Πολιτικά

ΣΥΡΙΖΑ: Εντείνεται η αμφισβήτηση στον Κασσελάκη – Διπλό χτύπημα Πολάκη, «87» και ραντεβού στην Κεντρική Επιτροπή

ΣΥΡΙΖΑ: Εντείνεται η αμφισβήτηση στον Κασσελάκη – Διπλό χτύπημα Πολάκη, «87» και ραντεβού στην Κεντρική Επιτροπή

«Φωτιά» στο εσωκομματικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ βάζει το διπλό «χτύπημα» του Παύλου Πολάκη που έθεσε σαφέστατα ζήτημα ηγεσίας, αλλά και η αποχώρηση 8 στελεχών της ομάδας των «87» που είναι κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, ασκώντας κριτική στο Στέφανο Κασσελάκη εφ’ όλης της ύλης.

Διπλό «χτύπημα»

Το κλίμα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκρηκτικό, με τον Παύλο Πολάκη να κάνει την αρχή: Αφού νωρίτερα την Τετάρτη ο ανεξάρτητος βουλευτής – παραμένει ωστόσο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – είχε προϊδεάσει για τις προθέσεις του, έριξε την πρώτη βόμβα, θέτοντας ζήτημα ηγεσίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Πολάκης σύμφωνα με πληροφορίες τόνισε πως «χρειάζεται πρόγραμμα και μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία», και σημείωσε στη συνέχεια πως «η σημερινή ηγεσία δεν μπορεί». Ο ίδιος δήλωσε μάλιστα «παρών» λέγοντας κατά τις ίδιες πηγές πως «θα φανεί χρήσιμος». Ο κ. Κασσελάκης φέρεται δε να ανταπάντησε πως «δεν σηκώνω το γάντι, όποιος θέλει να κάνει μομφή στην Κεντρική Επιτροπή».

Το ενδιαφέρον όσον αφορά τα όσα είπε ο κ. Πολάκης ,στρέφεται στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου: Και αυτό γιατί πιθανή πρόταση μομφής σε βάρος του κ. Κασσελάκη θα μπορούσε να προχωρήσει εάν συγκέντρωνε τις υπογραφές 151 μελών από τα 300 που απαρτίζουν την Κεντρική Επιτροπή.

Δεύτερο μέτωπο για τον Κασσελάκη, η αποχώρηση οκτώ στελεχών της ομάδας των «87» οι οποίοι είναι κοντά στον Αλέξη Τσίπρα: Πρόκειται για τους: Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζωή Καρκούλια και η Ελένη Συμεωνίδου.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η Κάτια Φωτιάδου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, κατά τη συνεδρίαση της ΠΓ, τα οκτώ στελέχη φέρονται να διαφώνησαν με τη στάση του Παύλου Πολάκη απέναντι στην Αθηνά Λινού, με το ενδεχόμενο κοινού μετώπου απέναντι στον κ. Κασσελάκη να απομακρύνεται.

Κατά πληροφορίες η Όλγα Γεροβοασίλη φέρεται να είπε σε αυτό το πλαίσιο πως «ο Παύλος, όποια στοιχεία είχε, έπρεπε να τα φέρει να τα εξετάσουμε στο κόμμα και όχι να μάθουμε το θέμα μέσω διαδικτύου και με τρολς που τα αναπαράγουν».

Ωστόσο, ασκήθηκε έντονη κριτική σε βάρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για σειρά πολιτικών επιλογών, αλλά και για τους χειρισμούς του αναφορικά με τα κομματικά ΜΜΕ. Αντιπαράθεση ξέσπασε δε όταν η Ράνια Σβίγγου φέρεται να έθεσε το θέμα της παραίτησης του Όθωνα Ηλιόπουλου από τη θέση του βουλευτή Επικρατείας, ώστε να βρεθεί στη Βουλή ο κ. Κασσελάκης.

Τα 8 στελέχη τελικά αποχώρησαν, δημοσιεύοντας ένα κείμενο – καταπέλτη, με το οποίο ασκείται εφ όλης της ύλης κριτική στον κ. Κασσελάκη: Καταγγέλλουν δε κλίμα εσωστρέφειας αλλά και «δολοφονία χαρακτήρων«, που το μόνο «που υπηρετούν είναι την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την συντήρηση».

Τι απαντά η Κουμουνδούρου

Κομματικές πηγές, θέλοντας να ρίξουν τους τόνους, πηγές της Κουμουνδούρου, ανέφεραν ότι στη συνεδρίαση έγινε «καλόπιστη συζήτηση», με τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ του κόμματος.

Ακολούθως, για το θέμα που έθεσαν οι οκτώ, ότι στην εισήγηση του προέδρου δεν δόθηκαν στοιχεία για τα οικονομικά του κόμματος και των κομματικών μέσων ενημέρωσης, αναφέρουν ότι «για τα οικονομικά έχουν δοθεί αναλυτικά στοιχεία όλο τον τελευταίο χρόνο». Σημείωσαν δε, ότι «οι εργαζόμενοι στο κόμμα έχουν μειωθεί από 72 σε 68».

Οι ίδιες πηγές της Κουμουνδούρου σημείωναν για το θέμα της αντιπαράθεσης του Παύλου Πολάκη με την Αθηνά Λινού, «ο πρόεδρος έχει ζητήσει έρευνα για τις καταγγελίες του κ. Πολάκη».

Κατά τις ίδιες πηγές, και με φόντο τις αναφορές για το διάλογο Πολάκη – Γεροβασίλη, ο κ. Κασσελάκης, κατά τις ίδιες πηγές, φέρεται να είπε πως «ζήτησα από τον Παύλο Πολάκη να αναγνωρίσει ότι ήταν αντιπαραγωγικός ο τρόπος που απευθύνθηκε στην μετακλητή υπάλληλο και παράλληλα ζήτησα από την Όλγα Γεροβασίλη να αναγνωρίσει ότι ήταν αντιπαραγωγικό το ότι ζήτησε να ολοκληρωθεί η διαγραφή του Παύλου Πολάκη».

Αναλυτικά το κείμενο των «87»

Δεν νομιμοποιούμε διαδικασίες, συμπεριφορές και αποφάσεις, που ευτελίζουν και εμάς ως πρόσωπα και το Κόμμα μας.

Στο μοναδικό θέμα της ημερήσιας συζήτησης που αφορούσε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν δόθηκε καμία πρόταση του Προέδρου και καμία πρόταση βιωσιμότητας, ενώ συνεχίζεται ακόμη και από τα μέλη της Π.Γ. η απόκρυψη στοιχείων γύρω από τα οικονομικά του κόμματος, παρά την αύξηση των εξόδων τον τελευταίο χρόνο. Παρά την προσωπική δέσμευση του Προέδρου να δοθούν στοιχεία για αριθμό εργαζομένων, αμοιβές και χρόνο πρόσληψης στο κόμμα, στα ΜΜΕ και στο ίδρυμα Πουλαντζάς, όχι μόνο δεν δόθηκε τίποτα, αλλά δεν υπήρξε σήμερα καμία ενημέρωση και κανένα στοιχείο, στο υπεύθυνο τυπικά και ουσιαστικά όργανο του κόμματος. Τα στοιχεία αυτά όφειλε η ηγεσία του κόμματος να τα δώσει ακόμη και στα μέλη της Κ.Ε. , σύμφωνα με το καταστατικό. Η άρνηση να δοθούν οικονομικά στοιχεία στην Π.Γ. σημαίνει πολλά για τους κανόνες που επιβάλλονται στο Νέο ΣΥΡΙΖΑ, που μόνο την αριστερά δεν εκφράζουν.

Και ενώ οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχουν πληρωθεί, ούτε τους μισθούς ούτε τα επιδόματα τους, η ηγεσία του κόμματος ζητά, χωρίς να έχει καταθέσει μια πρόταση, λευκή επιταγή.

Δηλώσεις που δείχνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο απεργοσπαστικού μηχανισμού είναι τουλάχιστον καταδικαστέες και ξένες προς το χώρο μας και η ηγεσία οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση.

Η υλοποίηση αποφάσεων και η μετέπειτα προσπάθεια λήψης λευκής επιταγής από την ηγεσία του κόμματος δρα στην κατεύθυνση απαξίωσης του κόμματος μας αλλά και μείωσης της μεταξύ μας εμπιστοσύνης .

Είναι απαράδεκτο σήμερα στην Π.Γ. εκτός ημερησίας διάταξης, να τίθεται θέμα παραίτησης των εκλεγμένων και των συμμετεχόντων στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, ανατροφοδοτώντας αενάως την εσωστρέφεια και την μη παραγωγή πολιτικής. Ιδιαίτερα όταν υπάρχει λειτουργία φραξιονιστικής λειτουργίας, με πιέσεις σε πλήθος Νομαρχιακών Επιτροπών για πανομοιότυπες αποφάσεις υπέρ της παραίτησης των συμμετεχόντων στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Η παραίτηση του συντρόφου και διακεκριμένου επιστήμονα Όθωνα Ηλιόπουλου, έγινε για λόγους αλλότριους, από την μη θεσμική αναφορά του, ότι παραιτείται για να παραδώσει σε πρόσωπο της επιλογής του, ακόμη και αν αυτό είναι το πρόσωπο του Προέδρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα θεσμικό κόμμα και δεν μπορεί να λειτουργεί έξω από όσα ορίζει το Σύνταγμα, ο κανονισμός της Βουλής και το καταστατικό μας, αφήνοντας μέλη του ψηφοδελτίου επικρατείας, να λοιδορούνται και να στοχοποιούνται. Η ηγεσία του κόμματος έχει υποχρέωση να διαφυλάττει την ενότητα και να μην αφήνει πρωτοβουλίες να δρουν διαιρετικά σε όλα τα κομματικά επίπεδα.

Η συνέχιση της εσωστρέφειας και της δολοφονίας χαρακτήρων για όποιον λόγο, τον μόνο που υπηρετούν είναι την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την συντήρηση.

Αυτή την τακτική και αυτές τις αποφάσεις δεν μπορούμε να τις νομιμοποιήσουμε χωρίς εισήγηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, χωρίς σεβασμό στο καταστατικό και τις πάγιες αρχές και αξίες της παράταξης μας.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup