Ολοκληρώθηκε και τυπικά το Σάββατο (10/8) το χρονικό μιας προαναγγελθείσας παραίτησης έπειτα από την επίσημη ανακοίνωση του Οθωνα Ηλιόπουλου: Ο πρώην πια βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε παράλληλα με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής να δοθεί η έδρα του στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη.
Μια κίνηση, που όπως παρατήρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN ο Χρήστος Τσιγουρής, αποτελεί θερινό αιφνιδιασμό του Στέφανου Κασσελάκη προς όσους τον αμφισβητούν προσκειμένου αυτός να εισέλθει και να προεδρεύσει της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Η επιστολή παραίτησης του Όθωνα Ηλιόπουλου
Με την επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής και στον κ. Κασσελάκη αναφέρει ότι έχει αναλάβει ουσιαστικά πολλές υποχρεώσεις, ότι συμμετείχε ενεργά σε όλες τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο επειδή απαιτείται μεγαλύτερη παρουσία στη Βουλή και καθημερινή και άρα μεγαλύτερη παραμονή στην Ελλάδα: «ο ίδιος αντιμέτωπος με αυτές τις φυγόκεντρες δυνάμεις και με αίσθηση ευθύνης για τις υποχρεώσεις που έχω αναλάβει, υποβάλλω την άμεση παραίτησή μου από τη θέση του βουλευτή Επικρατείας, Ευελπιστώ ότι η πράξη της παραίτησής νου δεν θα στερήσει από τους συμπατριώτες μου στο εξωτερικό τη δυνατότητα εκπροσώπησης τους, μιας και παραιτούμαι υπέρ του ετέρου απόδημου Έλληνα του ψηφοδελτίου μας, του εκλεγμένου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη. Θεωρώ ότι η σκέψη μου αντανακλά και τη βούληση των χιλιάδων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στο εξωτερικό που θα ήθελαν η «φωνή» τους στην ελληνική Βουλή να είναι ένας από αυτούς».
Δίνει τη σκυτάλη
Σύμφωνα με τον Χρήστο Τσιγουρή και τα όσα μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο του OPEN, o κ. Ηλιόπουλος ουσιαστικά επιδιώκει να περάσει τη σκυτάλη της εκπροσώπησης των αποδήμων ψηφοφόρων στον κ. Κασσελάκη ενώ με βάση τη σειρά εκλογής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ μεσολαβούν τέσσερα πρόσωπα μέχρι τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρόκειται για την Πόπη Τσαπανίδου, τον Μιχάλη Καλογήρου, την Τζένη Λειβαδάρου, τον Αθανάσιο Τσακρή και την Ζωρζέτα Λάλη.
Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος προς τη Βουλή για τον Στέφανο Κασσελάκη, δεν προμηνύεται καθόλου εύκολος: Και αυτό γιατί θα πρέπει και οι τέσσερις προαναφερόμενοι να κληθούν να ορκιστούν και να αρνηθούν την έδρα. Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι η Λάλη μεν, παλαιότερα είχε διαμηνύσει μέσω του ethnos.gr, ότι δεν πρόκειται να παραδώσει την έδρα, μολονότι έχει απομακρυνθεί από τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ και στήριξε τη Νέα Αριστερά στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Ο κ. Τσακρής δε, έχει προσχωρήσει στον ΚΟΣΜΟ του Πέτρου Κόκκαλη.
Σε κάθε περίπτωση, συνεργάτες του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα διευκρίνισαν τα εξής:
- Η παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα είναι, βάσει του Συντάγματος, δικαίωμα του βουλευτή. Άπαξ και υποβληθεί δεν ανακαλείται.
- Την παραίτηση ακολουθεί η ανακοίνωσή της στην Ολομέλεια της Βουλής. Μετά την ανακοίνωση ακολουθεί η πλήρωση της έδρας σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία. Εν προκειμένω θα κληθεί να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα η πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π.Τσαπανίδου.
Τυπικά, σύμφωνα με αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές, η διαδικασία παραπέμπεται για όταν ανοίξει τυπικά η Βουλή, καθώς πρέπει να ανακοινωθεί στην ολομέλεια η παραίτηση Ηλιοπουλου και ακολούθως η ορκομωσία Τσαπανίδου ακόμα κι αν η ίδια έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τότε ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τα καθήκοντα της. Το ίδιο προφανώς ισχύει και για τους υπόλοιπους επιλαχόντες.
Πίεση από Κασσελάκη
Ο κ. Κασσελάκης ουσιαστικά μεταφέρει την πίεση δια του κ. Ηλιόπουλου σε όσους σχεδιάζουν να διατυπώσουν άρνηση να παραδώσουν την έδρα. Και να καταφέρει τελικά να μπει στη Βουλή και να είναι αυτός, αντί του Σωκράτη Φάμελλου ο πρόεδρος της Κ.Ο. σε μια προσπάθεια -όπως εξήγησε ο Χρήστος Τσιγουρής- ενδυνάμωσης της θέσης του την ώρα που κορυφώνεται η γκρίνια της εσωτερικής αντιπολίτευσης ενώ έρχεται και ένα κρίσιμο καταστατικό Συνέδριο για το οποίο έχουν αρχίσει να σημειώνονται ισχυροί κραδασμοί στην Κουμουνδούρου
Πηγή: ethnos.gr