Η κυβέρνηση, με σχέδιο νόμου που τέθηκε σε υποτυπώδη δημόσια διαβούλευση, επιδιώκει να προχωρήσει στη συγχώνευση ΦοΔΣΑ. Προφανώς, πρόκειται για μια πολιτική επιλογή που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό συμβαίνει και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπου κατά της συγχώνευσης των υφιστάμενων ΦοΔΣΑ Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας σε έναν ενιαίο ΦοΔΣΑ Δυτικής Ελλάδας, τάσσονται οι 19 Δήμοι της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, το Δ.Σ. του ΦοΔΣΑ Ηλείας, το Δίκτυο ΦοΔΣΑ, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Σε δήλωσή του, ο Διονύσης Καλαματιανός αναφέρει τα εξής:
«Η κυβέρνηση συνεχίζει τις παλινωδίες και στον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων. Προφανώς αγνοεί ότι για την Ηλεία, η διαχείριση των απορριμμάτων στο πρόσφατο παρελθόν αποτελούσε μείζον ζήτημα, με τον νομό για πολλούς μήνες να βρίσκεται κυριολεκτικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω σοβαρότατων κινδύνων για την δημόσια υγεία. Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από τη συσσώρευση απορριμμάτων στους δρόμους του Δήμου Πύργου, που οδήγησε ένα βήμα από την υγειονομική κρίση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με συντονισμένες ενέργειες πέτυχε να δρομολογήσει ένα έργο πνοής για τον νομό που έδωσε οριστική λύση στο πρόβλημα, την κατασκευή και λειτουργία του νέου εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων. Πέραν όλων των υπολοίπων, η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηλείας απασχολεί δεκάδες μόνιμες θέσεις εργασίας, γεγονός που συμβάλει με θετικό πρόσημο στην τοπική οικονομία. Δικαίως, λοιπόν, επικρατεί έντονος προβληματισμός στην Ηλεία, το κατά πόσο θα είναι προς τη θετική κατεύθυνση για τους πολίτες της μια ενδεχόμενη συγχώνευση των υφιστάμενων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας σε έναν ενιαίο ΦοΔΣΑ Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που δεν προκύπτει κάποια τέτοια ανάγκη, το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει καθώς η διαχείριση απορριμμάτων στον νομό γίνεται με ομαλό τρόπο. Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι ότι η συγχώνευση θα οδηγήσει πιθανότατα στη συσσώρευση απορριμμάτων στη ΜΕΑ Ηλείας, με ό,τι αρνητικό αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Τα ερωτήματα που δημιουργούνται για την κυβέρνηση, είναι πολλά:
- Για ποιους λόγους προχωρά στη συγχώνευση των ΦοΔΣΑ Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας σε έναν ενιαίο ΦοΔΣΑ Δυτικής Ελλάδας; Σε τι εξυπηρετεί αυτή η στόχευση;
- Ερωτήθηκε η οικεία Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη χρησιμότητα/αναγκαιότητα αυτής της νομοθέτησης; Υπήρξε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους Δήμους; Αν όχι, γιατί;
- Η συγχώνευση σε έναν ενιαίο ΦοΔΣΑ σημαίνει αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τους Δήμους;
Δυστυχώς, απαντήσεις δεν έχουμε λάβει. Υπό αυτές τις συνθήκες και το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου που καταργεί τον ΦοΔΣΑ Ηλείας και να προχωρήσει σε διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και τους εκπροσώπους της, όπως οφείλει για το σημαντικό ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων.»
(Δελτίο Τύπου)