Σε σειρά ανοιχτών εκδηλώσεων και συνεδριάσεων οργανώσεων με επίκεντρο το Κείμενο των Θέσεών της προχωρά η Νέα Αριστερά, η οποία θα πραγματοποιήσει το ιδρυτικό της συνέδριο το διάστημα 7 με 10 Νοεμβρίου.
Προσυνεδριακές εκδηλώσεις με συμμετέχοντες από την ευρύτερη Αριστερά
Με το συνέδριο η Νέα Αριστερά θα συγκροτηθεί πλέον ως κόμμα, με ανανεωμένα όργανα και δομές, ευελπιστώντας να επεκτείνει τις δραστηριότητές της πιο συγκροτημένα και πέρα από τον ήδη υπάρχοντα κοινοβουλευτικό σχηματισμό. Ήδη προγραμματίζονται πάνω από 150 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος, ενώ σε αυτές τις προσυνεδριακές εκδηλώσεις συμμετέχουν και πρόσωπα εκτός του κόμματος, γεγονός που «αποδεικνύει τον ανοιχτό χαρακτήρα της διαδικασίας». Μέχρι τώρα έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις με τη συμμετοχή της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα καθώς και μια «συνάντηση» του Πέτρου Παπακωνσταντίνου και του Κώστα Παπαδάκη με τον Κωστή Καρπόζηλο στην Κυψέλη.
Κριτική για τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτοκριτική για την Αριστερά στο Κείμενο Θέσεων
Μέσα από το Κείμενο των Θέσεων η Νέα Αριστερά στοχεύει να προχωρήσει σε μια κριτική και αυτοκριτική αποτίμηση της πορείας της Αριστεράς τόσο για την περίοδο 2014-2024, όσο και πιο συγκεκριμένα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κρίση που πέρασε το 2023. Τότε, όπως λένε κομματικές πηγές, «αποχώρησαν βουλευτές, στελέχη και μέλη που αντιτάχθηκαν στα συμπτώματα εκφυλισμού και πολιτικής παρακμής του κόμματος», ενώ «ο απεγκλωβισμός από τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρήθηκε αναγκαίος, ηθικά επιβεβλημένος και στρατηγικά ορθός για την προοπτική της Αριστεράς».
Στο Κείμενο επισημαίνεται μάλιστα πως «η συμμαχία που συγκροτήθηκε γύρω από τον Στέφανο Κασσελάκη επικράτησε υπέρ μιας διεύρυνσης προς ένα ασαφές “κέντρο” και αποκόπηκε από τα ριζοσπαστικά τμήματα της κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα η τοξικότητα και οι συκοφαντίες προς όσους επέκριναν την ηγεσία εντάθηκαν».
Τέλος, το κείμενο επιρρίπτει ευθύνες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν έθεσε τους απαραίτητους ελέγχους και αντίβαρα πριν από την αποδοχή της υποψηφιότητας Κασσελάκη. «Η εκλογή του θεωρείται το ακραίο σύμπτωμα μιας υποβόσκουσας κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το λάθος της προτεραιότητας στην εκλογή προέδρου πριν από το συνέδριο υπογραμμίζεται ως κρίσιμο σημείο αποτυχίας του κόμματος» αναφέρουν πηγές της Νέας Αριστεράς.