Στην απόφαση της κυβέρνησης να μπει τέλος στην ευνοϊκή ποινική μεταχείριση όσων επιστρέφουν κλοπιμαία, μίλησε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων και στα θέματα της νεανικής παραβατικότητας και στο πως θα αντιμετωπιστούν.
Αυστηρότερες ποινές
«Μπαίνει τέλος στην ευνοϊκή ποινική μεταχείριση όσων επιστρέφουν κλοπιμαία, θα είναι μόνο ελαφρυντικό», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφερόμενος στην παραβατικότητα των νέων σχολίασε: «πιστεύω ότι συνολικά στις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα, έχουμε δείξει καλά αντανακλαστικά και οι στοχευμένες αλλαγές προς την αυστηρότερη ποινική μεταχείριση οπλοκατοχής των νέων και την προφυλάκιση όσων υποπίπτουν στην ίδια αξιόποινη πράξη».
«Το bullying αποκτά ψηφιακή διάσταση»
«Το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την οικογένεια, ως τον βασικό πυρήνα ανατροφής των παιδιών, όμως έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πιο αυστηρές τις ποινές για παραμέληση ανηλίκων. Θα μας απασχολήσουν πολύ στο μέλλον τα ζητήματα με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και πώς το bullying αποκτά ψηφιακή διάσταση. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια παγκόσμια κρίση και θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρξει ανάγκη κανονιστικής παρέμβασης ώστε το πρόβλημα αυτό να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του. Μέχρι να γίνει αυτό έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τα παιδιά μας», επισήμανε.
Safe Youth - Έρχεται νέα εφαρμογή για τα παιδιά
«Η μεγάλη νέα πρωτοβουλία είναι η ιδέα μιας νέας εφαρμογής Safe Youth, ώστε ένα παιδί να μπορεί να ενημερώνει την αστυνομία, εκτός σχολείου, αν νιώθει ότι κινδυνεύει. Θα είμαστε σε λίγο διάστημα έτοιμοι να παρουσιάσουμε τη νέα πρωτοβουλία», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων που βρίσκονται στον Λίβανο»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, λέγοντας:
«Να υπάρξει αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα συνομιλεί με όλες τις πλευρές και είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Πάντα θα αγωνιζόμαστε για την ειρήνη στην περιοχή που είναι προϋπόθεση σταθερότητας. Καλούμε τα μέρη σε αποκλιμάκωση για να αποφύγουμε το χειρότερο σενάριο που θα είναι ευρείας κλίμακας πόλεμος. Έχουμε εκπονήσει σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων που βρίσκονται στον Λίβανο».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θέματα οικονομίας λέγοντας ότι:
«Στο μεσοπρόθεσμο, καταγράφεται μια πολύ ενθαρρυντική πορεία για τα δημόσια οικονομικά που αποτύπωσα και εγώ στις επαφές με επενδυτές στη Νέα Υόρκη. Περιλαμβάνει μείωση χρέους που δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για δαπάνες υπέρ του πολίτη».
«Η Ελλάδα δεν ανήκει σε εκείνες τις χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος και αυτή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της χώρας και των πολιτών για να αφήσουμε πίσω μας τις εποχές των δημοσιονομικών εκτροπών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για Αττική Οδό και κόκκινα αγροτικά δάνεια
Αναφερόμενος στα διόδια της Αττική Οδού ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «μειώνονται στα 2,5 ευρώ. Θα απαλλάσσονται και οχήματα που ανήκουν σε άτομα με αναπηρία. Ο νέος παραχωρησιούχος αναλαμβάνει την πλήρη λειτουργία και συντήρηση ακόμα και σε έκτακτες συνθήκες. Επαναλαμβάνω, επίσης, ότι αποτέλεσμα της αναδιαπραγμάτευσης για την χρηματοδότηση στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου μειώνεται κατά 3 ευρώ το κόστος των διοδίων στο τμήμα Μαλιακός-Κλιδί στην Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Μια μείωση που θα ισχύσει έως το τέλος του 2025», σημείωσε χαρακτηριστικά για τα διόδια στην Αττική Οδό.
Για τη ρύθμιση των κόκκινων αγροτικών δανείων, τόνισε ότι «αφορά πάνω από 20.000 παραγωγούς και 750 συνεταιρισμούς και πιστεύουμε ότι θα δώσει μια ανάσα από ένα πρόβλημα που δυστυχώς μας έρχεται από τις εποχές της κρίσης».
Πηγή: Ethnos.gr