Δύο ήταν τα βασικά συμπεράσματα που εξάγονται από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σάββατο. Πρώτον, ότι οι «87» έχουν το «πάνω χέρι» στις εξελίξεις μέχρι την εκλογή νέου προέδρου. Και δεύτερον, ότι το περιβάλλον Κασσελάκη καταφανώς δείχνει φοβισμένο μπροστά στο ενδεχόμενο δημοσιοποίησης των «πόθεν έσχες» των υποψηφίων προέδρων.
Το χρονοδιάγραμμα των εκλογών, όπως είχε διαμορφωθεί από την Πολιτική Γραμματεία σε δύο συνεδριάσεις της, εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, καθώς συγκέντρωσε 112 θετικές ψήφους. Αντίθετα, το χρονοδιάγραμμα που πρότεινε η Θεοδώρα Τζάκρη και στηρίχθηκε από τους υποστηρικτές Κασσελάκη, συγκέντρωσε 62 ψήφους και το πλέον που προωθούσε ο Παύλος Πολάκης μόλις 9. Τα δύο τελευταία που μειοψήφησαν προέβλεπαν όμοιες ημερομηνίες διεξαγωγής συνεδρίου και προεδρικών εκλογών, ωστόσο η γραμματέας της Κ.Ο. πρότεινε έκτακτο συνέδριο με εκλογή νέων αντιπροσώπων, ενώ ο βουλευτής Χανίων διαρκές συνέδριο στο οποίο θα συμμετείχαν οι αντιπρόσωποι που εξελέγησαν τον περασμένο Φεβρουάριο.
Το οριστικοποιημένο χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών διαδικασιών του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι θα διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο το διάστημα 1- 3 Νοεμβρίου, οι αντιπρόσωποι των οποίων θα εκλεγούν στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 24 Νοεμβρίου και, αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, την 1η Δεκεμβρίου.
Η επικράτηση των «87» οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε αργά και σταθερά βήματα μέχρι την εκλογή νέου προέδρου. Έτσι, λένε στελέχη των «87», οι πολιτικές διαδικασίες θα ρίξουν ιδιαίτερο βάρος πάνω στους υποψηφίους, και οποιοσδήποτε και αν εκλεγεί θα είναι αναγκασμένος να ακολουθήσει τις νωπές συλλογικές πολιτικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα δημιουργείται αρκετός χρόνος ώστε οι οργανώσεις του κόμματος να συζητήσουν όσο το δυνατόν πιο διεξοδικά για την μέχρι τώρα πορεία και να αποφευχθεί ένα έκτακτο συνέδριο που θα μετατραπεί σε «αρένα», όπως συνέβη με εκείνο του Φεβρουαρίου του 2024.
Ιδιαίτερη σημασία έχει όμως και η απόφαση που έλαβε η Κεντρική Επιτροπή μετά από πρόταση του Θανάση Θεοχαρόπουλουκαι συνιστά ουσιαστικά πολιτική καταδίκη του Στέφανου Κασσελάκη και των υποστηρικτών του. Στην πρόταση που ενσωματώθηκε αναφέρεται πως «συμπεριφορές που προσβάλουν την προσωπικότητα στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως αναφορές σε “κουκουλοφόρους”, “πραξικοπηματίες”, “εκτροπές”, όπως και κάθε άλλη μορφή στοχοποίησης, είναι καταδικαστέες και δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά».
Έξαλλοι οι οπαδοί Κασσελάκη για το «πόθεν έσχες»
Ιδιαίτερη εντύπωση όμως προκάλεσε η κάθετη και έκδηλη αντίθεση των υποστηρικτών του αποπεμφθέντος Στέφανου Κασσελάκη στην οριακή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για το «πόθεν έσχες». Οι λιγοστοί υποστηρικτές του που βρίσκονταν εκτός της αίθουσας της συνεδρίαση ενώθηκαν με μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας και φώναξαν το σύνθημα «πρόεδρε προχώρα, άλλαξέ τα όλα».
Ο λόγος της δυσφορίας του αφορούσε την οριακή υπερψήφιση -87 υπέρ, 84 κατά- της πρότασης Σπίρτζησύμφωνα με την οποία κάθε επίδοξος υποψήφιος πρέπει να καταθέσει στον ΣΥΡΙΖΑ το «πόθεν έσχες» του. Μετά την συνεδρίαση ξέσπασε μάλιστα «πόλεμος» ανάμεσα σε στελέχη, επιχειρώντας να ερμηνεύσουν κατά το δοκούν την πρόταση Σπίρτζη.
Η πρόταση του πρώην υπουργού ανέφερε επακριβώς τα εξής: «Οι υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος θα καταθέσουν με την υποψηφιότητά τους το “πόθεν έσχες” που έχουν καταθέσει στις αρμόδιες αρχές, ώστε να δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πριν την αναγόρευσή τους από το συνέδριο».
Η σφοδρή αντίδραση των συγκεντρωμένων οπαδών Κασσελάκη έδειξε ότι ο ίδιος και η ομάδα του θέλουν να αποφευχθεί κάθε συζήτηση -πόσω μάλλον δημοσιοποίηση- της περιουσιακής κατάστασης του έκπτωτου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Η κοινή γνώμη γνωρίζει μόνον ό,τι δημοσίως είχε παρουσιάσει ο Στέφανος Κασσελάκης, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα φύλλο Excel με αποσπασματικά στοιχεία για την περιουσία του και την οικονομική του δραστηριότητα. Το τι κατέθεσε, δηλαδή, στις αρμόδιες φορολογικές αρχές ουδείς στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ερωτηματικά σε στελέχη του κόμματος «μήπως κρύβει κάτι ο Κασσελάκης».
Μετά τη συνεδρίαση στελέχη των «87» έλεγαν ότι αν ο κάθε επίδοξος υποψήφιος δεν καταθέσει το «πόθεν έσχες» του, η υποψηφιότητά του δεν θα εγκριθεί. Υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη, από την άλλη έλεγαν πως σε μια τέτοια περίπτωση, το ζήτημα θα πρέπει να το λύσει το έκτακτο συνέδριο. Κομματικές πηγές, πάντως, ανέφεραν πως δεν έχει διευκρινιστεί τι θα συμβεί εάν κάποιος υποψήφιος δεν καταθέσει το πόθεν έσχες. Έτσι η όλη συζήτηση ουσιαστικά παραπέμπεται για τις επόμενες εβδομάδες και για την συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) που θα συγκροτηθεί σε δύο εβδομάδες.
Καθυστερεί η υποψηφιότητα Κασσελάκη
Από διήμερο σε διήμερο αναβάλλει την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ο Στέφανος Κασσελάκης, με το επιτελείο του να τοποθετεί τις σχετικές κινήσεις μέχρι τα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας. Οι σφοδρές αντιδράσεις των υποστηρικτών του στην έγκριση της πρότασης Σπίρτζη για το πόθεν έσχες, αντικατοπτρίζουν τον πρόσθετο προβληματισμό στον κύκλο ων συνεργατών του, καθώς προστίθενται νέα δεδομένα στην κούρσα διεκδίκησης της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Αίσθηση πάντως ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η παρουσία Κασσελάκη στην Άρτα, όπου έκανε μια μικρή περιοδεία σε καφετέριες της περιοχής με λίγους συνεργάτες και χωρίς υποστηρικτές του. Στο χώρο έξω από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν έλειπαν τα σχόλια για την κίνησή του, με στελέχη να υποστηρίζουν πως η εικόνα που πρόβαλε ήταν αναντίστοιχη της μαζικότητας για την οποία μιλά ο έκπτωτος πρόεδρος, ενώ φαίνεται πως έχει επιλέξει να «πικάρει» τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.
Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε στο πλευρό του την πρώην δημοτική σύμβουλο Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια, η οποία έχει από το 2019 διαρρήξει τις σχέσεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υποστήριζε τότε πως δεν έλαβε αρκετή στήριξη προκειμένου να εκλεγεί δήμαρχος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Στέφανος Κασσελάκης γνώρισε την κα Ταπραντζή-Κοίλια σε παλαιότερο ταξίδι του στην Άρτα και από τότε έχουν αναπτύξει σχέσεις, επιχειρώντας να στηθεί αντίβαρο στην Όλγα Γεροβασίλη.
Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της Βουλής δεν έδειξε να φείδεται ειρωνείας για την επιλογή Κασσελάκη να βρεθεί στην περιφέρεια όπου εκλέγεται και πέτυχε το μεγαλύτερο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, όσο συνεδρίαζε η Κεντρικής Επιτροπή του κόμματος. «Η ανασφάλεια στην πολιτική είναι ένδειξη αδυναμίας» σχολίασε μεταξύ άλλων η Όλγα Γεροβασίλη.
Πηγή: Ethnos.gr