Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από την αποπομπή του Στέφανου Κασσελάκη από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, και στελέχη του στρατοπέδου του επιδόθηκαν σε ένα σκληρό «blame game» για τις ευθύνες της ήττας του στην Κεντρική Επιτροπή.
Υπόγεια πυρά κατά Παππά, Καπνισάκη και… Κασσελάκη
Ορισμένοι στενοί συνεργάτες του έδειχναν προς την πλευρά του Νίκου Παππά, καταλογίζοντάς του πως δεν υπολόγισε σωστά τους συσχετισμούς στο όργανο, δημιουργώντας συνθήκες ασφάλειας στον πρώην πρόεδρο να εξαπολύσει κατά την ομιλία του σφοδρή επίθεση στους διαφωνούντες.
Άλλα πρόσωπα, μιλώντας με δημοσιογράφους, έριχναν την βασική ευθύνη στον Μανώλη Καπνισάκη, άλλοτε διευθυντή του γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, θεωρώντας πως δεν προστάτευσε τον πρώην πρόεδρο από τον ίδιο του τον εαυτό. Του καταλογίζουν δηλαδή ότι έπρεπε να «καναλιζάρει» τον οξύθυμο χαρακτήρα του και να ανακόψει τη «φόρα» των λογογράφων του Στέφανου Κασσελάκη που έγραψαν την πιο εμπρηστική ομιλία στον έναν χρόνο που έμεινε στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.
Κάποιοι, πάλι, κατηγορούν τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη ότι ακολούθησε εντελώς λανθασμένη τακτική, υποχωρώντας ξανά και ξανά στις προκλήσεις των διαφωνούντων. Αντί να σηκώσει το γάντι, αποδέχτηκε να «συρθεί» στην Κεντρική Επιτροπή και να γίνει ο πρώτος πρόεδρος εν δυνάμει κόμματος εξουσίας, που αποπέμφθηκε από κομματικό όργανο. «Έπρεπε να προσφύγει εξαρχής στη βάση, αλλά νομιμοποίησε την διαδικασία στην Κεντρική Επιτροπή. Ύστερα χαρακτήρισε το όργανο ως “απονομιμοποιημένο” και τελικά έφτασε να μιλά για κουκούλες» λένε χαρακτηριστικά.
Τα σενάρια που εξετάζει ο Κασσελάκης
Ενόσω οι πρώην «προεδρικοί» ανταλλάσσουν υπόγεια κατηγορίες για το ποιος ευθύνεται για την εκπαραθύρωση Κασσελάκη, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κρατά κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με το μέλλον του στην πολιτική ζωή. Όπως έγραφε από χτες το ethnos.gr, ο Στέφανος Κασσελάκης δέχεται δύο διαφορετικές εισηγήσεις: Είτε να κατέλθει ξανά ως υποψήφιος, είτε να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και να φτιάξει δικό του κόμμα.
Τα δεδομένα που έχει μπροστά του ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφή. Αφενός υπάρχει η διακηρυγμένη υποψηφιότητα Πολάκη, ο οποίος έχει αποσπάσει ήδη μερίδα του ακροατηρίου του Στέφανου Κασσελάκη και προτίθεται να απευθυνθεί προνομιακά στα μέλη που τον στήριξαν πριν έναν χρόνο για πρόεδρο. Όσο καθυστερεί να ανακοινώσει υποψηφιότητα ο Στέφανος Κασσελάκης, τόσο θα φυλλοροεί το κοινό του, εκτιμούν έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Αφετέρου, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν δείχνει να έχει ικανές δυνάμεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αποδυναμώνοντας έτσι το σενάριο της φυγής από τον ΣΥΡΙΖΑ και της δημιουργίας νέας Κ.Ο.. Μέχρι στιγμής υπέρ του έχουν εκφραστεί η Έλενα Ακρίτα, η Νίνα Κασιμάτη, ο Πέτρος Παππάς, ενώ κοντά του ούτως ή άλλως βρίσκονται η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Βαγγέλης Αποστολάκης. Ερωτηματικό υπάρχει για τη στάση που θα κρατήσουν οι Ραλλία Χρηστίδου, Γιώτα Πούλου, Αλέξανδρος Αυλωνίτης και Βασίλης Κόκκαλης, που στο παρελθόν στήριξαν τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ορισμένοι αμφιβάλλουν εάν θα παραμείνουν πιστοί και πιστές σε αυτόν ή θα μεταπηδήσουν στο στρατόπεδο Πολάκη.
Ο γόρδιος δεσμός του οδικού χάρτη
Σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσει, πάντως, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο να καθοριστεί ο οδικός χάρτης για το έκτακτο συνέδριο και τις προεδρικές εκλογές. Το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος δεν είναι εύκολο να επιλυθεί, όχι μόνο λόγω των διαφορετικών επιδιώξεων που έχει ο κάθε εν δυνάμει υποψήφιος, αλλά και λόγω αντικειμενικών συνθηκών.
Εάν γίνουν ξανά fast track διαδικασίες, τότε πιθανόν να σημειωθεί επανάληψη της προχειρότητας των εκλογών του 2023, που ακόμα και ο Στέφανος Κασσελάκης υπενθύμιζε συχνά πυκνά. Από την άλλη, μια διαδικασία που θα κρατήσει αρκετούς μήνες, θα αφήσει ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ με «νεκρά» ταχύτητα στην αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση και η κατακρήμνιση στις δημοσκοπήσεις θα είναι δύσκολο να ανακοπεί.
Γι' αυτό και φαίνεται να προκρίνεται ένα σενάριο ενδιάμεσο, που θα φέρει το συνέδριο και τις κάλπες τον Νοέμβριο, ώστε να μην λάβει προβάδισμα ασφαλείας ο (επαν-)εκλεγείς πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Δεν αναμιγνύεται ο Τσίπρας στα του ΣΥΡΙΖΑ
Από τα τεκταινόμενα πάντως κρατά αποστάσεις ο Αλέξης Τσίπρας, όπως διαβεβαιώνουν συνομιλητές του. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν προτίθεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να τοποθετηθεί επί των ανοικτών πολιτικών και οργανωτικών ζητημάτων, ούτε με άρθρο του ούτε με κάποια συνέντευξη, όπως γράφτηκε σε κάποια μέσα ενημέρωσης.
Πηγή: Ethnos.gr