Πολιτικά

Ομιλία Αυγερινοπούλου στη Βουλή για το ν/σ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση των αποβλήτων

Ομιλία Αυγερινοπούλου στη Βουλή για το ν/σ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση των αποβλήτων
Ειδική αναφορά στην Ηλεία για την σύγχρονη και πράσινη διαχείριση των αποβλήτων -Τί είπε για την ενοποίηση των ΦΟΔΣΑ σε επίπεδο περιφερειών αντί νομών και για την περίπτωση της Δυτικής Ελλάδος

Ομιλία στη Βουλή πραγματοποίησε η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων».

Από το βήμα της Βουλής, η κα  Αυγερινοπούλου υπογράμμισε ότι στόχο του νομοσχεδίου αποτελεί η βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας και των νέων ενεργειακών έργων, άμεσα συνδεδεμένο με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, καθώς και τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του πλαισίου για τη διαχείριση των αποβλήτων και την επίλυση χωροταξικών, πολεοδομικών και ειδικότερων άλλων ζητημάτων.

Όπως τόνισε, κεντρικός περιβαλλοντικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης, ο οποίος αποτελεί και εθνικό μας στόχο, χαρακτήρισε απαραίτητη την ενίσχυση των υποδομών ανακύκλωσης και του εξοπλισμού των δήμων της χώρας, ώστε να συμβάλλουν στην επίτευξής του ενώ η ανάπτυξη της  κυκλικής οικονομίας θα δημιουργήσει νέες και πρόσθετες θέσεις εργασίας.

Ειδική αναφορά έκανε η κα. Αυγερινοπούλου στην Ηλεία όπου έχει εφαρμοστεί η σύγχρονη και πράσινη διαχείριση των αποβλήτων, με τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας και χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας.

Μιλώντας για τη διάταξη που αφορά την ενοποίηση των ΦΟΔΣΑ σε επίπεδο περιφερειών αντί νομών και για την περίπτωση της Δυτικής Ελλάδος, υπογράμμισε ότι η ενοποίηση των φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, δημιουργεί την επιφύλαξη μήπως επιβαρυνθεί δυσανάλογα το εργοστάσιο αποβλήτων της Ηλείας και κορεστεί στην πράξη το κύτταρο του ΧΥΤΥ, με την πιθανή μεταφορά σε αυτόν αποβλήτων από άλλους νομούς. Ως εκ τούτου, τόνισε ότι θα πρέπει και οι τρεις νομοί να αποκτήσουν στο μέλλον επαρκείς υποδομές για τη δική τους κυκλική οικονομία.

Η Βουλευτής Ηλείας χαρακτήρισε, εξάλλου, θετική την διευθέτηση ζητημάτων που επιχειρείται με αυτό το νομοσχέδιο σχετικά με την εγκατάσταση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προς ενίσχυση της ποικιλίας ενέργειας από ΑΠΕ και από διαφορετικές τεχνολογίες στο ενεργειακό μείγμα καθώς και την προώθηση της εγκατάστασης σταθμών αποθήκευσης, ώστε να περιοριστούν οι απορρίψεις πράσινης ενέργειας και επίσης, να μειωθεί το κόστος κατά τις βραδινές ώρες, οπότε η παραγωγή από φωτοβολταϊκούς σταθμούς είναι περιορισμένη.

Παρατίθεται κάτωθι ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατ’ αρχάς, θα ήθελα να εκφράσω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στους κατοίκους της περιοχής της Βαλένθια της Ισπανίας για την τραγική απώλεια δεκάδων συμπολιτών τους λόγω των χθεσινών πλημμυρών και να εκφράσουμε και την αλληλεγγύη μας, αλλά και τη δέσμευσή μας ότι θα εντείνουμε τις κοινές παγκόσμιες προσπάθειες για την πρόληψη και την προσαρμογή στην κλιματική κρίση και για την αποτροπή και τη μείωση μελλοντικών φυσικών καταστροφών.

Με το παρόν νομοσχέδιο επιδιώκουμε τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας και των νέων ενεργειακών έργων, άμεσα συνδεδεμένο με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, καθώς και τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του πλαισίου για τη διαχείριση των αποβλήτων και την επίλυση χωροταξικών, πολεοδομικών και ειδικότερων άλλων ζητημάτων. Μία είναι η λέξη στην οποία συγκλίνουν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου: Αποτελεσματικότητα.

Ως κεντρικός περιβαλλοντικός στόχος του νομοσχεδίου προβάλλει η αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης, ο οποίος αποτελεί και εθνικό μας στόχο μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στο οποίο καλείται να συμμετάσχει με επικουρικό αλλά και επιτελικό πλέον ρόλο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι υποδομές ανακύκλωσης στη χώρα μας πρέπει να ενισχυθούν και όλοι και οι δήμοι πρέπει πλέον να μπορούν να εξοπλιστούν ανάλογα, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στους περιβαλλοντικούς αυτούς στόχους.

Αντίστοιχες υποδομές ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων πρέπει να είναι διαθέσιμες ακόμη και για τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους που ως τώρα υπολείπονται σε σχετικές υποδομές. Η δε κυκλική οικονομία θα δημιουργήσει και σε αυτές τις περιοχές νέες και πρόσθετες θέσεις εργασίας.

Περαιτέρω, το νομοσχέδιο προβλέπει την ενοποίηση των ΦΟΔΣΑ Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδος, σε επίπεδο περιφέρειας αντί νομού, με σκοπό τη μεγαλύτερη λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητά τους. Στην περίπτωση της Δυτικής Ελλάδος, πάντως, πρέπει να θυμίσουμε ότι η Ηλεία έχει κατορθώσει έως σήμερα, με μεγάλη προσπάθεια από μέρους μας, να εφαρμόσει σύγχρονη και πράσινη διαχείριση των αποβλήτων, με τη λειτουργία μονάδας επεξεργασίας και χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας.

Η ενοποίηση των φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, με τη συγκρότηση του νέου φορέα διαχείρισης Δυτικής Ελλάδος, δημιουργεί την επιφύλαξη μήπως επιβαρυνθούν δυσανάλογα το εργοστάσιο αποβλήτων του νομού και κορεστεί στην πράξη το κύτταρο του ΧΥΤΥ με την πιθανή μεταφορά σε αυτόν αποβλήτων από άλλους νομούς. Ούτε τη βιωσιμότητα της διαχείρισης αποβλήτων θα εξυπηρετούσε μια τέτοια εξέλιξη ούτε μία εκ των βασικών αρχών διαχείρισης των αποβλήτων, που είναι η επεξεργασία τους κοντά στην πηγή. Αντιθέτως, θα πρέπει και οι τρεις νομοί και ο καθένας από αυτούς να αποκτήσουν στο μέλλον επαρκείς υποδομές για τη δική τους κυκλική οικονομία.

Βρίσκεται, δε, στη σωστή κατεύθυνση η διευθέτηση ζητημάτων σχετικά με την εγκατάσταση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προς ενίσχυση της ποικιλίας ενέργειας από ΑΠΕ και από διαφορετικές τεχνολογίες στο ενεργειακό μείγμα. Ομοίως, η προώθηση της εγκατάστασης σταθμών αποθήκευσης, ώστε να περιοριστούν οι απορρίψεις πράσινης ενέργειας και επίσης, να μειωθεί το κόστος κατά τις βραδινές ώρες που η παραγωγή από φωτοβολταϊκούς σταθμούς είναι περιορισμένη.

Ακόμη, με το νομοσχέδιο παρέχεται σε μονάδες από συμβατικά καύσιμα, που συνδέονται στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και οι οποίες έχουν παύσει ή θα παύσουν να λειτουργούν, να τροποποιούν τις άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και να μετατρέπονται σε σταθμούς αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Μία πολύ σημαντική δυνατότητα, καθώς επιμέρους στόχο και προϋπόθεση της ενεργειακής μετάβασης αποτελεί η δυνατότητα αποθήκευσης της παραγόμενης πράσινης ενέργειας και η ορθολογική της παροχή στο δίκτυο. Η δε δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την αδειοδότηση πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών πάνω σε υδάτινους όγκους, όπως σε λίμνες, μας δίνει πρόσθετες δυνατότητες χωροθέτησης ΑΠΕ και αμβλύνει ενδεχόμενες συγκρούσεις χρήσεων γης. Ομοίως σημαντική για την ενεργειακή μετάβαση και την εφαρμογή της ενεργειακής καινοτομίας είναι και η ρύθμιση για το μεταβατικό καθεστώς για τη διακίνηση και διάθεση υδρογόνου σε πρατήρια υδρογόνου.

Ένα είναι σίγουρο. Για να πετύχει στην πράξη η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η μετάβαση σε μία πιο πράσινη οικονομία και για να ζήσουμε σε ένα πιο υγιές και βιώσιμο περιβάλλον, δεν αρκούν μόνο δεσμεύσεις και λόγια. Χρειάζονται πράξεις και διακυβέρνηση με αποφασιστικότητα και λειτουργικότητα.

Και αυτό το νομοσχέδιο σε αυτό ακριβώς κατατείνει. Με πρακτικά βήματα, όπως αυτά που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, υλοποιούμε στην πράξη και δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τις οποίες θα παρουσιάσουμε εν μέρει και στις 12 με 22 Νοεμβρίου στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου θα μεταβούμε εν όψει της 29ης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα.

Εκεί η Ελλάδα, μαζί με άλλα κράτη, θα κληθεί να στηρίξει τις κύριες προτεραιότητες της διάσκεψης, οι οποίες περιλαμβάνουν: Πρώτον, το νέο συλλογικό ποσοτικοποιημένο στόχο για την κλιματική χρηματοδότηση. Δεύτερον, την ενίσχυση των εθνικά καθορισμένων συνεισφορών και την ανακοίνωση προθέσεών μας για πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις μείωσης εκπομπών ευθυγραμμισμένες με τον στόχο περιορισμού της μέσης αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας ως τον 1,5 βαθμούς κελσίου. Τρίτον, τη λειτουργία του ταμείου για απώλειες και ζημίες. Τέταρτον, την ολοκλήρωση των κανόνων για τις διεθνείς αγορές άνθρακα και πέμπτον, την επιτάχυνση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή με την προώθηση των εθνικών σχεδίων προσαρμογής και την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων. Επιπλέον, η COP29 θα εξετάσει τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα και τη μεταρρύθμιση των διεθνών χρηματοπιστωτικών θεσμών.

Αυτοί οι συλλογικοί στόχοι, τους οποίους πρέπει και εμείς να υποστηρίξουμε δυναμικά όπως κάνουμε ως σήμερα, είναι στόχοι οι οποίοι μας αναγκάζουν να αποφύγουμε την εσωστρέφεια και την άγονη αντιπαράθεση και να πάμε την Ελλάδα και τη νέα γενιά, με ασφάλεια, σε ένα πιο αισιόδοξο μέλλον μπροστά.

Ευχαριστώ πολύ.

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup