χάσμα ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τους επικριτές του.

Τι προβλέπει το καταστατικό για τις διαγραφές

Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει διατάξεις για τις κυρώσεις προς μέλη του, ενώ σε κάθε συνέδριο εκλέγεται Επιτροπή Δεοντολογίας που εξετάζει το κάθε ζήτημα. Τα μέλη του οργάνου πρέπει να είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για τουλάχιστον πέντε χρόνια, ενώ στο τελευταίο συνέδριο του περασμένου Φεβρουαρίου εξελέγησαν οι Γιάννης Μπενίσης, που αναδείχθηκε και πρόεδρός της, καθώς και οι Κώστας Αντωνιάδης, Χριστίνα Αντωνοπούλου, Τόνια Δαμίγου, Έφη Ζήση, Θόδωρος Καλογήρου, Σωτήρης Κοντονάσιος, Δημήτρης Μάρδας, Μαργαρίτα Μπουραντά, Μανώλης Παναγιωτάκης, Κατερίνα Παπαθεοδώρου, Στέλιος Παππάς, Ελένη Σακισλή, Φιλήμονας Ρούσσος και Ζωή Χωματά.

Τα μέλη του οργάνου σχηματίζουν μια υπο-επιτροπή που επιλαμβάνεται του εκάστοτε θέματος και εξετάζουν τόσο τις καταγγελίες που αφορούν ένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καλούν και το ίδιο το εγκαλούμενο μέλος ώστε να παράσχει εξηγήσεις. Έπειτα διαμορφώνεται μια πρώτη εισήγηση για την κάθε υπόθεση και -εάν συντρέχει λόγος- τις ποινές που θα πρέπει να επιβληθούν. Οι πιθανές ποινές είναι τέσσερις: Σύσταση, Επίπληξη, Αναστολή της ιδιότητας του μέλους για έως έναν χρόνο και Διαγραφή.

Στις περιπτώσεις που η Επιτροπή εισηγείται την Αναστολή ή τη Διαγραφή, τότε ζητά τη γνώμη του ανώτατου οργάνου στο οποίο συμμετέχει το ελεγχόμενο μέλος. Έπειτα αποφασίζει τελεσίδικα με πλειοψηφία 2/3 των μελών της.

Αρνήθηκε να παρευρεθεί στη χθεσινή συνεδρίαση ο Σπίρτζης

Η Επιτροπή Δεοντολογίας συνεδρίασε εχτές με αντικείμενο την επιστολή 70 μελών του ΣΥΡΙΖΑ, που κατήγγειλαν τον Χρήστο Σπίρτζη και ζητούσαν την διαγραφή του. Επρόκειτο για μέλη που χαρακτηρίζονταν ως «υπερκασσελακικοί» και προέρχονταν κυρίως από δύο οργανώσεις της Ανατολικής Αττικής και καταλόγιζαν τον Χρήστο Σπίρτζη αντικομματική και αντικαταστατική συμπεριφορά και τον κατηγορούσαν πως ακολουθεί «ατομική ατζέντα αμφισβητώντας ανοιχτά τόσο την επάρκεια του νεοεκλεγέντος Προέδρου».

Ο Χρήστος Σπίρτζης έλαβε την 1η Αυγούστου επιστολή από την Επιτροπή Δεοντολογίας προκειμένου να απαντήσει στις αιτιάσεις των 70 μελών. Το μέλος της ΚΕ απέστειλε απαντητική επιστολή την επομένη, αφήνοντας αιχμές κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για τακτικισμό, για «πιθανές πιέσεις» που έχει δεχτεί η επιτροπή καθώς και για «ζήλο» που επιδεικνύουν τα μέλη της Επιτροπής ως προς το χρονοδιάγραμμα της συνεδρίασης «σε χρόνο που απουσιάζει ακόμη και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Γνωστοποίησε την πρόθεση του να μην παρευρεθεί στην συνεδρίαση της Επιτροπής και δημοσίως, επισημαίνοντας μάλιστα (ΕΡΤ) πως «αν διαγραφώ για τους λόγους της καταγγελίας, επειδή δηλαδή είπα την άποψή μου, θα είναι μεγάλη μου τιμή». Σημείωσε, δε, πως θα απαντήσει στην επιστολή των 70 εντός του Αυγούστου, όταν θα έχει ο ίδιος διαθεσιμότητα, καθώς «δυστυχώς αυτή την περίοδο, εκτός από την εργασία μου, ασχολούμαι με την δικογραφία της υπόθεσης των υποκλοπών, των οποίων, όπως γνωρίζετε, υπήρξα θύμα παρακολούθησης».

Ξένο σώμα για την ηγεσία ο Σπίρτζης

Ο Χρήστος Σπίρτζης αποτελεί για την ηγεσία της Κουμουνδούρου ξένο σώμα εδώ και μήνες. Το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη έχει άλλωστε προχωρήσει στο πρόσφατο παρελθόν σε διαρροές, με τις οποίες έθετε μάλιστα το ερώτημα εάν το μέλος της Κ.Ε. ψήφισε καν ΣΥΡΙΖΑ. Έχει επίσης καταγραφεί στην πρόσφατη εσωκομματική ιστορία το περίφημο μήνυμα που έλαβε ο λογογράφος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μωραΐτης, από συνεργάτη του Στέφανου Κασσελάκη, πως «Αύριο πρέπει να τον φάει», ήτοι να τον διαγράψει από τις τάξεις του κόμματος.

Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης είχε ουσιαστικά νίψει τας χείρας του για το ζήτημα, αφήνοντας το όλο ζήτημα να εξελιχθεί, σε μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στον Χρήστο Σπίρτζη. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ από τη μεριά της άφησε εχτές αιχμές κατά του Χρήστου Σπίρτζη, λέγοντας ότι «εξ όσων αντιλήφθηκα από τις χθεσινές δηλώσεις του, θεωρεί ότι δεν είναι τόσο σημαντικό να δώσει εξηγήσεις στην Επιτροπή Δεοντολογίας και ότι είναι καλύτερα, να εκφράζει τις απόψεις του για μείζονα ζητήματα δημοσίως». Η Βούλα Κεχαγιά σημείωσε πως «είναι θέμα του κ. Σπίρτζη, αλλά και της Επιτροπής Δεοντολογίας πώς θα αξιολογήσει τη μη προσέλευση του, και το όλο θέμα που έχει προκύψει μετά την καταγγελία που έχει γίνει».

«Δείκτης» για το εσωκομματικό τοπίο η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας

Το ποια θα είναι η εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας για το κομματικό μέλλον του Χρήστου Σπίρτζη (αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες εκτός απροόπτου) θα δείξει αφενός τις διαθέσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των επικριτών της. Αφετέρου, δε, θα είναι και μια ισχυρή ένδειξη της ισχύος του μετώπου ΚασσελάκηΠολάκη.

Ανάμεσα στα 70 μέλη που υπέγραψαν την καταγγελία κατά Σπίρτζη, υπάρχουν και πρόσωπα που κατόπιν άσκησαν κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη για την διαγραφή Πολάκη από την Κ.Ο.. Ανάμεσά στους υπογράφοντες βρισκόταν και το μέλος της Κ.Ε. Λεωνίδας Μπεχράκης, ο οποίος στα τέλη Ιουλίου συνυπέγραψε κείμενο μαζί άλλα μέλη του οργάνου, με τους Μιχάλη Γιαπιτζή Μιχάλης, Θανάση Οικονόμου, Μαύρα Σαραντοπούλου και Μάρκο Χατζησάββα. Στο κείμενό τους υπερασπίζονταν τον Παύλο Πολάκη, λέγοντας πως «η πρόσφατη απομάκρυνσή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, μόνο κακούς οιωνούς επιφυλάσσει για την πορεία του κόμματος, ενώ πλέον παίρνει διαστάσεις πάνδημης απαίτησης η άμεση αναίρεσή της».

Τα πέντε μέλη της Κ.Ε. ουσιαστικά ζητούσαν από τον Στέφανο Κασσελάκη να μην διστάσει να προχωρήσει στις καταστατικές αλλαγές που έχει προαναγγείλει, πιέζοντάς τον «να προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές αλλαγές και αντικαταστάσεις στελεχών στον οργανωτικό τομέα και όπου αλλού κρίνει».

Όχι τυχαία στα «μαλακά» ο Πολάκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως έχει επιφυλάξει τελείως διαφορετική τύχη στον Παύλο Πολάκη, το έτερο πρόσωπο που το όνομά του σχετίστηκε με τον όρο «διαγραφή». Η απόφαση για απομάκρυνσή του από την Κ.Ο. του κόμματος αποδείχτηκε μόνο κίνηση εντυπωσιασμού, καθώς λίγες ώρες αργότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να επισημάνει ενώπιον των βουλευτών του ότι ο βουλευτή Χανίων είναι και θα παραμείνει μέλος του κόμματος.

Με την τακτική του ο Στέφανος Κασσελάκης έδωσε ουσιαστικά το ελεύθερο στον Κρητικό βουλευτή να εξαπολύει επιθέσεις κατά πάντων, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να κινδυνεύει με περαιτέρω κυρώσεις. Από τη στιγμή που διεγράφη από την Κ.Ο. ο Παύλος Πολάκης έχει καταγγείλει μεταξύ άλλων πως υπήρχε στόχευση άλλων στελεχών να απομακρυνθεί από το κόμμα, ενώ έχει κατηγορήσει και την βουλεύτρια Αθηνά Λινού πως λάμβανε απευθείας αναθέσεις από εκλεγμένους της ΝΔ.

Ο βουλευτής Χανίων απευθυνόμενος στους εσωκομματικούς του αντιπάλους έδωσε πρόσφατα ραντεβού στο συνέδριο. Αυτός είναι άλλωστε ο σημαντικότερος σταθμός για τον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς επιδιώκει να θεμελιώσει ένα κόμμα με ελάχιστους εκλεγμένους στα όργανα και με δικό του έλεγχο στη λήψη πολιτικών και οργανωτικών αποφάσεων. Και δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει σημαντικούς συμμάχους στην βάση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον Παύλο Πολάκη και τους υποστηρικτές του.

Εσωκομματικοί επικριτές του Στέφανου Κασσελάκη, όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Κώστας Ζαχαριάδης, έχουν επιλέξει μια διαφορετική τακτική σε σχέση με εκείνη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του Χρήστου Σπίρτζη. Προκάλεσαν ευθέως ή εμμέσως τον πρόεδρο του κόμματος να προχωρήσει σε παραπομπή του Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ειδάλλως η διαγραφή του από την Κ.Ο. αποτελεί «κενό γράμμα». Με αυτόν τον τρόπο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να δείξουν ότι στην πραγματικότητα ο Στέφανος Κασσελάκης είναι εκείνος που υποδαυλίζει την ένταση και την εσωστρέφεια στην Κουμουνδούρου και υποσκάπτει την ενότητα στα θεμέλια του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup