Τα δεδομένα που φτάνουν στα «κεντρικά» της ομάδας Κασσελάκη αναγκάζουν τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αναπροσαρμόσει την τακτική του, καθώς παρατηρείται μικρότερη του αναμενόμενου δυναμική στη βάση και στους βουλευτές.
Η ένταση απομακρύνει κόσμο
Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κινείται δημοσίως με άξονα το έκτακτο συνέδριο του κόμματος, που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί το διάστημα 8-10 Νοεμβρίου. Προκειμένου να αυξήσει την πίεση στην Κουμουνδούρου, καλεί τους υποστηρικτές του να εγγραφούν στην πλατφόρμα που έστησε στην ιστοσελίδα odikosmassyriza.gr και να συμμετάσχουν στις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων, με στόχο να διεκδικήσει τη συμμετοχή περισσότερων υποστηρικτών του στις συνεδριακές διαδικασίες.
Ωστόσο, οι απανωτές αποφάσεις των κομματικών οργάνων θέτουν διαρκώς εμπόδια στην προσπάθειά του, ενώ η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει πως το συνέδριο δεν θα ασχοληθεί καν με την περίπτωση της υποψηφιότητάς του. Την ίδια ώρα στελέχη του επιτελείου του δεν ενστερνίζονται τη «γραμμή» της ακραίας σύγκρουσης και παραδέχονται πως η διαρκής ένταση απογοητεύει και υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη, απομακρύνοντάς τους από τις εξελίξεις. Οι περιοδείες του, λένε, δεν έχουν τόσο μεγάλη δυναμική όσο θα περίμενε ο πρώην πρόεδρος, ενώ κερδίζει έδαφος η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «τελειωμένη υπόθεση».
Συνεργάτες του εξετάζουν μάλιστα την αναβολή της συγκέντρωσης που επρόκειτο να διοργανώσουν «υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη» στην Πλατεία Κολοκοτρώνη την Δευτέρα, που θα ήταν μια πρώτη «επίδειξη δύναμης» της απήχησής του στη βάση του κόμματος. Τα δεδομένα που φτάνουν στο επιτελείο Κασσελάκη από τις οργανώσεις μελών δεν συμβαδίζουν πλήρως με την εικόνα που καλλιεργούν δημοσίως στενοί συνεργάτες του και φαίνεται να προκρίνεται το να δοθεί παραπάνω χρόνος για την συγκέντρωση μεγαλύτερων δυνάμεων.
Τρεις οι απόλυτα πιστοί βουλευτές στον Στέφανο Κασσελάκη
Τις τελευταίες ημέρες, παράλληλα με τις εχθροπραξίες ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται όμως σε εξέλιξη ένας υπόγειος αγώνας δρόμου του επιτελείου του πρώην προέδρου του κόμματος. Κορυφαία στελέχη του προσπαθούν να μετρήσουν δυνάμεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και να καταγράψουν τους βουλευτές που παραμένουν πιστοί στον Στέφανο Κασσελάκη και σκοπεύουν να τον ακολουθήσουν σε όποια κίνηση και αν κάνει το αμέσως επόμενο διάστημα.
Η τακτική της άνευ όρων σύγκρουσης με την Κουμουνδούρου φαίνεται να έχει κάνει αρκετούς βουλευτές να έχουν δεύτερες σκέψεις μπροστά στο ενδεχόμενο να ακολουθήσουν τον Στέφανο Κασσελάκη σε ένα νέο σχήμα. Το αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή μόλις τρεις βουλευτές να εμφανίζονται έτοιμοι να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ εάν το αποφασίσει ο πρώην πρόεδρός του, στενεύοντας τα περιθώρια της αυτόνομης παρουσίας ενός «κόμματος Κασσελάκη» στη Βουλή. Οι τρεις που φαίνονται πρόθυμοι να φύγουν από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αν το αποφασίσει ο πρώην πρόεδρός του είναι οι Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Πέτρος Παππάς και Ραλλία Χρηστίδου.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, για τη δημιουργία νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας απαιτείται η σύμπραξη τουλάχιστον 10 βουλευτών.
Στάση αναμονής και δεύτερες σκέψεις από βουλευτές
Απεναντίας βουλευτές με έντονη δημόσια παρουσία που βρίσκονται στο πλευρό του φαίνεται πως «ζυγίζουν» τα δεδομένα και εκτιμούν πως η φυγή από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε θα είναι αντίθετη με τις πολιτικές τους δεσμεύσεις είτε δεν θα τους εξασφαλίσει και την επανεκλογή τους. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η Θεοδώρα Τζάκρη, που σε συνεντεύξεις της έχει ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθεται να αποχωρήσει από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επαμφοτερίζουσα στάση κρατά επίσης η Γιώτα Πούλου, που πρόσφατα δήλωσε πως δεν θέλει να είναι αυτή που θα «ρίξει» τον ΣΥΡΙΖΑ από την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ η Έλενα Ακρίτα δεν δείχνει σταθερότητα στις απόψεις της, λένε πρόσωπα κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη.
Υπάρχουν όμως και άλλοι βουλευτές που τηρούν εσχάτως στάση σιωπής μπροστά στα όσα εκτυλίσσονται, με αποτέλεσμα στελέχη του επιτελείου Κασσελάκη να αφήνουν αιχμές για τη στάση τους. Η Νίνα Κασιμάτη, που έσπασε τη γραμμή της αποχώρησης της πτέρυγας των «Κασσελακικών» στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις αρχές Οκτωβρίου, δεν βρέθηκε ούτε έξω από την αίθουσα όπου συνεδρίαζε το όργανο στις 12 του μηνός, με αρκετούς να αποδίδουν την αποχή της από τα δημόσια πράγματα στη σύγκρουσή που έχει με την Θεοδώρα Τζάκρη.
Παράλληλα ο Ευάγγελος Αποστολάκης, αν και συνεργάτες του πρώην προέδρου επιμένουν ότι τον στηρίζει, δεν έχει δώσει δημοσίως καμία «μάχη» υπέρ του, με κάποιους από το στρατόπεδο Κασσελάκη να θέτουν ερωτήματα για την αποχή του. Άλλοι βουλευτές, πάντως, που βρέθηκαν ακόμα και σε περιοδείες του Στέφανου Κασσελάκη προτού αποκλειστεί η υποψηφιότητά του, όπως ο Γιώργος Γαβρήλος, η Κυριακή Μάλαμα και ο Γιάννης Σαρακιώτης, δεν δείχνουν διάθεση αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα οι σχέσεις τους με το στενό επιτελείο Κασσελάκη να έχουν κλονιστεί.