Πολιτικά

Καλαματιανός: Πολιτικές προσέλκυσης των ανθρώπων της γενιάς του Brain Drain

Καλαματιανός: Πολιτικές προσέλκυσης των ανθρώπων της γενιάς του Brain Drain
Το brain drain γιγαντώθηκε την περίοδο της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων

Τότε, η αύξηση της ανεργίας και οι μειώσεις των εισοδημάτων οδήγησαν πολλούς, κυρίως νέες και νέους στην οικονομική μετανάστευση, στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.

Σήμερα διαπιστώνουμε ότι το κύμα φυγής δεν έχει ανακοπεί. Σύμφωνα με στοιχεία, 283.000 επιπλέον συμπατριώτες μας, έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό τα τελευταία 5 χρόνια.

Χρειάζονται, λοιπόν, να γίνουν πολλά, προκειμένου αυτές και αυτοί που έφυγαν στο εξωτερικό για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη, να πειστούν εύκολα να επιστρέψουν στην πατρίδα.

Ασφαλώς, για να συμβεί αυτό, απαιτείται σχεδιασμός και εφαρμογή πολιτικών προσέλκυσης των ανθρώπων της γενιάς του Brain Drain, μεταξύ άλλων και στο φορολογικό πεδίο. Δυστυχώς και στον τομέα της φορολογικής πολιτικής για την επιστροφή της γενιάς του Brain Drain, η κυβέρνηση αποδείχτηκε χαμηλότερη των προσδοκιών. Ειδικότερα, το 2020, με το άρθρο 40 του ν.4758, επιχειρήθηκε η συμπλήρωση του πλαισίου προσέλκυσης αλλοδαπών φυσικών προσώπων για τη μεταφορά της φορολογικής τους κατοικίας στην Ελλάδα. Συνοπτικά, με το άρθρο 5Γ στο ΚΦΕ ν.4172/2013 προβλέφθηκε η απαλλαγή από 1.1.2021, υπό τις οριζόμενες σωρευτικές προϋποθέσεις και κατ’ ανώτατο όριο τα επτά έτη, από τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ΚΦΕ για το 50% του εισοδήματος από μισθωτή εργασία, που αποκτάται στην ημεδαπή από φορολογούμενους που μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα.

Ανάλογης εφαρμογής τυγχάνουν και τα φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, με σκοπό την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα. Παρ’ όλα αυτά, η αποτίμηση του φορολογικού μέτρου για τη διετία 2021, 2022 κρίνεται ιδιαιτέρως χαμηλή, γεγονός που καταδεικνύει ότι χρειάζονται περισσότερες και αποδοτικότερες παρεμβάσεις.

Για τον λόγο αυτό, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

  • Πόσοι εντάχθηκαν στην απαλλαγή του άρθρου 5Γ του ΚΦΕ κατά το φορολογικό έτος 2023 και ποια είναι η εκτίμηση για τις ενταχθείσες περιπτώσεις για το φορολογικό έτος 2024;
  • Το αριθμητικό δεδομένο των περιπτώσεων που έκανε χρήση της προβλεπόμενης από το άρθρο 5Γ του ΚΦΕ απαλλαγής από τον φόρο και την εισφορά αλληλεγγύης, όπως δημοσιεύεται στις Εκθέσεις Φορολογικών Δαπανών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είναι σωρευτικό από την έναρξη εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 5Γ του ΚΦΕ ή αντιπροσωπεύει κάθε φορά τις νέες περιπτώσεις που εντάχθηκαν κατ’ έτος;
  • Αποτιμώνται ως επιτυχημένα τα αποτελέσματα της εφαρμογής του φορολογικού μέτρου του άρθρου 5Γ του ΚΦΕ;
  • Σε ποιες πρόσθετες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την προσέλκυση και την επιστροφή της γενιάς του Brain Drain;

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup