Πολιτικά

Νικολακόπουλος: 10.485 ανήλικοι δράστες στο εννιάμηνο του 2024 - Προστατεύτηκαν 3.656 ανήλικα θύματα

Νικολακόπουλος: 10.485 ανήλικοι δράστες στο εννιάμηνο του 2024 - Προστατεύτηκαν 3.656 ανήλικα θύματα

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, απάντησε στη Βουλή κατά τη διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και της διαδικασίας των Επικαίρων Ερωτήσεων, σε ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής του Β2 Τομέα Δυτικής Αθήνας της Κ.Ο «ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ», Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου, σχετικά με την παραβατικότητα ανηλίκων.

Όπως υποστήριξε ο κ. Υφυπουργός, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλύει συνεχώς τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, κάνει εγκληματολογική ανάλυση αυτών και στη συνέχεια λαμβάνει προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα, τα οποία αναπροσαρμόζονται, επικαιροποιούνται και εντείνονται κατά περίπτωση για να είναι αποτελεσματικά, ενώ ανέφερε κάποια από τα συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί ήδη από τις υπηρεσίες, σχετικά με τη συχνότητα αλλά και τα είδη των αδικημάτων, τα οποία διαπράττονται από ανηλίκους.

«Έχουμε εντείνει την εμφανή αστυνόμευση και αυτό έχει αποτέλεσμα ως προς τον αριθμό των συλλήψεων, ενώ αναφέρω ότι την εβδομάδα από 14 - 20 Οκτωβρίου 2024, έχουν πραγματοποιηθεί 6.428 έλεγχοι ατόμων, 368 προσαγωγές, 194 συλλήψεις, ενώ βεβαιώθηκαν 312 παραβάσεις. Το πρώτο 9μηνο του 2024 έχουμε 10.485 ανήλικους δράστες, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο, ήταν 7.422, γεγονός που δείχνει ότι πολλά περιστατικά ήταν «κρυμμένα» και πλέον οι ανήλικοι μιλάνε και πολλές περιπτώσεις «βγαίνουν στο φως», ενώ προστατεύθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. αυτό το διάστημα, 3.656 ανήλικα θύματα εγκληματικών ενεργειών. Σε αυτό συντέλεσε η λειτουργία της 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής, του πενταψήφιου αριθμού «10201», αλλά και η, υπό δημιουργία, εφαρμογή «Safe Youth», που θα ενημερώνει ανήλικους και γονείς και θα περιλαμβάνει εργαλεία για την υποβολή καταγγελιών, μεταξύ των οποίων το «Emergency Button» που θα καθιστά εφικτή την άμεση ενημέρωση της Άμεσης Δράσης για την παροχή βοήθειας», είπε.

Ο κ. Υφυπουργός τόνισε, ότι πρόκειται για ένα ζήτημα πολυσύνθετο και πολυπαραγοντικό, για το οποίο χρειάζεται η σύνδεση περισσοτέρων ενεργειών, ενώ υπενθύμισε την απόφαση του Πρωθυπουργού, με την οποία συγκροτήθηκε η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και παραβατικότητας ανηλίκων, για τη συνολική επισκόπηση των μέτρων, δράσεων, την αποτύπωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, την καταγραφή βέλτιστων πρακτικών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, και την υποβοήθηση των διυπουργικών ομάδων που σχετίζονται με αυτή την εθνική στρατηγική.

«Είναι ένα πολυσύνθετο, πολυπαραγοντικό και ευαίσθητο θέμα, και σε αυτό κάθε πρόταση, κάθε συνεργασία είναι επιζητούμενη, καθώς δεν χωρά στείρα πολιτική αντιπαράθεση για ένα πρόβλημα που έρχεται από το παρελθόν, είναι διαχρονικό, και για το οποίο πράγματι έχει αναπτυχθεί πολύ σημαντική συνεργασία με άλλα Υπουργεία και επιστημονικούς φορείς, τις οποίες πρέπει να εντείνουμε και να συνεχίσουμε», είπε και στη συνέχεια ανέφερε λεπτομερώς, όλες εκείνες τις κοινές δράσεις που έχουν αναπτυχθεί από την ΕΛ.ΑΣ., με στόχο την προστασία των ανηλίκων.

Αναφέρθηκε στις συχνές επισκέψεις στα σχολεία από εξειδικευμένα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., όπου πραγματοποιούνται ημερίδες και διαλέξεις σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές πάνω στα θέματα αυτά, στις κοινές εκδηλώσεις της ΕΛ.ΑΣ. με επιστημονικούς φορείς, στις δράσεις της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την πρόληψη και αντιμετώπιση εγκληματικών πράξεων κατά ανηλίκων στο Κυβερνοχώρο, στη συνεργασία της Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας με την Εταιρεία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού «EΛIZA», όπου εκπονήθηκε το «Πρωτόκολλο οδηγιών διαχείρισης περιστατικών κακοποίησης ανήλικου», με στόχο την υποστήριξη του αστυνομικού υπαλλήλου «πρώτης γραμμής», στη συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού», στην επέκταση για τα έτη 2021 - 2025, του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Ο.ΚΑ.ΝΑ., στη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και του Πανεπιστημίου Πειραιά, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση (2022 - 2027), στη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, για την πρόληψη κατά των ναρκωτικών και την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, στον ορισμό εκπροσώπου από τη Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, και στις 13 σειρές εκπαιδεύσεων/επιμορφώσεων που έχουν γίνει σε συνολικά 1.550 στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., από εξειδικευμένους εισηγητές της ακαδημαϊκής κοινότητας.

«Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται, για ένα θέμα που πρέπει να μας ενώνει με κοινές προτάσεις και όχι στείρα πολιτική αντιπαράθεση, και νομίζω ότι έτσι μπορούμε να οδηγηθούμε σε μία αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου», είπε ο κ. Υφυπουργός κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup